Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Tomass 22 minūtēs ieved "Racing 92" Čempionu kausa finālā

Juris Miņins
Juris Miņins

Tomass 22 minūtēs ieved "Racing 92" Čempionu kausa finālā
Tedijs Tomass
Foto: AFP/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē tika aizvadīti abi Eiropas profesionālā klubu regbija savienības rīkotā Čempionu kausa pusfināli pēc kuriem kļuva zināms, ka prestižākajā Eiropas klubu regbija turnīra finālā spēlēs Leinstera un Parīzes "Racing 92".

Pirmajā spēlē, jāsaka, favorīts bija acīmredzams, jo Leinsteras komanda grupu turnīru noslēdza ar labāko bilanci, bet ceturtdaļfinālā pārspēja iepriekšējo sezonu čempionus, Londonas "Saracens", kamēr Lanelli "Scarlets" komandai iekļūšana turnīra pusfinālā ir visu laiku labākā rezultāta atkārtojums.

Mača gaita tikai apliecināja to, ka Leinsterai šis mačs bija tikai kā obligāti pārvarams šķērslis pirms lielās cīņas, jo jau pirmajā puslaikā mājnieki atradās vadībā ar 24:9 un vienīgos punktus velsieši guva pēc Lī Halfpenija soda sitieniem. Otrajā puslaikā tika panākts rezultāts 38:9 līdz velsieši guva savu vienīgo piezemējumu. Beigu beigās arī loģisks mača iznākums – 38:16 par labu Leinsterai.

Uzvarētāju labā 18 punktus, tajā skaitā vienu piezemējumu, guva Džonijs Sekstons.

Lai arī Leinsteras un "Scarlets" komandu cīņa bija ievērības cienīga, daudz lielāka uzmanība tika pievērsta Mansteras un Parīzes "Racing 92" komandu mačam, jo abu komandu iepriekš izcīnītie tituli, kā arī statuss aizēnoja pirmā pusfināla dalībnieku (lielākoties jau Leinsteras) sasniegumus.

Tāpat jāpiebilst, ka šī spēle, lai arī nominālie mājnieki bija Parīzes komanda, norisinājās Bordo pilsētā. Šo apstākli, iespējams, izmantoja Mansteras atbalstītāji, jo savu komandu atbalstīt bija ieradušies vairāk kā 10 tūkstoši līdzjutēju, t.i., teju trešā daļa visu klātienes līdzjutēju atbalstīja īrus.

Spēles ievadā bija redzams, ka viesi, Mansteras komanda, spēlē diezgan nervozi un bieži vien vēlas izdarīt vairāk nekā ir nepieciešams. Savukārt Parīzes komanda lieliski izmantoja viesu starta mandrāžu un jau piektajā minūtē Tedijs Tomass nogādāja bumbu ieskaites zonā.

Īri metās atspēlēties, taču viņiem pamatīgi "kliboja" lēmumu pieņemšana, ko, iespējams, izraisīja tas, ka "Racing 92" tik ātri izvirzījās vadībā. Sasteidzot uzbrukumus, mansterieši divreiz mēģināja realizēt dropsitienus, taču pirmais tika nobloķēts, bet otrais lidoja garām vārtiem. Tiesa, pie saviem punktiem viņi gan tika, kad soda sitienu realizēja Aiens Kītlijs.

Nepagāja gan pat divas minūtes, kā Tedijs Tomass, tieši tādā pašā stilā, ātrajā uzbrukumā vēlreiz nogādāja bumbu ieskaites zonā, bet vēl pēc trim minūtēm Tomass trešo reizi izrāvās caur aizsargiem un neviena netraucēts nogādāja bumbu līdz ieskaites zonai, taču, jau atrodoties tajā, bumbu atdeva Maksimam Mašeno, kurš tad arī veica trešo mājnieku piezemējumu

Faktiski var teikt, ka pirmajā puslaikā Īrijas komandai neizdevās absolūti nekas, jo pat tie perspektīvie uzbrukumi, kā ātrie, tā pozicionālie, kas norisinājās tiešā ieskaites zonas tuvumā, beidzās vai nu ar izpildījuma kļūdu vai noteikumu pārkāpumu. Tas "Racing 92" arī ļāva doties pārtraukumā ar ļoti pārliecinošu 21 punkta pārsvaru – 24:3. Interesanti, ka to noturēt viņiem izdevās puslaika pēdējās sekundēs apturot mansteriešu uzbrukumu piecu metru zonā.

Otrā puslaika ievadā "Racing 92" savu vadību palielināja līdz 24 punktiem, kad precīzu soda sitienu realizēja Mašeno, taču tālāk gan Manstera lieliem spēkiem mēģināja atspēlēties un šoreiz viņiem pat sanāca diezgan prātīgi uzbrukumi, taču ātrā franču aizsardzība izturēja arī šo ofensīvu.

Bija jānospēlē vairāk nekā stunda un bija jānoraida viens "Racing 92" spēlētājs (Marks Andro), lai Mansteras komanda, pēc ieilguša pozicionāla uzbrukuma Francijas komandas tiešā ieskaites zonas tuvumā, spētu gūt savu pirmo piezemējumu. Izmantojot iepriekš minēto viena vīra pārsvaru, piecus punktus guva uz maiņu nākušais Simons Zebo.

Jāsaka, ka faktiski Parīzes komandai otrajā puslaikā galvenais uzdevums bija nezaudēt savu pārsvaru un izejot no šī uzstādījuma komanda arī spēlēja, proti, vairāk domājot par aizsardzību un atdodot uzbrukuma iniciatīvu viesiem. Savukārt viesi, mēģinot glābt situāciju, arī uzbruka un darīja to daudz saturīgāk. Mača izskaņā viņi pat atguva vēl 14 punktus, kad piezemējumus guva Rīzs Māršals un Endrjū Konvejs, taču tā bija tikai formalitāte, jo mača uzvarētājs jau bija zināms.

Čempionu kausa finālmačs norisināsies 12. maijā, Spānijas pilsētā Bilbao, "San Mames" arēnā, kura spēj uzņemt vairāk kā 53 tūkstošus skatītāju.

Čempionu kauss regbijā, 2017./2018. gada sezona

Pusfināli

MājniekiViesiRezultāts
Leinstera"Scarlets"38:16
"Racing 92"Manstera27:22

Izmantotie resursi:
Champions Cup Live : European Rugby Champions...