Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francija nosargā čempionu titulu, Skotijai jāpamet elite

Juris Miņins
Juris Miņins

Francija nosargā čempionu titulu, Skotijai jāpamet elite
Foto: EPA/Scanpix

Vakar vakarā noslēdzās pasaules čempionāts regbijā U20 vecuma grupā un tajā otro gadu pēc kārtas triumfēja Francijas izlase, kas ar 24:23 pārspēja vienaudžus no Austrālijas.

Francijas U20 regbija izlase 2018. gadā daudzus pārsteidza, jo neviens no viņiem negaidīja cīņu par čempionu titulu, taču šogad viņus Argentīnā jau uzņēma kā čempionus un nevarēja būt ne runas par nenoskaņošanos mačiem ar francūžiem. Tiesa, tas tāpat nepalīdzēja un Francijas regbija jaunā maiņa atkal tika līdz finālam. Viņiem pretī stājās Austrālija, kas, pēc daudzu ekspertu domām, demonstrēja pašu nobriedušāko spēli šajā turnīrā.

Fināls izvērtās gana interesants, jo abas komandas demonstrēja labu spēli, kā arī cīnījās līdz galam, taču, neskatoties uz otrajā puslaikā īstenoto austrāliešu atspēlēšanās mēģinājumu, francūži prata izraut uzvaru, pateicoties Luī Karbonela precīzajiem sitieniem pa vārtiem.

Līdz ar to Francija kļuva vien par trešo komandu, kurai ir izdevies aizstāvēt U20 čempionu titulu. Iepriekš divi tituli pēc kārtas, 2013. un 2014. gadā, tika Anglijai. Savukārt Austrālijas izlasei otrā vieta ir ne tikai labākā sasnieguma atkārtojums, bet arī labākais rezultāts kopš 2011. gada.

Pievēršoties citām spēlēm jāatzīmē, ka DĀR ar 41:16 pārspēja turnīra mājniekus, Argentīnu un izcīnīja pasaules čempionāta bronzas medaļas. Piektajā vietā ierindojās Anglijas izlase, kas ar 45:26 pārspēja Velsu, bet Jaunzēlandes jaunā maiņa savu visu laiku sliktāko turnīru noslēdza ar uzvaru (40:17 pret Īriju) un septīto vietu.

Jāsaka, ka interesanti notikumi risinājās arī "atpalicēju grupā", proti turnīra vājāko komandu kvartetā, kur, pēc pusfinālu mačiem, noskaidrojās, ka par palikšanu spēcīgāko divīzijā cīnīsies Fidži un Skotija. Ja par Okeānijas reģiona salinieku dalību šajā mačā nebija nekāds pārsteigums, jo šī vienība tikai šogad pievienojās elitei, tad Skotija, kas ir prestižā Sešu nāciju čempionāta pārstāve, gan pārsteigums bija.

Jāsaka, ka Fidži izlase pirmajā puslaikā jau no pirmajām tā minūtēm sarīkoja pamatīgu "uguņošanu" reiz pēc reizes ienesot bumbu ieskaites zonā un skoti vienkārši nespēja turēt līdzi šādam tempam, tāpēc jau pēc pirmā puslaika, kas noslēdzās pie rezultāta 38:15, bija skaidrs, ka Eiropas komandai būs jāizdomā kas ārkārtējs, lai cerētu uz panākumu. Nekas gan netika izdomāts un tāpēc loģiska Fidži uzvara – 59:34.

Tas nozīmē, ka, ja vien "World Rugby" neveiks kādas kardinālas izmaiņas U20 pasaules čempionāta izspēlē, Skotijas izlase nākamo turnīru aizvadīs jau pēc spēka otrajā divīzijā, jeb Kausa izcīņā.

Savukārt spēlē par devīto vietu tikās Itālija un Gruzija, kas Eiropas regbija kontekstā arī ir ļoti principiāli sāncenši. Noslēguši pirmo puslaiku ar mazrezultatīvo 7:3, otrajā puslaikā abas komandas "atvērās", taču gruzīni, kas uzreiz pēc pārtraukuma guva divus realizētus piezemējumus, nespēja noturēt savu pārsvaru un bija spiesti atzīt itāļu pārākumu ar 17:29. Tiesa, abām komandām šī spēle ir uzskatāma kā "bonuss", jo pirms turnīra tās tika minētas starp "izdzīvošanas fināla" dalībniecēm.

Par turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva Anglijas pārstāvis Džošs Hodžs, kura kontā 63 punkti, bet Īvens Ešems no Skotijas guva septiņus piezemējumus, kas ir pārliecinoši labākais rezultāts visā 2019. gada turnīrā.

2019. gada pasaules čempionāts regbijā, U20

#Komanda
1.Francija
2.Austrālija
3.DĀR
4.Argentīna
5.Anglija
6.Velsa
7.Jaunzēlande
8.Īrija
9.Itālija
10.Gruzija
11.Fidži
12.Skotija

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/