Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Gruzija titula aizstāvēšanu sāk ar uzvaru Rumānijā

Gruzija titula aizstāvēšanu sāk ar uzvaru Rumānijā
Foto: rugby.ge

Pirmajā 2019. gada Eiropaas regbija čempionāta spēlē esošie čempioni, Gruzijas izlase, izbraukumā ar 18:9 pārspēja Rumāniju, tādējādi sperot platu soli pretī titula nosargāšanai.

Rumānijas un Gruzijas cīņa Eiropas regbija čempionāta ietvaros noteikti ir pelnījusi apzīmējumu "klasika", jo kopš šī turnīra ieviešanas tikai vienā gadījumā, 2003.-2004. gada sezonā, par čempioniem kļuva kāda cita vienība (Portugāle). Lieki piebilst, ka abas komandas, kas Pasaules rangā atrodas arī visaugstāk, mēģina pierādīt savu pārākumu ne tikai turnīra griezumā, bet arī katrā konkrētajā spēlē.

Šoreiz cīņu uzņēma Rumānija un tam šoreiz bija nozīme, jo pēdējo desmit gadu laikā tikai vienreiz kādai no komandām ir izdevies pārspēt pretiniekus izbraukumā, kad Gruzija to paveica 2015. gadā. Tas gruzīniem arī ļāva pagarināt savu savstarpējo bezzaudējumu maču sēriju, kas ilga piecus mačus un tika pārtraukta vien 2017. gadā.

Spēles pirmais puslaiks pagāja kopumā diezgan līdzīgā cīņā, taču uzreiz arī jāpiebilst, ka abas komandas ļoti bieži pārkāpa noteikumus, kas pašu mača ritējumu padarīja saraustītu.

Noteikumu pārkāpumi arī bija tie, kas deva komandām iespējas gūt punktus un pirmie tās izmantoja laukuma saimnieki, kad Florins Vlaiku realizēja divus soda sitienus. Gruzīniem gan tik labi neveicās, jo tikai viens Tedo Abžandadzes raidījums sasniedza mērķi. Tiesa, jāatzīst, ka Gruzijas izlase vairākas reizes uz ilgāku laiku bija iespiedusi rumāņus viņu laukuma pusē, liekot "Ozoliem" atkāpties līdz pat piecu metru līnijai, taču izšķirošajos brīžos viņiem pietrūka aukstasinības, tāpēc pārtraukumā vienības devās pie rezultāta 6:3 par labu Rumānijai.

Otrais puslaiks iesākās līdzīgi kā pirmais, proti, ar rumāņu mēģinājumiem izlauzties uz ieskaites zonu, taču drīz vien viņi saņēma prettriecienu, t.i., gruzīnu atbildes uzbrukumu, ko mājnieki spēja apturēt vien ar noteikumu pārkāpumu un vien tad, kad bumba jau bija ieskaites zonā, tādēļ tiesnesis ieskaitīja soda piezemējumu un septiņus punktus.

Pēc šāda notikumu pavērsiena, protams, ka Rumānija devās uz priekšu un jau viņi bija tie, kas spieda savus oponentus aizvien dziļāk un dziļāk viņu laukuma pusē, taču punktos šo spiedienu pārvērst neizdevās, vēl vairāk – Beka Gorgadze ienesa otrreiz bumbu rumāņu ieskaites laukumā.

Protams, ka rumāņi centās atspēlēties un spiediens tika pastiprinājās, taču daudzās kļūdas izpildījumā, kā arī gruzīnu pārākums standartsituācijās darīja savu un no šī presinga mājnieki ieguva vien trīs punktus. Jāsaka, ka jau tā skandālu nomocītajai Rumānijas "Ozolu" izlasei 2019. gada EČ bija jāsāk ar zaudējumu savā laukumā – 8:19. Ja vien nenotiks lielas sensācijas, tad šis zaudējums, visdrīzāk, arī būs noteicis šī gada EČ pirmās vietas ieguvējus.

Savukārt otrajā dienas mačā, kurā Beļģija tikās ar Vāciju, notika nelielas pārsteigums, jo beļģu "sarkanie velni" prata pieveikt vāciešu "melnos ērgļus" – 29:22. Vācieši vadībā izvirzījās pirmie, taču beļģi, izmantojot mājas arēnas priekšrocības līdz pārtraukumam prata gan atspēlēties, gan vēlāk arī aizbēgt prom no saviem oponentiem.

Jāsaka, ka, ņemot vērā vāciešu sniegumu pērn rudenī notikušajā Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, daudzi uzskatīja, ka viņi ir mača favorīti, taču beļģi, kuri arī bija viena no tām izlasēm, kas pēc 2018. gada EČ saņēma diskvalifikāciju, pierādīja pretējo.

Atgādināsim, ka rītdien noslēgsies Eiropas regbija čempionāta pirmā kārta, kad savā starpā cīnīsies Krievija un Spānija.

2019. gada EČ regbijā

DatumsMājniekiViesiRezultāts
09.02.RumānijaGruzija9:18
09.02.BeļģijaVācija29:22
10.02.SpānijaKrievija
16. 02.KrievijaBeļģija
16.02.RumānijaVācija
17.02.GruzijaSpānija
02.03.BeļģijaGruzija
02.03.VācijaKrievija
03.03.SpānijaRumānija
09.03.GruzijaVācija
09.03.RumānijaKrievija
10.03.SpānijaBeļģija
17.03.KrievijaGruzija
17.03.VācijaSpānija
17.03.BeļģijaRumānija

"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.
"Livonia" regbistes ar jauno treneri Elmāru Šefanovski. Foto: RK "Livonia".

"Livonia" sieviešu regbija komandu trenēs vīriešu izlases kapteinis Šefanovskis

Jauno sezonu Regbija kluba “Livonia” sieviešu komandu uzsāks jauna trenera vadībā. Livonietes šajā sezonā trenēt ir uzsācis Latvijas vīriešu regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis, nomainot Dienvidāfrikas speciālistu.