Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Neskatoties uz ieilgušo neveiksmju sēriju, Argentīna pretendē uz ceturtdaļfinālu

Neskatoties uz ieilgušo neveiksmju sēriju, Argentīna pretendē uz ceturtdaļfinālu
Foto: AFP/Scanpix

Pēc kopumā veiksmīgā 2015. gada Pasaules kausa finālturnīra, kurš tika noslēgts 4. vietā, Argentīnas izlase īsti nav spējusi šos panākumus pārcelt uz pārbaudes spēlēm, taču 2019. gadā viņi vēl aizvien ir pretendenti uz izslēgšanas mačiem.

Sporta veids, kurš izaudzināja revolucionāru Če

Lai arī Argentīna no regbija dzimtenes, Britu salām, atrodas gana tālu, šis sporta veids Dienvidamerikas valstī tiek spēlēts jau no pašiem tā pirmssākumiem, 19. gadsimta otrās puses. Iemesls tik ātrai sporta veida pārceļošanai pāri Atlantijas okeānam ir ļoti vienkāršs, proti, īru imigranti, dodoties labākas dzīves meklējumos, šo sporta veidu bija "paņēmuši līdzi". Tiesa, sākotnēji tas bija izteikts britu sports, t.i., slēgtajos sporta klubos, kādi tolaik bija vairums, ļoti reti tika uzņemti vietējie iedzīvotāji. Protams, ka ar laiku šī vietējo sportistu ignorēšana izzuda un regbijs izplatījās arī ārpus Buenosairesas, kļūstot par patiešām nacionāla mēroga sporta veidu.

Interesants ir fakts, ka pasaules slavu ieguvušais revolucionārs Ernesto Gevara, kura senči no mātes puses arī bija ieceļotāji no Īrijas, bērnībā un jaunībā aizrāvās ar regbija spēli, jo viņš pats un viņa vecāki esot uzskatījuši, ka tādējādi viņš varēs izārstēties no smagajām astmas lēkmēm. Diemžēl, slimība Kubas revolūcijas vienu no spilgtākajiem tēliem pavadīja visu dzīvi, tiesa, tāpat viņu arī pavadīja regbija laukumā iegūtā bezbailība un nepiekāpība.

Runājot par Argentīnas regbija sportiskajiem panākumiem, tie neizpalika, taču lielākā problēma bija Argentīnas izolētība no pārējām regbija nācijām – Deinvidamerikas pretiniekus (Urugvaju, Čīli, Brazīliju) argentīnieši bija pārauguši, bet spēcīgākās citu kontinentu komandas nemaz tik bieži pie viņiem nedevās savās tūrēs.

Ilgu laiku Argentīna tika saukta par spēcīgāko izlasi ārpus Sešu un Triju nāciju čempionātiem, kam arī bija pamats, jo viesojoties šo turnīru komandām Argentīnā, nebūt ne vienmēr tās varēja cerēt uz pozitīvu iznākumu. Tādi personāži kā Hugo Porta, kurš bija viens no sava laika labākajiem cīņas pussargiem pasaulē vai no DĀR atbraukušais Izaks Van Hērdens ir tie, kas raksturo 20. gadsimta otrās puses aregentīniešu regbiju, kas, jāatzīst piedzīvoja labu augšupeju.

Mūsu laiku Argentīnas regbija sakarā ir jāatzīmē divi gadskaitļi – 2012. gads, kad izlase aizvadīja pirmo Regbija čempionāta kampaņu, tādējādi nu jau oficiāli kļūstot par pirmā ešelona komandu un 2016. gada sezona, kas bija pirmā "Jaguares" vienības Super Rugby turnīra sezona.

Ja izlasei, spēlējot ar Jaunzēlandi, Austrāliju un DĀR, panākumi ir diezgan limitēti, 42 mačos izcīnot tikai piecas uzvaras un vienreiz cīnoties neizšķirti (punktu attiecībai esot -610), tad "Jaguares" gan četru gadu laikā ir spējuši kļūt par nopietnu Super Rugby spēlētāju, jau divus gadus pēc kārtas kvalificējoties izslēgšanas mačiem, bet šajā vasarā spēlējot pat finālā.

Panākumi Pasaules kausā

Argentīnas izlase ir viena no tām, kas ir piedalījusies visos Pasaules kausa finālturnīros. Tiesa, pie vērā ņemamiem panākumiem komanda tika vien brīdī, kad komandu skaits četrgades svarīgākajā turnīrā tika palielināts no 16 uz 20 un regbijs kļuva par profesionālu sporta veidu, t.i., tikai 1999. gada turnīrā.

Pirmajā Pasaules kausā argentīnieši izcīnīja vienu panākumu, ar 25:16 pārspējot Itāliju, taču tas viņus neglāba no pēdējās vietas apakšgrupā, kā arī līdz nākamajam argentīniešu panākumam bija jāgaida 12 gadi, jo ne 1991., ne 1995. gadā viņi nespēja apbēdināt savus pretiniekus.

1999. gada turnīrs gan bija "izraušanās", jo grupu turnīrā argentīnieši pārspēja Samoa un Japānu, bet ar velsiešiem cīnījās ļoti spraigi, taču zaudēja. Tas viņiem deva trešo vietu grupā un pēc tā gada turnīra izspēles noteikumiem arī vietu "playoff" kvalifikācijas mačos, kuros bija jātiekas pret Īriju. Šajā simboliskajā mačā pret saviem "skolotājiem", argentīnieši uzvarēja ar 28:24 un pirmo reizi kvalificējās ceturtdaļfinālam, kurā gan atzina Francijas pārākumu.

2003. gadā uzvaras un zaudējumi tika dalīti uz pusēm (2-2), taču tā kā turnīra formāts bija mainījies, Argentīna palika pirmā aiz svītras savā apakšgrupā, taču pēc četriem gadiem gan viņi atgriezās izslēgšanas mačos un izdarīja to ļoti pārliecinoši – grupu turnīrā viņi uzvarēja visās spēlēs, pārspējot Franciju, Īriju, Gruziju un Namībiju, bet ceturtdaļfinālā aizsūtot mājās Skotiju (19:13), kas nozīmēja to, ka argentīniešiem parādījās iespēja cīnīties par PK medaļām.

Argentīna pret Īriju - Pasaules kausa klasika

Pusfinālā gan tika piedzīvots turnīra pirmais un vienīgais zaudējums pret DĀR, 13:37, taču spēlē par trešo vietu atkārtoti tika pārspēta Francija un Argentīna varēja svinēt savu trešo vietu, kas vēl aizvien ir viņu labākais sasniegums Pasaules kausa finālturnīros.

2011. gada Pasaules kausā, grupu turnīra fāzē argentīnieši piekāpās tikai angļiem un sasniedza ceturtdaļfinālu, kur atzina Jaunzēlandes pārākumu, bet 2015. gadā grupu turnīrā viņi nespēja pievarēt vien jau pieminētos "All Blacks", bet Gruzija, Tonga un Namībija viņiem nekādas problēmas nesagādāja, tāpēc loģiska vieta ceturtdaļfinālā.

Tur viņu pretinieki atkal bija īri un, jāsaka, atkal Argentīna pārspēja savus "skolotājus" – 43:20. Pusfinālā un spēlē par trešo vietu dienvidamerikāņi gan zaudēja, beigās paliekot ceturtajā vietā, taču pēdējo trīs PK finālturnīru rezultāta ļoti labi parāda, ka Argentīna, neskatoties uz savu ne tik spožo spēli Regbija čempionātā vai neveiksmēm testu mačos, ir pilntiesīga pirmā ešelona komanda ar kuru jārēķinās ikvienam.

Kvalifikācija un testu mači

Kā var noprast, tad 2015. gada Pasaules kausa finālturnīrā parādītais rezultāts arī bija pietiekošs, lai neuztrauktos par vietu 2019. gada finālturnīrā, tāpēc argentīniešiem atkrita viss tas, kas viņus varēja gaidīt organizacionālās sistēmas ziņā ne tajā vienkāršākajā Dienvidamerikas kvalifikācijas turnīrā.

Testu mačos gan tik labi vis negāja, jo šobrīd Argentīnas izlase uz Pasaules kausu dosies ar desmit pēc kārtas piedzīvotiem zaudējumiem pārbaudes spēlēs, uz finālturnīra sākuma datumu pēdējo panākumu izcīnot vairāk kā pirms gada – 2018. gada 15. septembrī.

Arī šajā četrgades ciklā argentīniešiem nav klājies diez ko labi, jo 41 oficiālajā spēlē (šajā statistikā nav iekļauti divi mači pret "Barbarians" apvienoto izlasi) dienvidamerikāņi ir izcīnījuši tikai astoņas uzvaras. Tieši tā – šajā četrgadē Argentīna, Pasaules kausa pusfināliste, ir spējusi uzvarēt vidēji tikai katrā piektajā spēlē.

Nevar teikt, ka komanda spēlē bezcerīgi, jo tajā pašā Regbija čempionātā viņi demonstrē laba snieguma nogriežņus, var atcerēties kaut vai šī gada spēli pret Jaunzēlandi, kur jaunzēlandieši mača beigās var teikt, ka izglābās no diezgan liela kauna, taču noturēt savu spēli visas 80 minūtes šai komandai pret stiprākiem pretiniekiem ir grūti, savukārt mačus pret nomināli vājākiem pretiniekiem argentīnieši šajā četrgadē ir aizvadījuši diezgan reti - divreiz pret Itāliju un pa reizei pret Gruziju un Japānu, uzvarot visās četrās spēlēs.

Argentīna pret Jaunzēlandi 2019. gada Regbija čempionāta spēlē

Šajā laikā Argentīnas regbijā arī norisinājās daudzas pārmaiņas, jo komandas galvenā trenera amatu atstāja Daniels Hurkads un izlases grožus pārņēma Mario Ledesmā, bet Argentīnas regbija savienība mainīja spēlētāju piesaistes noteikumus, ļaujot komandā spēlēt arī Eiropas klubus pārstāvošajiem argentīniešiem.

Spēlētāji

Par Argentīnas regbija izlases bāzes klubu ir kļuvis Super Rugby spēlējošais "Jaguares", no kura arī nāk vairāk kā divas trešdaļas izlases spēlētāju (22 no 31). Tas liek domāt, ka saspēle nebūs problēma ar ko argentīniešiem būs jācīnās.

No spilgtākajiem spēlētājiem noteikti var minēt uzbrucēju Augustinu Krīviju, kurš iepriekšējā Pasaules kausa finālturnīrā bija izlases kapteinis un ar savu nepiekāpīgo spēles stilu var gan iedvesmot komandas biedrus, gan pamatīgi nokaitināt pretiniekus. Jāatzīst, ka kopumā Krīvija spēles stils drīzāk ir argentīniešu regbija spēles rokraksta noteikts, jo tas tiešām ir "uz soda robežas" un ļoti bieži šī robeža tiek pārkāpta kā dēļ komanda arī spiesta zaudēt sākotnēji cerīgos mačos.

Tāpat argentīnieši cenšas spēlēt ātri un tur viņiem labi ir sevi pierādījuši Batista Delgajs, Emiliano Bofeli, Žoakins Tukulets un, protams, Nikolā Sančezs, kura bumbas spērieni nereti arī dod startu komandas biedru sprintiem.

ARGENTĪNAS IZLASES SASTĀVS STARTAM 2019. GADA PASAULES KAUSĀ: ŠEIT

Prognoze

Argentīnas izlasei šajā Pasaules kausa finālturnīrā ir sanācis iekļūt ne tajā vieglākajā apakšgrupā, jo pretiniekos būs Anglija un Francija, kas nozīmē, ka vismaz vienai komandai no šī trio cīņa par Viljama Veba Elisa balvu beigsies jau pēc grupu turnīra.

Argentīnas izlases izredzes šajā sakarā, visdrīzāk, jau būs puslīdz skaidras pēc trešā mača, jo turnīra pirmā spēle viņiem ir paredzēta pret Franciju, bet trešajā mačā pretiniekos būs Anglija. Uzvarot vismaz vienā no spēlēm argentīnieši spers platu soli pretī izslēgšanas mačiem. Zaudējot abās – visdrīzāk, liegs sev iespēju vismaz pamēģināt atkārtot iepriekšējo turnīru sasniegumus.

ASV un Tonga, ja nu kas, arī nav tās vājākās komandas un kopumā viņi ir gana ambiciozi. Ja amerikāņi gan pagaidām neizskatās pēc komandas, kas varētu pārsteigt, jo pagaidām šajā valstī lielāka uzmanība ir regbijam-7, tad Tonga jau pirms turnīra ir skaidri definējusi savus mērķus – ceturtdaļfināls. Protams, tas ir diezgan grūti sasniedzams, taču ejot laukumā ar domu par visaugstākajiem mērķiem, salinieki var pārsteigt. Vēl jo vairāk, ka abām komandām tā būs tikai otrā spēle.

Grupu turnīrs argentīniešiem, pretēji citos (veiksmīgajos) gados pieredzētajam solās būt diezgan smags un tāpēc runām par ceturtdaļfinālu ir jābūt diezgan piesardzīgām. Ja to neizdosies sasniegt, jāatzīst, ka tas nebūs nekāds pārsteigums un, ja vien komanda būs rādījusi cienījamu spēli, komandas līdzjutējiem arī nav liela iemesla vaimanām – tāds nu ir sports.

Argentīnas izlase

------
ReģionsAmerika
IesaukaLos Pumas
Galvenais trenerisMario Ledesmā
Vieta Pasaules rangā11.
Pirmā starptautiskā spēlepret Britu salām 3:28 (12.06.1910.)
Lielākā uzvara152:0 pret Paragvaju (01.05.2002.)
Lielākais zaudējums8:93 pret Jaunzēlandi (21.06.1997.)

Argentīna 2019. gada Pasaules kausā

KomandaSUNZP
Anglija00000
Francija00000
Argentīna00000
ASV00000
Tonga00000
DatumsMājniekiViesi
21.09.FrancijaArgentīna
28.09.ArgentīnaTonga
05.10.AnglijaArgentīna
09.10.ArgentīnaASV

Vai Argentīnas izlase kvalificēsies 2019. gada Pasaules kausa finālturnīra ceturtdaļfinālam?

  • 9

  • 4



"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.
"Livonia" regbistes ar jauno treneri Elmāru Šefanovski. Foto: RK "Livonia".

"Livonia" sieviešu regbija komandu trenēs vīriešu izlases kapteinis Šefanovskis

Jauno sezonu Regbija kluba “Livonia” sieviešu komandu uzsāks jauna trenera vadībā. Livonietes šajā sezonā trenēt ir uzsācis Latvijas vīriešu regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis, nomainot Dienvidāfrikas speciālistu.