Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Klermona tiek arī līdz Top 14 finālam

Juris Miņins
Juris Miņins

Klermona tiek arī līdz Top 14 finālam
Džordžs Moala gūst piezemējumu
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Francijas regbija čempionāta augstākajā divīzijā tika izspēlēts otrs pusfināla mačs, kurā Klermona ar 33:13 pārspēja Lionu, tādējādi tiekot līdz savam 14. Francijas čempionāta finālam un otrajam finālam šogad, iepriekš triumfējot Eiropas Izaicinājuma kausā.

Francijas Top 14 čempionāta otrajā pusfinālā šogad tikās Klermona un Liona. Jāsaka, ka abu komandu "priekšvēsture" ir kardināli atšķirīga. Lionas komandas šī gada panākumi, t.i., trešā vieta regulārās sezonas izskaņā, drīzāk ir saucami par likumsakarīgiem, jo vienība, kas tikai 2016. gada rudenī atgriezās spēcīgāko divīzijā, trīs sezonas pēc kārtas demonstrē pārliecinošu snieguma uzlabošanos. Pirmajā gadā tā bija 10. vieta, pirms gada – piektā pozīcija, zvaigžņotās Tulonas apspēlēšana pirmajā izslēgšanas maču kārtā un aizkļūšana līdz pusfinālam, kur piedzīvots zaudējums pret ne mazāk zvaigžņoto Monpeljē vienību.

Savukārt Klermona jau daudzus gadus ir saucama par Eiropas regbija grandu. Kopš 2013. gada viņi trīs reiz ir spēlējuši Eiropas Čempionu kausa finālā, vienreiz – Izaicinājuma kausa finālā un divas reizes ir spējuši tikt līdz Francijas čempionāta izšķirošajai cīņai. Tiesa, pirms gada komanda nespēja "saņemties" un 26 mačos tika vien pie 11 panākumiem, sezonu noslēdzot ne tikai bez izslēgšanas mačiem, bet arī bez vietas Čempionu kausā. Tieši tāpēc šogad klermoniešiem nebija jāmeklē papildus motivācija šai sezonai.

Protams, ka Klermona bija šī mača favorīti un šo statusu viņi vēlējās apstiprināt jau no pirmajām minūtēm, tiesa, lai arī vairāk uzbruka tieši zili-dzeltenie, pie pirmā piezemējuma tika tieši Lionas komanda, kad austrālietis Laiems Gils noslēdza straujo lioniešu uzbrukumu.

Šāds notikumu pavērsiens, protams, nevarēja priecēt regulārās sezonas vicelīderus, kuri, labi zinot savas hroniskās problēmas ar sniegumu izslēgšanas mačos, mēģināja ātri šo situāciju izlabot un viņiem tas arī izdevās, Greigam Leidlo ar trim precīziem sitieniem gūstot deviņus punktus pēc kārtas, kas jau izvirzīja vadībā viņa pārstāvēto komandu ar 9:8. Savukārt Damjens Peno pēdējo puslaika ceturtdaļu iesāka ar piezemējumu, kas ļāva šīssezonas Eiropas Izaicinājuma kausa uzvarētājiem mazliet uzelpot – 16:8.

Otrajā puslaikā Liona mēģināja atspēlēties, taču Klermonas regbisti izdarīja savu darbu godam, t.i., jaunais Francijas pilsonis Alivereti Raka, kā arī Džordžs Moala guva pa piezemējumam otrajā puslaikā, kas arī bija izšķirošais pārsvars šajā smagajā spēlē, kurā jau no pirmajām minūtēm bija redzama nervozitāte un abu komandu spēlētāju "uzvilkšanās". Nav arī nekāds brīnums, ka gan Lionai, gan Klermonai pa desmit minūtēm bija jānospēlē mazākumā.

Līdz ar to ir kļuvis zināms, ka pēc nedēļas, 15. jūnijā, Parīzes "Stade de France" arēnā, kas ir Francijas nacionālais stadions, cīņā par valsts regbija čempionu titulu tiksies Tulūza un Klermona. Abas šīs komandas regulārajā sezonā ieņēma, attiecīgi, pirmo un otro vietu.

Ja par Tulūzas iepriekšējiem sasniegumiem vakar jau ziņojām, vien atgādināsim, ka šī komanda ir visu laiku titulētākā Francijas regbija vienība, kas šogad dosies cīņā par divdesmito titulu (tas būs 28. fināls, kurā komanda spēle), tad Klermonai statistika gan ir mazliet bēdīgāka, jo līdz šim viņu kontā ir bijuši vien divi tituli, bet vēl 11 reizes viņi ir zaudējuši finālā.