Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Kanāda, Honkonga, Kenija vai varbūt Vācija – kura izlase ielēks pēdējā PK vagonā?

Juris Miņins
Juris Miņins

Kanāda, Honkonga, Kenija vai varbūt Vācija – kura izlase ielēks pēdējā PK vagonā?
Vai Kanādas izlase spēs turpināt savu veiksmīgo sēriju un iekļūs arī 2019. gada Pasaules kausa dalībnieču sarakstos?
Foto: AFP/Scanpix

Jau šo svētdien Francijas pilsētā Marseļā tiks izspēlētas pirmās pēdējā Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēles, pēc kurām tad arī noskaidrosies kura no četrām atlikušajām valstsvienībām būs ieguvusi pēdējo ceļazīmi uz 2019. gada Pasaules kausu regbijā.

Kanādas izlase šim turnīram varēja gatavoties visilgāk, jo savu likteni viņi zināja visagrāk – jau no šī gada 3. februāra, kad Amerikas reģiona pārspēlēs, tiekoties ar Urugvajas valstsvienību, viņi zaudēja. Jāpiebilst gan, ka šis būs viņu trešais mēģinājums tikt uz Japānu, jo pirms pārspēlēm ar Dienvidamerikas čempionāta spēcīgāko vienību, viņi zaudēja Ziemeļamerikas kvalifikācijas turnīrā, divu maču summā piekāpjoties ASV.

Kanādiešus var saukt par turnīra favorītiem, jo, lai arī tā noteikti nav valsts, kura asociējas ar regbiju, "Canucks" komanda (tā šo komandu ir iesaukuši līdzjutēji – aut.) līdz šim ir piedalījušies visos regbija Pasaules kausos un arī kopumā regbijs šajā zemē ir ļoti attīstīts. Lai arī tālāk par grupu turnīru viņi pēdējos turnīros nav tikuši (vienīgo reizi izslēgšanas spēles sasniedzot 1991. gada PK), taču nekvalificēšanās 2019. gada turnīram tiks uzskatīta par neveiksmi.

Ja būtu jāvērtē kura no šī kvarteta komandām varētu sabojāt Kanādas svētkus, tad tā noteikti būtu Honkonga. Lai arī šīs valsts izlase vēl nekad regbija lielākajā turnīrā nav spēlējusi, pārspēles viņi sagaida kā Pasaules rangā visaugstāk esošā komanda, jo ieņem 21. vietu.

Runāt par šīs komandas patieso spēku ir diezgan grūti, jo Honkongas izlase pārsvarā spēlē pret Āzijas komandām, taču Nāciju kausos, kuros honkongieši ir ne tikai pastāvīgi dalībnieki, bet arī organizatori, šī Āzijas komanda demonstrē ļoti labu spēli, sīvās cīņās piekāpjoties vien Eiropas otrā ešelona komandām, kas atbilst aptuvenajam Kanādas izlases līmenim.

Kenijas izlase šim turnīram kvalificējās kā otrā spēcīgākā Āfrikas Zelta kausa komanda. Šī gada vasarā viņi aizvadīja labu turnīru, taču piekāpās Namībijas valstsvienībai, tāpēc tiešo brīvbiļeti uz Japānu viņi neieguva. Jāsaka, gan, ka šī komanda ir turnīra "melnais zirdziņš", jo visiem ir labi zināms, ka Kenijas regbija-7 komanda ir gana spēcīgā, taču klasiskajā spēles variantā viņiem tik labi nav gājis. Komandas treneris Aiens Snuks gan norāda, ka šajā turnīrā viņa padotie cīnīsies ne tikai par ceļazīmi uz Pasaules kausu, bet arī par savu atzīšanu profesionālajā līmenī un, iespējams, līgumiem ar Eiropas klubiem.

Visbeidzot – Vācija. Ja gada sākumā kāds teiktu, ka iekšējo skandālu nomocītie vācieši, kuri Eiropas čempionāta elites grupā bija pārliecinoši vājākā komanda, būs tie, kuri līdz pēdējam brīdim cīnīsies par vietu Pasaules kausā, tad tas liktos fantastisks scenārijs, taču šobrīd tā ir realitāte. Pie vainas šīm brīnumainajām pārvērtībām gan nav kādi sportiskie aspekti, bet gan juridiskie. Proti, šajā pavasarī Eiropas regbija savienību satrieca divi pamatīgi skandāli, kā rezultātā no Eiropas čempionāta, kā arī Eiropas zonas kvalifikācijas turnīra faktiski tika "noņemtas" kā Rumānijas un Spānijas, tā arī Beļģijas izlases. Rezultātā biļetes uz Pasaules kausu saņēma Krievija, bet pēdējā vietā esošā Vācija tika pie iespējas spēlēt šajā pārspēļu turnīrā.

Protams, ka, lai arī viņiem šī vieta pārspēļu turnīrā, var teikt, ka nokrita no gaisa, uz Marseļu komanda dodas kaujinieciskā noskaņojumā, vēl jo vairāk tāpēc, ka komandas vadību šī gada septembrī pārņēma brits Maikls Fords, kurš iepriekš trenējis gan Īrijas un "Britu Lauvu" izlases, gan "Saracens", Bātas un Tulonas komandas. Jaunais galvenais treneris jau ir izteicies, ka, lai arī šajā turnīrā vācieši nebūs favorīti, viņi skatās Urugvajas regbija izlases virzienā, kuri pirms četriem gadiem, pārvarot dažādas grūtības, tomēr, spēja tikt līdz Anglijā notikušajam turnīram.

Kvalifikācijas turnīrs norisināsies Francijas pilsētā Marseļā un ilgs trīs nedēļas. Turnīra formāts paredz, ka komandas aizvadīs viena apļa turnīru (katru nedēļu aizvadot pa vienai spēlei), pēc kura tad arī noskaidrosies labākā komanda, kas saņems tiesības spēlēt 2019. gada Pasaules kausā.

2019. gada Pasaules kausa regbijā kvalifikācijas turnīrs

#KomandaSUNZPAP
1.Honkonga (21.)00000:00
2.Kanāda (23.)00000:00
3.Kenija (28.)00000:00
4.Vācija (29.)00000:00

Iekavās pie katras komandas norādīta tās vieta Pasaules reitingā uz turnīra sākuma brīdi.

DatumsMājniekiViesiRezultāts
11.11.HonkongaVācija
11.11.KanādaKenija
17.11.HonkongaKenija
17.11.KanādaVācija
23.11.KenijaVācija
23.11.HonkongaKanāda

2019. gada Pasaules kausa regbijā dalībnieces

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1.ĪrijaJaunzēlandeAnglijaAustrālija
2.SkotijaDĀRFrancijaVelsa
3.JapānaItālijaArgentīnaGruzija
4.KrievijaNamībijaASVFidži
5.SamoaKval. uzv.TongaUrugvaja

Kura izlase kvalificēsies 2019. gada Pasaules kausam regbijā?

  • 24

  • 2

  • 6

  • 3