Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Četrgades gaidītākajā cīņā Jaunzēlande izcīna negaidīti smagu uzvaru

Juris Miņins
Juris Miņins

Četrgades gaidītākajā cīņā Jaunzēlande izcīna negaidīti smagu uzvaru
Breds Šīldss (centrā) tautiešu ielenkumā
Foto: Reuters/Scanpix

Jaunzēlandes izlase, pateicoties diviem otrajā puslaikā izpildītiem Bodena Bareta precīziem sitieniem pa vārtiem šovakar ar 16:15 izbraukumā pārspēja Anglijas valstsvienību.

Šodien beidzot notika tas par ko runāja jau vairāk kā trīs gadus, proti, Jaunzēlande un Anglija tikās savstarpējā cīņā. Tiesa, ja vēl pirms diviem gadiem tā būtu cīņa starp divām Pasaules ranga labākajām komandām, tad šobrīd angļi pārdzīvo spēles formas kritumu un Jaunzēlandes pārbaudījums viņiem izskatījās diezgan smags.

Jaunzēlande pēdējo reizi Tvikenhemas stadionā spēlēja 2015. gadā, kad Pasaules kausa finālā pārspēja Austrāliju un tika pie otrā titula pēc kārtas, tāpēc, protams, lai arī pašlaik sastāva ziņā jau ir pilnīgi cita Jaunzēlandes komanda, nākot laukumā viņiem bija patīkamas sajūtas, pat neskatoties uz spēcīgo lietu, kas sagaidīja regbistus.

Papildus intrigu šai spēlei piedeva apstāklis, ka Anglijas izlases sākumsastāvā devās Breds Šīldss, kurš ir dzimis un audzis Jaunzēlandē, kā arī pārstāvējis šīs valsts nacionālās junioru komandas, tajā skaitā U-20 izlasi, taču, izmantojot iespēju, pieaugušo līmenī nu ir pārgājis uz Anglijas nometni. Lieki piebilst, ka pašā Jaunzēlandē par šādu notikumu pavērsienu nebija priecīgi un mēģināja to nepieļaut.

Spēles ievads izvērtās ārkārtīgi veiksmīgs laukuma saimniekiem, jo vispirms Braudijs Retaliks nespēja notvert spēli ievadošo kikofu, bet dažus mirkļus vēlāk angļi, nekautrējoties ejot uz priekšu, ar lielisku piespēli uzbrukuma smailē izvirzīja Krisu Eštonu, kuram šī ir atgriešanās Anglijas izlases pamatsastāvā un iepriekšējās sezonas veiksmīgākais Francijas čempionāta piezemējumu guvējs nogādāja bumbu ieskaites zonā.

Arī spēles turpinājums tika pavadīts ar nospiedošu Anglijas izlases pārsvaru, jo vispirms viņi mēģināja pārsteigt viesus nogādājot bumbu Džonijam Mejam, kurš panāca raku piecus metrus no ieskaites zonas, taču pie rezultāta izmaiņām tas nenoveda, bet vēlāk par nopūdelēto realizāciju reabilitējās Ovens Farels, realizējot samērā vieglu dropsitienu.

Jāsaka, ka spēles ievads, varbūt ne plānoti un ne bez veiksmes un lietus palīdzības, pagāja pēc pilnīga Anglijas diktāta, liekot Jaunzēlandiešiem spēlēt ne visai ierastu regbiju, proti, vairāk domāt par bumbas turēšanu tālāk no savas ieskaites zonas, nekā veidot uzbrukumus.

Brīdī, kad likās, kad Jaunzēlande jau varētu būt apradusi ar spēles apstākļiem un pamazām pārvirza spēli uz pretinieku laukuma pusi, Bodena Bareta atrašanās aizmugurē, noveda pie koridora ieskaites zonas tuvumā, kas beigu beigās noveda pie Dilana Hārtlija piezemējuma un 15:0 par labu angļiem.

Puslaika otrā pusē gan Jaunzēlande atguvās un, pateicoties Damjena Makenzija, kurš bija aktīvs visu pirmo puslaiku, pūlēm "All Blacks" guva piezemējumu, bet Bodens Barets samazināja rezultāta starpību līdz pieciem punktiem, vispirms esot precīzs realizācijā, bet jau puslaika kompensācijas laikā iesitot arī soda sitienu.

Otrā puslaika ievads bija tāds pats kā pirmā izskaņa, proti, Jaunzēlande bija iespiedusi Angliju viņu laukuma pusē, taču pie piezemējuma tikt nespēja, jo angļi gana meistarīgi aizsargājās. Tiesa, viesiem sākotnēji pietika arī ar mazumiņu, proti, Bodens Barets realizēja dropsitienu.

Tūdaļ pēc zaudētiem trim punktiem angļi paši devās uz priekšu un beigu beigās, jaunzēlandiešu noteikumu pārkāpumu dēļ, divreiz nonāca piecus metrus no ieskaites zonas, taču abas reizes viņu molu "All Blacks" aizsardzība prata apturēt un mājnieki palika tukšā. Ja viņi būtu izvēlējušies sist pa vārtiem, tad, iespējams, tiktu gūti izšķirošie trīs punkti, kas vēlāk varētu nodrošināt uzvaru.

Kopumā otrajās 40 minūtēs bija vairāk cīņas, nekā pirmajā, kas arī saprotams, jo viena neuzmanības kļūda aizsardzībā varēja pārvilkt svītru visiem labajiem darbiem, kas tika veikti iepriekš. Tiesa, mazliet vairāk veiksme uzsmaidīja jaunzēlandiešiem, kad B.Barets saņēma iespēju sist sodu, ko, lai arī ne visai pārliecinoši, taču realizēja.

Anglijas izlases līdzjutējiem vēl gan bija iespēja piecelties kājās, kad Kortnijs Lovs nobloķēja jaunzēlandiešu spērienu, bet Sems Anderhils savāca bumbu un nogādāja to ieskaites zonā. Tiesa, spēles arbitrs, konsultējoties ar videotiesnesi, fiksēja aizmuguri Lova izpildījumā, kā rezultātā piezemējumu atcēla.

Mača beigās angļi vēl reizi devās uz priekšu, taču neprecīza piespēle "noraka" visas iespējas uz uzvaru, ko, iespējams, būtu nodrošinājis precīzs Ovena Farela dropsitiens, kuram anglis jau bija sagatavojies.

Jāatzīst, ka Anglijas izlase šovakar parādīja daudz labāku spēli nekā no viņiem tika gaidīts un prata izmantot gan sava laukuma, gan laikapstākļu sniegtās priekšrocības, taču Jaunzēlande vienalga prata atrast veidu kā pārspēt savus oponentus un šoreiz tas, neapšaubāmi, bija daudz labākais darbs standartsituācijās un kopumā diezgan disciplinēta spēle, kas nedeva angļiem daudz iespējas gūt vieglus punktus.

Nākamnedēļ Anglijas izlasi gaida cīņa pret 2019. gada Pasaules kausa rīkotājvalsti, Japānu, bet Jaunzēlandei gan priekšā daudz nopietnāks pārbaudījums – Pasaules ranga otrā komanda, Īrija.

2018. gada nogales regbija testu spēles

MājniekiViesiRezultāts/Laiks
ItālijaGruzija28:17
SkotijaFidži54:17
AnglijaJaunzēlande15:16
"French Barbarians"Tonga38:49
KrievijaNamībija47:20
VelsaAustrālija19:20
SamoaASV19:30
ĪrijaArgentīna20:30
FrancijaDĀR21:45
ČīleDienvidmerikas XV22:00