Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Dramatiskā Pasaules sērijas finālā uzvar DĀR

Juris Miņins
Juris Miņins

Dramatiskā Pasaules sērijas finālā uzvar DĀR
Foto: AFP/Scanpix

Izmantojot Fidži izlases neveiksmes, kā arī spējot atspēlēties finālmačā, Dienvidāfrikas Republikas regbija-7 izlase šodien triumfēja 2017./2018. gada regbija-7 Pasaules sērijā, kas viņiem ir otrais čempionu tituls pēc kārtas.

Pēdējā Pasaules sērijas posmā noskaidrojās tā komanda, kas tad varēs virs galvas celt sezonas galveno balvu un, kā pēdējās sezonās ir ierasts, par pirmo vietu cīnījās Fidži un DĀR izlases.

Sezonas pēdējā posma grupu turnīru diezgan vāji aizvadīja Austrālijas izlase, kas piekāpās ne tikai regbija lielvalstij Īrijai, kas ir pamatīgi satricinājusi visu Pasaules sēriju, pēdējos divos posmos kā pieaicinātā komanda iesaistoties reālā cīņā par uzvarām, bet arī ne būt ne tai spēcīgākajai Spānijas izlasei un tas nozīmēja, ka kopvērtējuma ceturtā komanda šoreiz nemaz netika pie teikšanas.

Pārējās grupās gan tik lielu satricinājumu gan nebija, taču izslēgšanas mačos gan bija vieta pārsteigumiem.

Jāsāk ar to, ka Spānija bija ļoti tuvu tam, lai no turpmākās cīņas izsistu DĀR, jo abas reizes, kad dienvidāfrikāņi izvirzījās vadībā, spāņi prata atspēlēties, tāpēc DĀR izlasei bija nepieciešams papildlaiks, lai tiktu pie panākuma ar 15:10.

Fidži izlasei gan tik labi negāja, jo viņi jau ceturtdaļfinālā beidza savu cīņu par pirmo vietu, tā kā otrā puslaika izskaņā ne tikai zaudēja savu desmit punktu pārsvaru, bet jau mača kompensācijas laikā zaudēja piezemējumu, kas deva uzvaru Anglijas valstsvienībai ar 19:17. Šis notikumu pavērsiens, no vienas puses, atviegloja DĀR cīņu par pirmo vietu, bet no otras, tāpat viņiem neko negarantēja, jo, ja Fidži izlase izcīnītu piekto vietu, DĀR komandai, ja vien viņi plānoja uzvarēt kopvērtējumā, tāpat bija jāuzvar arī Parīzes posmā.

Savukārt pārējos ceturtdaļfinālos Jaunzēlande ar 33:7 pārspēja ASV, bet Kanāda tika galā ar Īriju – 19:5.

Pusfinālos, jāsaka, pāri nebija izveidojušies līdzīgi, jo angļiem bija jāspēlē ar Kanādu, kas šajā sezonā īsti nespēja konkurēt ar vadošajām izlasēm, kamēr DĀR bija jātiekas ar Jaunzēlandi, kas teju ikvienā regbija spēles formātā ir bīstams pretinieks. Lai vai kā, taču pie uzvarām abās spēlēs tika favorīti un finālā tikās Anglija un DĀR.

Tiesa, pirms šī mača daudzu uzmanība tika pievērsta Fidži panākumiem spēlē par piekto vietu un, jāatzīst, olimpiskie čempioni izdarīja visu, lai sarežģītu dzīvi Dienvidāfrikas republikas komandai, proti, pārliecinoši apspēlēja kā Īriju (38:5), tā arī ASV (28:7) un tas nozīmēja, ka tikai un vienīgi uzvara pār angļiem garantē DĀR pirmo vietu kopvērtējumā.

Jāsaka gan, ka Anglijas izlase, protams, nevēlējās padoties DĀR valstsvienībai, jo arī viņi cīnījās par augstāku vietu kopvērtējumā un uzvaras gadījumā varēja finišēt ceturtajā pozīcijā.

Tieši tāpēc 2017./2018. gada Pasaules sērijas pēdējā cīņa bija jo īpaši principiāla. Pirmie vadībā izvirzījās DĀR regbisti, kad Verns Koks guva piezemējumu, taču Dens Nortons un Olivers Lindsijs-Hodžī izvirzīja vadībā angļus. Afrikāņi līdz puslaika pārtraukumam gan prata rezultātu izlīdzināt, taču otrajā puslaikā tas solīja spraigu cīkstiņu.

Ja runā par pašu komandu spēkošanos, tad tieši tā arī sanāca, tiesa, gūt punktus sanāca vien DĀR izlasei – Devalds Hjumans guva piezemējumu, bet realizāciju un soda sitienu precīzi izpildīja Džastins Gedalds, kas viņu komandai deva uzvaru ar 24:14 un tādējādi Dienvidāfrikas Republikas regbija-7 izlase uzvarēja gan Parīzes posmā, gan arī visā Pasaules sērijā.

Spēlē par trešo vietu Jaunzēlande pārliecinoši tika galā ar Kanādu – 38:5.

Jāpiebilst, ka DĀR valstsvienībai šis ir jau trešais čempionu tituls Pasaules regbija-7 sērijā, turklāt otrais čempionu tituls pēc kārtas. Ar šo panākumu viņi pašlaik ieņem otro vietu visu laiku veiksmīgāko izlašu rangā, piekāpjoties vien Jaunzēlandei. Fidži ierindojās otrajā vietā, kas, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, ir vienas pozīcijas kāpums, bet trijnieku noslēdza Jaunzēlande. Interesanti, ka ceturtajā vietā esošo Austrāliju un piektās pozīcijas ieguvēju Angliju šķīra tikai viens punkts.

Tāpat jāatzīmē, ka pēdējā posmā brīnumi nenotika un Krievijas izlase, kā jau tika gaidīts, zaudēja savu vietu Pasaules sērijas pamatsastāvā un to nākamsezon ieņems Japāna.

Par sezonas labāko piezemējumu guvēju kļuva ASV izlases spēlētājs Karlins Ailss, kurš sezonu noslēdza ar 49 piezemējumiem, tuvāko sekotāju velsieti Luku Morganu apsteidzot par pieciem veiksmīgiem uzbrukuma noslēgumiem. Savukārt Pasaules sērijas leģenda Dens Nortons ar 38 piezemējumiem palika trešais.

Par rezultatīvāko spēlētāju šosezon kļuva Kanādas izlases pārstāvis Neitans Hirajama, kurš sezonu noslēdza ar 334 punktiem. Tāpat viņa kontā visvairāk precīzo realizācijas sitienu – 98.

Atgādināsim, ka ar Parīzes posma noslēgumu šovasar augstākā līmeņa regbija-7 turnīri nebeidzas, jo jūlijā tiks aizvadīts Pasaules kauss regbijā-7, kas šoreiz norisināsies ASV pilsētā Sanfrancisko.

Pasaules sērija regbijā-7

#IzlasePunkti
1.DĀR182
2.Fidži180
3.Jaunzēlande150
4.Austrālija123
5.Anglija122
6.ASV117
7.Argentīna108
8.Kenija104
9.Kanāda74
10.Samoa59
11.Spānija56
12.Skotija55
13.Francija53
14.Velsa49
15.Īrija27
16.Krievija26
17.Papua Jaungvineja6
18.Uganda4
19.Japāna3
20.Urugvaja2
21.Dienvidkoreja1

Izmantotie resursi:
https://www.worldrugby.org/sevens-s...