Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Urugvaja šokē regbija pasauli un pieveic Fidži

Juris Miņins
Juris Miņins

Urugvaja šokē regbija pasauli un pieveic Fidži
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien 2019. gada regbija Pasaules Kausa finālturnīrā tika aizvadīta Fidži un Urugvajas spēle, kas arī bija dienas vienīgā cīņa. Nodemonstrējot lielisku spēli, Urugvajas izlase pirmo puslaiku noslēdza esot vadībā ar divpadsmit punktiem un otrajā puslaikā spēja noturēt savu pārsvaru, svinot uzvaru ar 30:27.

Šīsdienas vienīgajā mačā tikās Urugvaja un Fidži. Urugvajiešiem šī bija pirmā spēle turnīrā, bet Fidži, kas parādīja labu spēli, taču piekāpās Austrālijai, uz maču devās ar faktiski otro sastāvu, vairākiem ierastajiem pamatsastāva spēlētājiem dodot atpūtu.

Spēles pašā sākumā Fidži komanda, protams, mēģināja uzspiest savu spēles stilu, taču tik labi viņiem tas neizdevās, lai arī mača astotajā minūtē, pēc lieliski un viltīgi izspēlēta auta Mesulamo Dolokoto, kurš pats arī iespēlēja bumbu laukumā, pats veica arī piezemējumu, izraujoties laukuma "īsajā" pusē.

Tas bija brīdis, kad, iespējams, kādam likās, ka sāksies Urugvajas "pēršana", taču Santjago Arata izmantoja Fidži izlases veterāna Leones Nakaravas zaudēto bumbu un nogādāja to ieskaites zonā, bet Felipes Berčezi precīzi izpildītais realizācijas sitiens ļāva Dienvidamerikas izlasei izvirzīties vadībā, jo fidžieši realizāciju nebija guvuši.

Kopumā, kas gan attiecināms uz visu pirmo puslaiku, Fidži izlase spēlēja pavirši un tamdēļ paši sev sagādāja lielas problēmas, taču tajā pašā laikā viņu prasmes bija pieteikošas, lai atgrieztu sev vadību, kad jau pozicionālā uzbrukumā Eroni Mavi, ar trešo piegājienu, piespiestu bumbu ieskaites zonā.

Iespējams, ka Klusā okeāna salu valsts komanda atkal atslāba pēc šī piezemējuma, jo tam sekoja kļūdu virkne – neveiksmīgi uzņemta gaisa bumba, auts un noteikumu pārkāpums, kuru urugvajieši nolēma izspēlēt un Manuels Daiana arī realizēja. Tas gan nebija viss, jo fidžieši turpināja vairāk domāt par uzbrukumu, atstājot lielus caurumus aizsardzības līnijā un Huans Manuels Kats, kurš veica lielisku skrējienu, to izmantoja, panākot 21:12

Šajā brīdī spēles iniciatīva pilnībā bija pārgājusi "Los Teros" rīcībā un faktiski viņi vēl vienu reizi nogādāja bumbu ieskaites zonā, taču, mača tiesneši saskatīja spēli uz priekšu, tāpēc šo piezemējumu neieskaitīja, taču ofensīva turpinājās un beigu beigās viņi saņēma iespēju sist sodu un Berčezi to arī realizēja, panākot 12 punktu pārsvaru.

Tiesa, pašai Urugvajas komandai bija savas problēmas un, lai vai cik labi Berčezi sistu bumbu vārtos, vairāki viņa brīvsitieni, kuriem bija jālido ārpus laukuma, palika tā robežās, kā arī vienā no epizodēm viņš neveiksmīgi uztvēra bumbu, spēlējot to uz priekšu, kas Fidži komandai deva lielu laukuma priekšrocību. Protams, tāpat jāpiemin Urugvajas grupcīņa, kas īsti nevarēja konkurēt ar saviem pretiniekiem.

Otrajā puslaikā Fidži jau bija teritoriāls pārsvars, taču Urugvaja gana labi aizstāvējās, bet Džošs Matavesi nespēja realizēt soda sitienu 46. minūtē, kas, protams, palielināja spiedienu uz Fidži izlasi. Tiesa, divas minūtes vēlāk Api Ratunijarava savu panāca un straujā uzbrukumā, tomēr, guva Fidži izlases trešo piezemējumu, taču Matavesi no izcili veiksmīgas situācijas raidīja bumbu garām realizācijas sitienā

Jāatzīmē, ka otrajā puslaikā fidžieši jau sāka laukumā laist rezervistus, kas gan faktiski bija pamatsastāva spēlētāji un, protams, spēles gaitu tas ietekmēja ļoti uzskatāmi, palielinot spēles tempu. Tiesa, tehniskais brāķis un paviršības gan nekur nepazuda.

Urugvaja atbildēja ar precīzu soda sitienu, panākot desmit punktu pārsvaru, taču straujā pozicionālā uzbrukumā Nikolā Matavalu guva Fidži ceturto piezemējumu, ļāva rezultātu samazināt līdz pieciem punktiem, kā arī tika pie bonusa punkta. Tiesa, arī uz maiņu nākušais Bens Volavola bija neveiksmīgs realizācijas sitienā.

Felipe Berčezi mača 76. minūtē realizēja sodu un tas nozīmēja, ka pēdējās četrās minūtēs fidžiešiem bija jāatspēlē astoņu punktu deficīts, kas, protams, ir ļoti sarežģīts uzdevums. Viņi arī, protams, sāka spēlēt savos maksimālajos ātrumos, taču izpildījuma kļūdas nekur nebija pazudušas.

Spēles pēdējās minūtēs Fidži ar lieliem spēkiem devās uz priekšu, taču atspēlēt astoņus punktus viņiem kļuva aizvien sarežģītāk, jo mača laiks nepielūdzami gāja uz beigām. Jau kompensācijas laikā Matavalu guva otro piezemējumu, kas garantēja Fidži otro bonusa punktu, par minimālo zaudējumu, taču spēles uzvarētāju tas nemainīja.

Fidži – Urugvaja 27:30 (12:24)

Piezemējumi: M.Dolokoto (8), E.Mavi (19) A.Ratunijarava (48), N.Matavalu (67, 80+) – S.Arata (14) M.Daiana (22) H.M. Kats (26)
Realizācijas: Dž.Matavesi (20), B.Volavola () - F.Berčezi (15, 23, 28, 76)
Soda sitieni: NAV - F.Berčezi (38, 61)

2019. gada Pasaules kauss regbijā, D apakšgrupa

#KomandaSUNZPAP
1.Velsa110043:145
2.Austrālija110039:215
3.Urugvaja110030:274
4.Fidži200248:692
5.Gruzija100114:430

  +6 [+] [-]

, 2019-09-25 10:12, pirms 5 gadiem
Beidzot kāda spēle, kur ir riktīgi interesants scenārijs un punkts punktā iet, un vēl pastarītes uzvara!!!
Ikdienā regbiju neskatos, bet reizi 4 gados atkal no jauna mācīties noteikumus un izbaudīt šo spēle ir super! Un komentētāji arī riktīgi zinoši un forši!

     [+] [-]

, 2019-09-25 10:13, pirms 5 gadiem
Fidžī zaudēja dēļ sava sitēja kurš gandrīz visus realizācijas sitienus aizsita garām

  +1 [+] [-]

, 2019-09-25 10:15, pirms 5 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Fidžī zaudēja dēļ sava sitēja kurš gandrīz visus realizācijas sitienus aizsita garām
Manuprāt, tas otrs, ko uzlaida uz laukumu arī aizmāzēja pārīti

  -1 [+] [-]

, 2019-09-25 10:27, pirms 5 gadiem
haha, tā tak ir tīrākā vieglprātība, ja nespēj realizēt standartsitienus.

     [+] [-]

, 2019-09-25 11:22, pirms 5 gadiem
Shis bija ljoti negaidiiti, dazhi pat prognozeeja ka vinji vareetu izkljuut no grupas, kaut gan es nekad neticeeju ka vinji vareetu uzvareet velsu. Galvenokaart tieshi jucekliigaas speeles deelj, plus izskataas ka chaljiem probleemas ar fizisko sagatavotiibu jo pirmaas 60 minuutes pret Austraaliju bija lieliskas bet tas arii viss.

     [+] [-]

, 2019-09-25 12:07, pirms 5 gadiem
Ahreņeķ...🤔🤔🤔 brt tāpēc jau laikam sports ir intetesants😎

  -2 [+] [-]

, 2019-09-25 13:12, pirms 5 gadiem
Cik piezemējumus tad vajag veikt spēles laikā lai iegūtu papildus punktu? Laikam 4 , bet vai tā bija?

     [+] [-]

, 2019-09-25 14:03, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Cik piezemējumus tad vajag veikt spēles laikā lai iegūtu papildus punktu? Laikam 4 , bet vai tā bija?
Jā, 4.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-25 16:14, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Cik piezemējumus tad vajag veikt spēles laikā lai iegūtu papildus punktu? Laikam 4 , bet vai tā bija?
Patiesībā ir divi dažādi šo bonusa punkta piešķiršanas noteikumi.
Šajā Pasaules kausā izmanto "veco" sistēmu, kad punktu deva par 4 piezemējumiem. Savukārt vēl vienu varēja dabūt, ja zaudē ar 7 vai mazāk punktu starpību. Fidži šodien abus punktus arī dabūja.

Savukārt "jaunā" sistēma, kas tiek nu jau plaši pielietota klubu čempionātos, paredz, ka vienu bonusa punktu komanda var dabūt par to, ka ir guvusi par trim piezemējumiem vairāk nekā pretinieki (nevis 15/21 punktu vairāk, bet tieši 3 piezemējumiem), bet vēl vienu - par zaudējumu ar ne lielāku starpību kā pieci (Francija) vai astoņi (Austrālija) punkti.

     [+] [-]

, 2019-09-25 17:15, pirms 5 gadiem
rezgalis007 rakstīja: Beidzot kāda spēle, kur ir riktīgi interesants scenārijs un punkts punktā iet, un vēl pastarītes uzvara!!!
Ikdienā regbiju neskatos, bet reizi 4 gados atkal no jauna mācīties noteikumus un izbaudīt šo spēle ir super! Un komentētāji arī riktīgi zinoši un forši!Jā,man arī patīk-kārtīga vīru cīņa,nestrīdās būdīgie vīri ar tiesnesi par katru sīkumu,kā citās sporta spēlēs!Netiek vilkts laiks,netiek simulēts-malači regbisti!Un tiesnesis viens tiek labi tīri galā,ne kā basī ,kur 3 gabali reizēm nezin kas un kā!

  +1 [+] [-]

, 2019-09-25 17:18, pirms 5 gadiem
Malači Urugvaja,riktīgi pārsteidza!Domāju pat no rīta to spēli neskatīties,te jau arī dažs prognozēja,ka tur nekā nebūs..Bet parādījās intriga,un jāskatās vien bija!

     [+] [-]

, 2019-09-27 11:58, pirms 5 gadiem
Fidži šī spēle daudz neietekmēs, 2 bonusi ir daudz, vienalga jāuzvar Velsa.
Pret Gruziju gan vajadzēs bonusu. Būs interesanti