Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"World Rugby" prezentē Nāciju līgu, Latvija varētu sākt no 3. divīzijas

Juris Miņins
Juris Miņins

"World  Rugby" prezentē Nāciju līgu, Latvija varētu sākt no 3. divīzijas
"World Rugby" vadītājs Bils Beumonts
Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā regbija savienība ("World Rugby") šodien ir prezentējusi Nāciju līgu – turnīru, kas startēs 2022. gadā un apvienos spēcīgākās planētas komandas vienā čempionātā.

Iepriekš jau ziņojām, ka "World Rugby" plānoja izveidot 12 komandu Pasaules līgu, kurā līdz ar Sešu nāciju čempionāta un Regbija čempionāta komandām spēlētu arī ASV un Japāna. Turnīram bija jāstartē 2020. gadā un jānotiek ik sezonu tajos gados, kad nenotiek Pasaules kauss. Tiesa, šāds spēļu formāts regbistu vidē tika uzņemts ļoti skeptiski, bet Okeānijas salu valstis Tonga, Fidži un Samoa pat piedraudēja boikotēt 2019. gada Pasaules kausu, ja tās tiks ignorētas jaunā turnīra sakarā. Ņemot vērā visus ieteikumus un pretenzijas, "World Rugby" ir nākusi klajā ar jauna turnīra konceptu.

"World Rugby" 2022. gadā plāno izveidot Nāciju līgu, kurā piedalītos gan Regbija čempionāta un Sešu nāciju čempionāta komandas, gan arī tā sauktās "otrā ešelona" komandas, kas cīnītos katra savā ieskaitē, kā arī "trešā ešelona" komandas, to vidū arī Latvija, kuras spēlētu jau savā starpā.

Planētas vadošās izlases tiktu sadalītas divās konferencēs, Eiropas un Pasaules, pa sešām komandām katrā (tāds pats formāts ir paredzēts arī otrajai divīzijai), kuras vienas sezonas laikā aizvadītu 11 mačus, t.i., pa spēlei ar katru savas konferences pārstāvi. Jāpiebilst, ka šīs cīņas tiks aizvadītas spēlējot ierastajos vasaras un rudens starptautisko maču "logos". Tāpat jāpiebilst, ka Pasaules kausa gadā šo turnīru neplāno rīkot, bet gadā, kad ir paredzēta "Britu un īru lauvu" tūre, Nāciju līgas izspēle tiktu saīsinātā formātā.

Pēc nosacīta regulārā turnīra ir plānots izspēlēt izslēgšanas mačus, kuriem kvalificētos divas katras konferences labākās komandas. Pusfināli tiktu izspēlēti ar otras konferences vienībām, pēc sistēmas, kad vienas konferences pirmā komanda tiekas ar otras konferences vicelīderiem.

Jāpiebilst, ka šis turnīrs paredz arī komandu "izkrišanu" uz zemāku divīziju, kā arī labāko otrās un trešās divīzijas komandu "pacelšanos" līmeni augstāk. Paredzams, ka Nāciju līga būs arī turnīrs, kurā komandas iegūs tiesības spēlēt Pasaules kausā, kuru, ļoti iespējams, 2027. gadā varētu paplašināt līdz 24 komandām (pašlaik PK piedalās 20 vienības).

Interesanti, ka šis turnīrs neaizstās Sešu nāciju un Regbija čempionātus, kuru norise ir ieplānota tāpat kā visus iepriekšējos gadus, turklāt šo turnīru dalībnieču savstarpējie mači tiks iekļauti kopējā Nāciju līgas ieskaitē.

Pasaules regbija savienība jau vairākus gadus strādāja pie tā, lai apvienotu starptautiskā regbija kalendāru, kas iepriekšējos gados bija diezgan saraustīts dažādo izspēles sistēmu dēļ kā ziemeļu, tā dienvidu puslodē. Tāpat "World Rugby" plāno unificēt regbija biznesu un reklāmas līgumu slēgšanu ar federācijām, solot Nāciju līgai gan kopējos sponsorus, gan kopējo TV translāciju tiesību pārdošanu.

"World Rugby" veidotajā turnīra koncepta prezentācijā ir atvēlēta vieta arī Latvijai, tiesa, tāpat tiek minēts, ka komandas šajā turnīrā tiks iekļautas pēc vietas Pasaules reitingā. Tā kā kopumā turnīrā piedalās 56 komandas, bet uz šo brīdi Pasaules reitingā Latvija ieņem 57. vietu, tad dalība Nāciju līgā gan vēl nav oficiāli garantēta.

Jāpiebilst, ka šis plāns vēl gan ir jāapstiprina "World Rugby" sanāksmē, kas nākošnedēļ norisināsies Īrijas galvaspilsētā Dublinā.

"World Rugby" Nāciju līgas koncepts

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/

     [+] [-]

, 2019-03-07 00:03, pirms 5 gadiem
Interesants plāns.

     [+] [-]

, 2019-03-07 13:59, pirms 5 gadiem
jācer, ka līdz 2022.gadam vēl būs Latvijas izlase regbijā