Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas regbija izlase Norvēģijā pieliks punktu ciklam

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas regbija izlase Norvēģijā pieliks punktu ciklam
Latvijas regbija izlase. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Latvijas regbija izlase šodien viesos tiksies ar Norvēģiju, noslēdzot Eiropas čempionāta otrās konferences Ziemeļu divīzijas turnīru. Izlase ir apņēmības pilna sacensības pabeigt tikpat pārliecinoši kā tās aizvadītas līdz šim.

Spēle sāksies plkst. 16:00 pēc Latvijas laika un tiks aizvadīta nepilnus 100 kilometrus no Oslo esošajā Hortenas pilsētā.

Pēc 4. maijā notikušās spēles Baldonē pret Dāniju regbistiem neilgu brīdi bija atelpa no izlases, bet pēc tam atsākās intensīva gatavošanās. Salīdzinājumā ar Baldones maču sastāvā notikušas septiņas izmaiņas - Elmārs Šefanovskis un Emīls Balodis šonedēļ ar "Miesnieku" klubu devušies uz turnīru Sanktpēterburgā, traumu guvis Andrejs Borisovs, tāpat sastāvā nav arī Artūra Periha, Dāvida Bērtiņa, Edgara Cīruļa un Endrū Šteinberga. Viņu vietā pamatsastāvā ies Valters Raņķis, Emīls Zerafims (abi pret Dāniju palika uzreiz aiz sastāva) un Roberts Miksons, savukārt starp rezervistiem iekļuvuši Artūrs Baranovskis, Kristaps Martinsons, Adrians Lovkins, Kristaps Bērze un ikdienā Itālijā spēlējošais Vladislavs Šagins.

"Jūtamies pārliecināti par saviem spēkiem, bet arī nevajag sasteigt. Puišus gatavojam tam, ka būs smagi jācīnās," saka Latvijas izlases galvenā trenera Gerija Vokera palīgs Kristaps Staņa. "Rudenī Norvēģijai laukumā gāja grūti, tāpēc ticam, ka mūsu uzstādījumi mačam nostrādās. Redzēsim, ko viņi ir sagatavojuši. Vēlamies izvērst plašu spēli pa visu laukumu, atrast viņu vājos punktus un uz tiem izdarīt spiedienu. Šoreiz vairāk darba būs uz grupu cīņas pleciem, bet tomēr atzīstams sniegums jārāda visai komandai kopā. Tā noteikti nebūs pastaiga parkā."

Spēli vēl interesantāku padarīs fakts, ka Norvēģijas izlasē spēlē arī latvietis Salvis Stilbs, kurš nāk no "Fēniksa" kluba un savulaik pārstāvējis Latvijas U20 izlasi, ko tobrīd trenēja tieši Staņa. "Viņš ir ātrs spēlētājs. Savulaik izskatīts kā kandidāts mūsu regbija-7 izlasē, bet tā arī neatrādījās un tāpēc drīkst pārstāvēt savu mītnes zemi. Viņš ir pašaizliedzīgs puisis ar degsmi un mīlestību pret regbiju."

Latvijas izlase šajā ciklā spēlē pret četrām rangā zemāk esošām komandām un pirmajās trijās spēlēs nopelnījusi 14 no maksimāli iespējamajiem 15 punktiem. Tikmēr Norvēģija divās rudens spēlēs tika pie četriem kopvērtējuma punktiem - 9:6 pret Austriju un 10:42 pret Dāniju. Latviju kopvērtējumā apsteigt vēl var tikai Norvēģija, kurai jāiegūst maksimālie pieci punkti (četri par uzvaru un bonusa punkts par četriem piezemējumiem) gan sestdienas spēlē, gan arī 1. jūnijā gaidāmajā duelī pret Somiju.

Latvija šobrīd pasaules rangā ieņem 58. vietu, kamēr Norvēģija ir 94. pozīcijā starp 105 rangā iekļautajām izlasēm. Pret Norvēģiju spēlēsim trešo reizi vēsturē un pirmoreiz viesos, jo iepriekšējo divi mači notika LU stadionā - 1996. gadā pretiniekus pārspējām ar 44:6, bet 2001. gadā ar 37:0.

Latvijas izlase šobrīd sacenšas turnīrā, kura pilnais nosaukums ir "Rugby Europe International Championships", jeb Eiropas čempionātā otrā un trešā līmeņa izlasēm. Šī ir trešā sezona jaunajā formātā, kad mači tiek izspēlēti viena gada ciklā, kas aizstāj iepriekšējo divu gadu ciklu. Šajā turnīrā pirmajos divos līmeņos "Championship" un "Trophy" spēlē pa sešām izlasēm, tiem seko desmit izlašu "Conference 1" turnīrs divās divīzijās un desmit izlašu "Conference 2" turnīrs divās divīzijās, kurā ir arī Latvija. Savukārt pašā lejasgalā tiek aizvadīts trīs izlašu attīstības turnīrs.

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija