Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Ar 11 spēlēm noslēgsies starptautisko regbija maču sezona

Ar 11 spēlēm noslēgsies starptautisko regbija maču sezona
Velsas izlases spēlētāji gatavojoties mačam pret DĀR.
Foto: AFP/Scanpix

Šodien ar 11 cīņām dažādos pasaules regbija laukumos noslēgsies 2018. gada starptautisko regbija testu maču sezona. Neiztiks arī bez interesantām cīņām.

Šodien tiks noslēgta 2018. gada regbija starptautisko maču sezona. 1. decembrī gan vēl Argentīna tiksies ar "Barbarians" komandu, taču šis mačs netiks ņemts vērā Pasaules raga ietvaros.

Par dienas interesantāko maču var saukt Velsas un DĀR vienību maču. Pirmkārt, abas šīs komandas Pasaules rangā ieņem vietas pirmajā pieciniekā, velsiešiem esot trešajiem, bet dienvidāfrikāņi ir ierindojušies piektajā vietā. Otrkārt, abas komandas demonstrē saturīgu spēli – Velsa ir uzvarējusi astoņos mačos pēc kārtas, bet DĀR, lai arī viņu uzvaru sērija ir tikai divus mačus gara, šajā gadā ir parādījusi un pierādījusi, ka ir atgriezusies spēcīgāko komandu grupā, Regbija čempionāta ietvaros pārspējot Jaunzēlandi un cīnoties līdzvērtīgi ar Angliju. Treškārt, pēdējos trijos mačos velsieši ir bijuši labāki, divos pēdējos – tikai ar divu punktu starpību, tāpēc, protams, DĀR "Antilopes" vēlēsies ko bilst šajā sakarā.

Tiesa, bez visām komandu savstarpējām attiecībām "uz papīra", ir jāņem vērā, ka gan DĀR, gan arī Velsa ir fiziska regbija piekritējas un, lai arī abām komandām gadās mači, kuros viņiem ir vairāk izšķērdēto, nekā realizēto iespēju, cīnās tās līdz galam un tieši tas varētu būt pats interesantākais – klasisks nepiekāpīgs regbijs.

Vērtējot pēc Pasaules rangā ieņemamajām vietām, otrā interesantākā cīņa varētu notikt starp Angliju un Austrāliju. Pēdējās piecās spēlēs angļi ir bijuši labāki par austrāliešiem, taču pēdējo četru gadu laikā vienīgo zaudējumu Austrālija angļiem ir sagādājusi 2015. gada Pasaules kausā, izslēdzot mājniekus no tālākās cīņas par titulu.

Tiesa, pat bez šāda vēsturiskā fona abām komandām sezonas pēdējā mačā nebūtu jābūt problēmām ar motivāciju, jo 2018. gads tām nebija viegls. Angļiem tajā bija jāpiedzīvo kaunpilns kritiens no pārliecinoši labākās Sešu nāciju kausa komandas titula līdz pirmspēdējai vietai, apsteidzot vien Itāliju. Tam sekoja zaudējums vasaras testu sērijā pret DĀR (1-2) un, lai arī mazliet skandalozs, taču zaudējums četrgades cikla gaidītākajā mačā, pirms divām nedēļām atzīstot Jaunzēlandes pārākumu (15:16). Savukārt Austrālija šī gada 12 mačos ir tikusi tikai pie četriem panākumiem. Jā, gadu viņi sāka ar uzvaru pār šīssezonas "karstāko" izlasi, Īriju, taču tālāk sekoja bēdīgs sniegums Regbija čempionātā, kā rezultātā viņi par mata tiesu izvairījās no "koka karotes", jeb pēdējās vietas.

Uzvara šovakar būs svarīga gan no sportiskā, gan psiholoģiskā aspekta, jo pēc tik smagas sezonas, turklāt, gatavojoties Pasaules kausam, ir nepieciešms kāds pozitīvu emociju lādiņš.

Pievēršoties citiem mačiem, jāsaka, ka šodien būs arī daudz maču, kurā ranga pirmā desmitnieka komandas eksaminēs otrā desmita vienības. Jaunzēlande tiksies ar Itāliju, Īrija – ar ASV, bet Francija testēs desmitajā vietā esošo Fidži. Šie mači būs noderīgi kā spēcīgākajām vienībām, jo tās varēs iespēlēt mazāku spēļu praksi guvušos regbistus, gan arī vājākajām, jo tā varēs salīdzināt varējumu ar grandiem.

Jāpiebilst arī, ka šodien spēli aizvadīs Skotija un Argentīna. Abas šīs komandas sevi ir pierādījušas regbija pasaulē, taču šosezon īsti nedemonstrē spēli, kas no tām tika gaidīta. Kopumā savstarpējos mačos "Los Pumas" pie panākuma ir tikuši vien reizi, taču tā kā uz sezonas pēdējo maču skoti ir izlikuši eksperimentālu sastāvu, dienvidamerikāņiem varētu parādīties vairāk iespēju uz panākumu.

2018. gada rudens testu spēles

MājniekiViesiLaiksRezultāts
RumānijaUrugvaja14:00
GruzijaTonga16:00
ItālijaJaunzēlande16:00
KrievijaJapāna16:05
SkotijaArgentīna16:30
SpānijaSamoa16:45
AnglijaAustrālija17:00
VelsaDĀR19:20
ĪrijaASV20:30
FrancijaFidži21:45

"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.
"Livonia" regbistes ar jauno treneri Elmāru Šefanovski. Foto: RK "Livonia".

"Livonia" sieviešu regbija komandu trenēs vīriešu izlases kapteinis Šefanovskis

Jauno sezonu Regbija kluba “Livonia” sieviešu komandu uzsāks jauna trenera vadībā. Livonietes šajā sezonā trenēt ir uzsācis Latvijas vīriešu regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis, nomainot Dienvidāfrikas speciālistu.