Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande dominē un kļūst par pasaules U20 čempioni regbijā

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande dominē un kļūst par pasaules U20 čempioni regbijā
Foto: planetrugby.com

Šodien Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi noslēdzās 2017. gada pasaules čempionāts regbijā U20 vecuma grupā. Par čempioniem kļuva Jaunzēlandes izlase, kura neatstāja nekādas cerības iepriekšējā gada čempioniem, Anglijai, un uzvarēja ar 64:17.

Anglijas un Jaunzēlandes izlases šobrīd sauc par pašām spēcīgākajām komandām pieaugušo regbijā, taču vismaz līdz 2019. gada Pasaules kausam tās savā starpā netiksies. Arī U20 vecuma grupā tieši šīs izlases nu jau vēsturiski var saukt par vadošajām komandām, tāpēc abu tikšana finālā bija drīzāk loģisks U20 pasaules čempionāta iznākums.

Jaunzēlande ir titulētāka komanda, turklāt, tā ļoti vēlējās atspēlēties par pagājušā gada fiasko, kamēr Angilja līdz finālam nebija zaudējusi 14 mačus pēc kārtas, t.i., visu 2016. gada pasaules čempionātu, kā arī 2017. gada Sešu nāciju kausu un pasaules meistarsacīkstes viņi pavadīja tikai ar ierakstiem “W” turnīra tabulā.

Spēle sākās ar Jaunzēlandes lielu enerģiju un tas arī noveda pie rezultāta, kad piektajā minūtē Daltons Papali pārlēca pār visiem pirms ieskaites zonas nokritušajiem spēlētājiem un piezemēja bumbu. Ar to gan “Baby Blacks” neapstājās un turpināja spiest pretiniekus – gan ar ātriem uzbrukumiem, gan pozicionālām un jaudīgām izspēlēm. Angļiem uz to nebija atbildes, turklāt viņi nespēja veikt tvērienus, kas beigu beigās “atnesa” viņiem vēl vienu zaudētu piezemējumu, šoreiz veiksmīgāks bija Purī Raketī-Stouns.

Maksam Malinsam spēles 13. minūtē bija iespēja rezultāta starpību samazināt, kad Anglija nopelnīja iespēju sist salīdzinoši vieglu soda sitienu, taču viņš bumbu raidīja garām vārtiem un rezultāts palika nemainīgs.

Jaunzēlandes jaunie regbisti turpināja uzbrukt jaudīgi un bīstami, taču arī kļūdījās, zaudēja bumbu un nespēja iesist to vārtos, tāpēc pie pirmā puslīdz nopietnā uzbrukuma, kurā Anglija spēja konstanti virzīties uz priekšu, atrodoties pretinieku laukuma pusē, Bens Ērls, pašam par pārsteigumu, izskrēja cauri jaunzēlandiešu aizsardzības līnijai un guva pirmo piezemējumu par labu Anglijai.

Jaunzēlandei gan tas neko nemainīja un viņi kā veidoja savus dinamiskos uzbrukumus, tā arī turpināja to darīt un tas arī nesa augļus. Rezultatīvie noslēgumi gan bija retāk nekā gribētos, taču bieži vien nevis angļi apturēja pretiniekus, bet pretinieki paši sapinās savā meistarībā. Hukers Asafo Aumua ātrajā uzbrukumā veica trešo “Baby Blacks” piezemējumu, bet jau pēc pāris minūtēm bija viens no galvenajiem vaininiekiem un uzbrukuma tempa turētājiem Aizejas Vokera-Levera piezemējumā.

Kādu brīdi jau likās, ka spēle varētu izlīdzināties, taču puslaika izskaņā Jaunzēlandes jaunā paaudze guva arī piekto piezemējumu, kad Asafo Aumua izcēlās vēlreiz, taču tas nebija viss, jo līdz ar pamatlaika beigām vienības kapteinis Luks Džeikobsons arī sesto reizi ienesa bumbu ieskaites zonā un pārtraukumā ejot rezultāta tablo vēstīja Anglijas izlasei pavisam nepatīkamo – 7:40.

Interesanti, ka pirms gada, finālā spēlējot pret Īriju, Anglijas izlase savu uzvaru pilnībā garantēja pirmajā puslaikā, bet šogad jau viņiem pašiem bija jādomā par to kā lauzt spēli. Protams, ka 33 punkti ir liela starpība, taču ne neatspēlējama. Vienīgi, vērojot pirmo puslaiku, nebija redzami nekādi argumenti, lai angļi otro puslaiku nospēlētu vismaz līdzvērtīgi.

Otrais puslaiks sākās ar vēl vienu Jaunzēlandes piezemējumu, kad akrobātiskā lēcienā to izpildīja Džejs Makejs. Tiesa, pēc kāda laika Jaunzēlande nopelnīja dzelteno kartīti par angļu spēlētāja bloķēšanu, ko viņu oponenti arī izmantoja – guva savu otro piezemējumu mačā, kad to izdarīja Alekss Mičels.

Mača atlikušajā daļā “hettriku” noformēja Aumua, bet viņa komandas biedri guva vēl divus piezemējumus, kas Jaunzēlandei deva uzvaru ar 64:17 un sesto pasaules U20 čempionu titulu.

Jāpiebilst, ka bez fināla šodien notika arī pārējās spēles pēc kurām tika noteikts galīgais vietu sadalījums šajā čempionātā. No svarīgākajām spēlēm jāpiebilst, ka trešo vietu ieguva DĀR, kuri, gluži kā vakardien lielo izlašu cīņā, ar 37:15 pārspēja Franciju. Tiesa, šeit Francija vēl uzvarēja pirmo puslaiku ar 8:7 taču otrajā – bezcerīgi zaudēja.

Savukārt pastarīšu cīņā par palikšanu bija ārkārtīgi rezultatīva spēle, kurā Argentīna ar 53:42 pārspēja Samoa izlasi. Tas nozīmē, ka samoāņi nākamsezon spēlēs līmeni zemāk, bet viņu vietā elites līmenī nāks komanda, kas uzvarēs World Rugby rīkotajā U20 Trofejas izcīņā, kas notiks augustā-septembrī, Urugvajā.

2017. gada Pasaules čempionāts regbijā U20

#Komanda
1.Jaunzēlande
2.Anglija
3.DĀR
4.Francija
5.Skotija
6.Austrālija
7.Velsa
8.Itālija
9.Īrija
10.Gruzija
11.Argentīna
12.Samoa