Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Sestdien regbisti sāks cīņu par pēdējo olimpisko ceļazīmi

Sestdien regbisti sāks cīņu par pēdējo olimpisko ceļazīmi
Foto: AFP/Scanpix

Sestdien Monako tiks dots starts pēdējam 2016. gada olimpisko spēļu atlases turnīram, kurā 16 vēl uz Rio netikušās izlases cīnīsies par pēdējo ceļazīmi uz vēsturisko, pirmo olimpisko regbija-7 turnīru.

2016. gada olimpiāde ir zīmīga ar to, ka spēļu programmā pēc 92 gadus ilga pārtraukuma ir atgriezies regbijs, tiesa vairs ne šīs spēles klasiskā versija, bet gan daudz dinamiskākais un ātrākais regbijs-7.

Līdz šim, vairāku pakāpju kvalifikācijas sistēmā ir noskaidrotas tās 11 komandas, kuras jau ir garantējušas sev vietu olimpiādē. Tie, protams, ir mājnieki Brazīlija, vadošās Pasaules sērijas komandas – Fidži, Lielbritānija, Jaunzēlande, DĀR, kā arī reģionālo atlases turnīru uzvarētājas – Argentīna, ASV, Francija, Japāna, Austrālija un Kenija. Tomēr, turnīrs ir paredzēts 12 komandām, tāpēc pēdējā vieta tiek izspēlēta pasaules kvalifikācijas turnīrā, kurā piedalās labākās no komandām, kuras nav kvalificējušās olimpiādei iepriekšējos turnīros.

Ja pirms turnīra ir jānosauc kādi tā favorīti, tad ir jāsaka, ka regbijā-7 prognozēšana ir ļoti nepateicīga, jo tāpēc, ka spēle ir ātra un dinamiska, tā ir tikpat kā neprognozējama, ja savā starpā tiekas divas līdzvērtīgas komandas. Tomēr, jāsaka, ka daudz tiks gaidīts no Pasaules sērijas dalībniecēm – Samoa, Kanādas un Krievijas. Taču arī komandas, kas nepiedalās Pasaules sērijā vai piedalās vien epizodiski, šajā līmenī, pie noteiktas apstākļu sakritības, var izrādīties ļoti neērts pretinieks. Īpaši ir jāizceļ Īrija. Šī regbija lielvalsts septītnieku valsts izlases līmenī īsti neattīstīja, jo vēl aizvien īriem nav pastāvīgas regbija-7 izlases, tā tiek komplektēta, kā tautā saka "pēc vajadzības", no klasiskā regbija spēlētājiem un citu sporta veidu atlētiem.

Īri, lai kvalificētos olimpiskajām spēlēm, pārliecinoši uzvarēja zemākās divīzijas Eiropas čempionātā, kur saņēma biļeti uz Eiropas "mierinājuma turnīru", kas bija atlases turnīrs jau uz šo, šonedēļ notiekošo pasaules atlasi. Interesanti, ka šogad Īrija regbiju-7 spēlē pēc spēka otrajā divīzijā, t.i., kopā ar Latviju. Tiesa, pirmajā posmā "zaļās salas" atlēti jau paspēja izcīnīt uzvaru un ir galvenie pretendenti uz pāriešanu līmeni augstāk. Tieši tāpēc arī šajā nedēļas nogalē nevienai no komandām nevajadzētu nenovērtēt šo komandu.

Atgādināsim, ka pagājušajā sezonā Latvijas izlase, spēlējot A divīzijā, ieguva tiesības piedalīties Eiropas atlases kārtā, kur gan tik labi vairs neveicās, jo beigu beigās mūsējie zaudēja visās grupu turnīra spēlēs, bet cīņā par kausu zaudēja arī Itālijai un Polijai, paliekot pēdējā vietā.

Jāpiebilst, ka arī dāmām ir paredzēts regbija-7 turnīrs, kuram kvalifikācija ir tieši tāda pati, taču tā notiks nākošās nedēļas nogalē. Interesanti, ka, lai arī izcīnījušas vietu olimpiādē, uz Rio nebrauks DĀR regbistes, jo valsts regbija federācijas vadība nolēma, ka komanda nav pietiekoši konkurētspējīga (to paziņoja vēl pirms Āfrikas reģionālā atlases turnīra). Tāpēc no Āfrikas uz olimpiādi brauks Kenija, kas ierindojās otrajā vietā.

Pasaules atlase regbijā-7 vīriešiem

A grupa

KomandaSUNZP
Īrija00000
Samoa00000
Tonga00000
Zimbabve00000

B grupa

KomandaSUNZP
Kanāda00000
Vācija00000
Šrilanka00000
Urugvaja00000

C grupa

KomandaSUNZP
Čīle00000
Maroka00000
Krievija00000
Tunisija00000

D grupa

KomandaSUNZP
Honkonga00000
Meksika00000
Dienvidkoreja00000
Spānija00000

Rio-2016, Regbija-7 turnīra dalībnieces

#ReģionsVīriešiSievietes
1.MājniekiBrazīlijaBrazīlija
2.Pasaules sērijaFidžiAustrālija
3.Pasaules sērijaLielbritānijaKanāda
4.Pasaules sērijaJaunzēlandeLielbritānija
5.Pasaules sērijaDĀRJaunzēlade
6.Dienvidamerikas čempioniArgentīnaKolumbija
7.Ziemeļamerikas čempioniASVASV
8.Eiropas čempioniFrancijaFrancija
9.Āzija čempioniJapānaJapāna
10.Okeānijas čempioniAustrālijaFidži
11.Āfrikas čempioniKenijaKenija
12.Kvalifikācijas uzvarētāji------

Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.