Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija grandi Japānā sāks cīņu par Pasaules kausu

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija grandi Japānā sāks cīņu par Pasaules kausu
Jaunzēlandes izlases spēlētāji vienā no pēdējiem treniņiem Japānā pirms PK sākuma. Foto: AFP/Scanpix

Jau rītdien 13:45 pēc Latvijas laika "Tokyo Stadium" arēnā laukumā dosies Japānas un Krievijas regbija izlases, atklājot 2019. gada Pasaules kausa finālturnīru. Kas mūs sagaida šajos regbija svētkos?

Pasaules kauss

2019. gada Pasaules kauss ir jau devītais šāda veida turnīrs, kas, ja salīdzina ar citu sporta veidu Pasaules kausiem vai čempionātiem, nav iespaidīgs rādītājs. Vēl jo mazāk iespaidīgs tas ir tāpēc, ka regbija spēle kā tāda ir radusies teju 175 gadus atpakaļ. Kāpēc tikai devītais Pasaules kauss? Īsumā sakot – nebija lielas intereses un vajadzības. Proti, ziemeļu puslodes spēcīgākās komandas (Anglija, Īrija, Skotija, Velsa, Francija) spēlēja Piecu nāciju čempionātā, bet dienvidos, Dienvidāfrikas Republika, Jaunzēlande un Austrālija – Triju nāciju kausā. Pa starpām tika rīkotas komandu tūres vienai pie otras un faktiski šis starptautisko spēļu "piedāvājums" arī tika nosegts.

Protams, nebija tā, ka neviens neiedomājās piedāvāt regbija sabiedrībai sarīkot ko līdzīgu tam, kas notiek futbolā, taču sākotnējās idejas vai to izpildījums, neguva atbalstu un vien divdesmitā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, kad ar līdzīgiem piedāvājumiem nāca klajā Austrālija un Jaunzēlande, tika nolemts rīkot pirmo Pasaules kausu, kas, protams, arī notika "vaininieku" stadionos.

Regbija Pasaules kausa spilgtākie momenti

Pirmajā turnīrā piedalījās tikai uzaicinātās komandas un te neiztika bez konfliktiem, jo DĀR netika aicināta dēļ cilvēktiesību pārkāpumiem valstī, PSRS atteicās piedalīties turnīrā, jo DĀR vēl aizvien bija Starptautiskās regbija padomes (IRB) biedrs, kā arī citi IRB biedri aizvadīja ar viņiem mačus, bet Samoa nesaņēma uzaicinājumu, lai gan uz to brīdi bija ar labāku bilanci nekā vairākas uzaicinātās komandas.

Neskatoties uz šīm nebūšanām, kā arī relatīvi nelielo interesi (vidēji mačus apmeklēja virs 20 tūkstošiem skatītāju, aizpildot 60% skatītāju vietu) 1987. gada Pasaules kauss parādīja un pierādīja, ka šāds turnīrs regbijam ir nepieciešams, tāpēc tas arī kļuva par neatņemamu regbija kultūras sastāvdaļu un iekaroja ārkārtīgi lielu popularitāti.

Līdz šim ir aizvadīti astoņi Pasaules kausa finālturnīri un viņi visi ir notikuši izteiktās valstīs, jo, ieskaitot tos turnīrus, kurus rīkoja kopīgi, Jaunzēlande, Austrālija, Anglija, Velsa, Francija šo turnīru ir uzņēmušas divas reizes, bet DĀR šos svētkus rīkoja 1995. gadā pirmajā, kad viņi paši arī piedalījās (un uzvarēja).

Savukārt titulētākā komanda, ar trim Pasaules kausiem, ir Jaunzēlande un aiz tās seko Austrālija un DĀR ar diviem tituliem, savukārt Anglija ir vienīgā ziemeļu puslodes izlase, kurai ir izdevies tikt pie Viljama Veba Elisa balvas, triumfējot 2003. gadā.

Regbija Pasaules kausa čempioni

GadsČempionsFinālists
1987.JaunzēlandeFrancija
1991.AustrālijaAnglija
1995.DĀRJaunzēlande
1999.AustrālijaFrancija
2003.AnglijaAustrālija
2007.DĀRAnglija
2011.JaunzēlandeFrancija
2015.JaunzēlandeAustrālija

2019. gada Pasaules kauss

2019. gada Pasaules kauss būs īpašs ar to, ka pirmo reizi turnīra pastāvēšanas vēsturē tas notiks ne tikai Āzijā, bet arī ārpus tradicionālajām "regbija valstīm", t.i., Japānā.

Šo godu uzņemt Pasaules kausu regbijā Japāna saņēma 2009. gadā pēc sīvas cīņas, jo kopumā deviņas nācijas bija izteikušas gatavību uzņemt regbija festivālu, tiesa, ar laiku dažas no tām "atkrita", piemēram, Krievija, jo viņi saņēma tiesības rīkot 2013. gada Pasaules kausu regbijā-7 un Asutrālija. Līdz balsojuma finālstadijai nonāca trīs valstis – Itālija, DĀR un Japāna.

Jāsaka, ka par labu Japānai nospēlēja arī tas fakts, ka, pirmkārt, valstī ir diezgan laba sporta infrastruktūra, jo vēl salīdzinoši nesen, 2002. gadā, valsts uzņēma Pasaules kausu futbolā, bet 2020. gadā tai ir jāuzņem vasaras olimpiskās spēles.

2019. gada PK oficiālais reklāmas rullītis

Kopumā 2019. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra mači norisināsies 12 stadionos no kuriem lielākais ir Jokohamas starptautiskais stadions, kurš 2. novembrī uzņems arī finālmaču un kura ietilpība ir vairāk kā 72 tūkstoši skatītāju, bet mazākais – Kamaši stadions, kurš spēj uzņemt nedaudz vairāk kā 16 tūkstošus skatītāju. Sākotnēji gan par Pasaules kausa galveno stadionu bija jākļūst Tokijas Nacionālajam stadionam, taču radās sarežģījumi tā būvniecības procesā un tāpēc tas tiks pabeigts vien uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm. Jāatzīmē, ka tāpat tika plānots dažus mačus aizvadīt arī Honkongā un Singapūrā, taču šī ideja tā arī palika nerealizēta.

Izspēles kārtība

2019. gadā par Pasaules kausu regbijā cīnīsies 20 komandas, kas ir sadalītas četrās apakšgrupās, t.i., pa piecām komandām katrā no grupām. Pēc viena apļa grupu turnīra tiks noskaidrotas katras apakšgrupas divas komandas, kas turpinās turnīru izslēgšanas mačos – kopumā astoņas komandas, kas trīs kārtu (1/4fināls, 1/2fināls un fināls) "playoff" mačos cīnīsies par Viljama Veba Elisa balvu. Savukārt pusfinālu neveiksminieces izspēlēs bronzas finālu.

Tiesa, komandas, kuras grupu turnīrā paliks trešajā vietā nebūs galīgi bešā, jo šī pozīcija garantē automātisko kvalifikāciju uz 2023. gada Pasaules kausa finālturnīru. Divām vājākajām apakšgrupu komandām gan Japāna būs jāatstāj tukšā.

Kopvērtējuma punktu skaitīšanas sistēma Pasaules kausā notiks pēc ierastās shēmas. Par uzvaru komanda saņem četrus punktus, par neizšķiru šie punkti tiek sadalīti uz pusēm (pa divi katrai komandai), bet zaudētājam, protams, punkti nepienākas. Tiesa, tas vēl nav viss, jo, pretēji citiem sporta veidiem, regbijā ir tā sauktā "bonusa punktu" sistēma, kas "World Rugby" rīkotajos turnīros izskatās šādi (citos turnīros šajā sistēmā ir iespējamas izmaiņas) – papildus kopvērtējuma punktu komanda saņem, ja mača laikā ir guvusi vismaz četrus piezemējumus (neatkarīgi no rezultāta) un/vai ir zaudējusi ar septiņu vai mazāk punktu starpību.

Īsāk sakot, lielākais punktu skaits ko komanda var nopelnīt uzvarot maču ir pieci (4 par uzvaru + 1 par piezemējumiem). Savukārt zaudējot komandai vienalga ir iespēja tikt pie diviem punktiem, ja spēlē ir gūti vismaz četri piezemējumi, taču piedzīvots minimāls zaudējums.

Kas vēl? Ja komandas grupu turnīru noslēdz ar vienādu punktu skaitu, tad augstāku vietu ieņem tā, kura ir uzvarējusi savstarpējā mačā. Ja vienāds punktu skaits ir trim vai vairāk komandām (un savstarpējo uzvaru bilance ir neitrāla), tad, secīgi, tiek skatīta gūto un zaudēto punktu attiecība, ja arī tā ir vienāda, tad skatās gūto un zaudēto piezemējumu attiecību. Ja nu arī tā ir identiska, tad visu izšķir gūtie punkti vai, kā nākošais papildus rādītājs, gūtie piezemējumi, bet, ja notiek diezgan liels brīnums un visi rādītāji komandām ir identiski, tad augstāku vietu ieņem tā izlase, kas konkrētajā brīdī ir augstākā vietā Pasaules rangā.

Šāda aritmētika gan nebūs vajadzīga izslēgšanas mačos, jo tur visu izteiks notikumi uz laukuma – pēc neizšķirta pamatlaika tiek izspēlēti divi 10 minūšu puslaiki, kuros komandām ir iespēja gan gūt punktus, gan arī atspēlēties, taču, ja šajā laikā vienības nevar noskaidrot attiecības, tad ir 10 minūtes "pēkšņās nāves" spēles, t.i., uzvar tā komanda, kas pirmā gūst punktus, bet, ja tas neizdodas nevienai no komandām, tad spēlētāji sacenšas sitienos pa vārtiem, gluži kā futbolā. Tiesa gan, līdz pēdējam uzvarētāja noskaidrošanas punktam augstākā līmeņa profesionālajā regbijā ir nonācis tikai vienu reizi – 2009. gada "Heiniken Cup" pusfinālā starp Kārdifas "Blues" un Lesteras "Tigers".

2009. gada ""Heiniken Cup" pusfināla pēcspēles sitienu sērija starp Kārdifas un Lesteras komandām

Komandas

2019. gada Pasaules kausā, kā jau minēts iepriekš, startēs 20 komandas, kas pārstāv visus piecus "World Rugby" kvalifikācijas reģionus. Vismazākā pārstāvniecība būs no Āzijas, jo tikai Japāna pārstāvēs šo reģionu. Tiesa, lai arī viņiem vieta Pasaules kausā pienācās kā organizatoriem, 2015. gada finālturnīrā viņi arī ieņēma savā apakšgrupā trešo vietu, kas arī deva automātisko ceļazīmi uz 2019. gada PK.

Divas izlases, DĀR un Namībija, pārstāvēs Āfriku. Dienvidāfrikas Republikas komanda tiesības startēt Japānā izcīnīja vēl 2015. gada PK, bet Namībija pie tām tika pateicoties dominējošam sniegumam 2018. gada Āfrikas Zelta kausā, kas faktiski ir Āfrikas čempionāts.

Amerikas reģions, kas sevī ietver kā Ziemeļameriku, tā Dienvidameriku, ir pārstāvēts ar četrām komandām- Argentīna, 2015. gadā finišējot ceturtajā vietā, saņēma automātisko ceļazīmi, ASV, uzvarēja Ziemeļamerikas reģiona "playoff" spēlēs pret Kanādu, Urugvaja, uzvarēja reģionālajās pārspēlēs pret Kanādu un pati Kanāda, kas kā pēdējā ielēca Pasaules kausa "vilciena sastāvā", uzvarot "pēdējās cerības" turnīru.

Piecas komandas nāks no Okeānaijs reģiona – Austrālija un Jaunzēlande, 2015. gada finālistes, uz Japānā notiekošo turnīru kvalificējās automātiski, Fidži un Tonga pie ceļazīmēm tika Okeānijas reģiona kvalifikācijas pamatturnīrā, bet Samoa pie iespējas doties uz Japānu devās pēc pārspēlēm ar Eiropas otro spēcīgāko komandu, Vāciju.

Visbeidzot, Eiropa ir pārstāvēta ar astoņām izlasēm. Anglija, Īrija, Skotija, Velsa, Francija un Itālija, kas ir Sešu nāciju kausa dalībnieces, kā arī Gruzija, aizvadīja gana labu 2015. gada turnīru, lai tām nebūtu jāuztraucas par dalību kvalifikācijas mačos. Savukārt astotā komanda ir Krievija.

Par to, kā Krievija kvalificējās Pasaules kausam esam rakstījuši ne reizi vien, tāpēc īsumā atstāstot notikumus – Krievijas izlase neparādīja pietiekoši labu sniegumu, lai pati saglabātu cerības uz dalību PK finālturnīrā, taču Krievijas regbija federācijas speciālisti pamanīja, ka Rumānijas un Spānijas, divu komandu, kas cīnījās par automātisko kvalifikāciju (arī tur bija pamatīgs skandāls, kas beigās tika "aizmirsts"), sastāvā ir "World Rugby" noteikumiem neatbilstoši iespēlēti regbisti, par ko arī tika iesniegta pretenzija "World Rugby". Pēc ilgas un rūpīgas izpētes atklājās, ka Krievijas pusei ir taisnība un bez jau pieminētajām izlasēm, arī Beļģijas komandā bija "nelegāļi", par ko visas vainīgās komandas arī saņēma diskvalifikācijas, bet Krievija – garantēto vietu Pasaules kausā.

2019. gada Pasaules kauss regbijā

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1.ĪrijaJaunzēlandeAnglijaAustrālija
2.SkotijaDĀRArgentīnaVelsa
3.JapānaItālijaFrancijaGruzija
4.KrievijaNamībijaASVFidži
5.SamoaKanādaTongaUrugvaja

Popularitāte

Pasaules kauss regbijā, gan pēc "World Rugby", gan citu organizāciju viedokļiem, ir viens no skatītākajiem sporta turnīriem pasaulē, piekāpjoties vien vasaras olimpiskajām spēlēm un futbola Pasaules kausam. Tiesa, oficiālu datu, kas apstiprinātu šādu informāciju nav. Tāpat tiek norādīts, ka metodoloģija, kas tiek izmantota TV auditorijas noteikšanai tiek "koriģēta", kā arī lielākais skatītāju īpatsvars vēl aizvien ir no regbija lielvalstīm, ārpus šīm teritorijām interesei esot ievērojami mazākai.

Šī gada Pasaules kausa organizatori cer, ka Japānā notiekošais finālturnīrs kļūs par visu laiku apmeklētāko un arī skatītāko Pasaules kausu, pārspējot arī 2015. gada rādītājus. Atgādināsim, ka pirms četriem gadiem klātienē mačus noraudzījās teju 2.5 miljoni cilvēku (aizpildītas 95% skatītāju vietas).

Arī TV auditorijas ziņā 2019. gada Pasaules kausam, pēc tā rīkotāju domām, jākļūst par skatītāko turnīru, jo tiek prognozēts 20% auditorijas pieaugums salīdzinot ar 2015. gadu, t.i., runājot absolūtos skaitļos, tiek prognozēts, ka šo turnīru noskatīsies aptuveni 800 miljoni skatītāju 217 teritorijā.

Lai sasniegtu šādus rādītājus, kas ir vairāk nekā iespaidīgi, jo paredz, ka katrs desmitais planētas iedzīvotājs būs vērojis Pasaules kausa finālturnīru, translāciju rīkotāji sola arī dažādus uzlabojumus gan tehniskajā plānā (Japānā mačus rādīs 8K kvalitātē), kā arī tiks ieviesti dažādi grafiskās prezentācijas rīki, kas tiks izmantoti komandu prezentēšanā un situāciju komentēšanā.

Jāatgādina, ka Latvijas sporta vērotājiem arī būs iespēja sekot līdzi Pasaules kausam, jo šo turnīru, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Regbija federāciju, translēs Latvijas Televīzija – 42 spēles tiks translētas LTV7 kanālā.

Prognoze

Vērtējot komandu sasniegumus pēdējo četru gadu nogrieznī, jāsaka, ka vislabāk to ir aizvadījušas Jaunzēlandes, Anglijas un arī Īrijas komandas, kurām, lai arī bija zināmas grūtības, izdevās noorganizēt vairākas iespaidīgas uzvaru sērijas, kā arī tās savstarpējos mačos pierādīja, ka vieni otriem (un trešiem) ir cienījami pretinieki. Šo komandu kontekstā daudz ko izteiks tas kādā formā tās būs ieradušās Japānā, jo Jaunzēlandei šī gada testu mačos tik labi vis negāja un viņi nespēja uzvarēt arī Regbija čempionātā (izcīnīja uzvaru tikai pret Argentīnu), Īrija, lai arī ir Pasaules ranga līdere un pirms došanās uz PK divreiz pieveica Velsu, pirms tam piedzīvoja smagu sakāvi pret angļiem, bet paši angļi pārbaudes mačus aizvadīja "pārāk labi", t.i., ir izteiktas bažas, ka Edijs Džonss savu komandu ir sagatavojis labākajam sniegumam "pārāk ātri".

Velsa, kas vēl nesen bija labākā planētas izlase, arī ir pieminama pie turnīra favorītiem, taču viņu gadījumā šī favorītu būšana nav acīmredzama, jo pats regbijs, ko velsieši spēlē ir vairāk graujošs, nekā radošs. Vorena Getlenda padotie spēle diezgan fizisku un "neinteresantu" regbiju, taču tas dod uzvaras, tāpēc nevajag gaidīt, ka Pasaules kausā kaut kas mainīsies. Vai ar to pietiks, tas gan ir cits jautājums.

Austrālija un DĀR ir komandas, kas var pārsteigt. Protams, tas nebūs grandiozs pārsteigums, jo abas izlases jau ir divreiz triumfējušas Pasaules kausā, taču pēdējos četros gados abām vienībām bija ļoti smagi laiki, afrikāņi pat nomainīja treneri, bet austrālieši to nesadūšojās darīt, lai gan pretenzijas pret Maikla Čeikas darbu bija. Rasijs Erasmuss nu ir izveidojis šķietami labu un saprotamu spēles sistēmu, kas sāk dod augļus, jo saīsinātajā 2019. gada Regbija čempionātā uzvarēja tieši DĀR "gazeles". Savukārt Austrālija spēja šajā pašā turnīrā pieveikt Jaunzēlandi. Jautājums ir vai šīs komandas spēs uzspīdēt ne tikai atsevišķos mačos, bet arī visā turnīrā. Ieskatu viņu patiesajā spēkā varēs redzēt jau grupu turnīrā, jo DĀR tiksies ar Jaunzēlandi, bet Austrālija ar Velsu.

Savukārt vēl divas komandas, lai arī šobrīd nav pieskaitāmas pie acīmredzamajiem favorītiem, jau vairākas reizes ir parādījušas un pierādījušas, ka Pasaules kausa formātā tās ir ļoti bīstamas – Argentīna un Francija. Ja par Austrāliju un DĀR pašlaik ir bažas vai tās var uzvarēt izšķirošos mačus, tad argentīnieši un francūži ir pierādījuši, ka to var izdarīt. Arī spēlētāju sastāvs, lai arī gan Žaks Brunels, gan Mario Ledesmā nekautrējās tajā neiekļaut dažus šķietami "stabilos" kandidātus, ir gana labs, lai cerētu uz panākumiem. Šīs komandas, pie zināmas apstākļu sakritības, var cīnīties par visaugstākajām vietām, tiesa, ir viena problēma – abas spēlē vienā apakšgrupā, tajā pašā apakšgrupā spēlē arī Anglija, kas nozīmē, ka vismaz vienai izlasei no šī trio turnīrs būs beidzies vēl nemaz nesākoties izšķirošajām cīņām, t.i., jau pēc apakšgrupu spēlēm.

Mājnieki japāņi, tāpat kā Skotija un Fidži, noteikti būs tās komandas, kas mēģinās sabojāt "lielo spēlētāju" noskaņojumu, iespējams, japāņiem un skotiem "sakožoties" savā starpā par vietu izslēgšanas mačos. Pie šīs grupas varētu pieskaitīt arī Itāliju, taču tā spēlē vienā grupā ar Jaunzēlandi un DĀR, tāpēc, objektīvi skatoties, iespēju pārsteigt ir maz. Līdzīgi ir arī ar Gruziju, kuriem, no vienas puses, būtu labi pacīkstēties ar Austrāliju un Velsu, no otras – cīņā ar Fidži tikt pie automātiskās kvalifikācijas uz 2023. gada PK finālturnīru.

Pārējām izlasēm, Krievijai, Samoa, Kanādai, Namībijai, ASV, Tongai un Urugvajai, visdrīzāk, būs jārisina "lokālie uzdevumi", t.i., jāmēģina parādīt maksimāli labākā spēle un jācīnās līdz galam arī tajos mačos, kuros, iespējams, viss būs izšķirts vēl pirmajā puslaikā, kā arī jāmēģina izcīnīt panākums savstarpējos mačos.

2019. gada Pasaules kauss regbijā, komandu pieteikumi

#KomandaSastāvsApskats
1.ĪrijaSASTĀVSĪrija un ceturtdaļfinālu lāsts
2.JaunzēlandeSASTĀVSVai "All Blacks" noturēsies pasaules regbija virsotnē?
3.AnglijaSASTĀVSAnglija alkst revanšu
4.DĀRSASTĀVSVai Erasmuss aizvedīs DĀR līdz kausam?
5.VelsaSASTĀVSVelsa – "pūķi" gatavi pēdējam Getlenda lidojumam
6.AustrālijaSASTĀVSVai Austrālijas "Valabiji" atkal tiks pie medaļām?
7.SkotijaSASTĀVSSkoti mēģinās revanšēties par 1991. gadu
8.FrancijaSASTĀVSFrancija mēģinās turpināt izslēgšanas maču sēriju
9.FidžiSASTĀVSLabākie no palikušajiem – Fidži
10.JapānaSASTĀVSJapāņi centīsies noskaidrot vai mājas sienas tiešām palīdz
11.ArgentīnaSASTĀVSNeskatoties uz ieilgušo neveiksmju sēriju Argentīna pretendē uz ceturtdaļfinālu
12.GruzijaSASTĀVSGruzija turpinās cīņu par atzīšanu
13.ASVSASTĀVSDivkārtējā olimpiskā čempione regbijā - ASV izlase
14.ItālijaSASTĀVSItālija – starp eliti un otro ešelonu
15.TongaSASTĀVSTonga – 100 tūkstoši regbija karotāju
16.SamoaSASTĀVSSamoa – sliktākā pārvaldība un uzticamākie fani
17.UrugvajaSASTĀVSUrugvajas "Los Teros" - deja vu Japānā
18.KrievijaSASTĀVSVinnējuši "kabinetu cīņas" Krievija dosies uz otro PK finālturnīru
19.KanādaSASTĀVSPēdējā vagonā ielēkusī Kanāda dodas uz devīto PK finālturnīru
20.NamībijaSASTĀVSEksotiskā Namībija – par pirmo uzvaru PK finālturnīros

Kura komanda uzvarēs 2019. gada Pasaules kausā regbijā?

  • 44

  • 10

  • 19

  • 5

  • 15

  • 4

  • 12

  • 9


1 2 37 komentāri

  +5 [+] [-]

, 2019-09-19 16:47, pirms 5 gadiem
Sveicu visus regbija skatītājus šajā zemē!

Par lielām un skaistām uzvarām tajās spēlēs, kurās uzvarētājs zināms jau šodien. Un par pārsteigumiem, kur uzvarētājs tiek prognozēts viens, bet iespējas ir arī otrai komandai!

     [+] [-]

, 2019-09-19 17:10, pirms 5 gadiem
Un svētki var sākties! Labākā vasaras sporta spēle.

  +2 [+] [-]

, 2019-09-19 17:20, pirms 5 gadiem
Vienreiz jaunībā netīšām uz LTV7 uzskrēju kkādam Regbija čempim, vispār tīri interesanti bija šo sporta veidu vērot.

  -4 [+] [-]

, 2019-09-19 17:21, pirms 5 gadiem
Starpcitu, pa kādu LV kanālu rādīs?

  +4 [+] [-]

, 2019-09-19 17:22, pirms 5 gadiem
poxis15 rakstīja: Starpcitu, pa kādu LV kanālu rādīs?
Rakstā minēts:
Jāatgādina, ka Latvijas sporta vērotājiem arī būs iespēja sekot līdzi Pasaules kausam, jo šo turnīru, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Regbija federāciju, translēs Latvijas Televīzija – 42 spēles tiks translētas LTV7 kanālā.
Slēpts komentārs: Adolfs'Hitlers

  +7 [+] [-]

, 2019-09-19 17:31, pirms 5 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Šis gan ir P..ģec.. LTV PK basī nevar parādīt, bet kaut kādu sūda regbiju rādis jautājums? kādā dir.. mēs dzīvojam???
Ar piebildi, ka regbija PK translācijas tiesības tika nopirktas patiecoties LRF atrastajiem sponsoriem, t.i., federācija "uzdāvināja" šīs spēles visiem skatīties gribētājiem.

  +2 [+] [-]

, 2019-09-19 17:54, pirms 5 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Sveicu visus regbija skatītājus šajā zemē!

Par lielām un skaistām uzvarām tajās spēlēs, kurās uzvarētājs zināms jau šodien. Un par pārsteigumiem, kur uzvarētājs tiek prognozēts viens, bet iespējas ir arī otrai komandai!
Uzvarētājs par 100% nav zināms nevienā spēlē, 99% ok, bet atceries Japāna vs DĀR?

     [+] [-]

, 2019-09-19 17:55, pirms 5 gadiem
Šaubos, vai tā notiks, bet man gribētos pilnīgi jaunu čempionu un noteikti kādu Eiropas izlasi pusfinālā, jo pagājušajā PK tā nebija.

  +2 [+] [-]

, 2019-09-19 17:58, pirms 5 gadiem
Ja nekļūdos, tad LTV7 pēdējo reizi PK regbijā translēja 2007.gadā, tad komentēja Rīmenis un LV regbija leģenda Māris Šmits. Pagājušājā PK, ko translēja B4S, man ļoti patika, kā komentēja Rudzāts, cerams, viņš arī būs viens no šī PK komentētājiem.

  +3 [+] [-]

, 2019-09-19 18:28, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Ja nekļūdos, tad LTV7 pēdējo reizi PK regbijā translēja 2007.gadā, tad komentēja Rīmenis un LV regbija leģenda Māris Šmits. Pagājušājā PK, ko translēja B4S, man ļoti patika, kā komentēja Rudzāts, cerams, viņš arī būs viens no šī PK komentētājiem.
No rīmeņa pat regbiju skatoties var atrubīties

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 18:36, pirms 5 gadiem
Domāju , ka skoti un franči netiks laukā no grupas

  +2 [+] [-]

, 2019-09-19 19:39, pirms 5 gadiem
beidzot Tas brīdis ir klāt!
sāxies Vīru cīņas, nevis Vējmāra no Brazīlijas pateicoties stadiona caurvējam lidojums apm. 37 metru garumā pa zemi....
skatīsimies ko rādīs un lasīsim ko nerādīs...
P.S. Gruzija ir pēc reitinga 12. vietā?
Respect!!!

     [+] [-]

, 2019-09-19 19:47, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Ja nekļūdos, tad LTV7 pēdējo reizi PK regbijā translēja 2007.gadā, tad komentēja Rīmenis un LV regbija leģenda Māris Šmits. Pagājušājā PK, ko translēja B4S, man ļoti patika, kā komentēja Rudzāts, cerams, viņš arī būs viens no šī PK komentētājiem.
Ko?? Tiešām 2007.?? Kāpēc man šķiet, ka bija gan 11, gan 15, bet nu hvz, laiks ļoti ātri skrien.

     [+] [-]

, 2019-09-19 19:51, pirms 5 gadiem
Personīgi nedaudz traucēs, ka noteikti atkal lielāko daļu komentēšanas aizņems noteikumu skaidrošana, bet tas tā tīri personīgi, jo jāsaprot, kur dzīvojam un ka katru turnīru liela daļa skatītāju redz regbiju pirmoreiz.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 19:58, pirms 5 gadiem
Noteikti jātur īkšķus, lai neviena spēle netiku atcelta laikapstākļu dēļ, jo tās būtu šausmas, ja vnk sadalītu katram 2 punktus bez spēlēšanas.

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:05, pirms 5 gadiem
comon88 rakstīja: Domāju , ka skoti un franči netiks laukā no grupas
Arī tā šķiet Nu franči jau nu točna netiks.

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:07, pirms 5 gadiem
Swordsman rakstīja: Ko?? Tiešām 2007.?? Kāpēc man šķiet, ka bija gan 11, gan 15, bet nu hvz, laiks ļoti ātri skrien.
B4S translēja pirms 4 gadiem, to labi atceros, bet 2011.g., šķiet, ka neviens LV kanāls netranslēja, ja kļūdos, tad kāds palabojiet mani.

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:09, pirms 5 gadiem
Swordsman rakstīja: Personīgi nedaudz traucēs, ka noteikti atkal lielāko daļu komentēšanas aizņems noteikumu skaidrošana, bet tas tā tīri personīgi, jo jāsaprot, kur dzīvojam un ka katru turnīru liela daļa skatītāju redz regbiju pirmoreiz.
Es skatos regbiju praktiski tikai PK, tāpēc noteikumos daudz ko vēl nezinu, tāpēc man patīk, ka tiek paskaidrotas pat elementāras lietas.

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:12, pirms 5 gadiem
Atkal Āzija ar savām laika zonām, atkal maz ko redzēs.

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:14, pirms 5 gadiem
Vēl ceru, ka Fidzī izsitīs Velsu.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 20:17, pirms 5 gadiem
Bet nu pie atbilžu variantiem jau gan Velsu varēja pielikt, citādi tāda kā necieņa.

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:24, pirms 5 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Šis gan ir P..ģec.. LTV PK basī nevar parādīt, bet kaut kādu sūda regbiju rādis jautājums? kādā dir.. mēs dzīvojam???
Hitler, vispār jau sūds esi tu! Un to, točna, zin visa pasaule!

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 20:25, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Es skatos regbiju praktiski tikai PK, tāpēc noteikumos daudz ko vēl nezinu, tāpēc man patīk, ka tiek paskaidrotas pat elementāras lietas.
Nu man jau arī vajadzēja paskaidrojumus, kamēr iemācījos, protams, tāpēc saku, ka tas ir tīri personīgi. Jo sanāk, ka turnīru no turnīra, spēli no spēles atkal tikai noteikumus vien skaidro. Bet, kā jau teicu, tas ir jādara un es to saprotu.

  +3 [+] [-]

, 2019-09-19 20:30, pirms 5 gadiem
Swordsman rakstīja: Nu man jau arī vajadzēja paskaidrojumus, kamēr iemācījos, protams, tāpēc saku, ka tas ir tīri personīgi. Jo sanāk, ka turnīru no turnīra, spēli no spēles atkal tikai noteikumus vien skaidro. Bet, kā jau teicu, tas ir jādara un es to saprotu.
Noteikumu skaidrošana notiek visos sporta veidos, vienkārši regbijā, iespējams, pats tam pievērs uzmanību.

Hokejā, piemēram, kad pasaka - "bija aizmugure, jo tas un tas ienāca zonā ātrāk par ripu", no vienas puses vienkārši nokomentē situāciju, no otras, cilvēkam, kas nezina, kas ir aizmugure vienlaicīgi arī liek saprast, ka tā darīt nav īsti pareizi. Vai arī stāsti par iemetieniem ko un kad drīkst vai nedrīkst darīt, situācijas skaidrojums, kad ir kādi vārti iemesti, ko tiesnesis pēc tam video skatās, pārmetieni, maiņu veikšana utt.

Tas ir tāds pats noteikumu skaidrojums un jebkuram komentētājam tas ir viens no darba uzdevumiem. Cita lieta, ka vienā sporta veidā to uztver kā "komentētāju vāvuļošanu", citā "nu, kāpēc atkal par noteikumiem runā!?"

     [+] [-]

, 2019-09-19 20:43, pirms 5 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Noteikumu skaidrošana notiek visos sporta veidos, vienkārši regbijā, iespējams, pats tam pievērs uzmanību.

Hokejā, piemēram, kad pasaka - "bija aizmugure, jo tas un tas ienāca zonā ātrāk par ripu", no vienas puses vienkārši nokomentē situāciju, no otras, cilvēkam, kas nezina, kas ir aizmugure vienlaicīgi arī liek saprast, ka tā darīt nav īsti pareizi. Vai arī stāsti par iemetieniem ko un kad drīkst vai nedrīkst darīt, situācijas skaidrojums, kad ir kādi vārti iemesti, ko tiesnesis pēc tam video skatās, pārmetieni, maiņu veikšana utt.

Tas ir tāds pats noteikumu skaidrojums un jebkuram komentētājam tas ir viens no darba uzdevumiem. Cita lieta, ka vienā sporta veidā to uztver kā "komentētāju vāvuļošanu", citā "nu, kāpēc atkal par noteikumiem runā!?"
Nuuuuuu, hoķī to saka ar pavisam citu noskaņu, respektīvi, nevis skaidro noteikumus, bet vnk skatās, kas tad tur bijis ātrāk zonā (skaļi domā), zinot, ka skatītāji to saprot. Bet regbija čempī konkrēti skaidro noteikumus.
Kgan es jau neesmu nevienu Dinamo spēli redzējis, varbūt tur arī skaidro

Starp citu, kad no galvenās ziņas vietas pazudīs tas khl sūds un būs atpakaļ šis raksts?

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 21:12, pirms 5 gadiem
Swordsman rakstīja: Nuuuuuu, hoķī to saka ar pavisam citu noskaņu, respektīvi, nevis skaidro noteikumus, bet vnk skatās, kas tad tur bijis ātrāk zonā (skaļi domā), zinot, ka skatītāji to saprot. Bet regbija čempī konkrēti skaidro noteikumus.
Kgan es jau neesmu nevienu Dinamo spēli redzējis, varbūt tur arī skaidro

Starp citu, kad no galvenās ziņas vietas pazudīs tas khl sūds un būs atpakaļ šis raksts?
Nemēģināšu pārliecināt par pretējo, vien atkārtošos - tas ir paša uztveres jautājums. Vienā gadījumā tas tiek uztverts kā garāmejoša info, otrajā - kā skaidrošana. Iespējams, ka tāpēc, ka pats, ja regbiju neskaties "on daily basis" tomēr, meklē šos skaidrojumus. Kā saka - tikai minējums.

  +3 [+] [-]

, 2019-09-19 21:13, pirms 5 gadiem
Paldies par rakstu autoru!
Pārdomāts, saprotams, korekts un viegli izanalizēts - sen nebija kaut kas tik sakarīgs šajā portālā lasīts

     [+] [-]

, 2019-09-19 21:15, pirms 5 gadiem
Juri, varbūt komentāru, kurā no top komandām ir labākie/stabilākie sodu sitēji? Katrā čempī pāris komandās tādi īpaši izceļas.

     [+] [-]

, 2019-09-19 21:22, pirms 5 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nemēģināšu pārliecināt par pretējo, vien atkārtošos - tas ir paša uztveres jautājums. Vienā gadījumā tas tiek uztverts kā garāmejoša info, otrajā - kā skaidrošana. Iespējams, ka tāpēc, ka pats, ja regbiju neskaties "on daily basis" tomēr, meklē šos skaidrojumus. Kā saka - tikai minējums.
Tiešām mēģināsi apgalvot, ka tas ir tikai manas uztveres jautājums un ka nekādas starpības nav. Un ltv7 komentētājs čempionātos apzināti neskaidro noteikumus ar domu, ka skatītāji šo spēli skatās pirmo reizi.

  +2 [+] [-]

, 2019-09-19 21:25, pirms 5 gadiem
racers rakstīja: Paldies par rakstu autoru!
Pārdomāts, saprotams, korekts un viegli izanalizēts - sen nebija kaut kas tik sakarīgs šajā portālā lasīts
Iečeko to rakstu sēriju par katru komandu (raksta beigās tabulā ir linki), kolosāls darbs no Jura.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 21:34, pirms 5 gadiem
Swordsman rakstīja: Juri, varbūt komentāru, kurā no top komandām ir labākie/stabilākie sodu sitēji? Katrā čempī pāris komandās tādi īpaši izceļas.
Ja mēs par pamatu ņemam objektīvos rādītājus, tad teju visām izlasēm ir līdzīgi ar tiem sitējiem, jo pamatsastāva kadri sit vārtos 70-80% no visiem sitieniem.

Cita lieta ir īstermiņa tendences - vai konkrētā vietā un laikā spēlētājs var saņemties un dabūt pāri pārliktnim to bumbu vai nē.

Es tagad nemēģināšu taisīt kaut kādus reitingus, bet Skotijai Leidlo ir labs, angļu Farels, velsiešu Bigars noteikti ir tie sitēji, kuriem var uzticēties. Sekstons - viss atkarīgs no tā kādā formā būs, bet, jā, viņš arī.

Dienvidu puslodes komandām, iespējams, ir mazliet sliktāk un no turienes es vairāk izceltu argentīnieti Sančezu. Savukārt par Jaunzēlandi runājot, man nebūs pārsteigums, ja Baretam kādā svarīgā mačā "neaizies". Jā, viņiem ir arī Mounga, taču var gadīties, ka Bodens visu jau būs "izdarījis" pirms Ričijs tiks pie teikšanas.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 21:36, pirms 5 gadiem
Swordsman rakstīja: Tiešām mēģināsi apgalvot, ka tas ir tikai manas uztveres jautājums un ka nekādas starpības nav. Un ltv7 komentētājs čempionātos apzināti neskaidro noteikumus ar domu, ka skatītāji šo spēli skatās pirmo reizi.
To būs jāprasa komentētājiem vai viņi apzināti vai neapzināti skaidro, es vairāk par to, ka šādi skaidrojumi ir jebkurā sporta veidā un tādiem no komentētāju puses ir arī jābūt.

     [+] [-]

, 2019-09-19 21:59, pirms 5 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Dienvidu puslodes komandām, iespējams, ir mazliet sliktāk un no turienes es vairāk izceltu argentīnieti Sančezu. Savukārt par Jaunzēlandi runājot, man nebūs pārsteigums, ja Baretam kādā svarīgā mačā "neaizies". Jā, viņiem ir arī Mounga, taču var gadīties, ka Bodens visu jau būs "izdarījis" pirms Ričijs tiks pie teikšanas.
hmm... Tas tad var izrādīties baigi izšķiroši. Jo katru čempi besos, ka regbijā pārāk liela nozīme ir sodu sišanai un ļoti lielu daļu rezultāta veido sodu sitējs Kaut ko čupā ne tā pabaksties, var skaitīt, ka 3 punkti zaudēti.

     [+] [-]

, 2019-09-19 22:47, pirms 5 gadiem
Dienvidāfrika uzvarēs.
1 2 37 komentāri