Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Super Rugby" turnīrs var piedzīvot pamatīgas izmaiņas

Juris Miņins
Juris Miņins

"Super Rugby" turnīrs var piedzīvot pamatīgas izmaiņas
Foto:AFP/Scanpix

Tiek ziņots, ka dienvidu puslodes vadošo regbija klubu čempionāts "Super Rugby", ko pārrauga SANZAAR organizācija, jau tuvākajā laikā varētu piedzīvot pamatīgas izmaiņas, atstājot tajā vien Okeānijas reģiona komandas.

SANZAAR, jeb Dienvidāfrikas Republikas, Jaunzēlandes, Austrālijas un Argentīnas regbija organizācijā, pašlaik tiek runāts par lielām pārmaiņām, kas skar šo valstu klubu regbiju, proti, "Super Rugby" čempionāts, kurā piedalās pa četrām komandām no Jaunzēlandes, Austrālijas un Dienvidāfrikas Republikas, kā arī viena Argentīnas franšīze, varētu pārstāt eksistēt esošajā izskatā.

Tā vietā tiek runāts, ka "Super Rugby" tiks pārveidots par Austrālijas un Jaunzēlandes klubu turnīru, kuram, iespējams, tiks piesaistīta arī kāda mazo Okeānijas salu valstu (Fidži, Samoa vai Tongas) franšīze.

Jāatzīmē, ka SANZAAR, kuru rīkotajam "Super Rugby" turnīram šogad aprit 25 gadi, pēdējos piecos gados aktīvi meklē formātu, kurš būtu ne tikai skatāms, bet arī ekonomiski pamatots. Covid-19 ietekmē, kas, protams, skāra arī regbiju, ir nolemts, ka tālie pārlidojumi uz DĀR un Argentīnu nav nepieciešami un apgrūtina Austrālijas un Jaunzēlandes komandu budžetus.

Ja turnīrs patiešām atteiksies no Argentīnas un DĀR komandu dalības, tad nav zināms Buenosairesas "Jaguares", iepriekšējās sezonas finālistu, liktenis. Savukārt DĀR franšīzes, par ko jau labu laiku tiek mēļots, varētu pievienoties Eiropā bāzētajam "Pro 14" turnīram, kurā jau pašlaik spēlē divas, iepriekš no "Super Rugby" izslēgtās, komandas – "Cheetahs" un "Southern Kings".

Ja šie plāni piepildīsies, tad bijušajai "Ķeltu līgai" un divām Itālijas komandām pievienosies visas četras DĀR pārstāves no "Super Rugby", mainoties arī līgas nosaukumam uz "Pro 16", jo "Cheetahs" un "Southern Kings", visdrīzāk, šo turnīru pametīs.

Tāpat pagaidām nav zināms kā šādas izmaiņas klubu līmenī ietekmēs starptautisko regbiju, jo SANZAAR tāpat atbild arī par Regbija čempionāti, t.i., četru jau pieminēto valstu nacionālo izlašu ikgadējā turnīra, norisi.

Atgādināsim, ka 2020. gada "Super Rugby" sezona tika sākta, bet koronvīrusa dēļ to pārtrauca, taču Jaunzēlande un Austrālija nolēma izspēlēt savus, vietējo komandu, turnīrus zem "Super Rugby" nosaukuma. DĀR komandas gan mačus neaizvada un saviem spēlētājiem ir ļāvušas noslēgt līgumus ar citām komandām.

Kā arī…

- Francijas "Top 14" čempionāta komandas ir nobalsojušas par algu budžeta samazināšanu un gaidāmajā sezonā tas būs par mazliet vairāk kā miljonu mazāks – 10 miljoni mārciņu.

- Lesteras "Tigers", kuri arī ir spiesti samazināt budžetu un tamdēļ jau ir atlaiduši Manu Tuilagi, ir paziņojuši, ka pagarinājuši līgumus ar Anglijas izlases spēlētājiem Benu Jangu, Elisu Gendžu un Džordžu Fordu.

Izmantotie resursi:
https://www.planetrugby.com/
https://www.ultimaterugby.com/