Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francija drāmā piekāpjas DĀR, nespēj uzvarēt jau devīto gadu

Juris Miņins
Juris Miņins

Francija drāmā piekāpjas DĀR, nespēj uzvarēt jau devīto gadu
Bongi Mbonambi pēc uzvaru nesošā piezemējuma gūšanas
Foto: AFP/Scanpix

Francijas izlase mača kompensācijas laikā pieļāva DĀR valstsvienības piezemējumu, kas nozīmēja, ka jau devīto gadu pēc kārtas viņi tā arī nespēj pieveikt "Antilopes" – 29:26. Savukārt Velsai gan veicās labāk un viņi, uzvarot Austrāliju ar 9:6, pārtrauca desmit gadus ieilgušo zaudējumu sēriju pret "Valabijiem".

Francijā spēli pret DĀR gaidīja jo īpaši tamdēļ, ka pagājušajā gadā "Les Bleus" zaudēja "Antilopēm" visos četros aizvadītajos mačos un kopumā viņi DĀR komandu nebija uzveikuši kopš 2009. gada.

Jāsaka, ka mača ievadā, lai arī kārtīgi strādāja abas komandas, vienības mēģināja atrast viena otras vājos punktus, tāpēc bija tikai loģiski, ka rezultāts mainījās ik pa trim punktiem, realizējot kā sodus, kur lieliski bija Handre Polārds un Baptiste Serīns tā arī Kamilam Lopezam iesitot dropsitienu.

Tiesa, uz pirmā puslaika izskaņu francūži jau sāka vairāk spiest viesus viņu laukuma pusē un, lai arī Tedijs Tomass nespēja izmantot lielisku izgājienu viens pret viens pret DĀR izlases fulbeku Viliju Le Rū, šī epizode beigu beigās noveda pie citas, kuras izskaņā Francijas izlases kapteinis Giljerms Žirado atrada iespēju izspraukties starp dienvidāfrikāņiem un piezemēt bumbu.

Pirmais puslaiks kopumā pagāja līdzīgā cīņā, taču pateicoties veiksmīgajai epizodei, kurā tika veikts piezemējums, francūži pārtraukumā varēja doties esot vadībā ar 16:9.

Otrais puslaiks laukuma saimniekiem sākās tā, kā viņi varēja vien sapņot, proti, Metjū Bastero guva piezemējumu jau otrajā tā minūtē, panākot 23:9, kas tobrīd likās kā galīgais spriedums DĀR. Tiesa, paši dienvidāfrikāņi tā nedomāja, turklāt, viņiem palīdzēja veiksme, jo uzreiz pēc mača restarta francūži nespēja notvert bumbu un veiklāks par visiem izrādījās Sibu Nkosi, kurš atbildēja ar saviem pieciem punktiem.

Pēc apmaiņas ar "sitieniem" abas komandas atkal sāka spēlēt tāpat kā pirmajā puslaikā – gana ātri un agresīvi, kas nereti, protams, atstāja iespaidu uz pašu spēles kvalitāti, taču punktus guva vien "Antilopes", kad Polārds realizēja divus sodus pēc kārtas, panākot jau 22:23.

Tiesa, vienā no epizodēm Fafs de Klerks neatļauti kavēja Kamilu Lopezu, tika sodīts un Serīns to izmantoja, panākot četru punktu pārsvaru Francijas labā.

Protams, ka DĀR mēģināja atspēlēties un vienā brīdī viņi bija pat nogādājuši bumbu līdz ieskaites zonai, taču tiesnesis fiksēja uz priekšu zaudētu bumbu, kas nozīmēja, ka piezemējums ir jāatceļ. Laiks ritēja uz priekšu un likās, ka viesiem jau nebūs kad organizēt savu atspēlēšanās mēģinājumu.

Spēles atrisinājumu visi "Stade Francais" arēnā sanākušie varēja vērot, kā labā spriedzes filmā, pašās beigās, kad DĀR izlase lieliem spēkiem devās uz priekšu, bet mājnieki pārkāpa noteikumus, kas ļāva izsist bumbu autā un pietuvoties maksimāli tuvu ieskaites zonai, ko pēc Eltona Jantīza spēriena viesi arī izdarīja.

Bongi Mbonambi bija tas, kurš notvēra bumbu pēc koridora izspēles un, acīmredzami, tas pārsteidza francūžus, jo uz maiņu nākušais dienvidāfrikānis ātri un neviena netraucēts sasniedza ieskaites zonu, izraujot uzvaru. Tā kā tas notika jau mača kompensācijas laikā, Francijas izlasei vairs nebija iespējas atspēlēties un viņiem atlika vien noskatīties kā Polards kārtējo reizi ir precīzs realizācijā.

Vērtējot maču pēc tā ritējuma, nez vai var teikt, ka DĀR visā tā garumā demonstrēja kādu pārākumu, tāpēc kādam var likties, ka šajā spēlē viņi uzvarēja nepelnīti, taču, kā sportā gadās, šoreiz uzvarēja tas, kurš cīnījās līdz pašam galam.

Velsa - Austrālija

Velsas un Austrālijas komandu cīņas pēdējo gadu laikā vienmēr ir bijušas interesantas, turklāt, velsieši jau desmit gadus nav spējuši uzvarēt dienvidu puslodes komandu, kas šobrīd atrodas ne tajā labākajā formā, tāpēc šoreiz tika gaidīta ne mazāk aizraujoša spēle, kurā, iespējams, nebūs ierastais uzvarētājs.

Jāsaka, ka komandas patiešām arī cīnījās un demonstrēja nepiekāpīgu spēli, taču pie piezemējumiem tā arī nespēja tikt un priekš tā lai cerētu uz pieciem punktiem vienā uzbrukumā arī pārāk bieži kļūdījās. Vienīgos punktus abas vienības guva realizējot soda sitienus un šajā elementā, ar Lī Halfpenija un Dena Bigara pūlēm, labāki izrādījās velsieši.

Īrija – Argentīna

Īri šajā rudenī gatavojas savam, iespējams, nozīmīgākajam testu mačam pēdējo pāris gadu laikā, jo pēc nedēļas viņiem ir ieplānots Dublinā tikties ar Jaunzēlandi, tāpēc spēles, kas ir pirms šīs cīņas vairāk vai mazāk, taču tika uzskatītas par "iesildīšanās mačiem". Cīņa pret "Los Pumas" gan parādīja, ka, lai arī ir jādomā par "lielajiem" pretiniekiem, nevar par zemu novērtēt arī "mazākos".

Lielāko spēles daļu Argentīnas izlase spēja turēt līdzi Pasaules ranga otrajai komandai, atsevišķos momentos pat izvirzoties vadībā. Tiesa, kā jau tas argentīniešiem ne vienu vien reizi ir gadījies Regbija čempionāta spēlēs vai citos testu mačos, spēles otrajā pusē viņiem pašiem radās grūtības uzturēt savu spēles tempu un rokrakstu, ko veiksmīgi izmantoja Īrija, kas mača izskaņu pavadīja jau kontrolējot spēles gaitu un esot pārliecinošā vadībā.

2018. gada nogales regbija testu spēles

MājniekiViesiRezultāts
ItālijaGruzija28:17
SkotijaFidži54:17
AnglijaJaunzēlande15:16
"French Barbarians"Tonga38:49
KrievijaNamībija47:20
VelsaAustrālija9:6
SamoaASV29:30
ĪrijaArgentīna28:17
FrancijaDĀR29:26
ČīleDienvidmerikas XV
BrazīlijaJaunzēlandes Maori