Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Kanāda iztur Honkongas spiedienu un kā pēdējā kvalificējas Pasaules kausam

Juris Miņins
Juris Miņins

Kanāda iztur Honkongas spiedienu un kā pēdējā kvalificējas Pasaules kausam
Foto: AFP/Scanpix

Izturot Honkongas izlases spiedienu visa pirmā puslaika garumā, Kanādas regbija izlase izšķirošajā mačā par kvalificēšanos 2019. gada Pasaules kausam svinēja uzvaru ar 27:10.

Pirms izšķirošās cīņas gan pēdējo cīņu aizvadīja Vācijas un Kenijas izlase. Lai arī vācieši pirmajā kārtā negaidīti pārspēja Honkongu, kvalificēties Pasaules kausam viņi vairs nespēja, jo spēlē pret Kanādu piedzīvoja zaudējumu un neguva nevienu bonusa punktu. Savukārt Kenija zaudēja abās savās cīņās un cīnījās par nepalikšanu pēdējā vietā.

Jāsaka, ka šajā spēlē intriga gan izpalika, jo Vācieši ar 43:6 pārspēja savus oponentus. Trīs piezemējumi DĀR dzimušā Sebastjana Fereiras kontā.

Jāsaka, ka, lai arī Vācija nekvalificējās Pasaules kausam, kopumā viņi aizvadīja ļoti labu turnīru, ko sāka jauna galvenā trenera vadībā, izcīnot divas uzvaras trijās spēlēs. Pēc pēdējos gados redzētās lejupslīdes un finansiālajām grūtībām, kas mocīja vāciešus pašlaik izskatās, ka viņi varētu atkal cīnīties arī par ko vairāk nekā pēdējo vietu pavasarī paredzētajā Eiropas čempionātā.

Pievēršoties izšķirošajai cīņai, tad tajā Kanādai, protams, bija zināmas priekšrocības, jo, pat minimāla zaudējuma (ne vairāk kā ar septiņiem punktiem) gadījumā viņi saglabāja cerības uz kvalificēšanos Pasaules kausam, ja vien Honkonga negūst četrus piezemējumus.

Spēle tika aizvadīta lietū un tā kā faktiskais finālmačs notika vien dažas stundas pēc tam kā Pjēra-Delora stadiona zālienā cīnījās Vācija un Kenija, tad laukums bija diezgan smags, taču tas, no otras puses, solīja principiālāku un uz spēku balstītu cīņu.

Jau no pirmajām mača minūtēm honkongieši, saprotot spēles likmi un savu situāciju, devās uz priekšu, un viņiem ļoti labi arī izdevās iespiesties pretinieku laukuma pusē, taču pārvērst savu pārsvaru punktos viņiem neizdevās, jo kanādieši disciplinēti turēja aizsardzības līniju.

Pēc aizvadītām desmit minūtēm Kanādas regbisti varēja uzelpot, jo nu viņi devās uzbrukumā turklāt, arī viņi tika ieskaites zonas tuvumā un kopējiem spēkiem prata iespiest bumbu tajā. Tas izdevās Rejam Bārkvilam.

Piezemējums mača gaitā gan neko nemainīja, jo Honkonga turpināja uzbrukt, bet Kanāda aizstāvēties. Aizsardzība kanādiešiem problēmas nesagādāja un, lai arī viņi biežāk pārkāpa noteikumus, honkongieši to īsti neprata izmantot, vienīgos punktus gūstot no soda sitiena. To izpildīja Mets Roslī. Tiesa, Roslī no varoņa vienā brīdī kļuva par antivaroni, jo kļūdījās sperot bumbu prom no savas laukuma puses. Viņa spērienu nobloķēja Kanādas izlases veterāns Daniels van der Meve, kurš tad guva mača otro piezemējumu.

Jāsaka, ka pirmajā puslaikā laukumā bija vērojams nospiedošs Honkongas pārsvars kā bumbas kontrolē (75%), tā teritorijā (71%), taču rezultāts uz tablo bija 14:3 par labu Kanādai. Tas saistīts ar to, ka honkongieši bagātīgi šķiedās ar savām iespējām, kamēr kanādieši šajā ziņā bija superproduktīvi – izmantoja visu, ko vien varēja.

Otro puslaiku Honkonga sāka esot skaitliskā vairākumā, jo pirmā puslaika izskaņā dzelteno kartīti saņēma Gordons Makrorijs, taču tas neko daudz nedeva.

Kopumā jāsaka, ka otrajā puslaikā honkongiešu pārsvars vairs nebija tik liels, taču spēle, dēļ sliktajiem laika apstākļiem, nebija tā kvalitatīvākā nedz no vienas, nedz otras komandas. Tāpat bija skaidrs, ka ir jānotiek brīnumam, lai Honkongas regbisti panāktu sev vēlamo, proti četrus piezemējumus un uzvaru ar vismaz astoņiem punktiem.

Otrajā puslaikā tika gūti divi piezemējumi. Vispirms izcēlās Konors Hārtlijs, bet punktu mačam pielika van der Merve, lieliskā stilā, izlaužoties no triju pretinieku apskāvieniem, nogādāja bumbu ieskaites zonā. Spēles gala reuzltāts – 27:10.

Līdz ar to Kanādas izlase ir uzvarējusi visās trijās kvalifikācijas turnīra spēlēs un nopelnījusi tiesības spēlēt 2019. gada Pasaules kausā, kas nākamrudem norisināsies Japānā. Jāpiebilst, ka, līdz ar šodienas panākumu un izcīnīto biļeti uz uzlecošās saules zemi, kanādieši būs pārstāvēti jau devītajā Pasaules kausā pēc kārtas, t.i., viņi būs piedalījušies visos Pasaules kausos.

Pasaules kausa izcīņā Kanāda ieņems vietu B grupā un spēlēs pret Jaunzēlandi, DĀR, Itāliju un Namībiju.

2019. gada Pasaules kausa regbijā kvalifikācijas turnīrs

#KomandaSUNZPAP
1.Kanāda (23.)3300121:3914
2.Vācija (29.)320179:449
3.Honkonga (21.)310259:705
4.Kenija (28.)300342:1480

Iekavās pie katras komandas norādīta tās vieta Pasaules reitingā uz turnīra sākuma brīdi.

DatumsMājniekiViesiRezultāts
11.11.HonkongaVācija9:26
11.11.KanādaKenija65:19
17.11.HonkongaKenija40:17
17.11.KanādaVācija29:10
23.11.KenijaVācija6:43
23.11.HonkongaKanāda10:27

2019. gada Pasaules kausa regbijā dalībnieces

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1.ĪrijaJaunzēlandeAnglijaAustrālija
2.SkotijaDĀRFrancijaVelsa
3.JapānaItālijaArgentīnaGruzija
4.KrievijaNamībijaASVFidži
5.SamoaKanādaTongaUrugvaja

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyworldcup.com/