Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Raimonds Rudzāts

Iepazīsti favorītus: Anglija trofeju cer paturēt sev

Iepazīsti favorītus: Anglija trofeju cer paturēt sev
Anglijai Pasaules kausa izcīņā būs nepieciešama vienotība un psiholoģiskā noturība.
Foto: englandrugby.com

No turnīra rīkotājiem angļiem prasīs triumfu. Tikai un vienīgi. Taču vispirms būs jāizkļūst no nāves grupas. Vai angļiem milzu spiediena apstākļos izdosies piepildīt savu sapni? Kā vienmēr, ir divi varianti...

Sekmes Pasaules kausa izcīņā

GadsPaveiktais
1987Izstājās ceturtdaļfinālā
1991Zaudēja finālā
19954. vieta
1999Izstājās ceturtdaļfinālā
2003Čempioni
2007Zaudēja finālā
2011Izstājās ceturtdaļfinālā

Regbija dzimtene Anglija, līdzīgi kā futbolā, allaž ir pieskaitāmi pie galvenajiem favorītiem, taču Pasaules kausu ieguvuši tikai vienreiz. Tiesa, piegājienu bijis daudz mazāk. Pirmo oficiālo spēli Anglijas izlase aizvadīja 1871. gadā, kad uzveica Skotiju. Angļi jau tradicionāli būs tērpti viscaur baltās formās ar sarkanas rozes attēlu uz krūtīm.
2003. gada triumfs vēl aizvien ir spilgtā atmiņā un tiek piesaukts pie pirmās izdevības. Džonijs Vilkinsons ir nacionālais varonis, taču karjeru noslēdza pērn. Šajā izlases modelī viņa kalibra zvaigžņu nav, taču ir daudz izcilu spēlētāju, kuriem varētu būt pa spēkam atkārtot Vilkinsona paaudzes sasniegumu. Zīmīgi, ka Pasaules kausa vēsturē fiksēti trīs gadījumi, kad uzvar rīkotājvalsts izlase. Šādi abus savus titulus izcīnīja Jaunzēlande un 1995. gadā DĀR.

Kā veicies šajā četrgadē?

2011. gada Pasaules kauss Anglijai bija liela izgāšanās. Turnīra laikā iemūžināti kopā ar jaunzēlandiešu prieka meitām, angļi pie kauna sienas tika nolikti jau laicīgi. Angļu ceļš apstājās ceturtdaļfinālā, pārliecinoši zaudējot Francijai. Pēc 2011. gada fiasko izlasē tika veikta pamatīga tīrīšana. Par galveno treneri kļuva Stjuarts Lankasters. Saka, ka jauna slota tīri slauka, taču Lankasters slotu neaiztika un uzreiz ķērās pie dārza šļūtenes. Tika būvēta pilnīgi jauna komanda, kurai pīķis būtu jāsasniedz šajā turnīra.

Visos četros šā cikla Sešu nāciju turnīros angļi ieņēmuši otrās vietas. Ja pirmajos divos gados tas tika uzskatīts par necerētu panākumu, tad pēdējos divos – par neveiksmi, kas liek padomāt. Ierasti asā un zobgalīgā angļu prese šajā ciklā bijusi ļoti saudzīga pret šo komandu, kas objektīvi tik tiešām bija pārbūves procesā. Taču Pasaules kausa izcīņā viņiem atlaides vairs netiks dotas.

2012. gada rudens testa spēļu sērijā angļi kļuva par pirmo komandu, kas šajā ciklā uzveica Jaunzēlandi. Jaunzēlandieši gan steidza zaudējumu novelt uz šķidrajiem vēderiem, kas īsi pirms spēles noķēruši lielu daļu All Blacks sastāva. Nākamreiz, kad Jaunzēlande devās uz Londonu, ģērbtuvei tika norīkota īpaša apsardze. Un laukumā sakauti angļi. Lai nu kā, Anglijas izlase ir pierādījusi, ka var uzvarēt jebkuru komandu.

Kapteinis

Kriss Robšovs (#7) par kapteini kļuva līdz ar Lankastera atnākšanu. Iepriekš viņam bija ļoti minimāla pieredze Anglijas izlasē, bet te pēkšņi – kapteinis. Robšovs šo pārbaudījumu ir izturējis godam, ātri izpelnoties gan līdzjutēju, gan mediju simpātijas. Premjerlīgas vienības "Harlequins" zvaigzne laukumā paveic lielu darba apjomu, par viņa spēlētāja un līdera kvalitātēm šaubu nav. Tiesa, lielu panākumu ar Anglijas izlasi Robšovam arī pagaidām nav.

Atslēgas spēlētāji

Bez jau pieminētā Robšova grupu cīņā stabila vērtība ir stabs Dens Kouls, kura vieta pamatsastāvā, visticamāk, apstrīdēta netiks. Liela atbildība guls uz gados jaunajiem spēles veidotājiem Džordžu Fordu un Ouvenu Farelu, kuri līdz šim sevi apliecinājuši no vislabākās puses, taču Pasaules kausa pieredzes viņiem nav. Aizsarga (#15) pozīcijā īsti nav cienīga dubliera lieliskajam Maikam Braunam, kurš šogad daudz ir cīnījies par savu veselību. Sešu nāciju kausa izcīņā gūtā galvas trauma daudz likusi par sevi manīt, taču jācer, ka visas likstas atstātas aiz muguras.

Treneris

Stjuarts Lankasters sevi ir apliecinājis no vislabākās puses. Nav kautrējies pieņemt drosmīgus lēmumus. Pārsvarā tie ir atmaksājušies. Ļoti strikti iestājies par izlases prestižu, spēlētājus atskaitot pēc pirmajiem skandāliem. Tāpēc Pasaules kauss secen ies tādām zvaigznēm kā Manu Tuilagi un Dilans Hārtlijs. Tāpat Lankasters palicis nelokāms principu priekšā, neatverot durvis uz valstsvienību Francijā spēlējošajiem brāļiem Armitedžiem un Nikam Abendanonam. No šīs trijotnes vismaz diviem noteikti būtu atradusies vieta sākumsastāvā, taču angļi nevēlējas kāpt Austrālijas zābakos un palika pie principa: izlasē – tikai pašmāju klubu spēlētāji. Tāpat plašu rezonansi izraisīja tādu spēlētāju kā Lutera Barela, Denija Kipriani, Nika Īstera un vēl vairāku spīdekļu atstāšana ārpus sastāvā. Toties atradusies vieta regbija līgas zvaigznei Semam Burdžesam, kurš aizvadītajā premjerlīgas sezonā (savā debijas sezonā) guva vien divus piezemējumus, bet Anglijas izlases sastāvā vēl nav aizvadījis nevienu vērā ņemamu spēli. Ja angļi piedzīvos fiasko, tad veselas izcilu spēlētāju plejādes atstāšanu aiz borta Lankasteram piesauks bieži jo bieži. Taču treneris ar ļoti smalku regbija ožu, ļoti iespējams, arī šoreiz tiks cauri sausām kājām.

Apakšgrupa

Anglijas pretinieki: Austrālija, Velsa, Fidži, Urugvaja. Divi augstākās raudzes pretinieki, ļoti nopietni pretinieki Fidži izskatā, kā arī Urugvajas pusprofesionāļi. Angļi Pasaules kausa izcīņas ietvaros Velsai nav zaudējuši kopš 1987. gada, bet Austrālijai – kopš 1991. gada. Šāda statistika, protams, glaimo, taču nekādas dividendes arī nedod.

Autora komentārs

Daudzi eksperti jau paguvuši norādīt, ka komandā visi spēlētāji, protams, ir izcili funkcionāli sagatavoti, taču nav neviena neordināra, nepieradināta talanta, kurš varētu pieņemt produktīvus nestandarta lēmumus. Tāds varēja būt Denijs Kipriani, taču Lankasters odiozo puisi sastāvā iekļaut neriskēja. Tāds varēja būt Kristians Veids, bet viņu Lankasters allaž izlicies neredzam. Varbūt par tādu kļūs Burdžess, kura iekļaušana sastāvā nodēvēta par Lankastera lielāko riska likmi. Anglijas izlase ir radusi darboties autopilotā, kas, manuprāt, viņiem ir liedzis Lankastera vadībā kaut reizi triumfēt Sešās nācijās. Vienmēr palikusi sajūta, ka angļu spēlei trūkst pārsteiguma momenta. Kas zina, spēlējot savu skatītāju priekšā, varbūt tieši vēsais prāts un striktā kārtība ir tas, kas atnesīs pirmos lielos panākumus šim izlases modelim. Neveiksme netiks piedota...

Sastāvs Pasaules kausa izcīņā

SpēlētājsVecumsPozīcijaKlubs (Valsts)Spēles izlasē
Džeimijs Džordžs24HukersSaracens (ENG)0
Robs Vebers29HukersBath (ENG)13
Toms Jongs28HukersLeicester Tigers (ENG)22
Kīrans Brūkss24StabsNorthampton Saints (ENG)11
Dens Kouls28StabsLeicester Tigers (ENG)50
Džo Mārlers25StabsHarlequins (ENG)31
Mako Vunipola24StabsSaracens (ENG)21
Deivids Vilsons30StabsBath (ENG)42
Džordžs Krūzs25Otrā līnijaSaracens (ENG)8
Džo Lounčberijs24Otrā līnijaWasps (ENG)22
Kortnijs Louvs26Otrā līnijaNorthampton Saints (ENG)38
Džefs Pārlings31Otrā līnijaExeter Chiefs (ENG)24
Džeimss Haskels30Trešā līnijaWasps (ENG)59
Kriss Robšovs (c)29Trešā līnijaHarlequins (ENG)37
Toms Vuds28Trešā līnijaNorthampton Saints (ENG)37
Bens Morgans26Nr. 8Gloucester (ENG)28
Billijs Vunipola22Nr. 8Saracens (ENG)17
Denijs Kers28Cīņas pussargsHarlequins (ENG)51
Ričards Viglsvorts32Cīņas pussargsSaracens (ENG)22
Bens Jongs25Cīņas pussargsLeicester Tigers (ENG)47
Ouvens Farels23Brīvais pussargsSaracens (ENG)30
Džordžs Fords22Brīvais pussargsBath (ENG)11
Henrijs Sleids22Brīvais pussargsExeter Chiefs (ENG)1
Breds Barits29CentrsSaracens (ENG)22
Sems Burdžess26CentrsBath (ENG)1
Džonatans Džozefs24CentrsBath (ENG)11
Džonijs Mejs25FlangsGloucester (ENG)14
Džeks Nouvels22FlangsExeter Chiefs (ENG)8
Entonijs Votsons21FlangsBath (ENG)10
Maiks Brauns29AizsargsHarlequins (ENG)37
Alekss Guds27AizsargsSaracens (ENG)18

, 2015-08-27 23:24, pirms 9 gadiem
Ar Burdžesa piesaistīšanu un Cipriani atskaitīšanu no izlases, protams, Lankasters, kā izskatās ies uz visu banku. Protams, arī Tuliagi izslēgšana no izlases par ārpuslaukuma incidentu viņam, ja nu kas, tiks pieminēta.

Tas, ka angļi spēlēs tā diezgan jaudīgi, tas ir skaidrs, jo pirms PK treneru štābam arī bija galvenais uzdevums izveidot no izlases mašīnu, kas, ja ne ar meistarību, tad fizisko sagatavotību nospiedīs jebkuru (tas, domāju, arī nospēlēja par labu Burdžesa piesaistei).

Visādi citādi - ceru uz saturīgu spēli, lai varētu uz finālspēli no skapja vilkt ārā Vilkinsona kreklu.
Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.
Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.