Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Regbija olimpiskā debija – izdevusies!

Regbija olimpiskā debija – izdevusies!
Fidži izlase ar olimpiskajām zelta medaļām
Foto: AFP/Scanpix

Vakarnakt ar Fidži pārliecinošu uzvaru pār Lielbritānijas izlasi noslēdzās pirmais olimpiskais regbija-7 turnīrs. Kāds tas bija un vai regbija ienākšana olimpiskajā saimē ir attaisnojusies?

Uzreiz ir jāsaka, ka šī regbijam bija gan debija, gan atkalatgriešanās, jo klasiskais regbijs vairākas reizes jau tika spēlēt olimpiādē, taču dažādu iemeslu dēļ uz 92 gadiem tika svītrots no programmas, lai atgrieztos 2016. gadā, taču jau regbija-7 formātā, tāpēc regbijam šī bija atgriešanās, bet konkrēti regbijam-7, kas ir sporta veida dinamiskākā versija, debija četrgades lielākajos sporta svētkos.

Kāds bija šis turnīrs? Vai tas attaisnoja uz sevi liktās cerības? Lai atbildētu uz šo turnīru, ir jānodala sieviešu un vīriešu cīņa par olimpiādes medaļām. Ja apskatām sieviešu izlašu cīņas, tad jāsaka, ka turnīrs bija absolūti bez nekādas intrigas, jo tikai vienā mačā tika fiksēts nominālās favorītes zaudējums, kad grupu turnīra kārtā, A grupas pirmajā mačā Fidži regbistes ar 12:7 pārspēja ASV. Tiesa, beigu beigās tas neko nemainīja, jo abas komandas iekļuva ceturtdaļfinālos un abas izkrita no tālākās cīņas jau pirmajā kārtā, bet spēlēs par 5.-8. vietu, amerikānietes ar tādu pašu rezultātu atspēlējās savām pāridarītājām.

Savukārt cīņa par medaļām notika kā pēc iepriekš pierakstīta scenārija – ar Austrāliju galvenajās lomās un Jaunzēlandi "ļaundaru" tēlā.

Iemesls gan šādam turnīram bez intrigas ir ļoti vienkāršs – sieviešu regbijs-7 ir samērā jauns sportaveids un nebūt ne visās valstīs sportistes ir sasniegušas tādu meistarības līmeni, lai varētu runāt par patiešām augsto sasniegumu sportu. Tāpat arī jāņem vērā, ka sieviešu regbijs starptautiskā līmenī netiek spēlēts nemaz tik sen, jo, piemēram, Pasaules sērija, kas ir galvenais sezonas starts septītnieka izlasēm, notiek tikai kopš 2012. gada, kamēr vīri labāko izlasi noskaidro jau kopš 1999. gada, bet Pasaules kauss, attiecīgi, dāmām sākās vien 2009. gadā, bet vīriem – 1993.

Tiesa, lai arī dāmu konkurencē intriga izpalika, to kompensēja vīru turnīrs, kurā neiztika bez skaistām un neprognozējamām spēlēm.

Pirmais, kas ir jāatzīmē noteikti ir Japānas izlase. Par Japānas regbija fenomenu sāka runāt 2015. gada Pasaules kausa laikā, kad japāņi negaidīti pieveica DĀR izlasi, bet turnīra tālākajā gaitā prata parādīt ļoti labu sniegumu un bija pirmā komanda, kas palika ārpus izslēgšanas mačiem, bet neskatoties uz to viņi pierādīja sevi kā ļoti konkurētspējīgu vienību. Arī U-20 čempionāts, lai arī japāņiem tas beidzās ar izkrišanu uz zemāku divīziju, parādīja, ka valstī ir regbija talanti, precīzāk, supertelants Atāta Moekiola. Savukārt olimpiāde parādīja, ka arī septītniekā japāņi, ja labi sagatavojas, var "izšaut". Lai gan, kas interesanti, nedz Pasaules kausā, nedz Pasaules sērijā japāņi līdz šim nebija finišējuši augstāk par 13. pozīciju.

Par otru pārsteigumu parūpējās Austrālija un Jaunzēlande, tiesa gan ne tajā labākajā nozīmē, jo divas no spēcīgākajām regbija valstīm un arī septītniekā ne tās pēdējās komandas, izgāza savu olimpisko debiju. Jaunzēlande vēl spēja saglabāt godu un zaudētāju turnīrā tika pie uzvaras, t.i., piektās vietas, bet Austrālija turnīru noslēdza ar četriem zaudējumiem sešās spēlēs un astoto vietu.

Uzreiz pēc neveiksmīgā starta abu valstu regbija dzīves vadītāji metās analizēt un izteikt viedokli par komandu sniegumu, vainojot kā nepateicīgo kalendāru, tā nepilnvērtīgo sagatavošanos un līderu trūkumu. Iespējams, ka pēc olimpiskās neveiksmes abu valstu regbijā notiks pārmaiņas, taču bija acīmredzams, ka nedz jaunzēlandieši, nedz austrālieši nebija gatavi cīnīties par savu vietu olimpiādē un vairāk vai mazāk, bet spēlēja to tā it kā tas būtu viens no Pasaules sērijas posmiem.

Kā trešo pārsteigumu var minēt Lielbritānijas izlasi. Jā, angļi septītniekā ir diezgan spēcīgi, taču uz olimpiādi tika veidota pilnīgi jauna izlase, kas iepriekš nebija saspēlējusies, jo Anglija, Velsa un Skotija katra pārstāvēja savu nāciju. Lielbritānijas izlasē tika apvienotie visu trīs nāciju labākie spēlētāji un viņiem tika arī ļauts spēlēt Eiropas čempionātā, tiesa, ārpus kārtas.

Tāpēc var droši teikt, ka komanda, kas tika nokomplektēta tikai vasaras sākumā, aizvadīja trīs pārbaudes turnīrus, olimpiādē izcīnīja otro vietu un tas ir liels panākums. Vēl lielāku to padara fakts, ka pusfinālā viņi pieveica DĀR, kurus pirms pusfinālcīņām daudzi redzēja kā reālākos pretiniekus Fidži izlasei.

Kas attiecas uz Fidži, tad viņi izdarīja to, ko no viņiem gaidīja kā visa regbija sabiedrība, tā arī visa Fidži, jo neba tāpat vien tieši regbija izlases kapteinim tika uzticēts gods nest valsts karogu atklāšanas ceremonijā un ne pa velti tieši uz regbistiem, kuri divas sezonas pēc kārtas triumfēja Pasaules sērija', tika liktas vislielākās cerības kā uz pirmajiem olimpiskajiem medaļniekiem Fidži vēsturē.
Interesanti, ka par godu regbistu panākumiem valsts valdība ir izsludinājusi brīvdienu.

Savukārt, ja mēs runājam par pārējām izlasēm, tad jāsaka, ka tās cīnījās atbilstoši savam varējumam un varbūt vienīgi ASV nespēja parādīt to, ko viņi gaidīja no sevis paši. Amerikāņi, pēc epizodiskiem panākumiem Pasaules sērijā, cerēja, ka šis būs viņu turnīrs un olimpiādes titulētākajai regbija komandai izdosies izcīnīt ja ne zeltu, tad kādu medaļu, taču neveiksme pēdējā grupu turnīrā pret Fidži, kurā viņi varēja pat zaudēt ar trim punktiem (zaudēja ar -5), pārvilka svītru visām viņu cerībām uz pozitīvu turnīru.

Tiesa, bez pirmās vietas ASV izlase nepalika, jo par turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva Čarlins Aisls, kurš sešas reizes bumbu nogādāja ieskaites zonā. Savukārt Seisilam Afrikam no DĀR, Džošua Tuisovam no Fidži un Bilijam Odhiambo no Kenijas izdevās tikt pie pieciem piecu punktu uzbrukumiem.

Tad, ko var teikt par regbija septītnieka debiju? Kopumā regbijs sevi parādīja no labākās puses, jo pat dāmu konkurencē, kur nebija nekādas intrigas, vadošās komandas rādīja labu un skatāmu regbiju, bet vīru cīņas olimpiādei piedeva vēl vienu principiālu, nepiekāpīgu raksturu cīņu ar pilnīgi neprognozējamu iznākumu.

Kas svarīgi un ko atzīmēja arī "World Rugby" vadītājs, šis turnīrs daudziem pirmo reizi parādīja regbiju kā tādu un regbiju-7 atsevišķi, kas ļauj cerēt uz to, ka pēc gadiem, kad, piemēram, norisināsies jaunais Pasaules kauss regbijā-7, tas kļūs ne tikai par regbijam svarīgu notikumu, bet par visam pasaules sportam nozīmīgu forumu, gluži tāpat kā klasiskā regbija Pasaules kauss.


, 2016-08-12 13:38, pirms 8 gadiem
Manuprāt visas spēles bija skatāmas un interesantas. Es pat rezultātos neskatījos, baudīju spēli.
, 2016-08-12 14:04, pirms 8 gadiem
Fidžāņi izmainījuši spēle stilu-nes bumbu ar vienu roku, ar otru atsit tvērēju, tas kopā ar izcilu spēles taktikas izpratni un tās izpildi devis fenomenālu rezultātu- vienā no populārākajiem sporta spēļu veidiem pasulē OS uzvarējusi nācija ar mazāk par 1 miljonu iedzīvotājiem, trīs valsts valodām, 0,7 % eiropiešu iedzīvotāju. Kaut mēs varētu tikt tam tuvu.
, 2016-08-12 14:33, pirms 8 gadiem
Lai Latvijā butu trīs valodas un 0.7 procenti eiropiešu?
Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.
Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.