Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Dāmas gatavojas Pasaules kausam regbijā

Juris Miņins
Juris Miņins

Dāmas gatavojas Pasaules kausam regbijā
Foto: AFP/Scanpix

Pēc divām dienām Īrijā tiks dots starts astotajam Pasaules kausam regbijā dāmām, kurā Jaunzēlandes "melnās papardes" mēģinās atgūt pasaules spēcīgākās regbija komandas titulu, gāžot no troņa šobrīd neuzvaramo Angliju.

Vēsture

Lai arī dāmu klasiskais regbijs nevar konkurēt ar šo pašu spēli vīru izpildījumā, kā arī pēdējā laikā daudz populārāks daiļā dzimuma pārstāvju vidū ir olimpiskais regbija septītnieks, nav tā, ka pirmā un galvenā regbija spēles forma būtu aizmirsta.

Vīriem pirmais Pasaules kauss tika nodibināts 1987. gadā un tas notika Jaunzēlandē, bet dāmas pirmo turnīru aizvadīja četrus gadus vēlāk. Tiesa, jau 1990. gadā, arī Jaunzēlandē, tika izspēlēts "Sieviešu regbija festivāls", kurā piedalījās četras komandas un tas tiek uzskatīts par starptautisko globālo sieviešu regbija turnīru pirmatklājējiem.

Kopš 1991. gada, kad spēcīgākās sieviešu regbija izlases uzņēma Velsa un par pirmajām čempioniem kļuva ASV regbistes, kopumā ir aizvadīti septiņi turnīri un tajos par tituliem bagātāko izlasi ir kļuvusi Jaunzēlande, tiekot pie četriem tituliem. Taču Anglijas valstsvienība ir vienīgā turnīra dalībniece, kas nevienā no Pasaules kausiem nav noslīdējusi zemāk par trešo vietu.

Tieši anglietes bija tās, kas 2014. gadā, pārliecinoši aizvadot grupu turnīru, kurā netika piedzīvots neviens zaudējums, pusfinālā tika galā ar Īriju (40:7), bet finālā, ar otro mēģinājumu (grupu turnīrā abas komandas cīnījās neizšķirti), pieveica Kanādu (21:9), tiekot pie sava otrā čempionu titula.

Jāpiebilst, ka šis turnīrs notiek trīs gadus pēc iepriekšējā. Šādas izmaiņas Pasaules kausa norises laikos tiek skaidrotas ar "World Rugby" nevēlēšanos, lai vairāki tās rīkotie turnīri notiktu vienā gadā, jo nākamgad norisināsies Pasaules kauss regbijā-7.

Turnīra formāts

Lai arī sieviešu Pasaules kauss regbijā ir piedzīvojis dažādus formātus, divus no turnīriem aizvadot ar 16 dalībniecēm, pēdējie turnīri tiek aizvadīti pēc klasiskās 12 komandu shēmas. Visas vienības ir sadalītas trijās grupās, kurās arī tiks izspēlēts viena apļa turnīrs.

Pēc tā visu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas ieguvēja kvalificējas cīņai par čempionu titulu, taču tas vēl nav viss, jo atlikušās divas otro vietu ieguvējas, kā arī divas labākās trešās vietas ieguvējas cīnīsies par piekto vietu, bet vājākā trešās vietas ieguvēja, kopā ar visām ceturtās vietas ieguvējām, spēlēs par devīto pozīciju.

Dalībnieces

Astoņas komandas pasaules kausam kvalificējās automātiski. Tā bija Īrija, kā jau turnīra organizētāja, un septiņas iepriekšējā turnīra labākās komandas – Anglija, Kanāda, Francija, Jaunzēlande, ASV un Austrālija. Savukārt atlikušās četras komandas tika noskaidrotas kvalifikācijas procesā.

Eiropai bija paredzētas vēl trīs vietas, divas no kurām savā starpā, 2015. un 2016. gada Sešu nāciju kausa kopvērtējumā, izspēlēja Itālija, Velsa un Skotija. Veiksmīgākas izrādījās velsietes un itālietes, liekot Skotijas dāmām piedalīties pārspēlēs ar Eiropas čempionāta uzvarētājām, spānietēm. Šajā divu spēļu cīniņā Spānijas regbistes parādīja un pierādīja, ka ir spēcīgākas, atstājot skotietes "aiz borta".

Āzijas reģionam šajā turnīrā gan nebija garantētās dalībnieku kvotas, tāpēc tās izlasēm bija jācīnās "gandarījuma turnīrā", proti, tas bija turnīrs, kurā spēlēja Okeānijas čempionāta uzvarētāja un divas 2016. gada labākās Āzijas komandas. Tas nozīmēja, ka par atlikušajām divām vietām Pasaules kausā cīnīsies Fidži, Japāna un Honkonga.

Tiesa intriga šajā turnīrā izpalika līdz ar otro tā spēli, jo Fidži piedzīvoja divus smagus zaudējumus, kas nozīmēja, ka, pat neskatoties uz pēdējā mača iznākumu, Pasaules kausā spēlēs Japāna un Honkonga.

Pēc tam kā visas Pasaules kausa dalībnieces bija noskaidrojušās, tās tika ielozētas trijās grupās, kurās tad arī dāmas sāks savu ceļu pretim titulam.

#A gupaB grupaC grupa
1.KanādaAnglijaFrancija
2.JaunzēlandeASVĪrija
3.VelsaItālijaAustrālija
4.HonkongaSpānijaJapāna

Favorītes

Ja mēs pievēršamies prognozēm un favorīšu noteikšanai, tad tādas ir trīs, turklāt, divas no tām spēlē vienā grupā – Kanāda un Jaunzēlande. Kanādietes, pēc komandas kapteines Kellijas Raselas vārdien, uz Īriju dodas tikai un vienīgi pēc čempionu kausa, kas arī saprotams, jo pirms trim gadiem viņas bija tik tuvu kārotajai balvai.

Protams, ka Jaunzēlandes "Melnās papardes" būs pirmās, kuras centīsies izdarīt visu, lai kanādiešu sapņi par titulu tā arī paliktu sapņu līmenī, jo pēc pagalam neveiksmīgā 2014. gada Pasaules kausa, jaunzēlandietēm ir daudz ko pierādīt. Turklāt, vēl pavisam nesen, prestižajā Starptautiskajā sieviešu regbija sērijā, Jaunzēlande spēja pārspēt gan Kanādu, gan arī Austrāliju.

Tiesa, pašlaik dāmu regbijā, pretēji vīriem, Jaunzēlandei ir jāsamierinās ar otro vietu pasaules reitingā, jo pirmajā vietā ir Anglijas dāmas – esošās Pasaules kausa turētājas, Sešu nāciju kausa ieguvējas un Starptautiskās sērijas uzvarētājas. Jāsaka, ka par angliešu varējumu šobrīd šaubās vien retais, ja vien vispār tāds atrodas, jo šogad viņas ir neuzvaramas.

Protams, ka nevar nepieminēt arī Austrāliju un Franciju. Abas izlases ir pietiekoši spējīgas un pieredzējušas, abās komandās ir arī olimpiskā regbija turnīra dalībnieces, tāpēc, ja vien kādai no favorītēm "paslīdēs kāja", šīs dāmas noteikti nestāvēs maliņā, bet gan veikli to izmantos.

Turnīra kalendārs

09.08.2017.
Anglija – Spānija
Jaunzēlande – Velsa
ASV – Itālija
Kanāda – Honkonga
Īrija – Austrālija
Francija - Japāna

13.08.2017.
Jaunzēlande – Honkonga
Anglija – Itālija
ASV – Spānija
Kanāda – Velsa
Īrija – Japāna
Francija - Austrālija

17.08.2017.
Kanāda – Jaunzēlande
Anglija – ASV
Itālija – Spānija
Austrālija – Japāna
Velsa – Honkonga
Francija – Īrija

Pasaules kausa regbijā uzvarētājas

Gads1. vieta2. vieta3. vieta4.vieta
1991.ASVAnglijaFrancijaJaunzēlande
1994.AnglijaASVFrancijaVelsa
1998.JaunzēlandeASVAnglijaKanāda
2002.JaunzēlandeAnglijaFrancijaKanāda
2006.JaunzēlandeAnglijaFrancijaKanāda
2010.JaunzēlandeAnglijaAustrālijaFrancija
2014.AnglijaKanādaFrancijaĪrija