Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Fidži parāda raksturu un Parīzē šokē Franciju

Juris Miņins
Juris Miņins

Fidži parāda raksturu un Parīzē šokē Franciju
Fidži izlase līksmo pēc pānākuma pār Franciju
Foto: AFP/Scanpix

Fidži regbija izlase šovakar nodemonstrēja raksturu un labu aizsardzību, izturot pēdējo minūšu spiedienu uz savu ieskaites zonu, sagādājot Francijai piekto zaudējumu sešās spēlēs – 21:14.

Šodien Eiropas regbija laukumos tika aizvadītas noslēdzošās starptautiskā regbija rudens testu spēles un par vienu no galvenajām cīņām bija jākļūst Anglijas un Austrālijas duelim.

Kā Anglijas, tā arī Austrālijas izlases 2018. gada sezonā nedemonstrēja to labāko spēli, tāpēc gada pēdējā cīņā, protams, bija ļoti vēlams pierādīt savu patieso varējumu. Ja angļi to patiešām arī izdarīja, tad austrālieši parādīja savu nevarību.

Angļi šo maču sāka gluži tāpat kā spēli pret Jaunzēlandi, ar lielu apņēmību, un tika par to arī atalgoti, proti, Džonijs Mejs guva piezemējumu un piecus punktus, bet Ovens Farels pirmajā puslaikā izcēlās ar astoņiem gūtajiem punktiem. Tāpat astoņi punkti bija Metam Tomuam, bet piezemējums – Israelam Folau, kas austrāliešiem ļāva vēl turēties līdzi saviem pretiniekiem, puslaiku noslēdzot neizšķirti, 13:13.

Tas gan bija pēdējais pozitīvais moments, jo otrajā puslaikā Anglijas izlase dominēja laukumā, piezemējumus gūstot Eliotam Deilijam, Džo Kokanasigam un Ovenam Farelam, angļi burtiski aizbēga no saviem konkurentiem, vien spēles pašā izskaņā ļaujot atspēlēt piecus punktus, kad pie sava otrā piezemējuma tika Folau.

Kopumā par šo maču var teikt, ka Anglijas pārsvars, iespējams, nebija nospiedošs, taču viņi bija labāki teju visos spēles elementos, sagādājot Maikla Čeikas vadītajai komandai devīto zaudējumu trīspadsmit 2018. gadā aizvadītajos mačos.

Tāpat savu maču aizvadīja Skotija un Argentīna. Jāsaka, ka skoti gada pēdējo cīņu nolēma aizvadīt mazliet "vieglākā" sastāvā, vairākiem ierastajiem sākumsastāva spēlētājiem dodot atpūtu. Tas, protams, deva iespēju argentīniešiem, kuri, kopš pie izlases stūres ir stājies Mario Ledesmā, spēlē gana centīgi.

Centības trūkumu "Los Pumas" komandai nevarēja pārmest arī šoreiz, taču mājnieki vienalga bija labāki. Tiesa, skotiem kļūdām bagātā spēlē bija pamatīgi jāpacenšas, lai nodrošinātu šo uzvaru. Jāsaka gan, ka argentīnieši arī viņiem palīdzēja, jo nespēja realizēt četrus soda sitienus, ar ko viņiem būtu vairāk kā pietiekoši, lai nosvērtu mača svaru kausus sev par labu.

Savukārt Velsas un DĀR mačā notika viss tas, ko pirms mača daudzi jau prognozēja – bezkompromisa kontakta cīņa un kopumā aizraujoša spēle. Mājnieki vadībā izvirzījās pirmie, jo Tomass Frensiss atrada ceļu uz ieskaites zonu. Arī turpinājumā tieši velsieši veica izrāvienu, līdz 17. minūtei panākot 14:0. Lai arī abas komandas varēja rezultātu mainīt, jāsaka, ka tieši šis izrāviens noteica mača iznākumu, jo spēles turpinājums bija diezgan līdzīgs, taču mača ievadā gūtais pārsvars arī bija izšķirošs – 20:11.

Jāpiebilst, ka Velsai šis ir pirmais "perfektais novembris", proti, viņi uzvarēja visās pārbaudes spēlēs un nu atrodas deviņu uzvaru sērijā.

Runājot par citiem mačiem, Jaunzēlande neatstāja ne mazākās cerības uz pozitīvu iznākumu itāļiem, sagraujot viņus ar 66:3. Damjens Makenzijs šo spēli noslēdza ar hettriku, gūstot trīs piezemējumus, bet četri piecu punktu uzbrukuma noslēgumi Džordija Bareta kontā.

Tiesa, gluži kā spriedzes filmā, lielākais pārsteigums un interesantākā cīņa tika aizvadīta pēdējā duelī, kurā Francija savā nacionālajā stadionā "Stade de France" uzņēma Fidži.

Lai arī abas komandas pirms šī mača Pasaules rangā atradās teju blakus, Francijas komanda bija spēles favorīti un ne tikai tāpēc, ka spēlēja mājās, bet gan tāpēc, ka līdzšinējās deviņās tikšanās reizēs svinēja pārliecinošus panākumus.

Šoreiz gan tas izpalika, jo, lai arī "Les Bleus" komandas kapteinis Guljems Žirado guva divus piezemējumus, Fidži izlase spēlēja pašaizliedzīgāk un arī aktīvāk, mača ievadā šokējot mājniekus ar Semi Radradra piezemējumu, kuram spēles 30. minūtē Josua Tuisova pielika klāt savus piecus punktus. Pārtraukumā komandas gan devās pie rezultāta 14:12, jo pēc Tuisovas piezemējuma realizācija nebija precīza, bet pirmā puslaika kompensācijas laikā Žirado guva savu otro piezemējumu.

Otrajā puslaikā, protams, abas komandas mēģināja iegūt izšķirošo pārsvaru, kas pārvērtās asā un principiālā cīņā, kurā netrūka arī kļūdu un noteikumu pārkāpumu, taču ja Fidži izlase ņēma to ko viņiem deva, t.i., sodus izvēlējās sist pa vārtiem, tad Francija mēģināja gūt piezemējumus. Jāsaka, ka ne vienai, ne otrai komandai šajā brīdī neizdevās gūt ievērojamu teritoriālu pārsvaru, tāpēc spraigi notikumi risinājās abās laukuma pusēs.

Kā jau nereti tas notiek, mājnieki vēlējās visu izdarīt labāk un pārcentās, izšķirošajos brīžos zaudējot bumbu, kas beigu beigās arī liedza viņiem gūt tik nepieciešamo piezemējumu, kas ne tikai dzēstu četru punktu deficītu, bet uzreiz dotu uzvaru.

Mača beigu rezultāts – 21:14, pēdējos trīs punktus Bens Volavola guva jau pēc pamatlaika beigām.

Francijas izlasei tas ne tikai bija pirmais zaudējums pret Fidži, tas bija punkts ļoti neveiksmīgai 2018. gada kampaņai, kuras beigās, pēc 11 aizvadītiem mačiem, viņu kontā ir tikai trīs uzvaras. Turklāt, ja runā tikai par rudens testu mačiem, viņi jau otro reizi zaudēja spēli pēdējās sekundēs. Tiesa, pirmajā gadījumā tas notika spēlējot pret par šodienas oponentiem spēcīgāko DĀR izlasi un toreiz afrikāņi bija tie, kas kompensācijas laikā izrāva uzvaru.

Fidži šogad aizvadīja tikai piecus maču, četros no kuriem tika pie panākumiem, pie reizes uzvarot arī Klusā okeāna Nāciju kausā.

2018. gada rudens testu spēles

MājniekiViesiLaiksRezultāts
RumānijaUrugvaja14:0020:27
GruzijaTonga16:0020:9
ItālijaJaunzēlande16:003:66
KrievijaJapāna16:0527:32
SkotijaArgentīna16:3014:9
SpānijaSamoa16:4510:28
AnglijaAustrālija17:0037:18
VelsaDĀR19:2020:11
ĪrijaASV20:3057:14
FrancijaFidži21:4514:21