Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

PK pēdējā grupu turnīra diena – vai regbija veči kapitulēs dabas stihijas priekšā?

Juris Miņins
Juris Miņins

PK pēdējā grupu turnīra diena – vai regbija veči kapitulēs dabas stihijas priekšā?
Tongas izlase
Foto: AFP/Scanpix

Rītdien noslēgsies 2019. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra pirmā kārta, jeb grupu turnīrs, un pēdējā spēļu dienā paredzētas vairākas ārkārtīgi interesantas un principiālas cīņas, tiesa to norise vēl aizvien ir atkarīga no laika apstākļiem.

2019. gada regbija Pasaules kausa grupu turnīra pēdējā diena tiek gaidīta ar divējādām sajūtām, proti, kā jau nereti notiek šādos turnīros, ir komandas, kuras sava likteņa noskaidrošanu ir atstājušas uz pēdējo brīdi, tāpēc spēļu programmā ir vairāki interesanti mači. No otras puses, supertaifūns "Hagibis", kurš pašlaik plosās Japānas teritorijā, var ieviest pamatīgas izmaiņas gan rītdienas maču programmā, gan arī pasaules regbija attiecībās.

Namībija – Kanāda

Namībijas un Kanādas mačs, kurš ir ieplānots tik agri kā vēl nekad, 6:15 pēc Latvijas laika, ir viena no tām spēlēm, kas, iespējams nemaz nenotiks un "World Rugby" jau ir ieteikusi visiem tiem regbija līdzjutējiem, kas vēl nav devušies uz Kamaiši pilsētu, to nedarīt. Par šīs spēles likteni lems tuvākajās stundās.

Jāatzīst, ka šajā mačā, ja vien tas notiks, tiksies, iespējams, divas vājākās šī Pasaules kausa komandas, jo līdzšinējās spēlēs nedz Namībija, nedz Kanāda nav parādījusi sniegumu, kas par viņiem ļautu runāt pozitīvā gaismā, ja vien neskaita namībiešu puslaiku pret Jaunzēlandi. Protams, ka viņu pretinieki, Jaunzēlande, DĀR un Itālija, visas ir pirmā ešelona komandas, tāpēc gaidīt no pusprofesionālajām izlasēm ko citu nez vai bija prātīgi.

Tiesa, lai arī nekādus regbija brīnumus, visdrīzāk, ne Namībija, ne Kanāda nerādītu, šī ir ļoti principiāla cīņa, jo Namībija tajā cīnītos par pirmo uzvaru Pasaules kausa finālturnīros izlases pastāvēšanas vēsturē, bet Kanāda – par pirmo uzvaru PK finālturnīros kopš 2011. gada.

ASV – Tonga

ASV un Tongas komandu spēle arī ir divu grupas pastarīšu cīņa par vienīgo panākumu šajā Pasaules kausā. Tiesa, lai arī abas komandas vēl nav uzvarējušas, tās salīdzināt ir diezgan grūti, jo sniegums, ko laukumā ir parādījusi Tonga un ko – ASV, ir krasi atšķirīgs.

Tonga savu PK kampaņu sāka ar maču pret Angliju, kuriem viņi parādīja labu cīņu un, lai arī zaudēja, pēc šī mača angļu komandai un tās atblastītājiem bija ļoti daudz jautājumu par savas komandas konkurētspēju. Savukārt mačos pret Argentīnu un Franciju tongieši, lai arī nonāca iedzinējos, prata saasināt spēli un tie paši francūži svinēja gana knapu panākumu (23:21).

ASV komanda, turpretim, turnīru aizvadīja ļoti vārgi un tikai pretinieku komandu vājuma brīžos, kā, piemēram, mača izskaņās pret Angliju vai Argentīnu, amerikāņi spēja uzbrukumā parādīt kaut ko prātīgu.

Interesanti, ka abas izlases kopumā ir aizvadījušas deviņas savstarpējās spēle un ASV ir spējusi uzvarēt tikai vienā no tām, bet pēdējo sešu gadu laikā amerikāņi ir piedzīvojuši četrus zaudējumus.

Velsa – Urugvaja

Velsas un Urugvajas izlašu cīņa ir, iespējams, viena no neinteresantākajām pēdējās grupu turnīra spēļu dienas mačiem. Par iemeslu tam kalpo ne tas, ka komandas rādītu neinteresantu sniegumu, gluži otrādi, Urugvaja ir viena no 2019. gada PK lielākajiem atklājumiem, bet Velsa, lai arī demonstrējot dažādu sniegumu, taču iet uz to, lai uzvarētu D apakšgrupā.

"Neinteresantuma" iemesli ir citi – lai arī urugvajieši šajā PK pārsteidza visu regbija pasauli ar uzvaru pār Fidži, kas saliniekiem liedza pacīnīties par iekļūšanu izslēgšanas mačos, viņu spēles līmenis ir krietni zemāks nekā Velsai un, runājot godīgi, nez vai viņiem pietiks spēka uz vēl vienu pārsteigumu. Savukārt Velsas izlasei šai ir jābūt kā treniņspēlei pirms izšķirošajiem mačiem, tādēļ līderiem būtu jādod atpūta un vienīgais uzdevums šajā spēlē ir uzvaras izcīnīšana ar ko pietiks pirmajai vietai grupā.

Japāna – Skotija

Savukārt dienas noslēgsies ar pēdējo grupu turnīra "būt vai nebūt" maču Japāna pret Skotij... ja paveiksies.

Šī spēle jau labu laiku ir visas regbija sabiedrības uzmanības centrā un jautājums ir ne tikai par to, ka turnīra rīkotājvalstij Japānai ir reālas izredzes "atdot parādu" skotiem par pirms četriem gadiem piedzīvoto zaudējumu, kas viņiem liedza iekļūt izslēgšanas mačos, bet arī par to vai šī spēle maz notiks.

Jau pieminētais supertaifūns "Hagibis" savus lielākos postījumus, kā plānots, veiks Tokijā un arī Jokohamā un tieši otrajā pilsētā abām izlasēm arī ir plānota spēle. Protams, tā kā divas cīņas jau ir atceltas un vienu, iespējams, mēs vēl redzēsim atceļam, tad, no vienas puses, nebūtu nekādu problēmu atcelt arī Japānas un Skotijas cīņu, tiesa, tā kā šīs spēles iznākums tiešā veidā noteiks kura no komandām iekļūs izslēgšanas mačos, tad, no otras puses, tas būtu noziegums pret visiem sportiskajiem principiem un regbija līdzjutējiem, šo spēli pasludināt par tehnisko neizšķirtu un abām komandām piešķirt pa diviem punktiem.

Japānas pusei gan, visdrīzāk, nekādu pretenziju nebūtu, taču Skotijas regbija savienība jau ir izteikusi draudus "World Rugby" par iespējamo daudzmiljonu tiesvedības procesu, ja vien šis mačs nenotiks. Starptautiskā federācija gan sev netipiskā manierē ir atbildējusi, ka pirms turnīra, kad jau bija zināms par riskiem, ko var izraisīt dabas kataklizmas, skotiem neesot bijis nekādu pretenziju pret šādu tehnisko neizšķirtu piešķiršanas variantu.

Lai vai kā, tiek solīts, ka galīgais lēmums par mača norisi tiks pieņemts septiņas stundas pirms mača, kas nozīmē, ka īsi pirms septiņiem rītā jau būs zināms šīs spēles liktenis.

2019. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija430116
2.Japāna330014
3.Skotija320110
4.Samoa41035
5.Krievija40040

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Jaunzēlande431016
2.DĀR430115
3.Itālija421112
4.Namībija30030
5.Kanāda30030

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija431017
2.Francija431015
3.Argentīna420211
4.Tonga30031
5.ASV30030

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija430116
2.Velsa330014
3.Fidži41037
4.Gruzija41035
5.Urugvaja31024

     [+] [-]

, 2019-10-12 23:31, pirms 5 gadiem
Būtu jauki ieiet no rīt no rīta SC un uzzināt te, vai Japānas-Skotijas spēle notiks. Ja par citām spēlēm, tad man ļoti gribētos, lai Namībija izcīna savu pirmo uzvaru PK vēsturē, ja vien, protams, spēle vispār notiks...