Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

“Crusaders” izcīnā astoto Super Rugby čempionu titulu

Juris Miņins
Juris Miņins

“Crusaders” izcīnā astoto Super Rugby čempionu titulu
Seta Tamanivalu
Foto: AFP/Scanpix

Šodien notikušajā Super Rugby finālā Kraistčērčas “Crusaders”, pieveicot mazliet vairāk kā pusi mača mazākumā spēlējošo Johanesburgas “Lions” (25:17), izcīnīja savu astoto titulu turnīra pastāvēšanas vēsturē.

Šodien Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Johanseburgā norisinājās viens no dienvidu puslodes nozīmīgākajiem sporta notikumiem, Super Rugby čempionāta fināls, kurā tikās vietējā “Lions” un Jaunzēlandi pārstāvošā Kraistčērčas “Crusaders”.

Uzreiz jāpiebilst, ka šogad Super rugby finālā, kas notika pie pilnībā piepildītām “Ellis Park” arēnas tribīnēm, tikās divas labākās čempionāta komandas, jo abām vienībām 16 regulārās sezonas mačos bija pa 15 uzvarām, tiesa, pateicoties vairāk bonuspunktiem, pirmo vietu kopējā tabulā ieņēma “Lions”, bet “Crusaders” bija otrie.

Maču ievadošajās piecās minūtēs, savu līdzjutēju atbalstīti, Johanesburgas komandas regbisti lieliem spēkiem devās uz priekšu, vēloties būt pirmie, kas nodzēš no rezultāta tablo nullītes, Eltons Jantīzs arī mēģināja realizēt dropsitienu, taču nekas no ievada ofensīvas laimi “Lions” vienībai neatnesa.

Vēl vairāk, pārlieku aizraušanās uzbrukumā, kas noveda pie neprecīzas piespēles un bumbas zaudējuma, ļāva “Crusaders” komandai izveidot bīstamu uzbrukumu, kā rezultātā Seta Tamanivalu jau neviena netraucēts izrāvās gar sānu līniju un piezemēja bumbu ieskaites zonā, bet Ričijs Mounga ar precīzu realizācijas sitienu panāca 7:0 par labu Kraistčērčas komandai.

Mājnieku situācija sākotnēji nebija traka, jo viņi ir sevi pierādījuši kā regbisti, kas spēj atspēlēties, taču pēc Džeks Gūdhī piezemējuma rezultāts kļuva 12:0 par labu “Crusaders”, kad nospēlētas bija 12 minūtes, kas, protams, nebija tas, ko gaidīja “Lions” un viņu fani. Tiesa, jāsaka, ka “Crusaders” neapstājās pie sasniegtā un turpināja presingu un no vēl viena piezemējuma Johanesburgas komandu glāba vien Israela Daga uz priekšu zaudētā bumba, atrodoties pāris metrus no ieskaites zonas.

Mača 27. minūtē Eltons Jantīzs, pie pirmās savas iespējas sist sodu, kas sekoja pēc viesu neveiksmīga raidījuma pa vārtiem, bija nekļūdīgs, samazinot rezultāta starpību līdz deviņiem punktiem, taču līdz mača izlīdzināšanai vēl bija daudz darba.

Atlikusī puslaika daļa pagāja bezkompromisa cīņā uz abām laukuma pusēm, kurā netika žēloti ne pretinieki, ne paši. Kā piemērs tam bija Kvagas Smita neapdomīgā un bīstamā epizode, kurā viņš uzbruka gaisā esošajam Davidam Havili, par ko puslaika beigās arī saņēma sarkano kartīti. Tajā pašā laikā jāsaka, ka “Crusaders” labi darbojās aizsardzībā uzņemot vienu “Lions” uzbrukumu pēc otra un atstājot tos bez rezultatīvām beigām.

Puslaiks gan noslēdzās ar Moungas precīzo sitienu vārtos, atjaunojot 12 putnku pārsvaru “Crusaders” labā – 15:3.

Otrais puslaiks sākās tā kā tam būtu jāsākas... vismaz pēc Jaunzēlandes regbija komandas atbalstītāju domām, jo Kīrans Rīds, par kura dalību mačā vēl bija lielas šaubas, bija tas, kurš nogādāja bumbu ieskaites zonā pēc uzbrukuma, kas izveidojās no pārkāpuma priekšrocības izspēles.

Līdz ar to Johanesburgas “Lions”, spēlējot 14 vīru sastāvā, mača pret “Crusaders” 45. minūtē atradās iedzinējos ar 3:22 un, jāsaka, ka tā noteikti nav pozīcija, kurā domas raisās par uzvaru. Protams, regbija līdzjutējiem ar stāžu var nākt prātā līdzīgas situācijas, kad finālmačos uzvar komandas, kas ilgu mača daļu spēlēja mazākumā, taču Kraistčērčas komanda ir pārāk “ciets rieksts” šādiem varoņdarbiem.

Pie rezultāta 3:25 mājniekiem izveidojās potenciāli bīstams uzbrukums, taču ilgu laiku viesi atkal darīja to, ko viņiem sanāca darīt vislabāk, proti, kā saka regbijā, absorbēja visu spiedienu un neļāva pretiniekiem izvērsties pat tādās situācijās, kad viņi nonāca piecu metru zonā.

Tomēr, spēles 64. minūtē “Lions”, pēc tam kā laukumā bija devies Fransuā De Klerks, bet “Crusaders” pieļāva vairākas kļūdas un noteikumu pārkāpumus pēc kārtas, beidzot tika pie piezemējuma, kad to izpildīja Malkolms Markss, bet Eltons Jantīzs raidīja precīzu realizācijas sitienu. Līdz ar to 15 minūtes pirms mača beigām mājniekiem, lai panāktu konkurentus, bija jāsadeldē 15 punktu deficīts.

Korne Furī, uz maiņu nākušais hukers, bija otrais “Lions” piezemējuma autors, kuram šis bija pirmais piezemējums sezonā. Jāsaka, ka johanesburgiešu uzbrukums jau vairākas reizes bija nonācis tiešā ieskaites zonas tuvumā, taču kļūdas izšķirošajos momentos liedza tikt pie piezemējuma.

Jāsaka, ka mača izskaņā regulārās sezonas labākā komanda, lai sadeldētu pārsvaru, sāka spēlēt daudz ātrāku regbiju, tāpēc de Klerka iznākšana laukumā ievērojami atdzīvināja “Lauvu” sniegumu. Tomēr, lai vai cik dzīvelīgs bija mājnieku sniegums, tajā vēl aizvien bija kļūdas, kā arī viņiem bija jāspēlē uzreiz pret diviem pretiniekiem – vairākumā esošo “Crusaders” komandu un spēles laiku, kas nepielūdzami ritēja uz priekšu.

Kraistčērčas “Crusaders” komandai, kā izskatījās, gan nekādu lielo plānu uzbrukumā nebija un viņi izdarīja visu, lai nosargātu savu pārsvaru, neaizraujoties ar tā palielināšanu. Mača beigās iegūstot kontroli pār bumbu, jaunzēlandieši beigu beigās to raidīja ārpus laukuma un turpat laukumā sāka svinības.

Šis bija “Crusaders” 12. Super rugby finālmačs un astotais čempionu tituls kluba pastāvēšanas vēsturē, bet “Lions” vienībai šis ir otrais zaudējums finālā pēc kārtas.

Johanesburgas “Lions” (SAR) - Kraistčērčas “Crusaders” (NZL), 17:25

Piezemējumi: M.Markss (64), K.Furī (73) – S.Tamanivalu (8), Dž. Gūdhī (12), K.Rīds (43)
Realizācijas: E.Jantīzs (65, 73) – R.Mounga (9, 44)
Soda sitieni: E.Jantīzs (27) – R.Mounga (41, 53)
Kartītes: K.Smits (39, sarkanā) – NAV

Super Rugby čempioni

GadsUzvarētājsValsts
2017.CrusadersJaunzēlande
2016.HurricanesJaunzēlande
2015.HighlandersJaunzēlande
2014.WaratahsAustrālija
2013.ChiefsJaunzēlande
2012.ChiefsJaunzēlande
2011.RedsAustrālija
2010.BullsDĀR
2009.BullsDĀR
2008.CrusadersJaunzēlande
2007.BullsDĀR
2006.CrusadersJaunzēlande
2005.CrusadersJaunzēlande
2004.BrumbiesAustrālija
2003.BluesJaunzēlande
2002.CrusadersJaunzēlande
2001.BrumbiesAustrālija
2000.CrusadersJaunzēlande
1999.CrusadersJaunzēlande
1998.CrusadersJaunzēlande
1997.BluesJaunzēlande
1996.BluesJaunzēlande