Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Iepazīsti favorītus: Austrālija centīsies atjaunot reputāciju

Iepazīsti favorītus: Austrālija centīsies atjaunot reputāciju
Austrālijas izlase nesen triumfēja "Rugby Championship" turnīrā. Viens tituls šogad jau ir, gribas vēl vienu...
Foto: sanzarrugby.com

18. septembrī Anglijā sāksies Pasaules kausa izcīņa regbijā. Veselu pusotru mēnesi pasaules sportā nebūs nozīmīgākas aktualitātes par četrgades regbija svētkiem. Atlikušajā laikā līdz Pasaules kausam mēs iepazīstināsim ar turnīra galvenajiem favorītiem. Sāksim ar Austrālijas izlasi. Divkārtējie Pasaules kausa ieguvēji pēdējos gados saviem līdzjutējiem daudz likuši vilties, un arī šo turnīru nāksies sākt nāves grupā. Taču ambīciju šai komandai netrūkst.

Sekmes Pasaules kausa izcīņā

GadsPaveiktais
19874.vieta
1991Čempioni
1995Izstājās ceturtdaļfinālā
1999Čempioni
2003Zaudēja finālā
2007Izstājās ceturtdaļfinālā
20113. vieta

Austrālijas izlase var lepoties ar vēl senāku vēsturi kā sāncenši jaunzēlandieši, jo pirmo spēli aizvadīja 1882. gadā. Regbija popularitāte Austrālijā komentārus neprasa. Divas reizes izdevies triumfēt Pasaules kausa izcīņā, kas ir dalīts labākais rezultāts ar Jaunzēlandi un DĀR, taču līdzjutējiem vēl aizvien kremt neveiksme pirms 12 gadiem. Toreiz pašu rīkotajā turnīrā Austrālijas izlase bija aizkļuvusi līdz finālam, taču tur pagarinājumā nācās atzīt angļu pārākumu.

Kā veicies šajā četrgadē?

Iepriekšējo Pasaules kausu Austrālijas izlase noslēdza trešajā vietā, kas patiesībā bija vairāk nekā no gados jaunās komandas toreiz varēja prasīt. Šķita, ka paaudžu maiņu pārcietušās komandas īstais turnīrs būs 2015. gadā. Nu tas ir deguna galā, bet Austrālijas izlase līdz šim ar savu sniegumu iepriecinājusi reti. Īpaši zems punkts tika sasniegts pērn, kad daudzās neveiksmes Austrāliju atsvieda uz 6. vietu pasaules reitingā – visu laiku zemāko.

Šajā ciklā komandu trenējuši jau trīs dažādi galvenie treneri, pa vidu visam ir bijuši skandāli, kuros iesaistīti komandas potenciālie līderi. Mainījušies arī kapteiņi, tā arī neatrodot to īsto un vienīgo. Un tomēr – epizodiski komanda izskatījusies ļoti iespaidīgi. Piemēram, 2013. gada trīs spēļu sērija ar Britu un īru apvienoto izlasi lauvām, lai arī kopsummā tika zaudēta, atstāja ļoti patīkamu iespaidu. Arī šogad komanda beidzot iepriecināja savus līdzjutējus, triumfējot "Rugby Championship" turnīrā, taču eiforija noplaka jau pēc nedēļas, kad Bledislo kausa izcīņā (reizi gadā vairāku savstarpējo spēļu sērijā izspēlē Austrālija un Jaunzēlande) Jaunzēlande pārbrauca pāri austrāliešiem, revanšējoties par zaudējumu "Rugby Championship" un 13. gadu pēc kārtas paturot savā īpašumā Bledislo kausu.

Kapteinis

Hukers (#2) Stīvens Mūrs ir ļoti cienīts spēlētājs, bet pēc harizmas un sasniegumu mērauklām nav pielīdzināms galveno konkurentu kapteiņiem. Jāatzīmē, ka piemērota kapteiņa meklējumi risinās jau gadiem, un Mūrs šos pienākumus pilnvērtīgi pildīt sācis tikai šogad (pērn tika nozīmēts pirmo reizi, bet uzreiz iedzīvojās savainojumā). Kā spēlētājs Mūrs jau krietnu laika sprīdi ir pamatsastāva pirmā izvēle hukera pozīcijā. 32 gadu vecumā šis viņam var būt pēdējais Pasaules kauss. Visiem skaidrs, kādu viņš iztēlojas ideālo turnīra scenāriju...

Atslēgas spēlētāji

Austrālijas izlases lielākā zvaigzne ir Izraels Folau (#15). Iepriekš guvis teicamus panākumus regbija līgā un austrāliešu futbolā, Folau klasiskajam regbijam profesionāli pievērsās vien pirms pāris gadiem. Un momentāni kļuva par izlases pamanāmāko spēlētāju un naskāko piezemējumu guvēju.

Tāpat izlase jau ilgus gadus nav iedomājama bez universālā Adama Ešlija-Kūpera, kurš 31 gada vecumā var palepoties ar vairāk nekā 100 spēlēm valstsvienībā. Ešlija-Kūpera pieredze, komplektā ar daudzpusīgajām kvalitātēm, sagādās lielas raizes jebkuram pretiniekam.

Grupu cīņā daudz tiks sagaidīts ne tikai no kapteiņa Stīvena Mūra, bet arī viņa asistenta, trešās līnijas spēlētāja Maikla Hūpera (#7). Enerģiskais Hūpers ir Austrālijas jaunā viļņa spēlētājs, kurš 23 gadu vecumā tūdaļ sasniegs 50 izlasē aizvadīto spēļu atzīmi. Hūperam nāksies krietni pasvīst, lai apakšgrupu cīņās uzvarētu divcīņas ar tiešajiem oponentiem Anglijas un Velsas komandās – attiecīgi Robšovu un Varbortonu. Abi ir savu komandu kapteiņi.

Un, protams, lielas cerības tiek liktas uz divu pazudušo dēlu – varenā Francijas "Toulon" kluba spēlētāju Meta Gitau un Drū Mičela – atgriešanos izlasē. Austrālijas izlase speciāli mainīja spēlētāju atlases noteikumus, lai tikai abus leģionārus varētu "legāli" iekļaut sastāvā. Kā zināms, agrāk spēlēšanai valstsvienībā obligāts priekšnoteikums bija spēlēšana pašmāju klubā.

Treneris

Maikls Čeika komandas vadības grožus pārņēma vien pērn, kad pēc kārtējām nedienām atlūgumu iesniedza Evens Makkenzijs. Čeikam nav bijis daudz laika, lai ienestu kardinālas pārmaiņas, taču viņa rīcībā ir gana labs materiāls, lai izveidotu spēcīgu komandu. Kā spēlētājs lielas virsotnes nesasniedza, kā treneris – iepriekš darbojies tikai ar klubu komandām. Čeikam kā nacionālās izlases trenerim šīs būs īstas ugunskristības. Pats labprātīgi palīdis zem tanka, Čeika mēģinās izturēt kāpurķēžu spiedienu. Čeikam paveicies, ka viņa rīcībā ir pēdējo n-to gadu labākais sastāvs, atliek tikai izdarīt pareizās izvēles. Vienu lielu darbu Čeika jau ir paveicis – atgriezis ticību, ka Austrālija var nopietni pretendēt uz uzvaru finālturnīrā.

Apakšgrupa

Austrālijai trāpījusies īsta nāves grupa – Anglija ar Velsu arī uz turnīru dosies ar pašiem augstākajiem mērķiem, tāpat savas korekcijas trīs titānu savstarpējās cīņās var ienest Fidži. Urugvajai gan nāksies samierināties ar pārliecinošu pastarīšu lomu. No grupas izkļūs divas labākās komandas, kas nozīmē – kādai no favorītēm turnīrs noslēgsies jau pēc grupu turnīra.

Autora komentārs

It nemaz nebūšu pārsteigts, ja Austrālija dosies mājās jau pēc grupu turnīra. Pret Angliju un Velsu tā jau klātos smagi, bet abām vēl būs sava laukuma priekšrocības. Tās gan var izdarīt lāča pakalpojumu. X-faktors būs Meta Gitau sniegums, un tas lielā mērā būs atkarīgs no viņa pielietojuma. Ja par aizsargu līniju sirds Čeikam var būt mierīga (tik vien kā zvaigžņu plejādē jāizvēlas īstie spēlētāji), tad grupu cīņas veikums būs lielais nezināmais. Ja Austrālijas izlase izkļūs no nāves grupas, tad, kas zina, varētu tikt arī līdz finālam. Galvenie favorīti šajā turnīrā viņi noteikti nebūs. Iespējams, tas pat ir pluss. Uzvara šā gada "Rugby Championship" turnīrā apliecināja komandas iespaidīgo potenciālu. Austrālijai neglaimojošs fakts: tā komanda, kas Pasaules kausa gadā uzvar šo turnīru, līdz šim nekad nav ieguvusi Pasaules kausu.

Sastāvs Pasaules kausa izcīņai

SpēlētājsVecumsPozīcijaKlubs (Valsts)Spēles izlasē
Stīvens Mūrs (c)32HukersBrumbies (AUS)96
Tatafu Polata-Nau30HukersWaratahs (AUS)53
Gregs Holmss32StabsReds (AUS)17
Sekope Kepu29StabsWaratahs (AUS)56
Skots Sio23StabsBrumbies (AUS)9
Džeimss Slipers26StabsReds (AUS)67
Tobijs Smits26StabsRebels (AUS)0
Keins Duglass26Otrā līnijaReds (AUS)15
Dīns Mams31Otrā līnijaWaratahs (AUS)36
Robs Simonss26Otrā līnijaReds (AUS)52
Vils Skeltons23Otrā līnijaWaratahs (AUS)12
Skots Fārdijs31Trešā līnijaBrumbies (AUS)24
Maikls Hūpers23Trešā līnijaWaratahs (AUS)46
Šons Makmahons21Trešā līnijaRebels (AUS)3
Deivids Pokoks27Trešā līnijaBrumbies (AUS)50
Bens Makkolmens27Nr.8Force (AUS)40
Vaiklefs Palu33Nr. 8Waratahs (AUS)55
Vils Genia27Cīņas pussargsReds (AUS)59
Niks Fipss26Cīņas pussargsWaratahs (AUS)31
Kveids Kūpers27Brīvais pussargsReds (AUS)56
Bernards Folejs26Brīvais pussargsWaratahs (AUS)20
Kartlejs Bīls26CentrsWaratahs (AUS)52
Mets Gitau32CentrsToulon (FRA)95
Mets Tomua25CentrsBrumbies (AUS)25
Tevita Kuridrani24CentrsBrumbies (AUS)24
Adams Ešlijs-Kūpers31FlangsWaratahs (AUS)108
Robs Horns26FlangsWaratahs (AUS)26
Drū Mičels31FlangsToulon (FRA)65
Henrijs Spīts27FlangsBrumbies (AUS)3
Džo Tomane25FlangsBrumbies (AUS)15
Izraels Folau26AizsargsWaratahs (AUS)33

     [+] [-]

, 2015-08-23 16:32, pirms 9 gadiem
Kāds LV redzams TV kanāls rādīs?

     [+] [-]

, 2015-08-23 17:12, pirms 9 gadiem
BooM rakstīja: Kāds LV redzams TV kanāls rādīs?
Pagaidām neviens no Latvijā raidošajiem kanāliem oficiāli nav ticis pie tiesībām pārraidīt spēles.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-23 17:26, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pagaidām neviens no Latvijā raidošajiem kanāliem oficiāli nav ticis pie tiesībām pārraidīt spēles.
Priekš Latvijas tiesības ir iegādātas. Tikai no kanāliem nav intereses