Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"World Rugby" atņem Rumānijai vietu Pasaules kausā un atdod to Krievijai

Juris Miņins
Juris Miņins

"World Rugby" atņem Rumānijai vietu Pasaules kausā un atdod to Krievijai
Foto: Sputnik/Scanpix

Šodien beidzot tika publicēts ilgi gaidītais lēmums sakarā ar naturalizācijas noteikumu pārkāpumiem šī gada Eiropas čempionātā. "World Rugby" ir sodījusi Rumāniju, Spāniju un Beļģiju kā rezultātā automātisko ceļazīmi uz 2019. gada Pasaules kausu piešķirot Krievijas valstsvienībai.

Pēc ilga izmeklēšanas procesa un vairākkārt atliktiem gala paziņojuma termiņiem, šodien "World Rugby" beidzot ir nākusi klajā ar lēmumiem gan par naturalizācijas noteikumu pārkāpumiem Spānijas, Beļģijas un Rumānijas izlasēs, gan par skandalozo Spānijas un Beļģijas maču.

Atgādināsim, ka 2018. gada EČ pēdējā spēlē, kurā faktiski izšķīrās tas, kura komanda saņems automātisko ceļazīmi uz 2019. gada Pasaules kausu, jo Spānijai atlika pieveikt daudz vājāk spēlējošo Beļģiju, lai viņi tiktu uz Japānu automātiski, mača tiesnesis, rumānis Vlads Jordanesku, pieļāva vairākas rupjas kļūdas, kā rezultātā spāņi zaudēja, bet uz Japānu koferus sāka kārtot Rumānija.

Spāņi pēc mača pieprasīja pārspēji, jo uzskatīja, ka "Rugby Europe" ir rīkojusies nekorekti uz izšķirošo maču nozīmējot ieinteresētās regbija savienības tiesnesi, kā arī atsakoties viņu nomainīt pēc Spānijas puses lūguma.

Lai arī no sākuma "World Rugby" izplatīja paziņojumu, norādot, ka viņi arī uzskata, ka šī mača pārspēle būtu labākais risinājums, šodien publicētajā paziņojumā, kas tika sagatavots jau ņemot vērā paralēli notikušo izmeklēšanu par spēlētāju naturalizāciju, ir teikts, ka šī spēle netiks pārspēlēta un rezultāts arī netiks mainīts.

Tajā pašā laikā, pēc neveiksmīgā 2018. gada EČ izspēles, Krievijas izlase, kas beigu beigās ieņēma ceturto vietu Eiropas meistarsacīkstēs (un trešo – 2019. gada PK kvalifikācijā), norādīja, ka Rumānijas izlasē ir spēlējis Sione Fakaosileu, regbists, kurš pirms tam pārstāvēja Tongu un šo valsti pārstāvēja regbija-7 Pasaules sērijas mačos. Starptautiskie regbija savienības naturalizācijas noteikumi neizslēdz šādu spēlētāju pāreju starp nacionālajām komandām, taču, lai to varētu veikt, ir jāiziet noteikta procedūra, kas šajā gadījumā netika veikta.

Tiesa, tas bija sākums, jo sākot "rakt dziļāk", atklājās, ka Spānijas izlasē ir spēlējuši Francijas otrajā izlasē iespēlēti regbisti, bet Beļģijas valstsvienību pārstāv Francijas spēlētāji, kuri nevar tikt naturalizēti bez iepriekš minētās procedūras, jo beļģu saknes ir viņu vecvecākiem, nevis vecākiem.

Šīs situācijas izmeklēšana aizņēma daudz laika, ar to nodarbojās neatkarīgā komisija, taču vairākkārtīgi tika atlikta galīgā lēmuma pieņemšana, līdz šodien "World Rugby" atzina, ka pārkāpumi ir bijuši ļoti nopietni kamdēļ visas trīs komandas saņēma 10 punktu sodus par katru maču, kurā spēlēja vismaz viens "nelegālis". Faktiski komandas tika noņemtas no cīņas par vietu 2019. gada Pasaules kausā.

Kā lielākie ieguvēji no šīs situācijas iznāca Krievijas regbisti, jo līdz ar Spānijas un Rumānijas izlašu diskvalifikāciju, Krievijas izlase 2018. gada EČ izcīņā pakāpās uz otro vietu, bet 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijā izrādījās labākā (Gruzija kvalifikācijas turnīrā nepiedalījās, jo vietu PK bija garantējusi iepriekš). Interesanti, ka arī pret Krieviju tika izvirzīta apsūdzība par iespējamajām naturalizācijas nelikumībā, proti, par bijušā Kazahstānaas izlases spēlētāja Antona Rudoja spēlēšanu, taču Krievijas regbija federācija pirms tam jau bija izdarījusi visu nepieciešamo, lai šis regbists izlasē spēlētu legāli.

Jāpiebilst, ka pavisam negaidīta situācija ir radusies Vācijai, kura Eiropas čempionātā un Pasaules kausa kvalifikācijā spēlēja ļoti vāji, taču pēc konkurenšu diskvalifikācijas viņiem ir pavērusies iespēja spēlēt ar Portugāli par kvalifikācijas procesa turpināšanu. Zīmīgi, ka tieši ar Portugāli vāciešiem ir jāspēlē arī pārspēlēs par palikšanu Eiropas čempionāta elites grupā.

"World Rugby" izplatītajā paziņojumā arī ir norādījusi, ka plašākus komentārus par lēmumu pagaidām nesniegs, jo visām iesaistītajām pusēm ir 14 dienas, lai šo lēmumu pārsūdzētu.

Izmantotie resursi:
https://www.worldrugby.org/
Home page | Rugby Europe

  -3 [+] [-]

, 2018-05-15 19:41, pirms 6 gadiem
Kādēļ virsraksts neatbilst patiesībai? Tādēļ ka atkal grib kaut nedaudz provocēt virsrakstā. Ja atdod Krievijai tad lemj kuram atdot vietu un izlemj par labu Krievijai. Šoreiz Krievijai pienācās tā vieta kā nākamajai kandidātei. Tur nebija jālemj kam dot.

  -1 [+] [-]

, 2018-05-16 00:33, pirms 6 gadiem
Iedeva tam, kas samaksāja vairāk...Un tikai nevajag man pārmest kaut kādu tur neandertāliešufobiju.Paies gadi un kukuļotājus izvedīs dienasgaismā, tā vienmēr notiek.

     [+] [-]

, 2018-05-16 00:42, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Iedeva tam, kas samaksāja vairāk...Un tikai nevajag man pārmest kaut kādu tur neandertāliešufobiju.Paies gadi un kukuļotājus izvedīs dienasgaismā, tā vienmēr notiek.
Šeit, kā reiz, viss ir pilnīgi pretēji, ja ir laiks, pačeko šī skandāla attīstību kaut vai caur rakstiem, kas bija SC.com un to kā tieši Rumānija darīja visnotaļ apšaubāmas lietas, lai tiktu uz PK.

Krievijai šī vieta tika atdota pēc sportiskā principa.

     [+] [-]

, 2018-05-16 01:17, pirms 6 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Šeit, kā reiz, viss ir pilnīgi pretēji, ja ir laiks, pačeko šī skandāla attīstību kaut vai caur rakstiem, kas bija SC.com un to kā tieši Rumānija darīja visnotaļ apšaubāmas lietas, lai tiktu uz PK.

Krievijai šī vieta tika atdota pēc sportiskā principa.
Vai tev pēc gadiem, kad šī notikuma mēsli izpeldēs,atgādināt - es taču teicu?Retorisks jautājums.

     [+] [-]

, 2018-05-16 10:53, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Vai tev pēc gadiem, kad šī notikuma mēsli izpeldēs,atgādināt - es taču teicu?Retorisks jautājums.
Atļaušos atbildēt uz šo jautājumu - DROŠI!