Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Velsa, Anglija vai Īrija – klāt Sešu nāciju čempionāta kulminācija

Juris Miņins
Juris Miņins

Velsa, Anglija vai Īrija – klāt Sešu nāciju čempionāta kulminācija
Vai Velsa šodien aizsniegsies līdz savam 12. "Grand Slam" titulam?
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien ar trim mačiem noslēgsies 2019. gada Sešu nāciju čempionāts regbijā un pēdējā kārtā izšķirsies tas, kura komanda varēs virs savām galvām pacelt kausu un vai Velsa tiks pie "Grand Slam" uzvaras.

Šī gada Sešu nāciju čempionāts ir izvērties visnotaļ interesanti, jo jau no tā pirmās kārtas netrūka negaidītu pavērsienu. Viss sākās ar diezgan pārliecinošu Anglijas uzvaru Dublinā pār Īriju, kas uzreiz pagrieza visus pirms turnīra smalki sarakstītos plānus kājām gaisā. Savukārt Velsa turnīru sāka ar ļoti smagu un var teikt, ka pat izmocītu uzvaru pār Franciju.

Kas zina, ja francūži nebūtu nospēlējuši savu pirmo maču turnīrā tik bezatbildīgi un otrajā puslaikā neizsējuši 16 punktu pārsvaru, vai šodienas mači būtu tik interesanti, taču notika tas kas notika, Džordžs Norts izmantoja francūžu rupjās kļūdas un nodrošināja Velsai panākumu.

Nākošais pagrieziena punkts bija jau Kārdifā, kur cietēju lomā bija angļi. Arī viņi izvirzījās vadībā pirmie, taču Velsas "Pūķi" lēni, bet pārliecinoši spēja sadeldēt deficītu un beigu beigās tika pie uzvaras. Šajā brīdī aizvien skaļāk tika runāts par to, ka Vorena Getlenda komanda demonstrē labāko regbiju Velsas izlases pastāvēšanas vēsturē, par ko liecina arī visu laiku garākā uzvaru sērija. Jāpiebilst, ka šajā mačā arī izšķīrās tas kurai komandai šogad būs cerības uz "Grand Slam", bet kurai nāksies cerēt uz oponentu paslīdēšanu.

Jāsaka, ka turnīru sākuši ar negaidītu zaudējumu, īri drīz vien atguvās un izdarīja visu, kas no viņiem tika prasīts, proti, uzvarēja nākošās trīs cīņas, lai 16. marta pēcpusdienā varētu doties uz Velsu ar, lai arī diezgan teorētiskām, taču vēl aizvien gana labām iespējām pat uz uzvaru visā turnīrā.

Šīsdienas mačā, jāatzīst, viss ir klasiski un vienkārši, proti, Velsai, spēlējot savās mājās, ir jāuzvar un tad visi jautājumi par "Grand Slam" čempionu titulu atkritīs paši no sevis. Īriem savukārt ir jāmēģina nepieļaut velsiešu uzvaru, taču tas nav viss, kas viņiem vajadzīgs, lai šo vakaru pavadītu līksmībā, jo vēl īriem ir jāgaida Anglijas un Skotijas komandu spēles beigas.

Šajā situācijā Anglijai ir priekšrocības, jo, ja īri izdara savu darbiņu un pat, ja viņi tiek pie bonusa punkta, angļiem pietiek ar četru punktu uzvaru, tāpēc, ka šai komandai ir labāka gūto un zaudēto punktu attiecība, ko skatās vienāda punktu skaita gadījumā (uz šo brīdi: +19 Īrijai, +83 Anglijai). Sanāk, ka Īriem, lai tiktu pie uzvaras ir nepieciešama gan sava uzvara, gan angļu zaudējums.

Tiesa, izšķirošie mači sāksies jau 14:30, kad spēkiem mērosies divas šī gada neizteiksmīgākās turnīra komandas, Francija un Itālija. Ja par itāļu neveiksmēm nav nekāda pārsteiguma, jo šī komanda ir ierasti vājākā Sešu nāciju čempionātā (neskatoties uz to, viņi cīnījās katrā mačā un pat pabiedēja īrus, uzvarot pirmajā puslaikā), tad Francijas bezspēcība pret Angliju un Īriju, kā arī no rokām izlaistā uzvara pret Velsu ir parādījusi, ka šobrīd "Les Bleus" pārdzīvo ne tos labākos laikus, kas ir īpaši kritiski Pasaules kausa kontekstā.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts

MājniekiViesiRezultāts
1. kārtaFrancijaVelsa19:24
SkotijaItālija33:20
ĪrijaAnglija20:32
2.kārtaSkotijaĪrija13:22
ItālijaVelsa15:26
AnglijaFrancija44:8
3. kārtaFrancijaSkotija27:10
VelsaAnglija21:13
ItālijaĪrija16:26
4. kārtaSkotijaVelsa11:18
AnglijaItālija57:14
ĪrijaFrancija26:14
5. kārtaItālijaFrancija
VelsaĪrija
AnglijaSkotija
#KomandaSUNZPAP
1.Velsa440089:5816
2.Anglija4301146:6315
3.Īrija430194:7514
4.Skotija410367:876
5.Francija410368:946
6.Itālija400465:1420