Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Perpiņāna pārspēj Grenobli un atgriežas Francijas elitē

Juris Miņins
Juris Miņins

Perpiņāna pārspēj Grenobli un atgriežas Francijas elitē
Rafaels Karbū
Foto: AFP/Scanpix

Perpiņānas regbija komanda, pateicoties lieliskam otrajam puslaikam, Pro D2 līgas finālā ar 38:13 pārspēja Grenobli, tādējādi garantējot sev vietu 2018./2019. gada sezonas Top 14 turnīra dalībnieku sarakstā.

Iepriekšējās sezonās Francijas Pro D2, jeb otrās līgas čempionāta izspēles formāts bija diezgan interesants, proti, regulārā čempionāta uzvarētājs nemaz nepiedalījās izslēgšanas mačos, jo pirmā vieta komandai garantēja vietu Top 14 čempionātā, bet pārējās vienības, kas ieņēma otro līdz piekto vietu, gan cīnījās "play-off" turnīrā, lai tiktu pie iespējas piedalīties pārspēlēs pret Top 14 otru vājāko komandu.

Šogad Francijas regbija savienība formātu izmainīja un regulārās sezonas uzvarētāji arī iesaistījās izslēgšanas cīņās un tieši "play-off" arī tika sadalītas ceļazīmes uz elites kompāniju. Fināla uzvarētājs saņem automātisko ceļazīmi, nākamajā sezonā ieņemot Brives vietu, bet fināla zaudētājvienība tiksies ar pirmspēdējā vietā finišējušo Top 14 komandu, kas šogad bija Ojona.

Iepriekš jau ziņojām, ka līdz izšķirošajai cīņai par automātisko ceļazīmi tika Perpiņānas un Grenobles komandas. Tas solīja interesantu cīņu, jo Grenoble vēl pagājušsezon spēlēja elites divīzijā, kamēr Perpiņāna ir komanda, kura iepriekšējās sezonās pārdzīvoja ne tos labākos laikus, lai arī iepriekšējā desmitgadē bija viena no Francijas un arī visas Eiropas vadošajām komandām.

Pirmais puslaiks attaisnoja visas uz sevi liktās cerības. Spēle sākās ar perpiņānieša Žonatana Busketa lielisku izrāvienu pa flangu un piezemējumu, kas tika papildināts ar realizācijas sitienu, taču Grenobles regbisti tamdēļ neapjuka un drīz vien, paši atbildēja ar piezemējumu, ko ar spēku no tieša ieskaites zonas tuvuma guva Ali Ozs, kā arī divreiz bija precīzi soda sitienos, panākot 13:7 savā labā.

Kopumā gan jāsaka, ka spēle bija ļoti līdzīga un šis apzīmējums sevī ietver ne tikai rezultātu, bet arī spēles gaitu, proti, abas komandas teju simetriski pieļāva kļūdas un guva punktus, kas, protams, jau tā nervozajai mača gaisotnei lika "uzkarst" vēl vairāk. Tiesa, laukumā viss notika korektā veidā un noteikumu ietvaros.

Enco Selponi otrajā puslaika pusē, pēc ieilgušas Perpiņānas komandas ofensīvas, ko veicināja standartsituācijas un Grenobles kļūdas, prata izrauties starp oponentu aizsardzību un piezemēja bumbu, kas beigu beigās viņa komandai ļāva puslaiku noslēgt ar minimālu, taču pārsvaru – 14:13.

Otrais puslaiks gan bija pretējs pirmajam, jo kā tā sākumā katalāņi sāka veidot bīstamos uzbrukumus, tā arī ieguva gana lielu kā teritoriālu, tā arī bumbas kontroles pārsvaru. Kopumā Perpiņānas vienība guva trīs piezemējumus (izcēlās Andrea Kocagi, Rafaels Karbū un Lifeimi Mafi), atstājot Grenobli tukšā.

Par mača rezultatīvāko spēlētāju kļuva Perpiņānas pārstāvis Žonatans Buskets, kura kontā 13 punkti, kas visi gūti no sitieniem pa vārtiem.

Līdz ar to Perpiņānas komanda 2018./2019. gada sezonā spēlēs Francijas regbija augstākajā divīzijā, kurā vienība atgriežas pēc četru gadu pārtraukuma.

Savukārt Grenobles komanda nedrīkst atslābt, jo tai vēl priekšā ir cīņa pret Ojonas komandu par iespēju nākamsezon atgriezties Top 14 turnīrā, no kura viņi bija izkrituši pirms gada.

Izmantotie resursi:
Rugby PRO D2 | Ligue Nationale de Rugby