Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

DĀR debitanti noformē uzvaru pār Franciju

Juris Miņins
Juris Miņins

DĀR debitanti noformē uzvaru pār Franciju
Džese Krīls
Foto: AFP/Scanpix

Pateicoties vairāku starptautisko maču debitantu sniegumam, Dienvidāfrikas Republikas izlase šīvakara pārbaudes spēlē pret Franciju svinēja diezgan pārliecinošu uzvaru – 37:14.

DĀR un Francija, no vienas puses, šo maču sagaidīja dažādā noskaņojumā, jo Francijai pirms šīs spēletika fiksēti divi panākumi, bet dienvidāfrikāņiem bija trīs zaudējumi pēc kārtas un kopumā 2016. gada sezona bija tāda, ko viņi labāk vēlētos aizmirst. Tiesa, ja skatās abu komandu savstarpējos mačus, tad Francija nebija spējusi uzveikt DĀR kopš 2009. gada.

Mačs Pretorijas “Loftus Versfeld Stadium” sākās ar Francijas uzbrukumu, taču viņiem nekas bīstams neizdevās, vienīgi, kas tika iegūts, tā bija iespēja sist soda sitienu, taču Žils Plisons nebija veiksmīgs. DĀR, tikko ieguvuši iespēju uzbrukt, lieliem spēkiem, savā stilā – rādot fizisku spēli, tika līdz Francijas 22 metru zonā, taču viņu pirmā viesošanās tur nebeidzās ar piezemējumu, taču Eltons Jantīzs varēja sist pa vārtiem, jo francūžiem fiksēja aizmuguri, un viņš arī bija precīzs, tāpat kā pāris minūtes vēlak un pēc 15 minūtēm DĀR bija vadībā ar 6:0.

Francijai labs uzbrukums sāka veidoties pēc Virimi Vakatavas reida, taču, nogādājot bumbu jau piecu metru zonā, Francija nespēja to pavirzīt tālāk un tā bija vēl viena neizmantota iespēja. Turpretim DĀR metodiski, reizi pēc reizes lauzās Francijas aizsardzības zonā līdz beigu beigās Džese Krīls noslēdza uzbrukumu, kuru bija uzsācis izlases debitants Andrīss Kotze.

Kotze, tāpat kā jau pieminētais Jantīzs un Malkolms Markss bija redzamākie dienvidāfrikāņi laukumā pirmajā puslaikā, ja mēs runājam par uzbrukuma saasinājumu.

Tiesa, Francija, lai arī pārsvarā puslaiku pavadīja aizsargājoties, spēja atrast iespēju kā gūt punktus. Pēc bumbas izspēles no cīņas, tā tika novadīta līdz Joanam Hjuē, kurš ar spērienu to nogādāja ieskaites zonā. Te gan neiztika bez veiksmīgas apstākļu sakritības, jo DĀR aizsargi nespēja bumbu savaldīt, kas ļāva Henrijam Šavansī atspēlēt piecus punktu.

Puslaika izskaņā gan Jantīzs realizēja trešo soda sitienu, kas ļāva mājniekiem pārtraukumā doties ar maziet labāku handikapu – 16:7.

Otrās 40 mača minūtes gan tika pavadītas daudz interesantākā un mazliet rezultatīvākā cīņā. Viss sākās ar Baptistes Serina lielisku māņkustību saņemot bumbu no cīņas, kas ļāva viņam apmānīt Ebenu Etzebetu un ar lēcienu piespiest bumbu ieskaites zonā.

Pēc šāda notikumu pavērsiena, kad rezultāts kļuva vairs tikai 16:14, spēle atvērās un jau abas komandas droši devās uzbrukumos, tāpēc bumba ļoti ātri pārgāja no vienas laukuma puses otrā. Francijai gan tas nekādas dividendes neatnesa, vēl vairāk – Braiss Dulīns, mēģinot apturēt Kortnelu Skosanu, neatļauti viņu turēja, par ko tika piešķirts soda piezemējums, kā arī pats Dulīns saņēma dzelteno kartīti.

Jāsaka, ka šī kartīte, iespējams, arī izšķīra spēles likteni, jo īsi pēc soda piezemējuma DĀR izlases debitants Ross Kornje, pēc labi izspēlēta koridora, neviena netraucēts spēja aizbēgt un piespiest bumbu ieskaites zonā, bet pēc septiņām minūtēm, t.i., kad Francija vēl aizvien spēlēja mazākumā, Andrīss Kotze atkal izrāvās uzbrukumā, kas šoreiz ļāva bumbu piezemēt Janam Serfonteinam.

Mača izskaņā Francija gan vēl mēģināja nospēlēt uz rezultāta starpības samazināšanu un līdz ar mača pamatlaika beigām atradās piecu metru zonā, taču arī šoreiz DĀR prata veiksmīgi nospēlēt aizsardzībā, tāpēc svinēja gana pārliecinošu uzvaru ar 37:14.

Raksturojot maču kopumā nevar teikt, ka DĀR izlase ar kaut ko pārsteidza, ja nu vienīgi ar stabilo spēli, kas viņiem bija klupšanas akmens pagājušogad, taču komanda tāpat centās spēlēt fizisku spēli, kas DĀR izlasei ir ļoti raksturīgi. Tāpat šajā spēlē iepriecināja jauno spēlētāju sniegums, kuru apņēmība un cīņasspars arī bija tas, kas nosvēra mača svaru kausus par labu DĀR.

Francija, kurai bija jāiztiek bez Klermonas un Tulonas komandu spēlētājiem, kuri vēl pirms nedēļas spēlēja Top 14 turnīra finālā, arī brīžiem parādīja saturīgu spēli, taču biežās kļūdas, “atdotās” standartsituācijas un nespēja pabeigt uzbrukumu, nemaz nerunājot par 10 minūtēm mazākumā, viņus “nobeidza”.

17. un 24. jūnijā abas komandas tiksies vēlreiz, lai noskaidrotu šīs vasaras testu maču sērijas uzvarētāju.

Tāpat pa šo dienu notika arī divu Sešu nāciju kausa dalībnieču, Itālijas un Skotijas, mačs. Tiesa, tas Singapūras stadionā tika aizvadīts bez lielas intrigas un skoti kārtējo reizi pierādīja, ka ir labāki – 34:13. Tā skotiem bija astotā uzvara pēdējos deviņos savstarpējos mačos.

Vasaras regbija testu mači, 3. nedēļa

MājniekiViesiRezultāts
AustrālijaFidži37:14
JapānaRumānija33:21
ItālijaSkotija13:34
DĀRFrancija37:14
BrazīlijaPortugāle
ArgentīnaAnglija
KanādaGruzija
ASVĪrija