Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Bīstamās" regbija dejas

Juris Miņins
Juris Miņins

"Bīstamās" regbija dejas
Tongas regbisti izpilda "Sipi Tau" deju
Foto: AFP/Scanpix

Regbijs, sakiet ko gribat, ir viens no mūsdienu savdabīgākajiem "lielajiem" komandu sporta viediem un stāsts nav tikai par to džentlmeņu uzvedības kodeksu, kas pavada visus mačus, vai samērā lielo amatierisma īpatsvaru pat mūsu dienās, bet arī par daudzām citām lietām.

Regbijs ir īstu vīru sports, taču arī vienā no mūsdienu brutālākajiem komandu sporta veidiem ir vieta tādai lietai kā dejas. Tiesa, nevajag gaidīt, ka tagad Bens Tameifuna vilks balles deju kurpes un griezīs valsi, jo stāsts ir par kaujas dejām, ko Okeānijas regbija izlases izpilda pirms mačiem.

Pati populārākā no šīm kaujas dejām, protams, ir Jaunzēlandes "Haka" (kas tiek pavadīta ar dejas vadītāja vārdiem), ko sportā sāka izpildīt tieši regbisti, taču nu, dažādās variācijās, "Hakas" nodejošana pirms spēles ir daudzu Jaunzēlandes sporta komandu neatņemams rituāls. Pat ledus hokejā.

Pasaule ar jaunzēlandiešu "Haku" iepazinās 1888.-1889. gadā, kad Jaunzēlandes regbija izlase atradās Eiropas tūrē un pirms mačiem izpildīja šo maoru deju, bet tikai 1905. gadā, kad izlase jau tika pie savas slavenās iesaukas, "All Blacks", šo deju sāka izpildīt pirms katra mača. Jāpiebilst, ka jaunzēlandieši un viņu "Haka", kas jau pati pa sevi ir viens no zīmīgākajiem un iespaidīgākajiem rituāliem pasaules sportā, ir atbildīgi par vēl vienu tradīciju, proti, himnas dziedāšanu pirms spēles.

Atbildīgi par to viņi ir tāpēc, ka 1905. gada tūrē, kad vienā no mačiem viņi tikās ar Velsas izlasi, pēc jaunzēlandiešu izpildītās dejas, visi uz spēli sanākušie līdzjutēji atbildēja ar Velsas himnas dziedāšanu, kas bija pirmais šāds gadījums pasaules sportā, bet mūsdienās tā jau ir neatņemama daudzu sporta veidu spēles sākuma tradīcija.

Jaunzēlandes regbija izlases izpildītā "Haka" pirms 2011. gada PK finālspēles

Ir svarīgi atzīmēt, ka, lai arī jaunzēlandiešu kaujas deju sauc par "Haku", tā nav viena konkrēta deja, jo tai ir dažādas variācijas, kuras izpilda atkarībā no vietas, laika un arī pašiem izpildītājiem, t.i., lai arī daudzi uzskata, ka tā ir izteikta vīru deja, "Haku" izpilda arī dāmas un bērni. Mūsdienās jaunzēlandieši izpilda divu veidu "Hakas" – "Ka Mate", kas ir vecākā un, kā daudzi uzskata, pirmā dejas versija, un "Kapa o Pango", ko pirmo reizi demonstrēja 2005. gadā.

Tiesa, "All Blacks", lai arī ir paši slavenākie pirmsmaču dejotāji, nav vienīgie, kas ir gatavi parādīt savu gatavību cīņai šādā veidā, jo no Pasaules kausa finālturnīra dalībniecēm šādas dejas ir vēl trim izlasēm, kas, protams, pārstāv vienu reģionu – Okeāniju. Tās ir Fidži, Tonga un Samoa.

Tongas regbisti pirms spēles izpilda "Kailao" dejas variāciju ko sauc "Sipi Tau". Tāpat kā "Haka" arī "Kailao" ir deja, ko salinieki izpilda dažādos pasākumos un tās nozīme nav tikai izteikti naidīga, tiesa, tieši "Sipi Tau" versija ir aizgūta no vietējiem karotājiem, kas tādā veidā senos laikos pieteica karu. Mūsdienās Tonga pirms mača met izaicinājumu saviem pretiniekiem ar 2011. gada Pasaules kausam sarakstītajiem vārdiem un iestudētajām kustībām.

"Siva Tau" ir Samoa izlases firmas zīme. Jāsaka, ka tā starp visām citām ir viena no agresīvākajām stājas kaujas dejām un 2007. gada Pasaules kausa ievadā samoāņi bija nolēmuši rādīt vēl agresīvāku dejas veidu, taču turnīra laikā, pirms spēles pret ASV, atgriezās pie ierastās dejas versijas. Tiesa, atšķirībā no savu kaimiņu dejām, "Manu Siva Tau", kāds ir dejas pilnais nosaukums, ir veidota tieši priekš Samoa sporta komandām, t.i., tā ir vairāku nacionālo deju apvienojums.

Visbeidzot, Fidži izlase pirms savām spēlēm dejo īstu iezemiešu kaujas deju,"Cibi", kas savulaik tika dejota pirms vai pēc kaujām, t.i., tāpat kā citas dejas, tā iezīmēja kara pieteikšanu, taču daudz svinīgāk un krāšņāk to dejoja jau pēc uzvarētām kaujām, kad vīrieši atgriezās no cīņām, bet sievietes pavadīja šīs dejas ar dziesmām.

Fidži "Cibi" deja

Interesanti, ka "Cibi" kā savu deju Fidži regbisti izvēlējās tieši pirms 1939. gada mača ar Jaunzēlandes izlasi, lai viņiem būtu sava atbilde jaunzēlandiešu "Hakai". Lai regbisti labāk iemācītos jaunos soļus, tika pieaicināti arī vietējo iezemiešu cilšu vadoņi, kuru darbs beigu beigās arī nebija veltīgs, jo kopš tā laika Fidži regbisti katru maču sāk ar savu deju.

Jāpiebilst, ka, kā jau minēts, iepriekš, šīs dejas, kuras sākumā izpildīja tikai regbisti, nu ir pārņēmuši arī citi sporta veidi, sākot no regbija līgas, jeb regbija-13, līdz pat ledus hokejam.

Tongas un Samoa dejas pirms 2017. gada regbija līgas Pasaules kausa mača

Jaunzēlandes hokeja izlases "Haka"

Lai arī šajā brīdī kādam varētu likties, ka kaujas dejas ir arī visām citām reģiona regbija komandām, tad jāsaka, ka ne gluži, jo, neskatoties uz vadošo izlašu izvēli, citas Okeānijas komandas ne vienmēr izvēlas sekot līderiem. Tā, piemēram, Kuka salu un Niues izlases arī izpilda "Haku", bet Papua Jaungvineja vai, piemēram, Taiti izlase paši nekādu īpašu deju rituālu neveic. Savukārt Havaju salu (ASV teritorija) koledžas amerikāņu futbola komanda, kas spēlē NCAA čempionātā, gan mēdz demonstrēt savu kaujas deju, kas veidota balstoties uz Jaunzēlandes "Haku", lai gan arī šajā salā ir savas kaujas dejas. Tāpat arī Brigemjangas koledžas futbola komanda ir izpildījusi šo jaunzēlandiešu deju, bet Arizonas koledža izpildīja "Ka Mate" dejas versiju no 2009. līdz 2018. gadam, taču pārtrauca to darīt, jo šo kaujas deju dejošana nevietā vai ne-polinēziešu izcelsmes spēlētāju izpildījumā tiek uzskatīta par necieņas izrādīšanu kā dejai, tā arī konkrētajai tautai.

Havaju salu koledžas izpildītā kaujas deja