Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Īriem vajag uzvaru, skotiem – īru skalpu

Juris Miņins
Juris Miņins

Īriem vajag uzvaru, skotiem – īru skalpu
Ko skoti būs sagatavojuši saviem šīsdienas viesiem?
Foto: AFP/Scanpix

Šodien un rītdien tiks izspēlētas Sešu nāciju čempionāta otrās kārtas spēles. Tajās Īrija mēģinās atgūties no zaudējuma pret Angliju, ko viņi saņēma pirmajā kārtā, Velsai būs laba iespēja tikt pie otrās uzvaras tiekoties ar Itāliju, bet angļi savā laukumā uzņems principiālos pretiniekus, francūžus.

Īrija – Skotija

Īriem 2019. gada Sešu nāciju čempionāts nesolīja neko vieglu, jo iepriekšējās sezonas čempionu, turklāt arī "Grand Slam" ieguvēju, maču kalendārs bija ārkārtīgi smags. Atklāšanas mačs pret Angliju, otrā spēle pret Skotiju un turnīra noslēgums, kurā, iespējams, var izšķirties komandas liktenis, t.i., ieņemamā vieta, pret Velsu.

Jāsaka gan, ka pašlaik, pēc pirmās kārtas, Īrija jau ir pati sevi nostādījusi ne tajā izdevīgākajā situācijā, jo mačs pret angļiem tika zaudēts, turklāt, diezgan pārliecinoši, 20:32, ļaujot angļiem gūt bonusa punktu un paši vien mača izskaņā, gūstot piezemējumu, padarīja rezultātu nedaudz pieklājīgāku.

Līdz ar to pašlaik, lai cerētu vismaz uz iesaistīšanos cīņā par pirmo vietu, īriem ir jāpieveic Skotija, pretējā gadījumā viņi no šīs cīņas izstāsies priekšlaicīgi.

Skotiem savukārt turnīra ievads bija daudz patīkamāks, bet arī pretiniekos viņiem bija, jāatzīst, ierasti vājākā Sešu nāciju čempionāta komanda, Itālija. Blērs Kinghorns, kurš šoreiz gan nebūs pamatsastāvā, guva trīs piezemējumus un tas palīdzēja skotiem uzvarēt ar 33:20. Šis panākums, pateicoties labākai gūto un zaudēto punktu attiecībai, arī deva skotiem pagaidu pirmo vietu turnīra tabulā.

Kā izvērtīsies šis mačs? Jāsaka, ka īriem, lai arī viņiem ir jātiek galā ar daudziem savainojumiem, ir nepieciešama uzvara, kas viņus dzīs uz priekšu, taču skoti ne vienu vien reizi ir parādījuši, ka savās mājās viņi ir ārkārtīgi spēcīgi, atliek vien atcerēties pagājušā gada uzvaras gan pār Franciju, gan Angliju, bet pirms diviem gadiem skoti "Murrayfield" arēnā tika galā arī ar īriem.

Velsa – Itālija

Itālijas regbija valstsvienība kopumā ir laba komanda un arī itāļu klubi Pro14 čempionātā spēj būt konkurētspējīgi, taču lielākā dienvidnieku nelaime ir tā, ka viņiem ir jāspēlē pret Īriju, Angliju, Velsu, kas ir Pasaules ranga otrā, trešā un ceturtā spēcīgākā komanda, bet Skotija ar Franciju tāpat ir pirmajā desmitniekā. Runājot objektīvi, lai arī itāļi progresē un noteikti nevar teikt, ka viņu spēle ir bezcerīga (tā ne tuvu nav), taču starp viņiem un pārējām turnīra komandām ir gana liela atstarpe (itāļi uz šo brīdi ir zaudējuši 18 Sešu nāciju čempionāta mačos pēc kārtas), ko vēl vismaz vairākus gadus itāļiem nez vai izdosies samazināt.

Velsai šī gada čempionātu izdevās iesākt ar uzvaru, taču vai viņi šo uzvaru izcīnīja, vai Francija viņiem to "uzdāvināja" gan vēl nedēļas pirmajā pusē ilgi apsprieda. Zaudējot pirmajā puslaikā ar 0:16, velsieši prata izmantot rupjas laukuma saimnieku kļūdas, Džordžam Nortam gūstot divus piezemējumus.

Spēle pret Itāliju viņiem, protams, nav pats sarežģītākais šī turnīra pārbaudījums, ko netieši atzīst arī vienības galvenais treneris Vorens Getlends, atļaujot atpūsties lielai daļai savu pamatsastāva spēlētāju, taču atslābināties arī nevajadzētu. Turklāt, pašlaik Velsai jau ir desmit uzvaras pēc kārtas un tā ir viņu garākā uzvaru sērija profesionālā regbija ērā (kopš 1995. gada). Ja viņiem izdosies pārspēt Itāliju, bet Getlenda vadībā viņi to ir paveikuši vienmēr, tad velsieši atkārtos visu laiku veiksmīgāko sēriju – 11 uzvaras.

Anglija – Francija

Angļiem un francūžiem, kā senām konkurējošām nācijām, nav jāmeklē īpaši iemesli, lai katra viņu tikšanās, neatkarīgi no tā vai tā notiek kara laukā, sporta arēnā vai, teiksim, zinātnē, tiktu saukta par principiālu. Regbijs, protams, arī nav izņēmums.

Kā minēts iepriekš, abas komandas 2019. gada kampaņu sāka pavisam atšķirīgi. Anglija, pretēji vairākuma prognozēm, pārliecinoši izbraukumā tika galā ar īriem, kamēr Francija, vairākas reizes "iešaujot sev kājā", savās mājās var teikt, ka pēdējos gados klasiskā veidā, zaudēja Velsai. Līdz ar to, arī abu komandu noskaņojumi varētu būt dažādi – kamēr angļi ir "uz viļņa", tikmēr francūžiem ir jādomā kā sakārtot savu spēli, lai neatkārtotos pirmā mača scenāriji.

Jāatzīst, ka, lai arī komandas vienmēr ir cīnījušās ļoti līdzīgi, gaidāmajam mačam papildus motivāciju ir devis tas, ka pirms gada Francija, spēlējot gan savās mājās, pieveica ļoti neizteiksmīgu sniegumu demonstrējošos angļus. Tas britu salu komandai, iespējams, bija pats zemākais punkts viņu sniegumā šajā Pasaules kausa ciklā, jo jau rudenī viņi nodemonstrēja, ka rāpjas no šīs "bedres" laukā, bet pirms nedēļas jau bija tikuši no tās pavisam ārā.

Jāpiebilst, ka, redzot kā Anglija ar fizisko spēku tika galā ar Īriju, francūži ir veikuši izmaiņas arī savā sastāvā, iekļaujot tajā "smago artilēriju" – gan centru Metjū Bastero, gan jauno un perspektīvo uzbrucēju Dembu Bambu.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts, 2. kārta

DatumsMājniekiViesiLaiks
09.02.SkotijaĪrija16:15
09.02.ItālijaVelsa18:45
10.02.AnglijaFrancija17:00

2019. gada Sešu nāciju čempionāts

MājniekiViesiRezultāts
1. kārtaFrancijaVelsa19:24
SkotijaItālija33:20
ĪrijaAnglija20:32
2.kārtaSkotijaĪrija
ItālijaVelsa
AnglijaFrancija
3. kārtaFrancijaSkotija
VelsaAnglija
ItālijaĪrija
4. kārtaSkotijaVelsa
AnglijaItālija
ĪrijaFrancija
5. kārtaItālijaFrancija
VelsaĪrija
AnglijaSkotija
#KomandaSUNZPAP
1.Skotija110033:205
2.Anglija110032:205
3.Velsa110024:194
4.Francija100119:241
5.Īrija100120:320
6.Itālija100121:330