Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Eiropas čempionāts regbijā: kurš par PK, kurš - par prestižu

Juris Miņins
Juris Miņins

Eiropas čempionāts regbijā: kurš par PK, kurš - par prestižu
Gruzijas izlasei šogad ir gan jāaizstāv Eiropas čempionu tituls, gan jāsagatavojas Pasaules kausam.
Foto: SIPA/Scanpix

Rītdien tiks dots starts 2019. gada Eiropas čempionātam regbijā. Iepriekšējais turnīrs noslēdzās ar vairākiem skandāliem un diskvalifikācijām, bet kā būs šogad?

Eiropas čempionāts regbijā, neskatoties uz savu skaļo nosaukumu, tomēr, nav prestižākais šīs pasaules daļas regbija turnīrs, jo sešas Eiropas spēcīgākās komandas, Īrija, Velsa, Anglija, Skotija, Francija un Itālija spēlē Sešu nāciju čempionātā, kas ir slēgts turnīrs un, lai arī pēdējos gados ir dzirdētas dažādas baumas, pārējām izlasēm durvis uz šo turnīru ir slēgtas.

Tomēr, arī nosacītajā regbija izlašu otrajā ešelonā netrūkst ne kvalitatīvu komandu, ne aizraujošu spēļu, ne arī savu derbiju. Turklāt šogad, kad rudenī Japānā tiks izspēlēts Pasaules kauss regbijā, ir interesanti pavērot kā šim četrgades svarīgākajam notikumam gatavojas izlases, kas, iespējams, nav minamas starp galvenajiem favorītiem.

Nedaudz priekšvēstures

2018. gada Eiropas čempionāts regbijā solījās būt ļoti interesants, taču tas, kā tas noslēdzās pārspēja pat pašas drošākās fantāzijas. Gruzijas izlase, kura jau bija nodrošinājusi arī dalību 2019. gada Pasaules kausā, turnīru aizvadīja teju "kruīza režīmā" un likumsakarīgi ieņēma pirmo vietu, taču pārējām komandām arī bija par ko cīnīties, jo arī otrās vietas ieguvēji saņēma automātisko ceļazīmi uz PK, bet trešajā vietā finišējušā komanda turpināja cīņu par iekļūšanu 20 planētas labāko izlašu skaitā, spēlējot tālākajos atlases mačos.

Interesantie notikumi sākās tieši šajā brīdī, jo vispirms "Rugby Europe", kas ir šīs pasaules daļas galvenā par regbiju atbildošā organizācija, pēc tam kā Rumānijas izlase piekāpās Spānijai, tādējādi pamatīgi sarežģījot savu ceļu uz PK, faktiski sava likteņa lemšanu nododot konkurentu rokās, noignorēja visus godīgās cīņas principus un uz Spānijas-Beļģijas maču, kurā bija jāizšķiras otrās vietas ieguvējiem, nozīmēja Rumāniju pārstāvošu tiesnesi (Vladu Jordanesku).

Jau iepriekš, vēl pirms turnīra sākuma, Spānija par to protestēja, taču atbildīgās amatpersonas šos protestus noraidīja. Interesanti, ka "Rugby Europe" vada Oktavians Morariu, kurš pats nāk no Rumānijas.

Izšķirošā spēle pārsteidzoši noslēdzās ar Beļģijas uzvaru, lai gan pirms mača tieši spāņi bija neapstrīdami šīs spēles favorīti. Par iemeslu šim iznākumam kalpoja ļoti vāja tiesnešu spēle, jo Jordanesku uzskatāmi mēģināja "piespēlēt" beļģiem. Pēc mača, protams, sākās nekārtības un Spānijas regbija savienība vērsās "World Rugby" ar sūdzību un prasību pārspēlēt šo maču.

Lai arī daudzi eksperti izteicās par labu sportā diezgan reti pieļautajai strīdīgo maču pārspēlei, "World Rugby" nesteidzās ar oficiālo paziņojumu un, kā izrādījās, pareizi darīja, jo savu vārdu paspēja pateikt Krievijas regbija savienība. Viņu izlase jau priekšlaicīgi bija atvadījusies no iespējas, taču savienības juristi bija pamanījuši to, ka kā Rumānijas, tā arī Spānijas un Beļģijas izlasēs ir iespēlēti regbisti, kuri nav izgājuši naturalizācijas procesu tā, kā to prasa "World Rugby" noteikumi.

Rezultātā, pēc ilgas izmeklēšanas, kuras rezultātu paziņošana tika vairākas reizes pārcelta, "Rugby Europe" atzina savu kļūdu un sodīja visas trīs komandas, atņemot tām izcīnītos punktus par katru maču, kuros ir piedalījušies "nelegāļi", turklāt, rumāņiem, kurus sodi skāra vissmagāk, nācās piedalīties pārspēļu mačos par tiesībām arī 2019. gadā spēlēt Eiropas čempionāta spēcīgāko izlašu grupā.

Rezultāts visiem šiem skandāliem bija šāds – otrā vieta un arī ceļazīme uz Japānu tika piešķirta Krievijas regbistiem, bet Vācija, kas 2018. gada EČ, kā arī visu PK atlases turnīru spēlēja diezgan vāji, tika pie iespējas vēl pacīnīties par vietu Pasaules kausa dalībnieču pulkā. Beigu beigās, lai arī vācieši finālturnīram nekvalificējās, viņi nodemonstrēja pārsteidzoši labu sniegumu un tas bija tieši tas kas vajadzīgs iekšējo skandālu (EČ izspēles laikā par boikotu paziņoja liela daļa izlases līderu) nomocītajai izlasei.

Ko gaidīt šogad?

Pēc tik skandaloza turnīra kā pirms gada, daudziem rodas jautājums – ko gaidīt šogad? Atbildēt uz šo jautājumu vienkārši un īsi gan nez vai izdosies, jo nu, atkal tiekoties tiem pašiem pretiniekiem, spēles var izvērsties ļoti dažādi.

No otras puses, Gruzijai un Krievijai šajos mačos ir jāgatavojas Pasaules kausam un nez vai viņi vēlēsies iesaistīties EČ cīņās, vienlaicīgi upurējot uzvaru karā, lasi – iespēju sagatavoties un veiksmīgi startēt PK.

Protams, nenoniecinot pārējās izlases, bet gruzīniem pats galvenais mačs būs arī pats pirmais, jo turnīra kalendārs viņiem ir sagatavojis spēli pret Rumāniju. Ja īsumā ir jāraksturo Eiropas čempionāts regbijā kā tāds, tad pietiek nosaukt abas šīs izlases, jo kopš šis turnīrs ir ieviests esošajā formātā, tikai 2003.-2004. gada sezonā (tolaik čempionāti norisinājās divus gadus) neuzvarēja šīs izlases, bet gan Portugāle. Pirms tam un pēc – tikai Gruzija vai Rumānija un kopējā maču bilance ir 10-5 par labu gruzīniem.

Īsāk sakot, ja jūs gribat redzēt Eiropas regbija klasiku un labāko ārpus Sešu nāciju čempionāta spēlējošo izlašu cīņu, tad rītdien ir tieši tas gadījums, kad to var izdarīt.

Krieviem gan viss ir sarežģītāk, jo paralēli gatavošanās procesam, viņiem tas viss ir jādara jauna trenera vadībā, jo pēc sākotnēji izgāztā kvalifikācijas turnīra, atkāpās iepriekšējais komandas vadītājs, bet viņa vietā tika pieņemts velsietis Lins Džonss. Snieguma uzlabošanās, gatavošanās PK un arī "parādu atdošana", sākot ar revanšu pret Spāniju, kas arī sākotnēji liedza Krievijas izlasei tikt uz PK, ir tas, ko gaida no komandas.

Ja runājam par spāņiem, tad viņiem galvenais uzdevums, līdzīgi kā tas ir arī Rumānijai, ir prestiža atgūšana pēc pagājušā gada skandāliem. Ja Rumānijā regbija izlases pozīcijas ir gana stipras, pat neskatoties uz diezgan vājo regbija sistēmu, kamdēļ pagājušā gada izskaņā daudzi šīs valsts regbija entuziasti un spēlētāji pieprasīja savienības vadības maiņu, tad Spānijā regbijam ir jākonkurē ar daudz populārākiem sporta veidiem. Parādot labu un saturīgu sniegumu viņi var reabilitēties gan līdzjutēju, gan arī Spānijas karaļnama priekšā, jo vien pagājušajā gadā tā pārstāvji pagodināja regbistus ar klātienes vizīti mača laikā.

Visbeidzot, Beļģija un Vācija. Tā nu ir sanācijas, kā Eiropas čempionāts sākas ar trim gana principiālām spēlēm. Beļģi un vācieši pēdējos gados nespēj iziet "jaunā līmenī" un, ja Beļģijas komandai tas vēl būtu saprotams, tad Vācijas izlases "buksēšana" gan ir diezgan bēdīga, taču nebūt ne pārsteidzoša.

Problēmas ar finansējumu un iekšējie konflikti plosīja šo komandu pāris gadus un, iespējams, tamdēļ izlase ne tikai nespēja pacīnīties par tikšanu uz Japānu, bet arī zaudēja teju visiem EČ pretiniekiem pēc kārtas un, kā saka tautā, "bez variantiem". Tiesa, 2018. gada rudenī notikušais PK "pēdējās cerības" turnīrs, kurā četras komandas izspēlēja pēdējo ceļazīmi uz Pasaules kausu un kurā Vācija iekļuva pēc konkurentu diskvalifikācijām, parādīja, ka ar jauno treneru korpusu komanda ir diezgan konkurētspējīga. Vai tas bija viena turnīra brīnums, vai tam arī būs turpinājums, to mēs vēl redzēsim.

Spēles, kuras jāredz

09.02. Rumānija – Gruzija
Eiropas čempionāta klasika. Jau pirmajā turnīra spēlē tiksies divas komandas, kuras, visdrīzāk, arī sadalīs čempionu titulu. Zaudējums jau pirmajā spēlē pamatīgi apgrūtinās šī uzdevuma izpildi. Turklāt rumāņiem, kuri izlaida lielāko daļu no 2018. gada starptautisko maču logiem, tā ir iespēja vēlreiz pārbaudīt savu varējumu, jāsaka, pasaules līmeņa izlases priekšā.

03.03. Spānija – Rumānija
Pagājušā gada turnīra iznākums bija pagalam nesmuks un, jāsaka, ka vislielākā kritika par to tika raidīta Rumānijas regbija savienības virzienā, jo, lai arī oficiāli nekādu paziņojumu šajā sakarā nebija, reti kuram radās šaubas par to, ka farsā ar Spānijas un Beļgijas mača tiesāšanu, varētu arī nebūt iesaistīti šīs valsts regbija ļaudis. Nu rumāņiem būs jāmēģina rast atbildes uz spāņu, kurus viņi gribēja "uzmest", jautājumiem jau regbija laukumā.

17.03. Krievija - Gruzija
Ja Gruzijas un Rumānijas izlašu nesamierināmajai cīņai pamatā ir tikai sportiskais niknums un azarts, tad gruzīnu vēlmei pārspēt krievus ir daudz pamatīgākas saknes. Kā jau daudzām bijušajām "brālīgajām republikām", arī gruzīniem bija un arī ir liela vēlme pārspēt Krieviju. Regbijs savulaik bija viens no pirmajiem sporta veidiem, kurā jau neatkarīgā, taču tolaik iekšējos nemierus pārdzīvojošā, valsts spēja gūt panākumus un tāpēc šajā "īsto vīru cīņā" viņi atrada lielo iespēju. No otras puses – nevar teikt, ka krieviem, kuri gan šobrīd nav tik spēcīgi, nebūtu motivācijas atbildēt gruzīniem ar to pašu, jo 22 mačos viņi tikai divreiz nav zaudējuši (tikuši tikai pie vienas uzvaras).

2019. gada EČ regbijā

DatumsMājniekiViesiRezultāts
09.02.RumānijaGruzija
09.02.BeļģijaVācija
10.02.SpānijaKrievija
16. 02.KrievijaBeļģija
16.02.RumānijaVācija
17.02.GruzijaSpānija
02.03.BeļģijaGruzija
02.03.VācijaKrievija
03.03.SpānijaRumānija
09.03.GruzijaVācija
09.03.RumānijaKrievija
10.03.SpānijaBeļģija
17.03.KrievijaGruzija
17.03.VācijaSpānija
17.03.BeļģijaRumānija

Kura izlase uzvarēs 2019. gada Eiropas čempionātā regbijā?

  • 18

  • 1

  • 0

  • 1

  • 0

  • 0