Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Gruzijas un Fidži izlases jau šajā rudenī varētu pievienoties Sešu nāciju komandām

Juris Miņins
Juris Miņins

Gruzijas un Fidži izlases jau šajā rudenī varētu pievienoties Sešu nāciju komandām
Fidži un Gruzijas regbisti 2019. gada Pasaules kausa mačā
Foto: Reuters/Scanpix

"World Rugby", mēģinot sakārtot starptautisko regbiju pēc Covid-19 pandēmijas radītās krīzes, jau šajā rudenī varētu sarīkot unikālu un ilgi gaidītu turnīru, kurā Sešu nāciju kausa dalībnieces varētu cīnīties kopā ar Gruzijas un Fidži komandām.

2020. gada starptautiskā regbija kalendārs jau ir cietis pamatīgas izmaiņas, jo bez vairākiem līdz galam neizspēlētiem turnīriem, ir pilnībā atceltas visas vasaras testu spēles un nav īstas skaidrības kad un vai izlases atkal varētu iziet laukumā. Provizoriski tiek runāts, ka rudenī, kad ir ieplānots ierastais izlašu maču "logs", vienības jau varētu spēlēt, taču ne tajā formātā, kāds ir ierasts.

Proti, regbijā ir ierasts, ka vasaras pārbaudes spēles notiek dienvidu puslodē, Sešu nāciju kausa dalībniecēm dodoties pie Regbija čempionāta komandām, bet rudenī dienvidnieki dodas atbildes vizītē uz ziemeļu puslodi (zemāka ranga komandas cenšas pieturēties pie līdzīga kalendāra, taču ne vienmēr tas ir iespējams). Tiesa, Covid-19 dēļ ir ļoti apšaubāmi, ka šādas spēles varētu notikt tieši dažādo ceļojumu ierobežojumu un iespējamo karantīnas pasākumu dēļ, turklāt, vēl aizvien tiek runās par vīrusa otro vilni.

Lai kaut kādā veidā saglābtu 2020. gada starptautiskā regbija sezonu, Pasaules regbija savienība, jeb "World Rugby", kā vienu no variantiem piedāvā turnīru, kurā piedalītos visas Sešu nāciju kausa komandas (Anglija, Īrija, Velsa, Skotija, Francija, Itālija) un divas izlases, kas jau ilgus gadus tiek sauktas par neatzītajām "pirmā ešelona" komandām – Gruziju un Fidži. Tiesa, ne tikai sportiskais princips un sporta veida attīstīšana ir pamatā šī turnīra izveidei, bet arī tas, ka liela daļa gruzīnu un fidžiešu spēlē Francijā un Anglijā, kas ievērojami atvieglo ceļošanu.

Lai arī pagaidām plašāki komentāri par turnīra norisi netiek sniegti, tiek runāts, ka astoņas komandas tiks sadalītas divās grupās, kurās izspēlēs viena apļa turnīru, grupas uzvarētājām tiekoties finālā, kas varētu notikt 5. decembrī.

Jāatgādina, ka Gruzijas izlase ir pārliecinoši labākā komanda Eiropas čempionātā, jo no pēdējiem desmit turnīriem ir uzvarējusi deviņos un jau labu laiku tiek runāts, ka tā tiek nepamatoti "aizmirsta" un bremzēta, jo gruzīniem netiek dota iespēja ja ne piedalīties Sešu nāciju kausā, tad vismaz regulāri aizvadīt mačus ar planētas spēcīgākajām komandām.

Savukārt Fidži regbisti, lai arī izlase ar lieliem panākumiem nav spīdējusi, Eiropas klubos nereti ieņem vadošās lomas un kopumā spēlē diezgan interesantu regbiju, kā arī, līdzīgi kā gruzīni, bieži tiek minēti kā vieni no cietējiem no, daudzuprāt, negodīgās pasaules regbija sistēmas uzbūves, kas liedz "otrā ešelona" komandām aizvadīt mačus ar spēcīgākajām izlasēm, tādējādi progresējot meistarībā.

Izmantotie resursi:
https://www.irishtimes.com/