Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunās "Top 14" sezonas pirmā kārta noslēdzas ar drāmu Klermonfērānā

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunās "Top 14" sezonas pirmā kārta noslēdzas ar drāmu Klermonfērānā
Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē startēja jaunā Francijas "Top 14" regbija čempionāta sezona. Jau pirmajā tā kārtā par kārtīgu regbija izrādi parūpējās Klermonas un Tulūzas komandas, kuru cīņā, neskatoties uz tulūziešu spēlēšanu 13 vīru sastāvā, intriga saglabājās līdz pat pēdējām sekundēm, bet uzvaru, tomēr, izcīnīja klermonieši.

Kamēr Anglijas Premjerlīgā un "Pro14" čempionātā tiek izspēlētas 2019./2020. gada sezonas izšķirošās cīņas, Francijas čempionātā šajā nedēļas nogalē startēja 2020./2021. gada sezona. Šādas kalendāra nesakritības ir radušās tādēļ, ka Francijas regbija dzīves vadītāji bija nolēmuši iepriekšējo sezonu neizspēlēt un 2019./2020. gada sezonā čempionu nenoteikt, koncentrējoties uz pilnvērtīgas nākamās sezonas aizvadīšanu.

Jau pirmajā spēļu kārtā tikās Parīzes "Racing 92" un Lionas komandas, t.i., vienības, kas iepriekšējā sezonā, pirms tā tika pārtraukta, atradās, attiecīgi, trešajā un otrajā pozīcijā. Jāsaka, ka regbija līdzjutējiem varēja rasties priekšstats, ka komandas nav bijušas ilgākā pārtraukumā, jo šajā cīņā viss notika gluži tā kā būtu jānotiek pēc iepriekšējās sezonas scenārija, proti, abas komandas demonstrēja sīvu cīņu.

Pirmo puslaiku ar minimālu vadību noslēdza lionieši (16:13), lai gan abas komandas bija guvušas pa piezemējumam. Lionas rindās izcēlās Metjū Bastero, kurš ir atgriezies no ne pārāk ilgā karjeras posma ASV MLR čempionātā, bet "Racing 92" rindās izcēlās argentīnietis Huans Imhofs.

Otrajās 40 minūtēs gan Francijas galvaspilsētas komanda bija pārāka – Luī Dupišo un Fins Rasels katrs nogādāja bumbu ieskaites zonā, bet Maksims Mašeno un Tedijs Iribarens bija precīzi no sitienu pozīcijām uz ko Liona atbildēja ar vienu vēlu piezemējumu fidžieša Džošua Tuisovas izpildījumā. Tiesa gan, Lionas "vilki" vienu punktu, ko piešķir par minimālu zaudējumu, nopelnīja. "Racing 92" gan tika gan pie uzvaras, gan četriem kopvērtējuma punktiem.

Tāpat pirmajā kārtā spēkiem mērojās Tulūzas un Klermonas komandas. Lai arī 2019./2020. gada sezona abām vienībām nebija pārāk spoža, tās ir līdz šim pēdējā notikušā "Top 14" čempionāta fināla dalībnieces, kā arī abām pēdējo četru sezonu laikā ir izdevies tikt pie uzvaras finālā.

Jāsaka, ka šī cīņa bija īsta pirmās kārtas "odziņa". Pirmajā puslaikā likās, ka šī būs Klermonas diena, jo mājnieki tika pie diviem piezemējumiem (Kamils Lopezs un soda piezemējums), bet Lopezs vēl 11 punktus guva no sitienu pozīcijām. Tāpat puslaika beigās sarkano kartīti saņēma Iosefa Tekori, bet 24. minūtē dzeltenā kartīte tika parādīta Žuljenam Maršānam. Rezultātā – pārtraukumā komandas devās pie rezultāta 20:3 par labu Klermonai.

Savukārt otrajā puslaikā viss sagriezās "kājām gaisā" un pretēji loģikai, proti, mazākumā esošā Tulūza guva vienu piezemējumu pēc otra, jo divreiz izcēlās Rinhards Elstads, bet vienā uzbrukumā Entonijs Dupons nodemonstrēja savas ātruma īpašības, turklāt tas viss notika brīdī, kad viesi atradās 13 vīru sastāvā, jo sarkano kartīti nopelnīja Rišards Ārnolds.

Jaunzēlandietis Džordžs Moala gan ļoti ātri atbildēja uz Duponta piezemējumu, kas atgrieza vadību klermoniešiem, taču čempionu spiediens, kuru viņi ļoti veiksmīgi organizēja arī spēlējot ar divu vīru iztrūkumu, nemazinājās.

Spēles pēdējās minūtēs bumbu ieskaites zonā nogādāja tulūzietis Romēns Ntamaks, taču piezemējums netika ieskaitīts, jo pirms tam viņš neatdeva bumbu pretiniekiem. Šajā brīdī arī likās, ka mača atrisinājums ir pienācis, taču pēc neveiksmīga koridora izspēles Tulūzai parādījās otrā iespēja izraut fantastisku uzvaru, taču šoreiz labi nospēlēja Klermonas aizsardzība un mājnieki sezonu sāka ar veiksmīgu izglābšanos pret mazākumā spēlējošajiem pretiniekiem – 33:30.

Jāpiebilst, ka šajā spēlē debiju Klermonas kluba rindās piedzīvoja Japānas regbists Kotaro Matsušima, kurš 2019. gada Pasaules kausā kļuva par trešo piezemējumiem bagātāko spēlētāju. Maču 15. numura pozīcijā izgājušais japānis sāka ļoti spilgti, taču pēc kājas augšstilba savainojuma bija spiests atstāt laukumu nenospēlējis pat 20 minūtes.

Bēdīgs sezonas sākums izvērtās Tulonas regbistiem, kuri tikās ar Larošelas klubu. Pirmajā jaunās sezonas mačā viņi nespēja gūt nevienu piezemējumu un punktus vāca pateicoties Baptistes Serina sitieniem pa vārtiem. Ar to, protams, izrādījās par maz, kā arī pirmā puslaika izskaņā viņi nopelnīja divas dzeltenās kartītes un bija spiesti atzīt "kuģotāju" pārākumu ar 15:29.

Tiesa, lai arī Francijas Nacionālā regbija līga bija viena no retajām visaugstākā līmeņa sporta organizācijām, kura nolēma nemēģināt izspēlēt iepriekšējo sezonu un koncentrēties nākotnei, izvairīties no Covid-19 ietekmes nespēja arī viņi. Vīrusa dēļ jau sezonas pirmajā kārtā nācās pārcelt (pagaidām – uz nenoteiktu laiku) Bordo, kas bija iepriekšējās sezonas līderi, un Parīzes "Stade Francais" maču. Iemesls šim lēmumam bija tāds, ka parīziešiem nebija iespējas uz sezonas atklāšanas cīņu pieteikt pietiekoši daudz pirmās līnijas spēlētāju (pēc noteikumiem no 23 spēles pieteikumā iekļautajiem spēlētājiem, sešiem jābūt pirmās līnijas pārstāvjiem). Tā kā šajās pozīcijās ir nepieciešama īpaša apmācība un aizstāt ar jebkuru citu regbistu viņus nevar (arī spēles laikā tas nav atļauts), tad neatlika nekas cits kā spēli pārcelt uz citu laiku.

Francijas "Top 14", 2020./2021. gada sezona, 1. kārta

MājniekiViesiRezultāts
MonpeljēPo23:26
LarošelaTulona29:15
Liona"Racing 92"23:27
AžēnaKastra22:26
BriveBajona42:23
KlermonaTulūza33:30
"Stade Francais"BordoPārc.

Izmantotie resursi:
https://www.lnr.fr/rugby-top-14