Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francijā sākas bagātākā regbija čempionāta sezona

Juris Miņins
Juris Miņins

Francijā sākas bagātākā regbija čempionāta sezona
Parīzes "Racing 92" savā pagājušās sezonas triumfa brīdī.
Foto: AFP/Scanpix

Šodien, 21:45 tiks dots starts nu jau kārtējam Francijas regbija čempionātam (Top 14), kurš ir zināms, kā pasaules spēcīgākais un bagātākais nacionālais regbija čempionāts.

2015./2016. gada Francijas čempionāta sezona noslēdzās vienkārši fantastiski. Barselonā, “Camp Nou” arēnā tika uzstādīts jauns regbija spēles apmeklētības rekords, bet Parīzes “Racing 92” ar 29:21 aizraujošā cīņā pārspēja Tulonas regbija klubu. Tiesa, lai arī cik grandiozs bija pagājušās sezonas noslēgums, tas viss nu jau ir pagātne un pašlaik komandām priekšā ir jauna, smaga un daudziem negaidītiem pavērsieniem bagāta sezona.

Francijas čempionāts jau labu laiku ir pasaules regbija elite. Vieta, kur vēlas nokļūt ja ne katrs regbists, tad lielākā daļa noteikti. Kāpēc? Gluži vienkārši, tieši Francijā ir pats spēcīgākais, bagātākais un dāsnākais regbija čempionāts. Vidējais Top 14 klubu budžets ir 15 miljoni eiro, bet algu budžets ir 10 miljoni, kas regbijam, kur profesionalitāte tika atļauta vien pirms 21 gada, ir ļoti iespaidīgas summas. Šis apstāklis nosaka arī to, ka tieši Francijā spēlē pasaules labākie regbisti, kuri saņem lielākās algas. Savukārt šo labāko regbistu iegāde paaugstina kopējo sportisko līmeni. Kā saka – nekas jauns, žanra klasika, taču šī klasika ar naudas iepludināšanu sportā, tā kopējā līmeņa paaugstināšanai ļoti labi strādā.

Pievēršoties pirmssezonas apskatu interesantākajai lietai – komandu aprakstiem un katras vienības perspektīvu izvērtējumam, ir jāsāk ar čempioniem. Kā jau minēts iepriekš, “Racing 92” pagājušo sezonu noslēdza, kā tautā saka, “ar stilu”, taču tas nekādā veidā nelika komandas vadībai gulēt uz lauriem, jo viņiem acu priekšā, bija citas Parīzes komandas “Stade Francais” piemērs, kad 2015. gada čempioni nākošajā sezonā, teiksim godīgi, izgāzās.

Šī gada čempionvienība, lai to nepieļautu, pamatīgi pastiprinājās, iegūstot savās rindās vairākus ļoti kvalitatīvus spēlētājus, viņu vidū arī tikko kā par olimpisko čempionu kļuvušo Leoni Nakaravu un 2011. gada Pasaules kausa uzvarētāju Ali Viljamsu, kurš pēc sezonas pārtraukuma ir atgriezies profesionālajā regbijā, jo pagājušo sezonu Viljamss aizvadīja jau ārpus sporta, kā Dena Kārtera mediju asistents.

Vai Parīzes komanda spēs atkārtot savu panākumu? Protams, no vienas puses, kad komandā ir Kārters, Mašeno, Gūsens un citi ļoti augstas klases izpildītāji, var cerēt, ka komanda patiesi būs elitē arī šogad, taču, no otras, Francijas Top 14 čempionāts ir ļoti konkurētspējīgs, jo pēdējos 10 gados turnīrā ir uzvarējušas astoņas dažādas komandas, tāpēc “Racing 92” būs ārkārtīgi jāpacenšas, lai arī 2017. gada vasarā viņi būtu čempioni.

Kas varētu būt parīziešu galvenie sāncenši? Kā jau minēts, Francijas čempionātā izteikti vāju komandu tikpat kā nav, precīzāk, ir dažas komandas, kurām komplektācija ir mazliet vājāka un komandas, kurām neveicas ar spēlētāju savainojumiem, taču tikpat kā katra vienība var uzvarēt jebkuru citu.

Tajā pašā laikā, protams, ir turnīrā pārbaudītās vērtības, kuras jau vairākus gadus nosaka toni Top 14 turnīrā. Protams, kā pirmā ir jāmin tā pati Tulona, kurai pagājusī sezona bija izgāšanās. Komanda palika bez neviena kausa, jo, kā minēts, zaudēja Francijas čempionāta finālā, bet Čempionu kausā netika pat līdz atbildīgajai spēlei, jo vēl pusfinālā piekāpās... Parīzes “Racing 92”.

Protams, ka Pasaules bagātākajam klubam šāds sezonas iznākums ir vērtējams kā katastrofa, tāpēc vienības vadības groži tika atņemti no Bernarda Laportes un ielikti Djego Domingeza rokās, taču arī tas nenotika bez neliela skandāla, jo bija parādījušās baumas, ka Domingezu varētu atlaist vēl pirms viņš ir sācis darbu, jo Tulonas komandas galvenā trenera amatam tika vērtēts bijušais Anglijas izlases vadītājs Stjuarts Lankasters.

Parasti pēc zaudējumiem komandas veic lielas izmaiņas arī spēlētāju personālā, taču šoreiz gluži tā nenotika un nekādas pirmā lieluma regbija zvaigznes Tulonā neieradās, bet kā skaļākais pirkums bija japāņa Ajumu Goromaru nolīgšana. Jā, kāds var teikt, ka Goromaru pēc 2015. gada Pasaules kausa var tikt uzskatīts par regbija superzvaigzni, taču viņa sniegums Super Rugby čempionātā šosezon lika pārdomāt vai tā patiešām ir. Vai 2015. gada Pasaules kausa Japānas regbija sensācijas viens no galvenajiem varoņiem spēs būt liels palīgs Tulonai? To mēs redzēsim tikai sezonas laikā.

Tāpat favorītu pulkā ir jau “mūžīgo neveiksminieku” titulu ieguvušie un apstiprinājušie Klermonas regbisti, kuri ir lieliski regulārajās sezonās, bet kā lieta nonāk pie rakstura spēlēm, “play-off” turnīrā, viņiem rodas pamatīgas problēmas. Ja mēs gribētu atrast kaut kādas sastāva problēmas šai komandai, tad, teiksim godīgi, pameklēt vajadzētu ilgi. Tāpēc, kā jau pēdējos gados ir ierasts, var teikt, ka Klermona ir pretendenti uz visaugstākajām vietām, ja vien paši sev nesarežģīs dzīvi.

Savukārt kā ceturto pirmssezonas favorīti var saukt Monpeljē komandu, kas arī bija diezgan laba regulārajā sezonā, ko noslēdza otrajā vietā, un arī izslēgšanas mačos šo to parādīja, taču līdz finālspēlei neaizsniedzās.

Lai gaidāmajā sezonā būtu vēl spēcīgāki, Monpeljē regbisti savās rindās uzņēma divus pasaules līmeņa regbistus – Nemani Nadolo, kas, iespējams, ir pats nozīmīgākais jaunpienācējs jaunajā Top 14 sezonā un Džo Tomanī. Šis duets, kopā ar Timoči Nagusu, kurš bija labākais piezemējumu izpildītājs aizvadītajā sezonā, noteikti liks pretiniekiem palauzīt galvu.

Par pārējām komandām runājot – pārsteigt var jebkura. “Stade Francais” atgriezties elitē vai arī Tulūza, kuriem pēdējās sezonas nav tik spožas, taču Francijas spēcīgākais regbija klubs vienkārši tāpat arī netaisās padoties, vai arī tās pašas Bordo un Kastra. Regbija sezona ir gara un neparedzama, bet Francijas Top 14 regbijs ir vēl neparedzamāks, tāpēc atliek vien sekot un gaidīt kādus pārsteigumus tas mums nesīs šoreiz.

Nobeigumā vēl jāatgādina par pāris jaunievedumiem – Francijas regbija savienība, cīnoties ar lielo ārzemnieku pieplūdumu, no šīs sezonas ievieš leģionāru limitu, proti, no visiem spēlētājiem, kas spēlē katrā Top 14 klubā, vismaz 55% jābūt vietējiem, bet 12 no 23 mačiem pieteiktajiem regbistiem arī ir jābūt ar Francijas pasi. Savukārt otrā izmaiņa skar divas vājākās komandas, proti, šī ir pēdējā sezona, kad uz Pro D2 līgu izkrīt divas vājākās komandas, jo no nākošās sezonas pirmspēdējā vienība cīnīsies ar zemākās līgas otro komandu par iespējām spēlēt Top 14.

Top 14, pirmā kārta

MājniekiViesi
Bordeaux BeglesRacing 92
Castres OlympiqurSection Paloisse
La RochelleClermont
LyonCA Brive
Stade Francais ParisGrenoble FC
Stade ToulousianMontpellier Herault RC
Aviron BayonnaisRC Toulonnais

  +2 [+] [-]

, 2016-08-20 11:26, pirms 8 gadiem
Interesants raksts +

     [+] [-]

, 2016-08-20 12:09, pirms 8 gadiem
Kura visp palika FRA regbija izlase RIO? Vispār tika uz turnīru?

     [+] [-]

, 2016-08-20 13:04, pirms 8 gadiem
Salīdzinājumam, cik turīgs ir Aviva Premiership?!

     [+] [-]

, 2016-08-20 20:09, pirms 8 gadiem
Vynilz rakstīja: Salīdzinājumam, cik turīgs ir Aviva Premiership?!
Ja frančiem algās griesti ir 10 ļimi eiro, tad britiem tie ir 5,7 ļimi eiro

     [+] [-]

, 2016-08-20 22:40, pirms 8 gadiem
rudy_Latvija rakstīja: Kura visp palika FRA regbija izlase RIO? Vispār tika uz turnīru?
Tika gan un pat Austrāliju apspēlēja, taču nevajag septītnieku jaukt ar klasisko regbiju, jo tās ir divas dažādas lietas un spēku samēri šajos sporta veidos starp izlasēm arī ir diezgan atšķirīgi.