Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija-7 izlasei Līgo dienā būs izšķirošās cīņas par vietas saglabāšanu EČ divīzijā

Ints Megnis
Ints Megnis

Regbija-7 izlasei Līgo dienā būs izšķirošās cīņas par vietas saglabāšanu EČ divīzijā
Latvijas regbija-7 izlases spēlētāji Zagrebā. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Latvijas izlasei regbijā-7 sestdien Bosnijas un Hercegovinas pilsētā Zenicā bija lieliskas iespējas tikt pie augstāka rezultāta, tomēr vairākas izšķirošas kļūdas liks cīnīties par devīto vietu Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijas otrajā sabraukumā. Sacensību pēdējā diena Latvijai būs ļoti nozīmīga cīņā par vietas saglabāšanu divīzijā.

Pirmais sabraukums pirms nedēļas notika Zagrebā, Latvijai ar ne pārāk labu sniegumu zaudējot pirmajos četros mačos, bet cīņā par 11. vietu uzvarot Bosniju un Hercegovinu. Pirms šī posma dažādu iemeslu dēļ tika nomainīta puse sastāva. Sākotnēji bija plānots, ka otrajā posmā traumu dēļ nepiedalīsies Krists Krūskops un Elmārs Šefanovskis, personisku iemeslu dēļ uz to netiks Ingus Aivars un Vigo Valdavs juniors, bet Laurim Dūzelim jākārto eksāmeni skolā. Savukārt pirms pašas izbraukšanas kļuva zināms, ka veselības problēmu dēļ uz otro posmu nedosies arī Roberts Brikmanis. Viņus aizstājuši Kristers Spalva, Mairis Grīva, Juris Iesalnieks (visi - "Miesnieki"), Miķelis Jurevičs ("Livonia" audzēknis, kurš pašlaik prasmes apgūst Dienvidāfrikas Republikā), Markuss Krallišs un Kristers Rubīns (abi - "Livonia").

Sestdien Zenicā pirmā spēle bija pret iepriekšējā sabraukuma finālisti Ukrainu un tajā vēl nebija manāmas pozitīvas iezīmes, tomēr nākamajos divos mačos Latvijai bija ļoti reālas izredzes uz labu rezultātu, bet pašu pieļautas kļūdas visu četru puslaiku izskaņā to liedza sasniegt.

Ukrainai tika zaudēts ar 0:19 (0:12). Kaut ilgstoši Latvijas izlase labi cīnījās un arī pati kādu brīdi kontrolēja bumbu, pirmā puslaika vidū tika pieļauta kļūda, neapturot pretinieku, kurš izskrēja viens pret piezemējuma zonu, mūsu izlasei nokļūstot iedzinējos ar 0:7. Savukārt puslaika beigās pretinieki vēlreiz izspēlējās līdz piezemējumam un rezultāts pēc septiņām spēlētām minūtēm bija 0:12. Otrajā puslaikā Latvija jau pirmajās sekundēs nokļuva tuvu pretinieku ieskaites zonai, bet savu iespēju nerealizēja un drīz vien atkal tika pieļauta kļūda, neapturot pretiniekus, un pēc kārtējā piezemējuma rezultāts kļuva 0:19. Atlikušās piecas minūtes aizritēja bez bīstamām epizodēm un Latvija turnīru sāka ar neveiksmi pret vienu no sacensību favorītēm.

Turpinājumā Latvija ļoti līdzīgā cīņā ar 12:19 (7:12) piekāpās Izraēlai. Šajā mačā pēc divām spēlētām minūtēm tieši Latvijas izlase atklāja rezultātu - uzbrukumā ilgstoši veiksmīgi darbojās izlases jaunākais spēlētājs Miķelis Jurevičs un pieredzējušais Valters Raņķis, bet piezemējumu veica izlases līderis Emīls Balodis, kurš pirmo maču priekšlaicīgi atstāja pēc galvas sasišanas un otrajā laukumā bija ar apsēju. Realizāciju trāpīja Juris Iesalnieks un Latvija aizgāja priekšā ar 7:0. Pēc punktu zaudēšanas Izraēla pārņēma kontroli un pirmā puslaika pēdējās divās minūtēs Latvijai nācās spēlēt mazākumā, kad dzelteno kartīti saņēma Balodis. Izraēla veica piezemējumu laukuma stūrī, turklāt pēcāk Latvija nospēlēja pavisam neveiksmīgi - vēloties pēdējo bumbu izsist ārpus laukuma tā tomēr nešķērsoja sānu līniju. Mūsu spēlētāji ielaida vēl vienu piezemējumu un pēc puslaika jau zaudēja ar 7:12.

Otrā puslaika ievadā lielisku uzbrukumu iesāka Balodis, viņam piebalsoja Kristaps Bērze un Andrejs Mantinieks, kurš arī šķērsoja piezemējuma zonu, tomēr tiesnesis punktu guvumu neieskaitīja, jo brīdi iepriekš bija piedzīvots tehniskais brāķis. Vēl pēc brīža piezemējuma zonā piezemējās Balodis, tomēr arī šoreiz punktu guvumu tiesnesis neieskaitīja. Tomēr trīs lietas, labas lietas - puslaika vidū beidzot bumbu ienesa Bērze un tika panākts izlīdzinājums 12:12. Tomēr mača pēdējā minūtē latvieši pieļāva kļūdu, viņiem cauri ātri izlauzās pretinieku spēlētājs un duelī tika ciesta ļoti sāpīga neveiksme ar 12:19.

Pāris stundas vēlāk noskaidrojās, ka kļūdām puslaiku beigās limits vēl nav izsmelts un noslēdzošajā mačā pret Luksemburgu, kas tika noslēgts ar 17:17 (17:5), tās bija vēl sāpīgākas. Tieši pirms mūsu noslēdzošās spēles Ukraina pārliecinoši uzvarēja Izraēlu, kas nozīmēja, ka Latvijai joprojām ir pilnīgi reāli izcīnīt pat otro vietu apakšgrupā. Un Latvijas izlase spēli pret Luksemburgu sāka ļoti labi - jau pirmajā minūtē Raņķim veicot pirmo piezemējumu, kā arī Iesalniekam trāpot realizāciju, bet trešajā minūtē Mantiniekam ar otro piezemējumu panākot jau 12:0. Savukārt puslaika pēdējā minūtē veterāns Raņķis uz tablo uzstādīja rezultātu 17:0.

Tomēr šajā brīdī Latvijas izlase apstājās. Kaut spēles laiks jau noslēdzās, pēdējās bumbas izspēles laikā labu uzbrukumu izveidoja arī Luksemburga un pēc septiņām minūtēm rezultāts bija 17:5 - pārsvars varēja būt vēl mazāks, bet pretinieki netrāpīja realizāciju no paša centra. Otrajā puslaikā Latvija ļoti ilgi noturēja pretiniekus, tomēr līdz beigu signālu ielaida piezemējumu, bet pēc tam vēlreiz pēdējās bumbas izspēle pretinieki darbojās labi un ielika vēl vienu piezemējumu, cīņai noslēdzoties ar 17:17.

Līdz ar to Latvijas izlase palika grupas pēdējā, ceturtajā, vietā. Ceturtdaļfinālu nesasniedza arī abi Latvijas galvenie konkurenti uz izvairīšanos no izkrišanas bosnieši un bulgāri. Svētdien noskaidrosies viena no šīm izlasēm, kura paliks "Trophy" grupā arī nākamgad, kamēr divām būs jādodas uz "Conference" divīziju. Pusfinālā par 9.-12. vietu Latvija tiksies ar Bosniju un Hercegovinu, ko pirms nedēļas reizi uzvarēja un reizi zaudēja, kamēr otrajā pārī spēkosies Izraēla un Bulgārija.

"Trophy" divīzija ir otrā spēcīgākā Eiropā, augstāk ir vienīgi "Grand Prix" sērija ar 12 labākajām kontinenta komandām. Pērn Latvija pirmajā sabraukumā palika pēdējā, 12. vietā, bet otrajā pārsteidzoši bija trešā, kas summā deva septīto vietu, bet Eiropas kopējā rangā - 19. pozīciju. Šogad izlasēm ir papildus motivācija, jo divas labākās "Trophy" divīzijas komandas ne tikai kāps uz "Grand Prix" sēriju, bet arī tiks uz jūlija vidū Francijā gaidāmo olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/rugbylatvia/