Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Regbija intrigas 4: Federācijas izgāšanās preses konferencē

Ints Megnis
Ints Megnis

Viedoklis: Regbija intrigas 4: Federācijas izgāšanās preses konferencē
Vilmārs Sokolovs (ar mikrofonu) un Lauris Ērenpreiss, bet fonā kāds no daudzajiem sagatavotajiem slaidiem ar "WhatsApp" sarakstēm
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Haotiskā Latvijas Regbija federācijas darbība ceturtdien kulmināciju sasniedza ar preses konferenci, kurā dažbrīd nācās skaļi smieties par organizācijas tehnisko direktoru Vilmāru Sokolovu, tomēr jāatzīst, ka skandālā par kluba "Miesnieki" diskvalificēšanu no Latvijas čempionāta "labas" ir abas puses. Brīvā formātā pastāstīšu par vakar piedzīvoto.

Otrdien LRF valdes sēdē tika pieņemts lēmums par pagājušās sezonas valsts čempionvienības "Miesnieki" diskvalificēšanu Latvijas meistarsacīkstēm klasiskajā regbijā. Kad trešdien centos skaidrot situāciju, zvanīju arī Sokolovam, kurš šo lēmumu valdē bija iniciējis, bet viņš, kurš savulaik ilgus gadus bija "Miesnieku" kapteinis, pauda, ka bez valdes deleģējuma nedrīkst situāciju komentēt. Sokolovs vēl šī skaidrojuma galā piebilda, "ja nu jūs to neziniet", bet ceturtdien nācās pārliecināties, ka tāds tonis viņam ir ikdiena.

Atgādinu, ka "Miesnieki" boikotēja Latvijas kausa klasiskajā regbijā pusfinālu, protestējot pret to, ka federācija nav sakārtojusi noteikumus saistībā ar ārzemju spēlētājiem. Maija sākumā Latvijas regbija izlasei plānotas divas spēles un izskanēja runas, ka vairāki "Miesnieku" spēlētāji varētu valstsvienībai nepalīdzēt, jo vienība vēlas tobrīd Sanktpēterburgā piedalīties regbija-7 turnīrā. Tāpat "Miesniekiem" vasarā gaidāms turnīrs Nīderlandē, kas notiks laikā, kamēr Eiropas čempionātā spēlēs Latvijas regbija-7 izlase. Savukārt otrdien kā praktiski vienīgais diskvalifikācijas iemesls tika minēts,ka LRF nespēj ar "Miesniekiem" vienoties par Latvijas čempionāta kalendāru. Trīs mēnešus pirms turnīra sākuma. Bet par to vēlāk.

Preses konferencē tika sasaukta ar mērķi "iepazīstināt ar pašreizējo situāciju Latvijas regbija sabiedrībā". Federācija izlēma, ka nākamnedēļ rīkos vēl vienu pasākumu, kas būs veltīts Latvijas izlasei, bet šajā preses konferencē kā runātāji bija plānoti Sokolovs un LRF valdes loceklis Lauris Ērenpreiss, kurš ir arī Rīgas domes deputāts. Bija noprotams, ka viņi uzskata, ka izraisījuši lielu interesi starp Latvijas medijiem, jo Ērenpreiss pēc ierašanās izmeta jautājumu "Vai būs rekords?", kā arī zālē bija ļoti daudz krēslu skatītājiem, tomēr, protams, ka uz pasākumu ieradās vien daži čaklākie mediji (četri). Tiesa, bija samērā daudz citu ar regbija saimi saistītu cilvēku, kuri šādu pasākumu, kas solījās būt ļoti interesants, nevēlējās laist garām.

Un pasākums bija interesants. Viss sākās ar Sokolova CV uzlikšanu uz lielā ekrāna, kurā viņš lielījās ar savu pieredzi sporta veidā. Pēc tam federācijas tehniskais direktors uz tā paša ekrāna sāka rādīt pēdējā laika mediju publikācijas, līdz ar to pēc aptuveni desmit minūtēm mums nācās viņam prasīt vai varētu beidzot ķerties pie lietas. "Šobrīd situācija regbija sabiedrībā ir saspringta un pēdējo divu nedēļu laikā pieņemti dažādi lēmumi," sanākšanas iemeslu skaidroja Sokolovs.

Atkāpei paskaidrošu par šī gada Latvijas čempionātu klasiskajā regbijā. Tajā bija plānotas nieka četras komandas, kas turnīru sāktu vien augustā un katra aizvadītu pa sešām spēlēm. Tiesa, tieši augustā un septembra sākumā "Miesniekiem" plānota dalība arī "Top" līgas turnīrā, kur šī vienība sacenšas ar trim labākajām Lietuvas komandām. Arī tur katrai komandai plānā ir sešas spēles. Kā piekrita Sokolovs, viss strīds ir par šādu 12 "Miesnieku" spēļu sakārtošanu turnīriem, kas sāksies vien pēc trim mēnešiem. Turklāt vēlāk atklājās, ka principā strīds ir divām spēļu dienām, kad pārklājas mači, tomēr tas tāpat nav liedzis LRF diskvalificēt "Miesniekus".

Sokolovs stāstīja, ka pie Latvijas čempionāta kalendāra izstrādes tiek strādāts jau kopš janvāra, tomēr šajā laikā visi klubi spējuši sanākt kopā vien divas reizes. Tehniskais direktors uzsvēra, ka līdz ar to 26. martā saziņas vietnē "WhatsApp" izveidota čata grupa, kur mēģināts saskaņot kalendāru. Sokolovs skaidroja, ka klubiem 4. aprīlī izsūtīts kalendāra projekts, tomēr "Miesnieku" pārstāvji norādījuši, ka nepiekrīt šādai neoficiālai sarakstei un vēlas visus dokumentus saņemt uz savu e-pastu.

Vēlāk kājās cēlās uz preses konferenci atnākušais "Miesnieku" prezidents Uldis Bautris, kurš atzina, ka vairāki viņa kluba pārstāvji nav ar sociālajiem tīkliem uz "Tu". Bautris apgalvoja, ka "Miesniekos" par klasisko regbiju atbildīgā persona ir Normunds Struža nemaz nelieto "WhatsApp", bet tā nav patiesība, jo Struža vēl otrdien arī Sportacentrs.com pārstāvim sūtīja ziņu tieši tur. Līdz ar to noslēgumā izvērtusies situācija, ka "Miesnieki" nav iepazinušies ar "WhatsApp" nosūtītu kalendāra projektu, bet tas pēc tam nokaitinājis LRF un federācija lēmusi diskvalificēt leģendāro vienību.

"Ja līdz 23. aprīlim nav iespējams saskaņot kalendāru, jāpieņem kāds lēmums," teica Sokolovs, tomēr jāatgādina, ka līdz turnīra sākumam atlikuši vairāk nekā trīs mēneši un runa ir vien par pāris spēlēm, kas pārklājas Latvijas čempionāta un "Top" līgas kalendārā. "Ļoti ierobežoto tiesnešu un laukuma resursu dēļ LRF izveidoja šādu kalendāru." Sokolovs stāstīja, ka šogad Latvijā ir vien četri regbija tiesneši (palicis par vienu mazāk), kā arī izmantošanai zudis viens regbija laukums. Tehniskais direktors pauda, ka tas ir pietiekams iemesls, lai Latvijas čempionātā spēlētu ne vairāk par četrām komandām, sacensībām ilgstot vien trīs mēnešus. Tāpat Sokolovs nezināja, ka vēl tikai pērn virslīgā bija astoņas komandas, kuras spēlēja vairāk maču, šādi izraisot smieklus zālē esošajiem.

"Mēs no pirmās dienas iebildām, jo gribam spēlēt visu gadu (pavasara-rudens sezonu). Puiši trenējas visu ziemu, bet pirmā spēle viņiem paredzēta 15. augustā. Ko man pateikt puišiem par to?" jautāja Bautris, vairākas reizes atzīstot, ka viņa kluba pārstāvjiem ir problēmas ar moderno tīklu lietošanu, tāpēc viņš par 4. aprīlī izsūtīto kalendāra projektu pirmoreiz uzzinājis vien šajā otrdienā.

Vēlāk sākās diskusijas par reglamentu. Kā atklājās, turnīram tāds vēl nemaz nav apstiprināts, Sokolovam pilnā nopietnībā stāstot, ka to nevar apstiprināt pirms nav zināms visu spēļu kalendārs. Turklāt izrādās, ka "Miesnieki" vēl nemaz nav pieteikušies Latvijas čempionātam, bet tas tāpat nav liedzis komandu diskvalificēt, turklāt LRF valdes lēmumā nav norādīts uz cik ilgu laiku klubs ticis izslēgts. Savukārt, runājot par leģionāru jautājumu, kas neapmierina "Miesniekus", Sokolovs apgalvoja, ka balstās pēc "World Rugby" noteikumiem. "Miesniekus" neapmierina situācija, ka lietuviešu regbisti vienu dienu spēlē savas valsts čempionātā, bet jau nākamajā dienā var būt galvenās konkurentes "Livonia" rindās Latvijas meistarsacīkstēs. Sokolovs pauda, ka pārejai nepieciešams saņemt licenci un kopumā nesaskatīja problēmu jautājumā, kaut iepriekš bijušas vairākas reizes, kad noteikumi, visticamāk, tikuši pārkāptu. Zīmīgi, ka arī šajā jautājumā Bautris gribēja iesaistīties diskusijā, tomēr viņam kluba biedri Romāns Višņakovs un Arnis Bambāns no aizmugures deva padomu nolaist roku un neprasīties pie vārda, bet šoreiz paklusēt, kam regbija veterāns arī piekrita.

Citu plānu dēļ man preses konferenci nācās pamest pēc 45 minūtēm, tomēr turpinājumā tā ilgusi vēl vairāk nekā stundu un arī tad noslēgusies vien tāpēc, ka LRF beidzās īrēto telpu laiks. Tā, piemēram, visas divas stundas rūpīgi uz lapiņas tēzes pierakstīja regbija leģenda Māris Šmits, bet, kad viņam beidzot deva vārdu, pasākumu nācās piespiedu kārtā beigt.

Šāds ir neliels ieskats par regbija saimē notiekošo. Garlaicīgi nav.

P.S. Tika veikta arī pasākuma filmēšana, Sokolovam pirms tā rūpīgi uzprasot vai viss ierakstās. Federācija solīja, ka būs pieejams video ieraksts, tomēr vairāk nekā diennakti pēc pasākuma tas joprojām nav atrodams.