Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Velsa izskolo īrus un tiek pie 12. "Grand Slam" titula

Juris Miņins
Juris Miņins

Velsa izskolo īrus un tiek pie 12. "Grand Slam" titula
Velsas izlase līksmojot par uzvaru
Foto: Reuters/Scanpix

Velsas regbija izlase vakardien aizvadīja ļoti pārliecinošu noslēdzošo Sešu nāciju čempionāta maču, neatstājot īriem nekādas cerības (25:7), kas viņiem deva 12. "Grand Slam" titulu.

Velsas regbija izlase pirms pēdējās 2019. gada Sešu nāciju čempionāta spēles, kas bija jāaizvada savās mājās pret Īriju, bija palikusi vienīgā no turnīra dalībniecēm, kurai vēl bija cerības tikt pie visaugstākā sasnieguma Ziemeļu puslodes spēcīgāko vienību čempionātā, proti, tikt pie "Grand Slam" panākuma, ko piešķir komandai, kas ir uzvarējusi turnīrā un nav zaudējusi nevienu maču.

Tiesa, lai arī Velsa bija uzvarējusi visos mačos, viņu panākumi ne vienmēr bija izcīnīti ar nospiedošu pārsvaru, tāpēc mačs pret Īriju, kura, pēc tam kā Sešu nāciju čempionāta ievadmačā piekāpās Anglijai, visus pārējos maču noslēdza savā labā, solījās būt interesants.

Jāsaka, ka velsieši, kas šoreiz baudīja mājnieku priekšrocības, ilgi laiku netērēja un jau pirmajā uzbrukumā guva piezemējumu, kad pēc mača starta spēriena viņi veiksmīgi lika īriem izkāpt autā, bet pēc uzvarēta koridora arī panāca soda priekšrocību, ko gan viņiem nevajadzēja, jo Garets Anskombs ar viltīgu spērienu uzbrukuma smailē, precīzāk, jau ieskaites zonā, izvirzīja Hedliju Pārksu, kurš arī nekļūdījās.

Īri, protams, pēc šāda starta mēģināja atgūties un ar lieliem spēkiem devās uz priekšu, izveidojot pat pa kādai mazliet bīstamākai epizodei, piemēram, Džeikobs Stokdeils izrāvās un tikai Pārkss pēdējā brīdī viņu spēja apturēt, tiesa, kopumā īriem bija lielas problēmas ar spēles disciplīnu, kas bija redzams ne tikai turpmākajās rezultāta izmaiņās, jo visus atlikušos punktus velsieši guva no soda sitienu pozīcijām, bet arī spēlē, kad daudzās epizodēs viesi paši sev sagādāja problēmas.

Kā jau minēts iepriekš, velsieši piezemējumus neguva, taču prata izmantot Īrijas izlases kļūdas, kuras tika pieļautas gan spēlētāju neuzmanības, gan arī smago laikapstākļu dēļ, jo mačs tika aizvadīts pamatīgā lietu.

Ieguvuši 16 punktu pārsvaru pirmajā puslaikā, Velsas izlase arī parādīja, kāpēc viņus daudzi sauc par ļoti neērtiem pretiniekiem, t.i., viņi aizvadīja noteikti ne pašu skaistāko, taču pašu efektīvāko un vērtīgāko puslaiku, tikai tā izskaņā ļaujot īriem gūt prestiža punktus.

Velsas izlasei šī bija ne tikai 12. "Grand Slam" uzvara Sešu nāciju čempionātā, bet arī 27. panākums visā turnīra pastāvēšanas vēsturē, kā arī piektā uzvara tieši Sešu nāciju čempionāta formātā. Interesanti, ka visos trijos rādītājos velsieši pagaidām par vienu uzvaru atpaliek no Anglijas valstsvienības. Tāpat ir jāpiebilst, ka Velsa ir izcīnījusi nu jau 14 panākumus pēc kārtas un atrodas savā visu laiku ilgākajā uzvaru sērijā.

Tikmēr Anglijas valstsvienība, kura, ja vien mazliet agrāk notikušajā spēlē notikumi būtu attīstījušies nedaudz labvēlīgāk, arī varēja uzvarēt šī gada turnīrā, pēdējā 2019. gada čempionāta cīņā sarīkoja īstu trilleri un Skotijas izlase viņiem, protams, palīdzēja.

Pirms mača Anglija bija izteikta šīs spēles favorīte, jo, ja neskaita zaudējumu Velsai, kopumā aizvadīja labu turnīru, turklāt pēdējo maču aizvadīja savās mājās. Skoti savukārt, šo turnīru aizvadīja ļoti bažīgi, jo gan pirms čempionāta, gan tā laikā komandu vajāja savainojumi, kas, protams, liedza viņiem cerēt uz maksimāli labāko spēli.

Pēdējās spēles pirmais puslaiks arī neko labu skotiem nesolīja, jo angļi, jāatzīst, sev ierastā stilā jau no pirmajām minūtēm mēģināja gūt piezemējumu un tas viņiem arī izdevās, pirmo puslaiku noslēdzot ar četriem piezemējumiem un vadību 31:7. Zinot kā ir turpinājušās iepriekšējās spēles, kurās angļiem ir bijis tāds pārsvars, kāds, iespējams, otro puslaiku izvēlējās vairs neskatīties, taču tieši tajā viss tikai sākās.

Patiesībā viss sākās jau pirmajā puslaikā, kad skoti atradās iedzinējos ar 0:31, taču kopīgiem spēkiem paveica neiespējamo, proti, ne tikai atspēlējās, bet arī izvirzījās vadībā ar 38:31, kad spēlēt pamatlakā atlicis bija vairs mazāk kā piecas minūtes. Angļi gan vēl nebija pateikuši pēdējo vārdu, jo Džordžs Fords jau kompensācijas laikā pats guva gan piezemējumu, gan raidīja precīzu realizācijas sitienu, panākot neizšķirtu, kā arī izplēšot, iespējams, vienu no spilgtākajām lappusēm no Skotijas regbija vēstures grāmatas.

Visbeidzot, dienas agrajā spēlē, kurā tikās Itālija un Francija, itāļi gan pirmie guva punktus, gan arī kopumā aizvadīja konkurētspējīgu pirmo puslaiku, taču francūži, kuriem šis Sešu nāciju kauss, bija diezgan samocīts un var pat teikt, ka murgains, prata saņemties un "nospiest" itāļus – 25:14.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts

MājniekiViesiRezultāts
1. kārtaFrancijaVelsa19:24
SkotijaItālija33:20
ĪrijaAnglija20:32
2.kārtaSkotijaĪrija13:22
ItālijaVelsa15:26
AnglijaFrancija44:8
3. kārtaFrancijaSkotija27:10
VelsaAnglija21:13
ItālijaĪrija16:26
4. kārtaSkotijaVelsa11:18
AnglijaItālija57:14
ĪrijaFrancija26:14
5. kārtaItālijaFrancija14:25
VelsaĪrija25:7
AnglijaSkotija38:38
#KomandaSUNZPAP
1.Velsa5500114:6520
2.Anglija5311184:10118
3.Īrija5302101:10014
4.Skotija5113105:1259
5.Francija520393:1086
6.Itālija500579:1770