Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Spēļu ietekmēšanas skandāls: Latvijas R7 čempione "Livonia" tiek diskvalificēta

Spēļu ietekmēšanas skandāls: Latvijas R7 čempione "Livonia" tiek diskvalificēta
"Livonia"
Foto: Ģirts Kehris

Latvijas Regbija federācija (LRF) iepriekšējā nedēļā notikušajā valdes sēdē pieņēmusi virkni nozīmīgu lēmumu. Skaļākais no tiem: par spēles rezultāta ietekmēšanu no Latvijas regbija-7 čempionāta otrā posma diskvalificētas abas tā finālistes "Garkalne"/"Livonia" un "Baltic XL"/"Livonia".

Jūnijā par Latvijas čempioni regbijā-7 kļuva "Baltic XL"/"Livonia", kas pirmajā posmā ieņēma trešo vietu, bet otrā posmā finālā ar 48:0 sakāva "Baltic Zinc Technics"/"Livonia" un abu posmu summā, pateicoties vairāk piezemējumiem savstarpējās spēlēs, cīņā par titulu apsteidza "Stats serviss"/"Ķekava", kas pēc uzvaras pirmajā posmā šoreiz ieņēma trešo vietu. Taču pēc čempionāta beigām izcēlās skandāls, jo "Baltic XL"/"Livonia" ne pārāk godīgā vietā nokārtoja to, lai jau pusfinālā tiktos ar savu konkurenti "Stats serviss"/"Ķekava" un nepieļautu savstarpējo dueli finālā, kas liegtu cerības uz titulu.

Proti, apakšgrupas pēdējā spēlē tikās "Livonia" pirmā ("Baltic XL"/"Livonia") un trešā ("Garkalne"/"Livonia") komanda. Lai arī abu komandu spēlētāji atradās stadionā, viņi laukumā neizgāja, un abas vienības tika pie tehniskā zaudējuma. Pēc šāda izgājiena "Jūrmalas" komanda uzreiz atsauca dalību no čempionāta, pēc turnīra kopā ar "Miesniekiem" un LMT regbija klubu "Eži" uzrakstot iesniegumu federācijai.

Incidents regbija-7 čempionātā bija pirmais valdē izskatāmais jautājums. Kā sacīts sēdes protokolā, Māris Zeltiņš bilda, ka "Livonia" līdz noteiktajam laikam nebija atsūtījusi skaidrojumu par notikušo, bet neilgi pirms sēdes atsūtīja četras lapas ar dokumentiem. Zeltiņš esot bijis uz konsultāciju Latvijas Sporta federāciju padomē (LSPF), kas skaidroja par LSFP un LRF savstarpēji noslēgto līgumu, kurā minēts par atbildību, ja pieļautas manipulācijas sporta sacensībās, kā arī norādīja uz Sporta likuma pantu par sacensību manipulāciju un veicamo procedūru, ja nepieciešams vērsties tiesībsargājošajās institūcijās. LRF prezidents Aivars Pilenieks izteica priekšlikumu incidentu atrisināt iekšēji un instancēs pagaidām nevērsties. Romāns Višņakovs piebilda, ka pēc būtības nav iespējams laukumā neizlaist uzreiz abas komandas – ja viena atsakās spēlēt, otrai piešķir uzvaru, bet, ja atsakās abas, tā ir spēles sarunāšana un galvenais tiesnesis nevarēja to ignorēt.

Pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem un balstoties uz noslēgto līgumu ar LSPF, kā arī Sporta likuma 15.1 pantu (skatīt raksta apakšā), tika konstatēts, ka "Livonia", no spēles noņemot uzreiz abas komandas un tādējādi panākot izmaiņas sacensību tabulā, ir veikusi nepārprotamu spēļu rezultāta sarunāšanu, kas ir pretrunā Latvijas likumdošanai un godīgas spēles principiem. Tāpat tika konstatēts, ka šāda rezultāta panākšanas iespēja tika iepriekš gatavota, nomainot sacensību organizācijas komisijas locekļus, par turnīra sekretāru ieceļot Vilmāru Sokolovu (LRF Tehnisko direktoru).

Tā visa rezultātā tika nolemts: 1) no Latvijas regbija-7 čempionāta otrā posma diskvalificēt gan "Garkalne"/"Livonia", gan "Baltic XL"/"Livonia", saglabājot pārējo komandu izcīnītās vietas, 2) no amata atbrīvot LRF Tehnisko direktoru Vilmāru Sokolovu, 3 no amata atbrīvot LRF 2018. gada rebija-7 galveno tiesnesi Igoru Buceņinu. Lēmums tika pieņemts vienbalsīgi. Līdz ar "Baltic XL"/"Livonia" diskvalifikāciju teorētiski čempiones tituls varētu nokļūt pie "Stats serviss"/"Ķekava".

"Livonia" kluba vadītājs Jānis Zuments gan sarunā ar Sportacentrs.com nepiekrita valdes lēmumam: "Uzskatu, ka klubs nav pārkāpis sacensību nolikumu, nemaz nerunājot par godīgas spēles principiem, kā arī manī raisa izbrīnu, ka lēmumi tiek pieņemti bez spēcīgas argumentācijas – ar "Livonia" redzējumu iepazinusies nebija ne valde, ne arī LSFP; Sokolovam paskaidrojumu neviens nejautāja; Erenpreiss nekad nebija Voroņinu atstādinājis utt. Valdes lēmums ir emocionāls un nav balstīts ne uz kādiem konkrētiem faktiem. Vēlos uzsvērt, ka uzskatām, ka jaunās valdes viens no pirmajiem lēmumiem ir nepamatots un, to pieņemot, neviens īsti pat nebija iedziļinājies ne "Livonia" viedoklī, ne arī atbildīgo personu skaidrojumos. Tas, ka nav iedziļinājušies un LSFP komentāru prasīja tikai vadoties no virspusējām detaļām, ir skaidri izlasāms pašā protokolā."

Pēcāk valde pieņēma vēl vairākus lēmumus. Likvidējot šo štata vietu un uzskatot, ka menedžera amats nav jāuztur visu gadu nepārtraukti, līgums tiks pārtraukts ar izlašu menedžeri Kasparu Kagaini, kuram varētu tikt piedāvāts cits darbs federācijas struktūrā. SOK vadītāja amatam tika izvirzīts Uldis Bautris, Latvijas U18 regbija-7 galvenā trenera amatā paliek Viktors Silvoniks. Tika izskatīts arī jautājums par izlases galveno treneri Sergeju Lisko, ar kuru līgums pagarināts līdz rudenim un kuram par šo periodu jau uz priekšu ir izmaksāta alga, taču viņš ir kļuvis krietni dārgāks, nekā bija sākumā. Šī tēma tiks izskatīta pēc finansiālās situācijas apzināšanās.

Sporta likuma 15.1 pants

15.1 pants. Manipulācijas ar sporta sacensībām

(1) Manipulācijas ar sporta sacensībām (turpmāk — manipulācijas) ir jebkāda darbība, kas vērsta uz sporta sacensību gaitas vai rezultāta neparedzamības pārkāpšanu.

(2) Manipulācijas ir aizliegtas.

(3) Sportistiem, sporta organizācijām, sporta darbiniekiem un sporta speciālistiem ir pienākums veikt visas manipulāciju novēršanai nepieciešamās darbības.


, 2018-07-18 18:51, pirms 6 gadiem
Lai Zuments plātās cik uziet
, 2018-07-19 00:38, pirms 6 gadiem
Diskvalificētas tika Livonia komandas par sarunāto spēli grupā.
Par čempionāta 2 kārtas uzvarētāju kļuva Livonia otrā komanda, otrie miesnieki, trešie eži.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Foto: RK Valmieras "Fēnikss".

"Fēnikss" un daži "Livonia" regbisti devušies uz pārbaudes spēlēm Spānijā, kas ir Top20 rangā

Trešdien, 13. martā, regbija kluba Valmieras “Fēnikss” spēlētāji, kuriem pievienojušies arī daži livonieši, izlidojuši uz Barselonu, lai pēc tam dotos uz Spānijas Ziemeļaustrumu pilsētu Saragosu, kur nedēļas garumā aizvadīs treniņnometni un mērosies spēkiem pārbaudes spēlēs ar spēcīgām komandām no Spānijas, kas pasaules rangā ir labāko divdesmitniekā.