Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

DĀR čempionāta līderu cīņā uzvar "Blue Bulls"

DĀR čempionāta līderu cīņā uzvar "Blue Bulls"
Foto: facebook.com/BullsOfficial

Šajā nedēļas nogalē Dienvidāfrikas Republikas regbija laukumos tika izspēlētas vietējā čempionāta trešās kārtas spēles un vienā no tām Pretorijas "Blue Bulls" ar 47:29 pievieca Keiptaunas "Western Province".

Trešā spēļu nedēļa tika atklāta ar Austrumu provinces "Kings" un Mpumalangas provinces "Pumas" vienību savstarpējo cīņu. Pirms trešās nedēļas mačiem "Kings" bija bez uzvarām, bet "Pumas" uz izbraukuma maču devās ar neitrālu bilanci (1-1).
Spēli kopumā var raksturot kā kārtīgu sezonas sākuma negatavu regbiju, kurš iezīmējas ar daudzām kļūdām, neprecizitātēm standartsituācijās, zaudētām bumbām utt. Tieši tāpēc nav nekāds brīnums, ka uzvarētājs tika noskaidrots nevis pateicoties spilgtai spēlei uzbrukumā vai kādiem individuāliem centieniem, bet gan precīzai soda sitienu izpildei, kas veiksmīgāk padevās "Pumas" spēlētājam Žanam Klodam Rūsam, kurš realizēja piecus trīs punktu sitienus. Līdz ar to šī gada "Vodacom Cup" ieguvēji (viņi vēsturē ieiet arī kā pēdējie šī turnīra uzvarētāji, jo DĀR regbija vadība nolēma neturpināt organizēt šīs sacensības šādā formātā) svinēja uzvaru ar 15:13.

Otrajā pirmās dienas spēlē arī tikās divas komandas, kuras līdz šim nebija spējīgas parādīt pietiekoši labu sniegumu, vēl vairāk, tās arī nebija spējīgas izcīnīt uzvaras – "Free State Cheetahs" un "Griquas". Lai arī abas vienības pēc pirmajām divām spēlēm bija atpalicēju grupā, "Griquas" tika uzskatīti par šīs spēles pastarīšiem, jo viņi ne tikai ieņēma pēdējo vietu turnīra tabulā, bet arī pēdējos gados ir vājākā līgas komanda, kas Premjerlīgā noturas vien pateicoties veiksmīgam sniegumam pārspēļu turnīrā, kurā vājākās augstākā līmeņa komandas tiekas ar labākajām "Currie Cup" pirmās divīzijas vienībām.

Spēles pirmais puslaiks, lai arī beidzās ar visai kaujiniecisko 10:9 par labu "Cheetahs", pēc spēles ritējuma pagāja tieši Frīsteitas komandas zīmē, jo spiediens, ko viņi izdarīja uz mājniekiem bija iespaidīgs, faktiski laukuma saimniekiem vienīgās izdevības uzbrukt radās pēc atklāti neveiksmīgām epizodēm frīsteitiešu izpildījumā, kuru, jāatzīst, arī nebija maz un tas arī ļāva "Griquas" puslaikā iet tikai ar viena punkta deficītu.
Tomēr, spēles pārtraukums pārsteigumus nenesa un otrās 40 minūtes sākās tieši tāpat, tikai šoreiz "Cheetahs" nekļūdījās pēdējos mirkļos, tāpēc jau pēc nospēlētām 10 minūtēm viņi savu pārsvaru bija palielinājuši par 14 punktiem un beigu beigās svinēja pārliecinošu uzvaru ar 31:9.

Daudz jautrākus un turnīra tabulas vietu sadalījuma ziņā intriģējošākus mačus solīja otrā spēļu diena, jo tajā savā starpā tikās pirmā četrinieka komandas, trīs no kurām bija bez zaudējumiem.

"Golden Lions" un "Natal Sharks" cīņā tika fiksēta pirmo uzvara ar 31:16, kas nozīmēja, ka Gotengas komanda izcīnīja trešo uzvaru trijās spēlēs. Savukārt divu līdz šim nezaudējušo komandu cīņā, kurā tikās "Blue Bulls" un "Western province", bija vērojama interesanta spēkošanās.

Pirmajā puslaikā rezultāts mainījās galvenokārt pateicoties soda sitienu realizācijai, kad precizitātē sacentās Taiens Šūmens un Demetris Catrakilis un pirmās 40 minūtes noslēdzās pie rezultāta 15:16 par labu Keiptaunas komandai. Arī otrais puslaiks sākās ne par labu "Blue Bulls", jo viņi, lieliem spēkiem dodoties uzbrukumā, kļūdījās piespēlē un tika sodīti ar piezemējumu.
Tiesa, kā izrādījās vēlāk, tas Pretorijas regbistus tikai mobilizēja un mača atlikušajā daļā viņi ne tikai atspēlējās, bet arī panāca ievērojamu pārsvaru, nosargājot savu pirmo vietu arī turnīra tabulā.

Currie cup, trešās kārtas spēles

MājniekiViesiRezultāts
Eastern Province KingsPumas13:15
GriquasFree State Cheetahs9:31
Natal SharksGolden Lions16:31
Blue BullsWestern Province47:29

NRC

Šorīt noslēdzās Austrālijas regbija čempionāta jeb Nacionālā regbija čempionāta (NRC) pirmās kārtas spēles. Centrālajā mačā, kurā tikās abas pagājušās sezonas finālistes Brisbena ar 29:16 pārspēja Pērtu.

Lai arī Austrālija ir vienīgā valsts pasaulē, kurā klasiskais regbijs-15 piekāpjas regbijam-13 jeb regbija līgai popularitātes ziņā, kā arī, protams, daudz lielāka interese vietējiem ir par "Super Rugby" čempionātu, bez uzmanības šis turnīrs nepaliek un, kā jau vienā no vadošajām regbija nācijām, sezonas starts tiek gaidīts jo īpaši.

Pati iepriekšējās sezonas divu labāko komandu cīņa norisinājās ar brisbeniešu pārākumu, kuri jau mača pirmajās minūtēs novirzīja spēli tiešā Pērtas komandas ieskaites zonas tuvumā, kas bija tikai sākums viņu uzvaras gājienam. Tiesa, tas nebija viegls, jo jau pirmā puslaika izskaņā "Spirit" sāka savu ofensīvu un turpināja to arī otrajā spēles pusē, regulāri nonākot jau "Brisbane City" ieskaites zonas tuvumā, taču pagājušās sezonas čempioni prata noturēt savu pārsvaru un, tāpat kā iepriekšējā abu komandu oficiālajā spēlē, arī šīs sezonas pirmajā mačā tieši brisbenieši svinēja uzvaru.

NRC, pirmās kārtas spēles

MājniekiViesiRezultāts
Brisbane CityPerth Spirit29:16
North Harbour RaysSidney Stars29:45
Greater Sidney RamsNSW Country Eagles31:32
Queensland CountryMelbourne Rising

ITM Cup

Šajā nedēļas nogalē turpinās arī Jaunzēlandes čempionāts, jeb ITM Cup, kurā tika izspēlēta otrā kārta.

Pirmās kārtas lielākā pārsteiguma autore Velingtona, kura sezonu sāka ar uzvaru pār aizvadītās sezonas Premjerlīgas čempioni Taranaki, turpināja savu iespaidīgo spēli un šoreiz ar 43:0 pārspēja "North Harbour" komandu, kas jau ir Čempionāta vienība. Pie otrās uzvaras tika arī cita Čempionāta komanda "Hawkeyes Bay", kuri pārspēja Otago komandu (39:22), kas zaudēja arī savā pirmās nedēļas mačā.

Savukārt Premjerlīgā lietas gan ir daudz nopietnākas un tur ir tikai viena komanda, kas nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu – Tasmana. Pagājušās sezonas otrās vietas ieguvēja pēc uzvaras pār Premjerlīgas komandu "Waikato", šoreiz ar 43:13 izrādījās pārāki pār "Bay of Plenty". Savukārt jau pieminētie Taranaki tikās ar Oklendas komandu un atkal izrādījās bezspēcīgi, piedzīvojot otro zaudējumu pēc kārtas – 24:30.

ITM Cup, otrās kārtas spēles

MājniekiViesiRezultāts
North HarbourWellington0:43
TasmanBay of Plenty43:13
ManawatuWaikato21:28
NorthalndSouthland18:27
OtagoHawke's Bay22:39
AucklandTaranaki30:24
CaterburyCounties Manukau20:15

Izmantotie resursi:
National Rugby Championship
itmcup.co.nz
SuperSport - Rugby


Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.