Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Jaunzēlande Dublinā paliek bez piezemējumiem un zaudē Īrijai ar 9:16

Jaunzēlande Dublinā paliek bez piezemējumiem un zaudē Īrijai ar 9:16
Džeikobs Stokdeils gūst vienīgo piezemējumu Īrijas - Jaunzēlandes mačā.
Foto: PA Wire/Scanpix

Šodien tika aizvadīta šī rudens regbija testu maču galvenā cīņa, jo Pasaules reitinga otrā komanda Īrija savā laukumā, Dublinas "Aviva Stadium", uzņēma līderus, Jaunzēlandi. Demonstrējot pārliecinošu sniegumu aizsardzībā un gūstot vienīgo piezemējumu, šajā titānu cīņā uzvarēja Īrija – 16:9.

Īrijas un Jaunzēlandes cīņa, lai arī tika gaidīta ne mazāk kā "All Blacks" viesošanās Tvikenhemā, taču papildus dimensiju šis pāris guva vien šogad, kad īri, aizvadot labu Sešu nāciju kausa turnīru un pārbaudes spēles, pacēlās uz otro vietu Pasaules reitingā, kur pagaidām arī ir nostipinājušies.

Tāpat nevar nepieminēt, ka, lai arī pēc 2016. gada rudens zaudējuma Čikāgā Jaunzēlandes izlase jau ir pārspējusi īrus, viņiem šī neveiksme irs svaigā atmiņā un par to viņi neaizmirsa nevienā no pirmsmača intervijām. Tieši tāpēc Dublinas "Aviva Stadium" Pasaules ranga līderi ieradās ar zināmu piesardzību.

Pirmais spēles puslaiks regbija faniem nez vai lika vilties, jo, lai arī piezemējumi tajā izpalika, komandas demonstrēja sīvu spēkošanos, turklāt Īrijas valstsvienība bija nostādījusi jaunzēlandiešus tādā situācijā, kādā viņus bieži nenākas redzēt, proti, spēlējot no savas aizsardzības zonas un faktiski – lielāko puslaika daļu aizstāvoties. Tas iniciēja arī otro "All Blacks" problēmu, proti, viņi pārāk bieži pārkāpa noteikumus, kas deva viņu pretiniekiem labas situācijas uzbrukuma turpināšanai. Savukārt paši īri lieliem spēkiem bija arī devušies uz priekšu, lai izcīnītu lielāku pārsvaru, taču viņiem tas gan neizdevās.

Puslaiks noslēdzās ar Īrijas pārsvaru gan bumbas, gan laukuma kontrolē, kas bija aptuveni 60%, bet rezultāts uz tablo bija 9:6 par labu mājniekiem. Īru labā visus deviņus punktus ar trim realizētiem soda sitieniem guva Džonijs Sekstons, bet jaunzēlandiešiem divi precīzi sitieni, viens sods un otrs – dropsitiens, padevās Bodenam Baretam.

Saprotot, ka uzvarai ir nepieciešams kas vairāk nekā pirmajā puslaikā tika piedāvāts, otrās 40 minūtes, abas komandas vēlējās uzsākt ar kaut ko īpašu, taču sākotnēji visi nestandarta risinājumi "slīka" tehniskā izpildījuma brāķī.

Tiesa, mača 48. minūtē lielisku individuālo meistarību nodemonstrēja šī gada Sešu nāciju kausa labākais spēlētājs un produktīvākais piezemējumu guvējs Džeikobs Stokdeils. Piespēlējot pats sev bumbu ar kāju, viņš spēja to notvert un piezemēt, kas kopā ar Džonija Sekstona precīzo realizāciju deva mājniekiem jau desmit punktu pārsvaru, kas šāda rakstura mačā bija gana labs pārsvars.

Jaunzēlandiešiem, turpretim, bija jāpielāgojas situācijai un jāpiedāvā vēl citi varianti un viņiem viss saistījās ar spēles tempa kāpināšanu. Īriem šāda spēle, protams, sagādāja zināmas problēmas, taču arī viesu komanda pati ātrumā nespēja visu pati izdarīt kā nākas, tāpēc nereti viņu perspektīvie uzbrukumi noslēdzās ar neprecīzu piespēli vai uz priekšu zaudētu bumbu. Turklāt, pretēji iepriekšējā nedēļā redzētajiem Brodija Retalika varoņdarbiem mačā pret Angliju, šovakar "All Blacks" paši bieži vien zaudēja savus koridorus, kas, protams, atviegloja īru uzdevumu nosargāt rezultātu.

Vienā no epizodēm mājnieki pārkāpa noteikumus un Jaunzēlandei bija izvēle – sist bumbu autā un mēģināt gūt piezemējumu vai gūt samērā drošus trīs punktus un cerēt uz veiksmi mača turpinājumā. Viņi izvēlējās otro variantu un, iespējams, tā bija kļūda, jo tādējādi atlikušajā laikā viņiem, spēlējot no laukuma dziļuma, bija obligāti jāgūst piezemējums, pretējā situācijā, ja piezemējums tiktu gūts, neizšķirtam būtu pieticis arī ar precīzu dropsitienu.

Pēdējās sekundēs Jaunzēlande, protams, veltīja visus savus spēkus, lai tiktu vismaz pie neizšķirta un viņiem arī izdevās labi pietuvoties pie ieskaites zonas, taču brīdī, kad bija nepieciešams izšķirošais izrāviens, Brodijs Retalijs nespēja notvert piespēli un bumba izkrita viņam no rokām, tādējādi pārvelkot svītru visām cerībām uz uzvaru.

Īrijas izlase tādējādi šogad ir pārspējusi teju visas Pasaules ranga pirmā astotnieka komandas. Vienīgā vienība, kas šogad nav un arī nebūs zaudējusi Īrijai ir DĀR izlase, taču abas šīs komandas savā starpā šogad arī nemaz nav spēlējušas. Tāpat jāatzīmē, ka šī ir tikai otrā īru uzvara pār "All Blacks" komandu

Savukārt Jaunzēlandei šis ir otrais zaudējums 2018. gada sezonā un jāsaka, ka tas ir savā ziņā unikāls gadījums, jo nacionālajām komandām divreiz viena gada laikā jaunzēlandieši nebija zaudējuši kopš 2011. gada.

Pievēršoties citiem mačiem, jāatzīmē Skotijas un DĀR cīņa. Kā tika paredzēts, komandas spēlēja diezgan atklātu regbiju, kas noveda pie tā, ka jau līdz 25 minūtei abas vienības kopā bija guvušas trīs piezemējumus. Tālāk gan tik liela uguņošana nebija vērojama, taču vienalga rezultāts mainījās diezgan raiti. Mača beigās, lai vai kā skoti mēģinātu atspēlēties, kā arī izmantot Vilija le Rū sēdēšanu uz noraidīto spēlētāju soliņa, viņiem tas neizdevās un rezultātā DĀR, aizvadot jau trešo smago maču pēc kārtas, svinēja uzvaru ar 26:20.

Savukārt Velsa un Austrālija tika pie divām salīdzinoši vieglām uzvarām. Velsieši ar 74:24 sagrāva Tongu. Jāpiebilst, ka otrajā puslaikā viņu kontā bija 50 gūtie punkti. Savukārt Austrālija tika galā ar Itāliju, 26:7. Pirmo puslaiku gan austrālieši uzvarēja ar 14:0, kas, kā vēlāk izrādījās, bija pietiekoši uzvarai.

Jāatzīmē arī Anglijas spēle pret Japānu. 2019. gada Pasaules kausa rīkotāji, japāņi, izrādīja necerēti lielu pretestību, pirmo puslaiku noslēdzot pie rezultāta 15:10 savā labā. Tiesa, šajā laikā angļiem bija jāspēlē arī mazākumā, tāpēc šāds izrāviens puslaika izskaņā bija drīzāk saprotams, nekā pārsteigums. Otrajās 40 minūtēs gan viss nostājās savās vietās un Anglija svinēja panākumu ar 35:15.

Visbeidzot, Francijas un Argentīnas cīņā dienvidamerikāņi aizvadīja sev diezgan tipisku maču – ar lielu enerģiju sākuši mači vispirms paši ātri guva piezemējumu, taču tad "iestiegot" cīņā ar saviem oponentiem iztērēja pārāk daudz spēkus un uz spēles izskaņu jau vairs nespēja turēt līdzi Francijai. Tāpēc arī loģisks zaudējums ar 13:28.

Francijas izlase pārtrauca piecu zaudējumu sēriju, bet argentīniešiem gan tas bija ceturtais zaudējums pēc kārtas.

2018. gada nogales regbija testu spēles

MājniekiViesiLaiks
RumānijaASV5:31
FidžiUrugvaja68:7
GruzijaSamoa27:19
ItālijaAustrālija7:26
VelsaTonga74:23
SpānijaNamībija34:13
AnglijaJapāna35:15
SkotijaDĀR20:26
ČīleJaunzēlandes "Maori"0:73
ĪrijaJaunzēlande16:9
FrancijaArgentīna28:13

Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.
Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.