Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

DĀR dzelzsbetona aizsardzība Francijai izrādās nepārvarama

Juris Miņins
Juris Miņins

DĀR dzelzsbetona aizsardzība Francijai izrādās nepārvarama
DĀR izlases spēlētāji
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Durbanā savu testu maču sēriju turpināja DĀR un Francijas valstsvienības. Pateicoties ārkārtīgi labajai aizsardzībai izšķirošajos brīžos, pie uzvaras tika mājnieki, DĀR – 37:15.

Šī bija otrā DĀR un Francijas tikšanās reize šīgada testu sērijas ietvaros. Pirms nedēļas, atgādināsim, mājnieki svinēja diezgan pārliecinošu uzvar ar 37:14, tādēļ francūžiem, lai cerētu šo sēriju pabeigt ar pozitīvu bilanci, uzvara bija vitāli nepieciešama. Tāpat francūži nebija pieveikuši dienvidāfrikāņus kopš 2009. gada.

DĀR tika pie iespējas uzbrukt pirmajiem, taču viņiem nekas ievērības cienīgs nesanāca, turpretim Francija, pateicoties regbija-7 zvaigznes Virimi Vakatavas diviem izrāvieniem, ātri pārgāja pāri laukumam līdz Skots Spedings, kurš, starp citu, ir dzimis DĀR un šī bija viņa pirmā spēle pret šo valsti, noskrienot burtiski milimetrus gar sānu līniju, piezemēja bumbu tieši ieskaites zonas stūrī, blakus karodziņam.

Uz mājnieku atbildi gan nebija ilgi jāgaida, jo Francija pārkāpa noteikumus, bet Eltons Jantīzs, kā ierasts, bija precīzs soda sitiena realizācijā.

Pēc šīs epizodes jāsaka, ka abas komandas uzsvaru lika nevis uz pārdomātām izspēlēm, bet ātru uzbrukumu, tāpēc spēle notika no vienas ieskaites zonas uz otru, pārtraukumiem rodoties tikai spēlētāju savainojumu dēļ. Diemžēl, bez tiem neiztika un laukumu uz nestuvēm bija spiests pamest Teboho Mohoje.

Francija, ap spēles 15. minūti parādījās iespēja atjaunot savu septiņu punktu pārsvaru, taču Skots Spedings, kurš zināms kā spēlētājs, kurš var realizēt soda sitienus pat no savas laukuma puses, šoreiz bija neprecīzs.

Teicienu, ka, ja neiesitīsi/neiemetīsi pats, tad pretī tūdaļ dabūsi atpakaļ, šķiet, zina visi un tieši tas notika pēc iepriekš pieminētā nerealizētā soda, DĀR noorganizēja labu ātro uzbrukumu, kur pēc vairākām īsām piespēlēm ieskaites zonā bumbu ienesa Jans Serfonteins. 2012. gada pasaules labākajam junioram šis bija jau otrais piezemējums šajā testu maču sērijā.

Nevajadzēja ilgi gaidīt līdz nākošajam piezemējumam, kurš, tiesa, notika visai neloģiskā veidā, jo Francija devās uzbrukumā un šķietami bija iespiedusi DĀR bezizejas situācijā, taču pēc uz priekšu aizspertās bumbas, francūži paši kļūdījās tās uzņemšanā un Sija Kolisi savāca nevienam nevajadzīgo bumbu un, izskrienot caur vārtu stabiem, netraucēts veica piezemējumu. Tā mājnieki nospēlētās pusstundas atzīmi sagaidīja jau ar 10 punktu pārsvaru.

Jāpiebilst, ka iesitot realizācijas sitienu, DĀR spēlētājs Eltons Jantīzs sasniedza 100 gūto punktu atzīmi starptautisko maču ieskaitē, bet vēl pēc dažām minūtēm pieskaitīja tiem vēl trīs punktus, jo realizēja Francijai par aizmuguri piešķirto sodu.

Līdz puslaika pārtraukumam Jantīzs vēl paspēja realizēt savu šīs sērijas 11. (no 11) sitienu pa vārtiem, bet Francija vairāk tik viegli nevarēja “ganīties” DĀR laukuma pusē un jau līdz 40. minūtei laukuma un bumbas kontroles rādītāji bija teju izlīdzinājušies.

Otrais puslaiks sākās ar pirmo Jantīza nerealizēto sitienu, jo spēriens no laukuma centra izrādījās par īsu, taču pēc tam sekoja ātra francūžu atbilde. Francijas izlase ātri tika DĀR laukuma pusē, taču pāri oponentu aizsardzības vaļņiem, kas bija izvietoti pirms piecu metru zonas nekādīgi nevarēja tikt.

Pat tajā brīdī, kad likās, ka piezemējums ir neizbēgams, jo bumba jau atradās dažus centimetrus no mērķa, DĀR aizsardzība paveica savu darbu nevainojami, savukārt Francija, kurai bija ne tikai spēles pārsvars, bet arī vairākas priekšrocības šajā periodā, to neizmantoja un beigās pazaudēja bumbu.

Zaudējuši daudz spēka aizsardzībā, dienvidāfrikāņi nespēja pareizi nospēlēt grupcīņā, tāpēc bumba atkal nonāca pie francūžiem, kas kārtējo reizi devās uzbrukumā un šoreiz likās, ka piezemējums būs drošs, kad Damjens Peno saņēma bumbu brīvā laukumā, taču arī te DĀR izlasei bija atbilde, jo Ross Kronje izgrūda viņu no laukuma dažus mirkļus pirms viņš piezemēja bumbu.

Pēc auta izspēles mājniekiem bija nedaudz laika atpūtai, taču pavisam drīz Francija atkal nonāca turpat kur bija, turklāt DĀR saņēma sodu par atrašanos aizmugurē. Šoreiz gan viņi nemēģināja ienest bumbu ieskaites zonā, bet samierinājās ar drošajiem trim punktiem Fransuā Trin-Duka izpildījumā.

Tiesa, “Antilopes” nemaz nedomāja piekāpties un visu spēli sēdēt aizsardzībā, jo tiklīdz viņiem parādījās iespēja, viņi arī devās uzbrukumā, turklāt sev raksturīgā, fiziskā un agresīvā stilā, un vairāk atgādināja nevis graciozās antilopes, bet gan satrakojušos buļļus, kas arī attaisnojās, jo Konrāds Ostuzens izsita sev ceļu uz ieskaites zonu.

Šajā brīdī var teikt, ka spēle jau galīgi pieņēma to raksturu uz ko ik pa laikam norādīja iepriekš – kārtīgu uzbrukuma kapāšanos, jo Francija jau pēc trim minūtēm atbildēja ar piezemējumu, kad, tomēr, Damjens Peno, izlavierējot starp oponentiem, piezemēja bumbu. Tiesa, kā jau šādā pretējo virzienu spēlē gadās, iespējas uzbrukumā rodas no pretinieku sīkām neuzmanības kļūdām un tā bija arī šajā gadījumā, tiesa, līdz rezultatīvam noslēgumam nonāca tikai viens, pēdējais DĀR uzbrukums.

Sija Kolisi pārtvēra bumbu un, ar diviem aizsargiem “uz muguras”, piespēlēja to Eltonam Jantīzam, kurš arī pielika punktu šai spēlei. Francūži gan pašās pēdējās mača sekundēs mēģināja cīņu noslēgt uz pozitīvas nots, taču DĀR aizsardzība visu atkal izdarīja kā nākas un tāpēc varēja svinēt uzvar ar 37:15.

Līdz ar šo panākumu DĀR ir arī uzvarējusi abu komandu savstarpējo maču sērijā, taču noslēgsies tā 24. jūnijā, kad komandas Johanesburgā aizvadīs trešo maču.