Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Drūzmēšanās turpinās: šonedēļ Sešu nāciju kausa otrā kārta

Drūzmēšanās turpinās: šonedēļ Sešu nāciju kausa otrā kārta
Francija sen nav uzvarējusi Īriju. Taču cītīgi gatavojas to paveikt sestdien, savā laukumā.
Foto: AP/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē atkal lielais regbijs. Sešu nāciju kausa izcīņā tiks aizvadīta otrā spēļu kārta. Izcili blīvie rezultāti pirmajā kārtā vedina domāt, ka gaidāma vēl nepiekāpīgāka cīkstēšanās.

Patiesības stunda Parīzē

Otrā spēļu kārta tiks atklāta Parīzē. Francijai šogad ir tā retā iespēja pirmās divas spēles aizvadīt savā laukumā. Pret Itāliju tomēr izdevās izcīnīt knapu uzvaru, taču Īrija jau būs cita kalibra pretinieks.

Pērn abas komandas tikās divreiz. Bez tradicionālā Sešu nāciju mača abas komandas bija vienā apakšgrupā arī Pasaules kausa izcīņā. Īrija uzvarēja abās spēlēs, taču Pasaules kausa duelī pret Francija zaudēja uzreiz piecus (!) pamatsastāva spēlētājus. No šāda trieciena Īrija atgūties nespēja un ceturtdaļfinālā zaudēja Argentīnai.

Šā gada turnīru Francija sākusi ar uzvaru, Īrija - ar neizšķirtu. Taču tieši īri pēc pirmās kārtas saņēma visvairāk uzslavu. Neskatoties uz robiem sastāvā, īri tomēr prata pašā spēles izskaņā izraut neizšķirtu pret Velsu, ko ekspertu vairākums uzskata par turnīra galveno favorīti. Īpaši spilgta bija Īrijas aizsardzība.

Lai arī Francija uzvarēja Itāliju, iemesla sajūsmai nebija. Ne velti starp spēlēm izdarītas sešas izmaiņas pamatsastāvā. Ja kāds cerēja, ka, mainoties treneriem, mainīsies izlases vadīšanas rokraksts, tad vismaz pašreiz izskatās, ka cerības bijušas veltas.

Salīdzinot ar spēli pret Velsu, Īrija būtiski pastiprinājusi savu sastāvu. Ierindā atgriezušies Šons O'Braiens un Robs Kārnijs, uz soliņa vieta atradusies pieredzējušajiem "Leinster" vīriem Oenam Redenam un Fērgusam Makfadenam. Savukārt Francija pēc spēles pret Itāliju izdarījusi secinājumus un pārtaisījusi teju visu savu grupu cīņu. Šis pats elements mačā pret Velsu piekliboja arī īriem, taču izmaiņa tikai viena - O'Braiena atgriešanās.

Spēle Parīzē parādīs, kāds ir abu komandu potenciāls šim turnīram. Jo abu komandu sniegums pirmajā kārtā raisīja daudz jautājumu.

Iepriekšējie rezultāti

GadsSacensībasUzvarētājaRezultātsVieta
2015Pasaules kaussĪrija24:9Kārdifa
2015Sešas nācijasĪrija18:11Dublina
2014Sešas nācijasĪrija22:20Parīze
2013Sešas nācijas-13:13Dublina
2012Sešas nācijas-17:17Parīze
2011Sešas nācijasFrancija26:22Dublina

Skotijas ambīciju tests

Sestdienas otrā spēle solās būt ne mazāk aizraujoša. Kārdifā velsieši uzņems senos draugus skotus. Pēc pirmās kārtas abām komandām bija iemesls būt neapmierinātām. Velsa par neizšķirtu pret Īriju it nemaz nepriecājās. Lai arī pirmajā puslaikā bija nonākuši iedzinējos 0:13, spēles gaita radīja iespaidu, ka velsieši agrāk vai vēlāk īrus nolauzīs. Nekā.

Līdzīgas sajūtas radās, vērojot Skotijas un Anglijas spēli, kurā skoti vairākkārt izlaida no rokām šķietami cieši satverto spēles pavedienu. Mazā brāļa sindroms darīja savu: kārtējo reizi problēmas sagādāja uzbrukumu rezultatīva noslēgšana.

Ja Skotija ar darbiem vēlas apliecināt, ka viņi ir nopietni titula pretendenti, tad viņiem par katru cenu no Kārdifas mājās jāpārved uzvara. Zaudējuma gadījumā viņi jau varēs sākt gatavoties nākamajam gadam. Šo misiju vēl sarežģītāku padara fakts, ka velsiešiem tā šogad būs pirmā spēle savā laukumā. Un arī tas, ka viņi ļoti vēlas izgāzt dusmas, ar kurām pārradās no Dublinas.

Neskatoties uz vilšanos pirmajā kārtā, abas komandas izmaiņas tikpat kā nav veikušas. Velsa pamatsastāvu saglabājusi nemainīgu, Skotijai - viena izmaiņa. Ar 12. numuru pēc ilgāka pārtraukuma izlasē atkal redzēsim Londonas "Saracens" zvaigzni Dankanu Teiloru. Spēlētāju, kurš varētu ienest svaigas vēsmas un sagādāt nepatīkamus brīžus Velsas aizsardzībai. Taču viņa tiešais oponents Velsas rindās Džeimijs Robertss spēlē pret Īriju kārtējo reizi apliecināja, ka ir, iespējams, labākais 12. numurs Eiropā. Gaidāma interesanta divcīņa.

Jāatzīmē, ka Skotija Velsu nav uzvarējusi kopš 2007. gada.

Iepriekšējie rezultāti

GadsSacensībasUzvarētājaRezultātsVieta
2015Sešas nācijasVelsa26:23Edinburga
2014Sešas nācijasVelsa51:3Kārdifa
2013Sešas nācijasVelsa28:18Edinburga
2012Sešas nācijasVelsa27:13Kārdifa
2011Sešas nācijasVelsa24:6Edinburga

Anglija paslēpes nespēlēs

Visu nedēļu runāja par to, ka Anglija uz Romu brauks spēlēt paslēpes. Iespēlēt tos spēlētājus, kam netika dota šāda iespēja pret Skotiju, un pie reizes pajaukt galvu konkurentiem. Tomēr tikai trīs izmaiņas pamatsastāvā liecina par pretējo. Edijs Džounss savu starta komplektu ir atradis un ar Francijas tipa eksperimentiem netaisās aizrauties. Vismaz pagaidām ne.

Divas izmaiņas skārušas grupu cīņu. Pirmajā līnijā pamatsastāvā dosies viens no pirmās kārtas varoņiem Mako Vunipola,otrajā līnijā spēli sāks sportisko formu atguvušais Kortnijs Louvs. Devītā numura pozīcijā Džounsa mīlulis Denijs Kers novietots uz rezervistu soliņa, viņa vietā iepriekšējā režīma pamatsastāva cīņas pussargs Bens Jangs.

Pret Skotiju angļi nodemonstrēja izcili augstu momentu realizācijas procentu. Būtībā no divām reālām piezemējumu gūšanas epizodēm tika izspiesti divi piezemējumi. Tomēr spēle bija pārāk nervoza, lai Džounss realizētu savas kā trenera ieceres attiecībā uz šo komandas modeli. Itālija varētu būt ērts pretinieks, lai angļi aprastu ar jauno identitāti un labāk sagatavotos nākamajām spēlēm.

Itālija gan ir citās domās. Iespējams, beidzot atraduši sev labu brīvo pussargu Karlo Kanas personā (ar 14 punktiem šobrīd turnīra rezultatīvākais spēlētājs), itāļi ir apņēmības pilni pret angļiem paveikt to, ko gandrīz paveica pret Franciju. Proti, izcīnīt uzvaru. Rokraksts gan palicis nemainīgs - galvenais uzsvars tiek likts uz spēli ar smagajiem uzbrucējiem, kaut arī pret Franciju uzmirdzēja arī daži ātrie spēlētāji, kuriem maz tika dota iespēja izteikties.

Iepriekšējie rezultāti

GadsSacensībasUzvarētājaRezultātsVieta
2015Sešas nācijasAnglija47:17Londona
2014Sešas nācijasAnglija52;11Roma
2013Sešas nācijasAnglija18:11Londona
2012Sešas nācijasAnglija19:15Roma
2011Sešas nācijasAnglija59:13Londona

Visas spēles tiešraidē iespējams vērot "France 2" (810. numurs) kanālā, kas atrodams "Lattelecom" televīzijas starptautiskajā pakā. Tāpat Īrijas latviešu biedrība sadarbībā ar Regbija attīstības asociāciju organizē kopīgo skatīšanos "Paddy Whelan's" krogā Grēcinieku ielā 4.

Turnīra tabula

VKomandaSUNZ+/-P
1.Anglija1100+62
2.Francija1100+22
3.Īrija101001
3.Velsa101001
5.Itālija1001-20
6.Skotija1001-60

Otrā kārta

DatumsSpēleLaiks (LV)
13. februārisFrancija - Īrija16:25
13. februārisVelsa - Skotija18:50
14. februārisItālija - Anglija16:00