Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

No Austrālijas padzītais Folau pievienojas Tongas regbija līgas izlasei

Juris Miņins
Juris Miņins

No Austrālijas padzītais Folau pievienojas Tongas regbija līgas izlasei
Israels Folau
Foto: EPA/Scanpix

Bijušais Austrālijas klasiskā regbija izlases spēlētājs Israels Folau, kura līgumu valsts regbija savienība vienpusējā kārtībā lauza šajā vasarā, ir radis iespēju turpināt profesionālā sportista karjeru, pievienojoties Tongas regbija līgas izlasei.

Viens no 21. gadsimta labākajiem Austrālijas regbistiem Israels Folau, kurš gan nepiedalās Pasaules kausā, šodien ir kļuvis par vienu no apspriestākajiem sava sporta veida pārstāvjiem, jo ir nācis klajā ar paziņojumu, ka savu karjeru turpinās regbijā-13, turklāt, pārstāvot Tongas valstsvienību.

Jāpiebilst, ka savas diezgan raibās karjeras laikā Israels Folau jau ir spēlējis regbiju-13, jo tieši šajā sporta veidā viņš sāka savu profesionāļa karjeru, cīnoties Austrālijas Nacionālajā regbija līgā (NRL), kur arī kļuva par piezemējumiem bagātāko debitantu. Starptautiskajā arēnā viņš jau ir pārstāvējis Austrāliju, aizvadot astoņus mačus, kuros guvis sešus piezemējumus.

Pēc regbija līgas Folau ir izmēģinājis savus spēkus austrāliešu futbolā, AFL čempionātā, bet klasiskajā regbijā savu talantu viņš rāda no 2013. gada un šajā laikā ir kļuvis arī par visu laiku labāko piezemējumu guvēju "Super Rugby" čempionātā.

Jāatgādina, ka šis paziņojums ir izplatīts pēc tam kā šajā vasarā Austrālijas regbija savienība lauza līgumu ar 30 gadus veco spēlētāju, jo viņš, pēc savienības uzskatiem, ir pārkāpis organizācijas ētikas kodeksu, proti, savos sociālajos tīklos publicējis reliģijā balstītus ierakstus, kuros ir nosodīta homoseksualitāte. Tas gan nebija pirmais gadījums, kad Folau šādā veidā izsaka savas, kā pārliecināta kristieša, domas un iepriekš viņš tika brīdināts, ka turpinot šos ierakstus, viņš riskē ar līguma laušanu.

Beigu beigās, Austrālijas regbija savienības mērs bija pilns un viņi lauza līgumu ar aizsargu, kas nozīmē, ka viņš vairāk nedrīkst spēlēt izlasē, kā arī nevar arī spēlēt Austrālijas profesionālajos "Super Rugby" čempionāta klubos. Iepriekš viņš pārstāvēja Jaundienvidvelsas "Waratahs" komandu.

Protams, ka pats Folau ar šādu lēmumu nebija apmierināts un uzsāka savu tiesas procesu, vēloties panākt, lai regbija savienības lēmums tiek atzīts par diskriminējošu, jo sportists dabūjis ciest par saviem reliģiskajiem uzskatiem. Tāpat, protams, viņš vēlas, lai līgums tiktu atjaunots, kā arī no Austrālijas regbija savienības tiktu piedzīta 10 miljonus ASV dolāru.

Pēc šī skandāla Folau mēģināja atgriezties NRL čempionātā, taču šī čempionāta vadība noraidīja šādu iespēju. Tiesa, bezdarbībā viņš ilgi nesēdēja, jo atrada iespēju kā atgriezties regbija laukumā, t.i., pievienojies Tongas regbija līgas, jeb regbija-13, izlasei un gatavosies šoruden paredzētajām pārbaudes spēlēm pret Lielbritāniju un Austrāliju.

Jāatzīmē, ka neskatoties uz Austrālijas pārstāvju pretestību, Starptautiskā regbija līgas federācija akceptēja spēlētāja pāreju no vienas izlases uz otru, turklāt Tongas valstsvienību pārstāv arī Israela brālis, Džons. Abu spēlētāju vecāki ir tongieši, lai gan pārcēlušies uz dzīvi Austrālijā, kur arī ir dzimuši Israels un Džons.

Tongas regbija līgas izlase ir viena no pasaules vadošajām komandām šajā regbija spēles veidā, jo 2017. gada Pasaules kausā spēja aizkļūt līdz pusfinālam, kurā piekāpās Anglijai, bet pirms tam, grupu turnīrā, ar 28:22 pārspēja Jaunzēlandes komandu.

Atgādināsim, ka Austrālijas regbija-15 izlasē Israels Folau ir aizvadījis 62 spēles, kurās izcēlies ar 32 piezemējumiem, kas ir ceturtais visu laiku labākais rādītājs.

Izmantotie resursi:
https://www.planetrugby.com/