Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Iepazīsti favorītus: Francijas izlase spodrina šampanieša glāzes

Iepazīsti favorītus: Francijas izlase spodrina šampanieša glāzes
Francijas izlase var lepoties ar ļoti zvaigžņotu sastāvu.
Foto: FFRugby

Gaidot Pasaules kausa izcīņu, turpinām iepazīstināt ar favorītiem. Francijas izlase vienmēr ir bijusi pati neordinārākā, noslēpumainākā un spēles ziņā atraktīvākā regbija elites vienība. Taču Pasaules kausa izcīņā viņi allaž pamanās nospēlēt veiksmīgi. Pat tad, kad nekas neliecina par viņu panākumu tuvošanos. Kā tas ir arī šogad.

Sekmes Pasaules kausa izcīņā

GadsPaveiktais
1987Zaudēja finālā
1991Izstājās ceturtdaļfinālā
19953. vieta
1999Zaudēja finālā
20034. vieta
20074. vieta
2011Zaudēja finālā

Francijā regbiju 1872. gadā ieveda angļi. Savu pirmo oficiālo spēli Francijas izlase aizvadīja 1906. gada 1. janvārī, kad piekāpās Jaunzēlandei. Komanda tiek saukta par Les Blues un viņu formas rotā emblēma ar simbolu Gallu gaili. Francijas nacionālais čempionāts ir pārliecinoši biezākais pasaulē, līdz ar to franču klubi, bruņojušies ar pasaules mēroga superzvaigznēm, pēdējos gados dominē Eiropas klubu turnīros.

Franču spēles maniere tiek dēvēta par šampanieša regbiju. Francijas valstsvienība tiek raksturota kā komanda, kas var uzvarēt jebkuru, tāpat kā zaudētam gandrīz jebkurai daudzmaz spēcīgai komandai. Par franču regbiju tiek bārstīti daudzi dažādi joki iz dzīves. Populārākais: pat treneris nedēļu pirms spēles nezina, kāds būs sastāvs. Un vēl viens: kaut kur tur ir jābūt komandai. Un, paskatoties uz Francijas paveikto iepriekšējos turnīros, varam secināt, ka pēdējā brīdī to komandu bieži vien izdodas atrast.

Kā veicies šajā četrgadē?

Šis cikls Francijas izlasei ir bijis tik neizteiksmīgs, ka komandas galvenais treneris Filips Santandrē jau medijos ir nodēvēts par visu laiku sliktāko Francijas izlases treneri. Šajā ciklā Francijas izlase visos četros Sešu nāciju turnīros palika ārpus labāko trijnieka. Arī testa spēlēs pret Dienvidu puslodes komandām nekādi elpu aizraujoši panākumi nav gūti. Tomēr šāds fons pirms Pasaules kausa Francijas izlasei nav nekas jauns. Pasaules reitingā Francija atkritusi uz septīto vietu, bet arī tas viņus sevišķi neuztrauc.

Kapteinis

2011. gada pasaules labākais regbists Tjerī Dusatuā (#6) ir īsts cīņā saucējs un melnā darba darītājs. 2007. gada Pasaules kausa ceturtdaļfinālā pret Jaunzēlandi viņš viens pats veica vairāk tvērienu nekā visa Jaunzēlandes izlase kopā (Dusatuā 38, Jaunzēlande – 36), palīdzot komandai uzveikt varenos All Blacks, kas vēl tagad pukojas, ka tā bijusi viņu visu laiku labākā izlase. 33 gadu vecajam spēlētājam šī būs trešā un, visticamāk, pēdējā Pasaules kausa izcīņa. Ja ir kāds spēlētājs, kas var izklaidīgo Francijas izlasi savākt kopā un noskaņot lielām lietām, tad tas noteikti ir Dusatuā. Zīmīgi, ka pusi no saviem sešiem piezemējumiem valstsvienības rindās Dusatuā guvis tieši Pasaules kausa izcīņā.

Atslēgas spēlētāji

Grupu cīņā iespaidīgu, Dusatuā kvalitātes figūru netrūkst. Daudz tiks gaidīts no pieredzējušajiem uzbrucējiem – Paskāla Papē (#5) un Giljema Girado (#2). Papē jāizpērk sava vaina par sniegumu Sešu nāciju kausā šogad, kas viņam pāragri beidzās diskvalifikācijas dēļ par nesportisku rīcību.

Uzbrukumā pretiniekus gatavs plosīt būs reaktīvais Veslijs Fofanā (#12), viņam noteikti piebalsos centra partneris Matjē Bastaro (#13), kura lielākais trumpis ir mežonīgs spēks, kas apvienots ar labām ātruma īpašībām. Par turnīra atklājumu varētu kļūt flangs Noā Nakaitaci (#11), kurš teicami sevi apliecināja "Clermont Auvergne" kluba rindās, taču izlasē sevi pa īstam vēl tikai gatavojas pieteikt. Un, protams, vidējā līnijā savu artavu varētu dot pussargi Morgans Parrā (#9) un Frederiks Mišalaks (#10). Divas lielas, taču pretrunīgi vērtētas zvaigznes franču regbijā.

Treneris

Filips Santandrē var lepoties ar iespaidīgu CV. Kā spēlētājs septiņus gadus spēlējis Francijas izlasē, kā treneris strādājis ar Anglijas un Francijas augstākās līgas klubiem. Par Francijas izlases treneri kļuva 2012. gada sākumā, aizvadot pilnu četrgades ciklu ar Francijas izlasi. Visus četrus gadus Sešu nāciju turnīrā bijis jāsamierinās ar vietām ārpus labāko trijnieka, arī testa spēlēs pret dienvidu puslodes komandām vienīgais prieka brīdis bija uzvara pār Austrāliju 2014. gada nogalē. Jau tagad zināms, ka, neatkarīgi no rezultātiem, pēc Pasaules kausa izcīņas Santandrē amats būs jāatstāj. Un viņš noteikti vēlēsies aiziet ar godu, jo citādi viņam veltītais tituls "Visu laiku sliktākais Francijas izlases treneris" ar neizdzēšamu tinti paliks tautiešu atmiņās.

Apakšgrupa

Francija grupā mērosies spēkiem ar Īriju, Itāliju, Kanādu un Rumāniju. Visnopietnākie pretinieki, protams, ir pasaules reitinga vicelīderi īri, taču arī pret Itāliju var nākties panervozēt. Pēdējos gados Itālijai vairākkārt ir izdevies frančiem iekost Sešu nāciju turnīrā. Kanāda varētu nopietni pacīnīties ar Itāliju, bet maz ticams, ka sagādās liekas rūpes grupas favorītēm. Rumānijai - pastarītes statuss.

Autora komentārs

Francijas izlase visbīstamākā ir tad, kad ar to vismazāk rēķinās. To viņi vairākkārt ir pierādījuši Pasaules kausa izcīņā, tāpēc nebūs nekāds brīnums, ja melnais zirdziņš pēkšņi aizjoņos arī šogad. Lielisku spēlētāju resurss frančiem ir tik plašs, ka vairākiem skaļiem vārdiem nemaz neatradās vieta sastāvā. Ļoti pieredzējuši spēlētāji būs grupu cīņā, ko nevarētu teikt par komandas ātro galu, kur vieni vienīgi Pasaules kausa debitanti. Jautājums – vai mūždien haosa ieskautā komanda spēs savākties? Ja spēs, un būs līderi, kas aiz sevis pavelk visu komandu, šim Francijas izlases sastāvam var beidzot izdoties tas, kas nav izdevies citiem – proti, iegūt Pasaules kausu. Bažas ir par to, ka no veterāniem gaidīs vairāk, nekā viņi vairs ir spējīgi dot.
.

Sastāvs Pasaules kausa izcīņai

SpēlētājsVecumsPozīcijaKlubs (Valsts)Spēles izlasē
Giljems Girado29HukersToulon (FRA)32
Dimitri Szarzevskis32HukersRacing 92 (FRA)80
Benžamins Keizers31HukersClermont Auvergne (FRA)32
Vini Atonio25StabsLa Rochelle (FRA)8
Edijs Ben Aru24StabsRacing 92 (FRA)5
Vensāns Debati33StabsClermont Auvergne (FRA)30
Nikolā Mass35StabsMontpellier (FRA)79
Rabahs Slimani25StabsStade Francais (FRA)15
Aleksandrs Flankjārs25Otrā līnijaStade Francais (FRA)13
Juans Maestri27Otrā līnijaToulouse (FRA)37
Paskāls Papē34Otrā līnijaStade Francais (FRA)59
Tjerī Dusatuā (c)33Trešā līnijaToulouse (FRA)75
Bernards le Rū26Trešā līnijaRacing 92 (FRA)16
Janiks Nianga31Trešā līnijaRacing 92 (FRA)41
Fužans Odraogo29Trešā līnijaMontpellier (FRA)37
Damjēns Šolī29Nr. 8Clermont Auvergne (FRA)29
Luī Pikamols29Nr. 8Toulouse (FRA)45
Rorijs Kokots29Cīņas pussargsCastres (FRA)8
Morgans Parrā26Cīņas pussargsClermont Auvergne (FRA)60
Sebastiāns Tilo-Borde30Cīņas pussargsToulon (FRA)14
Frederiks Mišalaks32Brīvais pussargsToulon (FRA)71
Remī Tals31Brīvais pussargsRacing 92 (FRA)17
Matjē Bastaro26CentrsToulon (FRA)33
Aleksandrs Dimulāns25CentrsRacing 92 (FRA)3
Gaels Fikau21CentrsToulouse (FRA)12
Veslijs Fofanā27CentrsClermont Auvergne (FRA)33
Sofians Gitona26FlangsBordeaux Begles (FRA)4
Joans Užē28FlangsToulouse (FRA)38
Noā Nakaitaci25FlangsClermont Auvergne (FRA)2
Brīss Dulins25AizsargsRacing 92 (FRA)20
Skots Spedings29AizsargsClermont Auvergne (FRA)8