Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

100. spēlē Latvija cīnīsies pret Čehiju

100. spēlē Latvija cīnīsies pret Čehiju
Lietuvas regbisti cenšas aizkavēt Latvijas uzbrukumu
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Šodien, plkst. 14:50 pēc Latvijas laika, mūsu regbija izlase Eiropas čempionāta ietvaros aizvadīs savu 100. spēli komandas pastāvēšanas vēsturē, izbraukumā tiekoties ar Čehijas izlasi.

Latvijas izlase pašlaik spēlē Eiropas čempionāta pirmajā konferencē, ziemeļu apakšgrupā, kas nomināli ir ceturtais spēcīgākais izlašu turnīrs Eiropā. Savukārt šodien mūsējiem būs jācīnās pret grupas galveno favorīti Čehijas valstsvienību.

Tiesa, pirms runāt par čehiem, ir jāatzīmē, ka šodienas mačs ir vēsturisks Latvijas regbijam, jo tā būs 100. spēle mūsu izlases pastāvēšanas vēsturē. Pirmo spēli mūsu regbisti aizvadīja 1992. gadā, kad Kijevā notiekošajā pārbaudes spēlē ar 0:28 piekāpās Ukranai. Pirmie punkti tika gūti jau pēc dažām dienām, otrajā spēlē, kad ar 3:28 tika atzīts Gruzijas pārākums, bet pirmā uzvara Latvijas regbija izlasei tika iegūta 1993. gada 29. maijā, kad Šauļos ar 7:6 tika pārspēta Lietuva.

Ko mēs varam gaidīt no Čehijas? Jāsaka, ka čehi šobrīd World Rugby, jeb izlašu reitingā, ieņem 33. vietu, kas ir gana augsts rezultāts. Salīdzinājumam – Latvijas izlase šobrīd ir 52. pozīcija. Tādējādi mūsu šīsdienas pretinieki ir nopietnākie kādi pēdējos gados Latvijas izlasei ir stājušies priekšā.

Čehijas izlasi šobrīd veido spēlētāji, kuri pārstāv vai no vietējo čempionātu, kas vēl aizvien ir amatieru turnīrs, kā arī Francijas regbija čempionātos (tajā skaitā profesionālajā Pro D2) spēlējošie regbisti.

Pievēršoties veiksmēm un neveiksmēm, ko ir piedzīvojusi Čehijas izlase šajā Eiropas čempionātā, jāsaka, ka līdz perfektam sniegumam viņiem pietrūkst viena punkta, jo divās spēlēs ir izcīnītas divas uzvaras – ar 56:14 pārspēta Zviedrija un ar 15:6 pieveikta Lietuva. Šāda bilance Čehijai arī dod pirmo vietu grupā.

Ko gaidīt no Latvijas izlases? Jāsaprot, protams, ka spēle notiek izbraukumā un Čehija ir ļoti nopietns pretinieks, tajā pašā laikā, lietuvieši parādīja, ka nemaz tik bezcerīgi pret Čehiju nav un, iespējams, ka šādā spēlē var arī pacīnīties par pozitīvu mača iznākumu.

Tiesa, izlases galvenais treneris Sergejs Lisko vienā no intervijām atzina, ka pašlaik komanda ir veidošanās procesā, t.i., vienībā būs debitanti un īstā sastāva meklēšana notiks jau spēles laukumā, kas, protams, sarežģī cīņu par panākumu: “Šoreiz, izvēloties spēlētājus sastāvam, galvenais kritērijs būs treniņu apmeklējumi. Jāsaprot, ka komandā spēlēs tie, kas ir gatavi aizstāvēt Latvijas karoga krāsas. Vēlmei spēlēt valstsvienībā ir jābūt augstākai par visu! Tāpēc jau tagad varu pateikt, ka komandā būs jauni uzvārdi. Sastāvs daļēji būs jāmeklē pat uz laukuma. Čehija nav vienkārši grupas līderi, bet ļoti spēcīga komanda. Ar tik augsta līmeņa vienību mums vēl nav iznācis spēlēt. Čehijai seši līdz astoņi regbisti spēlē Francijā un četri Elites līgā. Mūs gaida ļoti smags mačs.”

Jāpiebilst, ka Latvijas izlases sastāvu pārsvarā veido spēlētāji no vietējiem klubiem, taču ir arī ārzemēs spēlējošie. Izlases sastāvā ir iekļauts Vladislavs Šagins, kurš pārstāv Itālijas čempionāta trešo spēcīgāko vienību “Rovigo Delta”, kuri iepriekšējā sezonā bija arī Itālijas čempioni, tāpat izlasei palīdzēs briti ar latviešu saknēm, brāļi Deividsoni, kas spēlē savās mājās, Varfedeilā, kur viņiem kompāniju sastāda arī Toms Asejevs, kā arī Ziemeļriblesdeilas regbija komandu pārstāvošie Gudnars Grieķis un Mārtiņš Bokišs. Taču, kā jau pēdējās sezonās ierasts, mūsu komandai nepalīdzēs abi mūsu labākie spēlētāji - Jurijs Baranovs un Uldis Saulīte, kuri pašlaik ir aizņemti savā klubā, Krasnojarskas "Enisey-STM", jo vienība gatavojas Eiropas Izaicinājuma kausa kvalifikācijas atbildes mačam.

Pret Čehijas izlasi mūsu regbisti jau ir spēlējuši, tiesa, tas notika 2000. gadā, kad mūsu komanda mājās piekāpās čehiem ar 19:30.

Latvijas izlases sastāvs spēlei pret Čehiju:
Vladislavs Šagins (Rugby Rovigo Delta), Gundars Grieķis, Mārtiņš Bokišs (abi North Ribblesdale Rugby Club), Toms Asejevs, Thomas Davidsons, Robbie Davidson (visi Wharfedale R.U.F.C.), Māris Streikišs, Ruslans Kotļevs, Ingus Aivars, Edgars Alainis (visi LMT Regbija klubs ”Eži”), Emīls Zerafims ( RK Jūrmala ) Kārlis Garokalns, Emīls Balodis, Viktors Silvoniks, Leno Bramanis, Ivars Eglis, Dāvis Pērkons (visi Miesnieki), Valters Ranķis, Reinis Pepa, Gatis Purviņš, Kaspars Briedis, Mārtiņš Rundāns, Valērijs Runco (visi Regbija klubs Livonia).

EČ, Pirmā konference, Ziemeļi

#KomandaSUNZP
1.Čehija22009
2.Zviedrija21015
3.Latvija21015
4.Lietuva21014
5.Luksemburga20021

Latvijas izlases rezultāti

MājniekiViesiRezultāts
LatvijaLuksemburga31:24
LietuvaLatvija11:6
ČehijaLatvija
LatvijaZviedrija


, 2017-04-15 14:01, pirms 7 gadiem
Kur rādīs?
, 2017-04-15 14:27, pirms 7 gadiem
u18 Lat 7- 29 Lit
, 2017-04-15 14:50, pirms 7 gadiem
, 2017-04-15 14:58, pirms 7 gadiem
Paldies.
, 2017-04-15 15:57, pirms 7 gadiem
Izbrīna, ka čehi spēlē ļoti netīri un tiesnesis to redzēt negrib. cita nelaime ir Grieķis, no 7 mūsu autiem tikai vienu iemeta jēdzīgi. Čehu cīņa redzami pārāka, gan statikā, gan kustībā, ilgi un produktīvi turās kājās. ir ko pamācīties
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Foto: RK Valmieras "Fēnikss".

"Fēnikss" un daži "Livonia" regbisti devušies uz pārbaudes spēlēm Spānijā, kas ir Top20 rangā

Trešdien, 13. martā, regbija kluba Valmieras “Fēnikss” spēlētāji, kuriem pievienojušies arī daži livonieši, izlidojuši uz Barselonu, lai pēc tam dotos uz Spānijas Ziemeļaustrumu pilsētu Saragosu, kur nedēļas garumā aizvadīs treniņnometni un mērosies spēkiem pārbaudes spēlēs ar spēcīgām komandām no Spānijas, kas pasaules rangā ir labāko divdesmitniekā.