Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Rumānija un Beļģija, iespējams, ir pārkāpušas naturalizācijas noteikumus

Juris Miņins
Juris Miņins

Rumānija un Beļģija, iespējams, ir pārkāpušas naturalizācijas noteikumus
Rumānijas regbija federācijas vadītājs Alins Petrače
Foto: EPA/Scanpix

Tūlīt pēc Taiti komandas diskvalifikācijas no 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra, ir parādījušās vēl divas izlases, kuras, iespējams, varētu būt pārkāpušas naturalizācijas noteikumus. Tās ir Beļģija un Rumānija.

Pasaules regbijā nerimst kaislības, jo vēl nesen karstākā ovālās bumbas spēles tēma bija Spānijas un Beļģijas mačs, kurā, iespējams, "Rugby Europe" izdarīja pietiekoši, lai spāņi nekvalificētos Pasaules kausam, tā nu klāt ir jauni.

Visa regbija sabiedrības viļņošanās ir saistīta ar naturalizācijas jautājumiem. Iepriekš jau ziņojām, ka Taiti izlase, dēļ tā, ka viņu komandā spēlēja divi francūži, kas to nedrīkstēja darīt, saņēma diskvalifikāciju un zaudēja iespēju cīnīties par vietu 2019. gada Pasaules kausā, bet nu līdzīgs liktenis gaida divas Eiropas komandas.

Aizdomu ēna par iespējamajām nelikumībām krīt tieši pār jau iepriekš pieminētajā skandālā iesaistītajām izlasēm – Rumāniju un Beļģiju. Rumānijas izlasē spēlēja Tongā dzimušais Sione Fakaosilea, kurš pārstāv Rumānijas komanda "Baia Mare" un šajā valstī dzīvo jau trīs gadus. Kāds, protams, iebildīs un teiks, ka viss ir kārtībā, taču tas ir skatoties no šodienas skatu punkta, jo skandāls ir izvērties par 2016. gada Eiropas čempionātu un arī Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru, kuros Fakaosilea pārstāvēja "Ozolus".

Lieta tāda, ka vēl 2014. gada izskaņā spēlētājs ar šādu vārdu un uzvārdu, kā arī ļoti lielu vizuālo līdzību pārstāvēja Tongu regija-7 Pasaules sērijā un tā kā tas ir oficiāls turnīrs, tad bija jāpaiet trim sezonām kamēr viņš drīkstētu pārstāvēt citu komandu, taču šis noteikums netika ievērots. Pagaidām, no publiski zināmajiem aizstāvības punktiem, vienīgais, ko rumāņi var izmantot savā aizstāvībā ir tas, ka "World Rugby" un Rumānijas federācijai ir atšķirīgi dati par spēlētāja dzimšanas datumu, jo Rumānijas čempionāta lapā ir norādīts, ka Fakaosilea ir dzimis 1987. gada 13. oktobrī, kamēr Starptautiskās federācijas lapā – 1987. gada 13. janvārī. Tiesa, iespējams, ka tā ir drukas vai neuzmanības kļūda.

Ja šie pārkāpumi apstiprināsies un "World Rugby" pieņems tādas pašas sankcijasa kā pret Taiti izlasi, tad Rumānija zaudēs gan 2016. gada Eiropas čempionu titulu, gan arī vietu 2019. gada Pasaules kausā. Tiesa, lai noskaidrotu kura komanda dosies viņu vietā, ir divi varianti, proti, ja visu aizvadīto maču vietā Rumāņiem ieskaita tehniskos zaudējumus, tad uz PK dodas Krievija, bet ja komandu vienkārši diskvalificē un spēles pret rumāņiem neņem vērā, tad uz Japānu dodas Spānija, bet Krievija iegūst vietu Eiropas zonas pārspēlēs un saņem provizoriskās tiesības spēlēt pret Portugāli.

Savukārt Beļģijai problēmas ir sagādājis Viktors Pakē. Priekšējās līnijas spēlētājs pašlaik spēlē Francijas Pro D2 čempionātā, Anglulēmas pilsētas komandā, kas ir valsts pēc spēka otrā līga, taču vēl aizvien tas ir profesionālais regbijs, bet agrāk ir spēlējis Francijas U19 izlasē. Beļģijas izlasē viņš nonāca pēc tam kā Beļģijaas regbija savienības pārstāvji paši viņu atrada un painteresējās, vai viņam neesot beļģu saknes uz ko sportists norādīja, ka viņa vecvecmamma ir no Beļģijas.

Savukārt "World Rugby" noteikumi paredz, ka ikviens regbists var pārstāvēt citu valsti, ja viņa senči līdz vecvecāku pakāpei ir šīs valsts pilsoņi. Uz trešās pakāpes senčiem šis noteikums jau neattiecas, tamdēļ Pakē Beļģijas komandā ir spēlējis nelegāli.

Jāpiebilst, ka līdz ko parādījās informācija par Pakē, daudzi regbija entuziasti sāka pārskatīt Beļģijas izlases sastāvu un tajā vēl virkne spēlētāju nav dzimuši šajā valstī, kā arī nespēlē šīs valsts regbija čempionātā un arī viņu vecvecāki neesot bijuši šīs valsts pilsoņi, tāpēc daudziem rodas aizdomas, ka Beļģijas regbija savienība, komplektējot nacionālo izlasi, ne vienu vien reizi varētu būt pārkāpusi starptautiskos spēlētāju naturalizācijas noteikumus.

Abus iepriekšminētos gadījumus pārbaudīs un par tiem tiks sniegts oficiāls slēdziens. Tāpat jau šodien varētu būt zināms slēdziens par skandalozo Beļģijas un Spānijas maču.

Izmantotie resursi:
https://rugger.info/