Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sešu nāciju kauss: Skotijā desmitgades līksmība

Sešu nāciju kauss: Skotijā desmitgades līksmība
Skotijas izlase Kalkutas kausu nebija izcīnījusi kopš 2008. gada.
Foto: AFP/Scanpix

38 tūkstoši pret diviem miljoniem. Tāda ir licencēto regbistu attiecība Skotijā un Anglijā. 2018. gada 24. februārī Skotija pirmo reizi desmit gadu laikā uzvarēja savus principiālākos sāncenšus Angliju un izcīnīja Kalkutas kausu - trofeju, ko abas komandas savā starpā ik gadu izspēlē kopš 1879. gada. Droši varam teikt, ka Skotija šobrīd piedzīvo lielāko līksmību pēdējo desmit gadu laikā. Tādu līksmību, ka padzerties no Kalkutas kausa ģērbtuvē ieradās pat princese Anna...

Darbaļaužu elki

Spēle starp Skotiju un Angliju bija Sešu nāciju kausa izcīņas trešās kārtas mačs. Taču formālais tikšanās iemesls, kā ierasts, palika otrajā plānā, jo spēle bija arī 125. (!) Kalkutas kausa izcīņa. Kopš 1879. gada Anglijas un Skotijas izlases reizi gadā tiekas, lai kārtotu savstarpējos rēķinus. Tā vairs nav tikai regbija spēle - tas ir kultūrvēsturisks akts, kurā sports ir tikai viens no izpausmes veidiem un izteiksmes līdzekļiem.

Neviena no komandām gadu nevar uzskatīt par veiksmīgu, ja Kalkutas kauss nav tās īpašumā. Un otrādi - lai cik štruntīgs arī būtu bijis gads, ja Kalkutas kauss rotā federācijas trofeju skapi, tad gads ir vērtējams kā not so bad. To, ka emocijas ir nokaitētas līdz baltkvēlei, varēja novērot jau pirms spēles, kad abas komandas saplūcās pa ceļam uz ģērbtuvēm. Parasti iesildīšanās tiek organizēta tā, lai abu komandu ceļi tunelī krustotos tikai pirms oficiālās iznākšanas laukumā, taču šoreiz viss izvērtās citādi. Visaktīvākais pirmsspēles tusiņā bija Ouvens Farels, kurš vēlāk bija arī pamanāmākais angļu spēlētājs laukumā.

Pati spēle aizritēja Skotijas zīmē. Pirmajā puslaikā iekrājuši solīdu pārsvaru (22:6), skoti izturēja angļu spiedienu otrajā un uzvaru nosargāja itin pārliecinoši - 25:13. Kalkutas kausa saņemšana bija tik emocionāla, ka uz skotu vispārējās līksmības fona Jaunzēlandes prieks pēc uzvaras 2015. gada Pasaules kausa finālā bija vien tāda "pielikšana pie lūpām".

Mača vērtīgākais spēlētājs Fins Rasels vēl pirms dažiem gadiem bija akmeņkalis, kurš regbiju spēlēja savam priekam, taču vakar viņš fotogrāfiem pozēja ar Kalkutas kausu rokās un "Mis Skotija 2015" pie sāniem. Divus piezemējumus guvušais Hjū Džounss vēl pirms trim gadiem studēja Dienvidāfrikā, "lai iesauļotos" un profesionālajām ambīcijām bija atmetis ar roku, taču viņa sniegums DĀR universitāšu mačos iekrita acīs Glāzgovas "Warriors" video analītiķim Gevinam Vonam, kurš, nemiera mocīts, nolēma paskatīties regbiju - vienīgo, kādu tobrīd interneta tiešraidē tajā Skotijas regbijam liktenīgajā brīdī varēja noķert. Raiens Vilsons kausu uzņēma savā ģimenē - kamerām viņš pozēja kopā ar savu sievu un trim bērniem, no kuriem divi vecākie kausam veltīja skūpstu. Vēl pirms trim gadiem Skotijas regbija federācija viņu aizsūtīja ārstēties no alkoholisma un izpestīja no cietuma par bruņotu konfilktu melnā nakts stundā kādā kebabu ēstuvē. Džeimss Batī vēl pirms diviem gadiem strādāja lopu kautuvē un centās iekārtoties darbā policijā, taču "100 000 nokautas govis" laikam nebija īstā lieta, ar ko palielīties darba intervijā. Pie profesionāla kontrakta viņš tika, pateicoties nepieredzētai traumu epidēmijai Glāzgovas "Warriors" (savainoti bija četri viņa pozīcijas spēlētāji), bet, lai viņš varētu pozēt ar Kalkutas kausu, Skotijas izlasē no ierindas bija jāizkrīt sešiem (!!!) tiešajiem konkurentiem par vietu sastāvā. Pavisam atturīgi, ar manāmu apmulsumu sejā, fotogrāfiem pozēja jauniņais Blērs Kinghorns, kuram spēle pret Angliju bija debija Skotijas izlasē, tāpēc, pa ceļam uz spēli, viņam autobusā visas komandas priekšā bija jāuzstājas ar dziesmu.

Apbrīnojami, ka šī raibā kompānija vispār dzīvē ir satikusies. Vēl trakāk - tā ir spērusi platu soli pretī tam, lai pirmo reizi kopš 1999. gada triumfētu Sešās nācijās. Saistviela? Tā laika izlases lielākā zvaigzne Gregors Taunsends tagad ir galvenais treneris. Treneris, kura spēles modelis tiek dēvēts par "organizēto haosu", un, lai to veiksmīgi īstenotu laukumā, ir nepieciešami tieši tādi personāži, kādi pieminēti rindkopu augstāk... Starp citu, pēcspēles intervijā Taunsends uz jautājumu, vai gaidāmas svinības, trenerim neraksturīgi, turklāt ar lielu pacilātības sajūtu iesaucās: "Protams!" Un komandas kopbildē ģērbtuvē jau varēja manīt atkorķētas pudeles...

Īrija saglabā izredzes uz "Grand Slam"

Skotijas uzvara aizēnoja Īrijas izlases spožo sniegumu. Īri ir vienīgie, kas turnīru turpina bez zaudējumiem, līdz ar to saglabā "Grand Slam" cerības. Nevarētu teikt, ka Īrijas izlase aizvada nevainojumu turnīru, taču sniegums uzlabojas no spēles uz spēli, un mačā pret Velsu brīžiem bija tik pārliecinošs, ka šķita, ka čempioni šogad jau ir zināmi. Patiesībā tā nebūt nav, jo īstā jautrība īriem vēl tikai priekšā - abās atlikušajās kārtās jāspēkojas ar divām atlikušajām konkurentēm cīņā par titulu: Angliju un Skotiju.

Anglijas izlase demonstrē blāvāko sniegumu pēdējo divu gadu laikā. Zaudējums skotiem bija tikai otrais galvenā trenera Edija Džounsa laikā. Anglijas uzvaras pār Itāliju un Velsu sēja šaubas, vai šī būs tā komanda, kas ieies vēsturē kā pirmā, kas trīs gadus pēc kārtas triumfējusi Sešu nāciju turnīrā. To vēl var pagūt izdarīt, taču zaudējums skotiem šaubas tikai vairo. Cita starpā, angļu žurnālsti pamanījuši, ka Džounss veicis atsevišķus taktiskus manevrus, kurus pats savulaik kā analītiķis Anglijas izlases spēlē kritizējis.Tas, kā odiozais treneris un viņa ambiciozā komanda reaģēs uz zaudējumu skotiem, būs Anglijas - Francijas spēles lielā intriga.

Velsas izlases sniegums šajā turnīrā ir paredzami blāvs. Katrā no trim aizvadītajām spēlēm ir bijuši labie brīži, taču arī uzvarētā spēle pār Skotiju neatstāja to labāko iespaidu, jo pretinieki todien uz maču bija ieradušies manāmi ne savā ādā. Spēle pret Īriju Vorenam Getlandam bija simtā pie Velsas izlases stūres. Vadības groži viņa rokās ir jau kopš 2007. gada un būs līdz 2019. gada Pasaules kausam. Iespējams, ka vadības maiņa ir tā, kas velsiešiem nepieciešama, lai izrautos no purva, kurā viņi grimst arvien dziļāk gadu no gada. 2011. gadā - Pasaules kausa pusfināls. 2012. gadā - Sešu nāciju "Grand Slam". 2013. gadā - aizstāvēts čempiontituls. 2017. gadā - priekšpēdējā vieta. Šogad? Analītiķi prognozē to pašu...

Arī Francijas izlasei kārtējo reizi nav ar ko palepoties. Uzvaras tika izlaistas no rokām gan pret īriem, gan skotiem. Nedaudz labāk aizvadot šo spēļu galotnes, tieši franči pašlaik būtu vienīgā komanda ar "Grand Slam" cerībām. Tagad viņiem ir jādomā, ko iesākt ar tiem septiņiem spēlētājiem, kas pēc spēles ar Skotiju tika aizturēti...

Itālijas izlase pasaules rangā ir atkāpusies aiz Gruzijas. Ja par atskaites punktu ņemam pasaules reitingu, tad Eiropas "Top 6" vairs nesakrīt ar Sešu nāciju kausa dalībnieku sastāvu. Itāļu sniegums laukumā viņu akcijas nevairo, tāpēc varam paredzēt, ka runas par turnīra formāta maiņu šogad kļūs tikai skaļākas.

Sešu nāciju kauss

#KomandaSUNZPAP
1.Īrija3300108:5914
2.Anglija320171:469
3.Skotija320164:738
4.Velsa310267:566
5.Francija310273:646
6.Itālija300351:1360

Rezultatīvākie spēlētāji

#SpēlētājsKomandaPunkti
1.Lī HalfpenijsVelsa36
2.Maksims MašanoFrancija33
3.Džonatans SekstonsĪrija32
4.Ouvens FarelsAnglija31
5.Greigs LeidlovsSkotija29

Visvairāk piezemējumu

#SpēlētājsKomandaPiezemējumi
1.Džeikobs StokdeilsĪrija4
2.Hjū DžounssSkotija3
3.Tedī TomāFrancija3

Nākamā kārta sāksies 10. martā, kad Īrija uzņems Skotiju, bet turpināsies dienu vēlāk ar Francijas - Anglijas un Velsas - Itālijas dueļiem. Spēļu tiešraides vērojamas "Viaplay" un "Viasat Sport Baltic".

     [+] [-]

, 2018-02-25 19:18, pirms 6 gadiem
Kopš kura laike princese Anna ir skotiete?

  +1 [+] [-]

, 2018-02-25 19:45, pirms 6 gadiem
Nekas Skotiem nesagādā lielāku prieku,kā uzveikt angļus!

     [+] [-]

, 2018-02-25 20:46, pirms 6 gadiem
Vai tad rakstā ir minēts ka viņa ir skotiete? Bet ar Skotiju viņai ir tāda saistība ka viņas tēvs ir Edinburgas hercogs!

  +1 [+] [-]

, 2018-02-25 23:05, pirms 6 gadiem
SC, dodiet šitam čalim rakstīt vairāk, ne tikai par regbiju. Turieties pa gabalu no visādiem alksnājiem un suveiždām, varbūt portāla kopējo līmeni izdosies kaut cik pacelt...