Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Parīzes regbija šoks

Juris Miņins
Juris Miņins

Parīzes regbija šoks
"Stade Francais" prezidents Tomass Savārs un "Racing 92" prezidents Džekijs Lorenzeti.
Foto: AFP/Scanpix

Vakardien pasaules regbiju patiešām satricināja ziņa, ka divi Francijas Top14 līgas klubi, Parīzes “Racing 92” un “Stade Francais” ir nolēmuši apvienot savus spēkus un nākamajā sezonā startēt kopīgi. Ko nozīmē šāds lēmums?

Abu Parīzes komandu apvienošanās regbija pasaulē patiešām ir ļoti nozīmīgs gadījums, jo, ja mēs runājam līdzībās, tas būtu tāpat kā, piemēram, Madrides komandu “Real” un “Atletico” apvienošanās – abi klubi ir ar lielu senu vēsturi (Parīzes regbija vienības darbojas jau vairāk kā 120 gadus), abas komandas ar gana lielu panākumu bagāžu un statusu, kas tās liek saukt par grandiem un regbija “El Galactico”. Līdz šim Parīzes komandu duelis bija gana principiāls, taču jau nākošsezon viss būs citādāk.

Vakardien notikušajā preses konferencē, kurā uzstājās abu komandu vadītāji, tika stāstīts par to, ka šī apvienošanās ir veikta ar domu, lai sakopotu spēkus vienam lielam Parīzes klubam, kas spēs būt Eiropas regbija grands un abas iesaistītās puses tajā spēlēs vienādu lomu. Eksperti gan jau ir paspējuši norādīt, ka drīzāk “Racing 92” ir nopirkuši nīkuļojošo “Stade Francais” vai, ja būsim precīzi, “All Pinks” īpašnieki ir atraduši iespēju kā nezaudēt savus regbija aktīvus. Jāpiebilst, ka “Racing 92” šāda apvienošanās nav nekas jauns, jo salīdzinoši nesen, 21. gadsimta sākumā, viņi apvienojās ar klubu “US Metro” un kādu laiku arī saucās “Racing Metro 92”.

Regbija līdzjutējiem ar kaut nelielu stāžu labi atmiņā ir palikusi iepriekšējā “Stade Francais” krīze, kad tikai Savāru ģimenes ieguldījumi komandā spēja to noturēt virs ūdens. Pat 2015. gadā izcīnītais Francijas čempionu kauss nespēja situāciju uzlabot, bet iepriekšējā un arī šī sezona “rozīgajiem” arī sportiskajā ziņā ir diezgan vāja. Rezultātā, protams, ka skatītāju interese ir maza un tas arī sarežģī kluba finansiālo situāciju.

Tiesa, nevar teikt, ka “Racing 92” būtu ļoti populāri. Abu komandu mājas spēļu apmeklējums, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, ir krities par teju 18%, kas, protams, ir dramatiski, nemaz neņemot vērā to, ka Parīzes klubi ir nesenie valsts čempioni, kuru sastāvā spēlē ļoti daudz sporta veida zvaigžnu, ar leģendāro Denu Kārteru priekšgalā.

Vai klubi darīja kaut ko nepareizi? Iespējams, taču ir jāsaprot, ka Parīze noteikti nav sporta pilsēta. Precīzāk, profesionālās sporta komandas Parīzē iedzīvojas daudz sliktāk nekā citās Eiropas lielajās pilsētās. Piemēram? Parīzē ir tikai viens profesionāls augstākā līmeņa (Francijas Ligue 1) futbola klubs (PSG), kamēr Londonā tādi ir pieci, Madridē – trīs.
Beigu beigās, kad mēs paši dzirdam vārdu “Parīze”, vai sports ir pirmais (otrais? trešais?) kas mums ienāk prātā? Gan jau, ka nē.

Kas tālāk? Interesanti, ka par gaidāmo klubu apvienošanu nezināja teju neviens. Ne spēlētāji, ne kluba darbinieki un pat ne Francijas regbija savienības vadība. Līdz ar to ir saprotama visu iesaistīto, bet neinformēto pušu reakcija. Tā, maigi sakot, bija negatīva. Regbija savienības vadība, paužot izbrīnu, izteicās, ka viņi vēlas, lai no apvienošanas neciestu tajā iesaistītie cilvēki, spēlētāji un līdzjutēji izteica nožēlu par to, ka regbija vēsturē viena nodaļa nu būs beigusies.

Tiesa, ja runājam par spēlētājiem, tad, kā saka, jautrākais vēl ir tikai priekšā, jo, kā mēs labi saprotam, abām komandām ir savi sastāvi un noslēgti ilgtermiņa līgumi, tāpēc jaunajiem treneriem un menedžeriem, bet tie paliks no “Racing 92” nometnes (Lorēns Traverss un Lorēns Labets), nāksies izsijāt visus liekos. Ja apvienotos divas klasē atšķirīgas komandas, tad tas būtu daudz vieglāk, nekā no diviem gana spēcīgiem klubiem, kuros abos spēlē izlašu līmeņa regbisti, izveidot vienu. Tā nav nekāda datorspēle, kur jāsavāc visi labākie, kas nozīmē, ka kādam no zvaigznēm, iespējams, Parīze būs jāpamet. Uz šo brīdi uz 45 vietām jaunajā Parīzes komandā pretendē 63 regbisti.

Bez visiem šiem aspektiem interesantu šo situāciju padara viens cits moments, proti, vēl šīssezonas kalendārā, aprīļa beigās, ir paredzēta viena abu komandu savstarpējā spēle, kad abām vienībām būs jācīnās savā starpā. Situācija, protams, var līdz tam laikam attīstīties dažādi, taču nevar izslēgt, ka kādai no vienībām uzvaru vajadzēs vairāk nekā otrai. Vai tas kļūs par iemeslu interešu konfliktam? Vai arī spēlētājiem nebūs intereses sevi parādīt jaunā līguma kontekstā?

Jaunā kluba, kura nosaukums un logo vēl gan netiek atklāti, vadība gan uzsver, ka līdz tam laikam viss jaunais 45 vīru sastāvs būs zināms, taču, no otras puses, vai spēlētāji sēdēs rokas klēpī salikuši un gaidīs “X dienu”?

Visbeidzot, ja mēs mazliet atkāpjamies no sportiskajiem jautājumiem, tad abas komandas, kā “Stade Francais”, tā “Racing 92” saņem dotācijas no vietējām pašvaldībām (kopā – 2 miljoni eiro sezonā), “Stade Francais” turklāt nesen bija saņēmis lielu palīdzību sava “Stade Jean Bouin” stadiona renovācijā (141 miljons) no Parīzes pilsētas. Jau pašlaik zināms, ka jaunais klubs renovētajā stadionā spēlēs tikai pirmās divas sezonas, jo vēlāk pārcelsies uz “Arena 92”, stadionu, kuru pašlaik ceļ “Metro 92” klubs.

Šobrīd par apvienošanos gan vēl nevar runāt kā par noslēgtu procesu, jo tas vēl ir jāapstiprina Francijas regbija savienībai. Ar to gan, visdrīzāk, neradīsies nekādas problēmas, taču tas arī nozīmē, ka šīs sezonas izskaņa būs citādāka, jo, samazinoties komandu skaitam turnīrā, būs jādomā par to kā šo tukšumu aizpildīt, t.i., kā tiks organizētas pārspēles par tikšanu no Pro D2 uz Top 14?

Kā beigu beigās izvērtīsies mūsdienu regbija lielākā profesionālo klubu apvienošanās? To mēs uzzināsim vēlāk, taču jau pašlaik ir zināms, ka tā nebūs nedz mierīga, nedz nesāpīga. Iemeslu būt neapmierinātiem jau tagad ir daudziem. Vai Parīzē beigās izveidosies superklubs? Pašlaik profesionālais regbijs pamazām iet šajā superklubu virzienā, taču, no otras puses, nevienam tā īsti nav izdevies tādu izveidot. Vai tāds maz ir iespējams?