Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Latvija bezspēcīga pret Čehiju - 3:54

Latvija bezspēcīga pret Čehiju - 3:54
Epizode no Latvijas un Lietuvas mača.
Foto: Zigismunds Zālmanis, Latvijas Regbija federācija

Šodien Prāgā norisinājās Eiropas regbija čempionāta pirmās konferences ziemeļu grupas kārtējā spēle, kurā Čehijas izlase uzņēma Latvijas valstsvienību. Mačā ar 54:3 uzvarēja Čehijas izlase.

Latvijas izlasei šī spēle bija vēsturiska, jo tā bija 100. Latvijas nacionālās regbija izlases spēle, kas, protams, ir ļoti nozīmīgs notikums. Vēl svarīgāku šo spēli padarīja fakts, ka ar tik spēcīgiem pretiniekiem kāda ir Čehija (33. vieta WR rangā) pēdējo gadu laikā mūsējie nebija spēlējuši. Turklāt, ir jāņem vērā, ka čehu komanda faktiski ir pusprofesionāla, jo vairāki tās spēlētāji pārstāv profesionālās regbija komandas, bet Latvijā profesionālos regbistus var pārskaitīt uz vienas rokas pirkstiem (turklāt visus nemaz nevajadzēs).

Interesanti, ka spēle notika Marketas stadionā, kas ir zināms kā spīdveja arēna.

Čehijas izlase jau no pirmajām spēles sekundēm ar lieliem spēkiem devās uz priekšu un jāsaka, ka viņiem tas ļoti labi izdevās, jo Latvijas izlase ātri tika piespiesta pie savas ieskaites zonas un, pēc veiksmīgi izspēlēta mola, veiklāks par visiem izrādījās Mareks Lotoki, kurš veica pirmo piezemējumu Čehijas labā.

19. minūtē, pēc grupcīņas tiešā ieskaites laukuma tuvumā Latvijas izlase pārkāpa noteikumus, kas lika spēles galvenajam tiesnesim fiksēt soda piezemējumu, pēc kura sekoja arī precīza realizācija. Savukārt tikai dažas minūtes vēlāk mūsu aizsardzības līniju pārrāva 12. numurs Jirži Pantunčeks, kas beigās, dažas fāzes vēlāk, ļāva Vojteham Hruskam veikt trešo Čehijas izlases piezemējumu šajā spēlē.

Tiesa, lai arī ap 20 spēles minūti, kas iezīmē mača ceturtdaļu, Latvijas izlase atradās iedzinējos ar 0:19, nevar teikt, ka mūsu izlase pret Čehiju spēlēja slikti, jo daudzus bīstamus uzbrukumus mūsējie vairāk vai mazāk veiksmīgi neitralizēja. Lielākās problēmas Latvijas komandai sagādāja standartsituācijas, jo tajās meistarīgāki un arī spēcīgāki bija mājnieki, turklāt, mūsu izlase pati arī bieži kļūdījās, par ko liecina arī autu izspēļu statistika, jo no sešiem pirmā puslaika autiem, bumbu saglabāt izdevās tikai vienreiz. Turklāt čehi, redzot savu fizisko pārākumu, mēģināja mūsu komandas spēlētājus ietekmēt arī ārpusspēles momentos, spēlējot, kā tautā saka “netīri”.

Puslaikam tuvojoties izskaņai, Latvijas izlasei izdevās pārvirzīt spēli uz laukuma vidusdaļu un ik pa reizei nonākt arī pie čehu ieskaites zonas. Vislabākais moments izveidojās pēc Leno Bramaņa reida, kas noslēdzās burtiski pus metru no ieskaites zonas, taču piezemēt bumbu neizdevās ne viņam, ne kādam citam no Latvijas komandas spēlētājiem, taču tukšā no šīs situācijas latvieši neaizgāja, jo tiesnesis bija fiksējis noteikumu pārkāpumu Tomaša Putras vadītajai komandai, kas ļāva Robertam Deividsonam mača 34. minūtē gūt pirmos trīs punktus Latvijas izlases labā.

Tas arī bija pēdējais rezultatīvais uzbrukums šajā puslaikā, kurš noslēdzās ar 19:3 par labu Čehijai. Tiesa, ja spēles sākumā mājniekiem bija nospiedošs pārsvars, tad jau uz puslaika beigām Sergeja Lisko vīri prata parādīt arī savu varējumu uzbrukumā.

Arī otro puslaiku čehi sāka ar masīvu ofensīvu, kas noslēdzās ar nu jau kārtējo piezemējumu, kas viņiem deva ne tikai vadību ar 26:3, bet arī bonusa punktu turnīra tabulā par četriem piezemējumiem vienā mačā.

Jāsaka, ka otrajās 40 minūtēs mūsu izlasei vispār nebija nekādu iespēju gūt vēl kādus punktus, ja par tādu neskaita komandas kapteiņa Viktora Silovnika viltīgo skrējienu, kas gan nebeidzās ne ar ko.

Kopumā mūsu spēlētāji visu puslaiku aizstāvējās un mājnieki uz mūsu ieskaites zonu izdarīja grandiozu spiedienu, par ko arī tika atalgoti, vispirms Jans Čižeks pārtvēra sperto bumbu un, aizbēgdams no visiem aizsargiem, netraucēti to piezemēja, tad, pēc ilglaicīga uzbrukuma tiešā ieskaites zonas tuvumā, piecus punktus guva Pantučeks, bet Martins Vogničs bumbu piezemēja pēc auta un tam sekojošā mola izspēls.

Punktu spēlei pielika Tomašs Forsts, kurš, jau mača pamatlaikam beidzoties, atrada caurumu mūsu aizsardzības līnijā, aizbēga no visiem, piezemēja bumbu, bet vēlāk pats arī iesita realizācijas sitienu.

Spēles beigu rezultāts – 54:3 par labu Čehijas izlasei, kas nozīmē, ka viņi turnīru turpina bez zaudējumiem un ir gandrīz vai perfekti, jo tikai spēlē pret Lietuvu viņiem neizdevās gūt piecus punktus. Tāpat viņi ir teju garantējuši sev pirmo vietu grupā un pacelšanos uz augstāko līmeni, jo ir jānotiek teju vai brīnumam, lai Zviedrija vai Lietuva spētu gāzt čehus no grupas uzvarētāju troņa.

Latvijas izlase savu dalību šīssezonas Eiropas čempionātā noslēgs 29. aprīlī, savā laukumā uzņemot Zviedrijas izlasi.

EČ, Pirmā konference, Ziemeļi

#KomandaSUNZP
1.Čehija330014
2.Zviedrija21015
3.Latvija31025
4.Lietuva21014
5.Luksemburga20021

Latvijas izlases rezultāti

MājniekiViesiRezultāts
LatvijaLuksemburga31:24
LietuvaLatvija11:6
ČehijaLatvija54:3
LatvijaZviedrija


LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Foto: RK Valmieras "Fēnikss".

"Fēnikss" un daži "Livonia" regbisti devušies uz pārbaudes spēlēm Spānijā, kas ir Top20 rangā

Trešdien, 13. martā, regbija kluba Valmieras “Fēnikss” spēlētāji, kuriem pievienojušies arī daži livonieši, izlidojuši uz Barselonu, lai pēc tam dotos uz Spānijas Ziemeļaustrumu pilsētu Saragosu, kur nedēļas garumā aizvadīs treniņnometni un mērosies spēkiem pārbaudes spēlēs ar spēcīgām komandām no Spānijas, kas pasaules rangā ir labāko divdesmitniekā.